Editorial
President show
     Ziua alegerii președinților celor două Camere parlamentare și a depunerii jurământului de către președintele nou ales al României s-a consumat într-o atmosferă vulcanică, aproape imprevizibilă pentru finalul scontat de fiecare conglomerat partinic. Nenumăratele pere­grinări, demne de adevărați aventurieri, ale unor senatori și deputați dirijați asincron în ședințele și, mai ales, în pauzele Senatului și Ca­merei Deputaților, de către liderii politici au pus pe jar sufletele can­didaților, deopotrivă din partea PSD cât și ai Alianței.
    După furtunoase dezbateri, aranjamente de culise, după decizii și indecizii, telefoane pe satelit adresate persoanei din fotoliul ală­turat, PUR și PRM și-au scos așii din mânecă și i-au așezat întru aranjarea coroanei de lauri pe creștetele lui Nicolae Văcăroiu și A­drian Năstase, care s-au înscăunat în funcțiile de președinte al Se­natului, respectiv al Camerei Deputaților. Legitimitatea noilor înves­tituri s-a produs chiar și după părăsirea ostentativă de către unii a­leși ai Alianței PNL-PD și UDMR a câmpului de război care se chea­mă Parlament. Invitațiile la respectarea liniștii și ordinii politice lansate de către proaspeții preșe­dinți au făcut mai mult valuri decât ecouri, gata-gata să răstoarne jurământul de credință al preșe­dintelui Traian Băsescu care, probabil, urmărea minutarele ce se învârteau ireversibil spre o poziție neconstituțională. Fatidicul nu s-a produs totuși, în ceasul al doisprezecelea președintele nou ales depunându-și jurământul în solemnitatea Camerelor reunite. Dis­cursul curajos al președintelui României, Traian Băsescu, a păstrat nota deja cunoscută din încheiata campanie, reiterând, poate ceva mai blând, aceleași ținte care l-au propulsat în fruntea națiunii: com­baterea corupției, eliminarea sărăciei, redarea independenței mass-media, echilibrarea relațiilor externe cu o varietate de țări, dar și păs­trarea unor priorități: SUA și Anglia. Tinerii parlamentari, "bobo­cii", trebuie să se fi simțit măguliți de încrederea și încercarea de apropiere avansată de instituția prezidențială, un fel de subtilă in­vitație la susținere. Neastâmpărul caracteristic omului Băsescu i-a dat ghes chiar și în clipe de extrem festivism și rigoare protocolară îndemnându-l la mici intervenții după "expirarea" timpului alocat. A fost momentul puțin altfel, când în joc s-a înscris președintele Ca­me­rei Deputaților, Adrian Năstase, care nu s-a dezis de celebrele sale replici fine și usturătoare, asezonate cu ironii subtile. Cât de comentate vor fi duelurile verbale ale celor doi președinți rămâne de văzut. Franchețea lor, dincolo de nepotrivitul situației, ar trebui să se constituie într-o dominantă a conlucrării firești, depavoazată de ar­tificii de salon ori de ascunzișuri dăunătoare "mărețelor cauze" eta­late în programe.
    În caruselul rapid al evenimentelor s-a înscris și preluarea șta­fe­tei prezidențiale de la Ion Iliescu, noul locatar din Cotroceni, Traian Băsescu, președintele în exercițiu al României, afișând neostentativ aceeași febrilitate care-l marchează, caracteristică omului de ac­țiu­ne, mai bine plasat în centrul vâltorii decât în jilțul rece și încre­me­nit. Show-ul președinților a luat sfârșit, începe cel al premierilor. Pre­mierul-președinte de Cameră, Adrian Năstase și-a luat adio de la Executiv lăsând loc interimatului. De aici lupta continuă: acerbă, ascunsă, la vedere, oricum și oriunde, sub bagheta magică a lui Tra­ian Băsescu. Toți ochii sunt acum ațintiți spre Cotroceni, unde încep sfaturile de taină cu staff-urile de partid, cu oameni politici pe alese pentru construirea noului guvern.
    Miza este mare, într-o conjunctură labilă pe care o manevrează mai ușor partidele mici decât cele "puternice". Condiția fascinantă a înfrățirii la guvernare o pune, după cum s-a demonstrat, cine vrea și cine nu crezi.
    Dincolo de oricare posibil pronostic ne dorim drumuri unite de visul comun al transformării României într-o țară cu adevărat demnă de numele ei european.
Mariana IONAȘ