Actualitate
Zi decisivă pentru formarea noului Guvern
UDMR declară dragoste Alianței, PUR-ul poate decide învingătorul
     Astăzi este o zi decisivă în formarea noului guvern, iar ițele sunt pe cale de a descâlci, după ce Consiliul Reprezentanților Unionali a adoptat, sâmbătă, la Târgu Mureș, cu o singură abținere, o decla­rație de principiu privind continuarea negocierilor cu Alianța D.A. PNL-PD, în vederea construcției noii formule guvernamentale. Pre­ședintele UDMR, Marko Bela, a fost mandatat să continue ne­gocierile în vederea formării viitorului Guvern. Potrivit declarației de principiu adoptate de CRU, reprezentanții UDMR nutresc convin­gerea că în următorii patru ani Uniunea va fi capabilă să înde­pli­nească obiectivele sale majore. Potrivit lui Marko Bela, UDMR va încheia o alianță în vederea intrării la guvernare cu Alianța D.A. PNL-PD doar dacă obiectivele sale majore - printre care și cel al autonomiei - vor fi garantate. Consiliul Național Secuiesc a trimis CRU ai UDMR o scrisoare prin care solicită să se impună par­tenerilor de negocieri declararea autonomiei Ținutului Secuiesc. Scrisoarea respectivă nu a fost însă citită de maghiarii prezenți la Tg. Mureș. Vicepreședintele executiv al UDMR, Laszlo Borbely a precizat că "declarația de principiu a UDMR privind participarea la guvernare va implica negocieri dure", semn că maghiarii își vor vinde din nou scump pielea, ca de fiecare dată în ultimele trei gu­vernări. O veste bună pentru Alianță a venit și din partea grupului de sindicaliști ai Blocului Național Democrat, care au candidat pe lis­tele PRM. Sindicaliștii au anunțat că se regrupează ca forță politică separată și că vor începe discuțiile cu Alianța. Și în aceste condiții însă, Alianța D.A nu are asigurată majoritatea, iar pentru ca viitorul guvern să aibă o susținere liniștitoare este nevoie și de sprijinul celei mai mari părți a parlamentarilor PUR. Partidul lui Voiculescu a anunțat sâmbătă că rămâne din "moralitate" lângă PSD, dar astăzi este ziua în care umaniștii se pot întoarce din nou. Liderii județeni și cei naționali discută la București ce vor face. În cazul în care PUR rămâne lângă PSD nu este exclus ca Alianța să încerce spar­gerea PUR, prin atragerea unui număr însemnat de parlamentari. Calculele politice din aceste zile pot fi verificate astăzi în plan prac­tic. După depunerea jurământului de către parlamentari, aceștia își vor alege liderii comisiilor, dar și ai celor două camere. Cine va câș­tiga înseamnă că are asigurată majoritatea și poate forma noul gu­vern. Un guvern pe care ministrul desemnat al Alianței D.A a anun­țat că îl va forma până la sfârșitul anului, când vor fi numiți și noii pre­fecți. Așadar ziua de astăzi poate aduce multe clarificări în pri­vința viitorului României în următorii ani. Miza este foarte impor­tantă. Dacă înțelegerile convenite nu vor funcționa, în calcul intră și varianta alegerilor anticipate.
Florin ROMAN

Băsescu "ancorează" la Cotroceni
Emil Boc - primul ardelean ajuns președinte al PD
     Președintele ales al României, Traian Băsescu, a delegat, sâm­bătă, toate atribuțiile legate de conducerea Partidului Democrat pre­ședintelui executiv al PD, Emil Boc, primar al municipiului Cluj-Napoca, care va asigura interimatul la conducerea PD până la Con­venția Națională din mai 2005. Este pentru prima dată când un ar­delean ajunge în fruntea Partidul Democrat, chiar dacă și interimar, semn că Băsescu a dorit să le mulțumească și pe această cale locuitorilor din Ardeal, pentru votul în favoarea Alianței D.A. la ale­gerile generale din acest an. În fața celor peste 5000 de participanți la Conferința Națională a PD-ului, Băsescu a făcut un gest sim­bolic, oferindu-i lui Boc insigna aurită cu însemnele PD, de care co­mandantul nu s-a despărțit deloc în ultimii ani. În discursul său, Tra­ian Băsescu le-a mulțumit colegilor săi care l-au adus în fruntea PD, în mai 2001. Atunci, președintele Petre Roman nu a mai fost dorit în fruntea partidului după ce PD a fost la un procent și ceva de a rata intrarea în Parlament, iar candidatul la președinție a scos un scor jenant. Liderul PD i-a mai mulțumit lui Theodor Stolojan, omul cu care a construit Alianța D.A. ca structură politică câștigătoare a alegerilor și a reamintit că premierul desemnat al Alianței este Călin Popescu Tăriceanu. Plecând de la afirmația că în ultimii 4 ani am avut "cea mai coruptă guvernare", Băsescu le-a cerut membrilor PD să "nu li se urce puterea la cap" și să fie exemple de moralitate. "În primul rând voi fi necruțător cu voi", a spus Băsescu, care a dat de înțeles că nu va tolera acțiunile de tipul celor care au îngropat PSD ca imagine publică. Liderul PD le-a mai recomandat colegilor din PD să suspende pe o perioadă de 6 luni orice înscriere în partid, pentru a nu face loc oportuniștilor și mai ales membrilor PSD care doresc să schimbe "stăpânul". Din discursul lui Traian Băsescu am mai reținut că noii echipe a PD i se cere să reformeze partidul, iar tinerilor să li se dea șansa de afirmare. "Nu cer nimănui să-mi păstreze un loc călduț când mă voi întoarce de la Cotroceni", a mai declarat Băsescu, care a reamintit că în sânul partidului trebuie să existe o echipă bine sudată, care să acționeze unitar. La conferința de sâmbătă, propunerea lui Băsescu referitoare la delegarea tuturor atribuțiilor de conducere lui Emil Boc, a fost votată cu unanimitate de voturi. Având în vedere că Boc va trebui să conducă Partidul Democrat de la Cluj Napoca unde este și primar există voci care deja susțin că noul președinte al PD va avea unele dificultăți în a se impune. Dacă va fi așa sau nu vom vedea, cert este însă că Emil Boc are acum onoarea, dar și responsabilitatea de a conduce Par­tidul Democrat, cel puțin până la primăvară.
