Actualitate
Lupul de mare
     Noul președinte al României, Traian Băsescu, este un lup de mare, cu aură de cuceritor. Nu este frumos și nici diplomat, este un tip impulsiv și care ia decizii pe loc. Așa l-a învățat perioada în care a fost comandat de navă: să ia decizii, fie ele bune sau rele, numai să nu șovăie. A avut un succes teribil în acest an, când a câștigat Primăria Capitalei, punându-l pe Geoană pe lista selectă a învinșilor săi. Trofeul cel mare a venit odată cu obținerea președinției, în fața mult mai titratului și vulpoiului, transformat în ursuleț, Adrian Năs­tase. După ce a ajuns să fie considerat coșmarul PSD-ului, a deve­nit candidat la președinție din partea Alianței PNL-PD. Retragerea ne­așteptată a liderului PNL, Theodor Stolojan, care a invocat motive de sănătate, l-a obligat pe Băsescu să intre în bătălie în prima linie. Multă lume se întreabă ce are cu totul special acest om, care nu a pierdut nici o finală importantă. A fost învins în primul tur al ale­ge­rilor, dar a recuperat cele șase procente care-l despărțeau de Adrian Năstase și a câștigat. Spectaculoasă a fost și victoria de la ale­gerile locale din 2000, când a câștigat Primăria Capitalei deși can­didatul PSD, Sorin Oprescu, pornea în cursă cu un avans de 20 de procente. Care este oare secretul acestui succes? Mai întâi de toate să ne oprim asupra ultimei bătălii electorale. Traian Băsescu a mizat în primul rând pe imaginea sa de lider politic hărțuit de PSD, dar care a rezistat cu succes presiunilor. În preziua alegerilor din primul tur chiar a declarat că are 500 de procese pe rol cu PSD. Apoi și-a construit un profil de om dintr-o bucată și de luptător aprig împotriva unui sistem corupt. Practic i-a bătut pe toți greii PSD-ului jucând pe această carte. Mai puțin pe Ion Iliescu, cu care nu s-a înfruntat direct. Dincolo de toate aceste strategii, în răz­boiul electoral s-au folosit și arme neconvenționale, cum a fost șantajul aplicat lui Băsescu potrivit celebrelor stenograme. Traian Băsescu este subiectul unui proces la fel de celebru, "Dosarul Flota", în care este anchetat de Parchetul Național Anticorupție sub acuzația de a fi vândut 16 nave din flota maritimă românească și de a fi provocat astfel imense prejudicii economiei, pe vremea când era ministru. Pentru a-și dovedi nevinovăția, Traian Băsescu și-a dat demisia din funcția de ministru ca să fie cercetat de justiție, gest unic între dem­nitarii din istoria post-decembristă a României. Nu la fel a făcut A­drian Năstase, artizanul partidului stat, acuzat de afaceri dubioase în scandalurile Zambaccian, Bivolaru sau în "afacerea Petrom", când stenogramele arătau că premierul era indignat că afaceristul care a "colectat" comisionul de 700 de milioane de dolari nu a cotizat la partid. Poate aici s-a făcut diferența în ochii opiniei publice.
    După depunerea Jurământului în fața Parlamentului, pe Băsescu îl așteaptă o domnie dificilă. El va trebui să-și onoreze promisiunile, pentru că așteptările populației sunt foarte mari. Manifestările de bucurie, ieșirea oamenilor în stradă la București și în marile orașe ne-au amintit de revoluție, dar și de alegerile din 1996 când CDR-ul venea la putere pe un fond politic asemănător. Așteptările românilor au fost atunci înșelate și PDSR-ul a avut ocazia să revină la putere în forță în 2000. Acum dușmanul de moarte al Alianței D.A., PSD-ul nu doarme și asta se vede, așa că "Băse", cum îi spun simpatizanții este pus într-o situație extrem de dificilă. Orice greșeală va fi taxată ca atare. Președintele va fi vânat de mașina de propagandă a PSD, care merge cam în gol, dar care n-a redus turația motoarelor. De acum, noul președinte ales de români în mod democratic trebuie să facă față și politicii externe, care este total diferită de ceea ce se întâmplă pe malul Dâmboviței. Aderarea la Uniunea Europeană este mai aproape ca niciodată, dar greul de abia acum începe.
Florin ROMAN

Negocierile pentru formarea guvernului D.A.