Florin ROMAN

Vând iepurașii blana... ursului din pădure?
     Celor care ne amenință că nu au loc de noi, le răspundem că pe umaniștii din Alba nu-i interesează ciolanul. Noi, deși am fost în o­poziție, am câștigat simpatia electoratului la nivelul județului, în pro­porție de 10%. Nu dorim să-i dezamăgim pe cei care ne-au acordat încrederea lor, și nici să creadă despre noi că am fi oportuniști și frip­turiști.
    Celor care ne denigrează, le răspundem că, indiferent unde ne vom afla pe eșichierul politic, ne vom face datoria față de electorat muncind cu aceeași pasiune pentru rezolvarea problemelor cetă­țenilor, respectând angajamentele luate în campania electorală.
    Reamintim celor care ne poartă sâmbetele, că ei sunt primii ca­re au călcat strâmb, și că, fără aportul umaniștilor ei nu ar fi con­dus Consiliul Județean Alba.
    Să facem ca Spiritul Crăciunului și al Înnoirii Anului să ducă la slăbirea actualei încrâncenări între partide, iar tradiția acestor locuri să ne cheme din nou la unirea tuturor energiilor pentru rezolvarea, în folosul comunităților noastre, a provocărilor ce apar acum, când Europa își trasează noile fruntarii. (Ing. Mircea ABRUDEANU, purtător de cuvând, vicepreședinte PUR Alba)
Salariu de merit în învățământ
     Anul viitor, 821 de dascăli și personal didactic auxiliar din județul Alba vor beneficia de salariu de merit, au declarat surse oficiale din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Alba. Listele no­minale cu beneficiarii au fost aprobate de consiliul de adminis­trație al fiecărei unități școlare în parte, existând, ca în fiecare an, și câteva contestații, așa cum se întâmplă când este vorba de repar­tizarea unor venituri suplimentare. Salariul de merit reprezintă 15 la sută din salariul funcției didactice conform grilei, se include în salariul de bază pe un an calendaristic și constituie bază de calcul pentru sporurile acordate în învățământ, potrivit legii. Salariul de merit poate fi acordat pentru cel mult 15 la sută din posturile di­dactice și auxiliare, dacă solicitanții au o vechime de cel puțin 6 luni în învățământ. (R.G.)
Tribunalul București a dat câștig de cauză investitorilor ANI-FNI
     În dosarul civil nr. 5.079/2001, judecătorii Tribunalului Muni­cipiului București (TMB) au dat câștig de cauză investitorilor ANI-FNI în procesul intentat AVAS, care a preluat prin lege obligațiile CEC, a anunțat jr. Nicolae Iordache, reprezentantul A.N.I.-F.N.I. din județul Alba. El a precizat că cei aproape 22.000 de membri ai Asociației Naționale ANI-FNI, între care și 450 de persoane din județul Alba, ar trebui să-și primească sumele investite cu peste 5 ani în urmă, la valoare actualizată, în procent de circa 150%. Ju­ristul Iordache a subliniat însă că AVAS are posibilitatea să atace în termenul legal, la Curtea de Apel București, hotărârea jude­că­torească emisă de tribunal.(R.G.)
A decedat în timp ce făcea curățenie
     Constantin Vârlan (39 de ani), șef echipă District CFR Sebeș i-a anunțat în 17 decembrie, la ora 9,00, pe polițiștii din Sebeș că lui Arsenie Negru (40 de ani), muncitor necalificat, în timp ce făcea curățenie i s-a făcut rău. Bărbatul a decedat în drum spre spital, probabil din cauza unui atac de cord. Medicii legiști urmează să e­fectueze necropsia pentru stabilirea exactă a cauzei morții. (L.I.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.