•Adrian Năstase a optat pentru funcția de preșe­dinte al Camerei Deputaților, iar postul de premier a rămas vacant
     Premierul Adrian Năstase a anunțat ieri că îi va trimite o scri­soare președintelui Traian Băsescu pentru a-l informa că optează pen­tru funcția de președinte al Camerei Deputaților. Cel mai potrivit pentru interimatul la conducerea Guvernului este secretarul general Eugen Bejinariu, a mai spus Năstase, care a completat că actul său nu este o demisie din funcția de premier, ci această poziție de­vine "vacantă" întrucât, pentru a rezolva situația de incompatibilitate, are de optat, în termen de zece zile, între șefia Executivului și con­ducerea Camerei. Tot ieri, Traian Băsescu a preluat, în cadrul unei ceremonii oficiale, funcția de președinte al României de la Ion Ili­escu. Pentru aseară la Cotroceni, președintele Băsescu a anunțat o serie de întâlniri cu partidele parlamentare, astfel încât să fie de­semnat primul-ministru, care a fost deja anunțat, în persoana li­de­rului liberal Călin Popescu Tăriceanu. Surse din cadrul Alianței D.A. ne-au declarat că președintele Traian Băsescu este adeptul ale­gerilor anticipate, după ce PSD a pus mâna pe președinția celor două Camere ale Parlamentului. Numai că acum roata s-a întors și coaliția PSD+ PUR+ PRM nu mai este doritoare de anticipate. Cele două funcții obținute printr-o majoritate fragilă arată că PSD poate pune bețe în roate unui guvern condus de Tăriceanu. Mai mult, Traian Băsescu se va lovi de reduta parlamentară din jurul PSD la validarea în Parlament a șefilor unor instituții importante, cum sunt serviciile secrete, radioul și televiziunea, Curtea de Conturi etc. În a­cest moment, PSD chiar este dispus să susțină un guvern format pe baza algoritmului al Alianței D.A.+UDMR+Blocul Național Democrat (grupul de sindicaliști desprins din PRM)+minorități naționale. Stra­tegii PSD speră că noul guvern va fi greoi din cauza algoritmului, iar o astfel de structură poate fi debarcată prin alegeri anticipate după câteva luni. În paralel, Alianța mai negociază cu PUR un sprijin par­lamentar, dar nu este exclusă nici provocarea de alegeri anticipate. Tot ieri, vicepreședintele PD Adriean Videanu a anunțat că D.A. a încheiat negocierile cu UDMR și că chestiunea autonomiei nu a fost inclusă în viitorul program guvernamental, iar liderul interimar al PD, Emil Boc, a declarat că PNL și PD vor propune președintelui Traian Băsescu un guvern al Alianței D.A. care să poată fi format până la sfârșitul anului. Liderul PD a mai declarat că Alianța va recurge la alegeri anticipate doar dacă nu va reuși să-și impună guvernul.
Florin ROMAN

Scriitorii Aurel Pantea și Eugen Curta premiați și ignorați
     Asociația scriitorilor din Târgu Mureș a premiat cărțile apărute în anul 2003. Premiul pentru critică literară a fost obținut de poetul Aurel Pantea, pentru excelenta lucrare "Poeți ai transcendenței pli­ne", lui Eugen Curta revenindu-i premiul pentru proză pentru romanul "Iubita din vis". Invitați frecvent la întâl­nirile din țară (Zilele revistei Familia de la Oradea, Zilele revistei Poesis de la Satu Mare, Întâl­nirea revistelor literare din Transilvania și Banat de la Mediaș etc), de unde, de asemenea, se întorc cu premii, cei doi scriitori sunt în continuare ignorați și nerecunoscuți doar de puterea locală, conform unor mentalități ciudate, de neînțeles, mai ales acum, când rinocerii grei ai culturii comuniste au căzut de pe listele bătute în cuie ale Cântării României... Fiecare apariție a revistei Discobolul, pe care cei doi scriitori, împreună cu ceilalți din echipa redacțională, o pu­blică cu regularitate, reprezintă deopotrivă un "disc de aur" aruncat pe cerul culturii române, cu un eroism mereu obstinat, dacă ar fi să considerăm numai sumele de bani primite de la Consiliul județean și Primărie, de zeci de ori mai mici decât acelea atribuite revistelor li­terare similare din țară. (M.L.M.)
Tineri prinși la furat
     Polițiștii din Galda de Jos i-au identificat pe autorii unui furt co­mis în 18 decembrie a.c., la ora 23.00, într-un magazin din Galda de Jos: Adrian Vasile Otveș (18 ani) și Loredan Paul S. (15 ani). De asemenea, aceștia au fost prinși în flagrant de către Dorel Florea în timp ce încercau să sustragă țigări și bani din magazinul administrat de el. Cei doi sunt cercetați pentru comiterea infracțiunii de furt ca­lificat. (L.I.)
Accident în autogara din Sebeș
     În 20 decembrie, la ora 19.50, în autogara din Sebeș a avut loc un accident rutier. Vasile Grozav (36 de ani) din Petrești, taxi­me­trist, în timp ce conducea autoturismul marca Renault, a efectuat un viraj fără a se asigura și l-a acroșat pe Vasile Gherman (41 de ani) din Tăuți. Bărbatul a suferit contuzii la nivelul feței și coapsei; nu a necesitat internare. Conducătorul auto a fost amendat cu 1,4 mi­li­oane lei. (L.I.)
"Babi" se simte amenințat de prefect
     Deși a înfruntat regimul comunist în decembrie 1989, președin­tele Asociației "21 Decembrie 1989", Mihai Babițchi, a declarat că se simte amenințat de pre­fectul Mugurel Sârbu. El a spus că pre­fectul i-ar fi transmis printr-o altă persoană ca, în cazul în care se vor vedea pe stradă, să treacă pe celălalt trotuar, întrucât nu știe ce reacție va avea. Mihai Babițchi, fost om de încredere al prefectului Ioan Rus, s-a mai plâns că la o întâlnire pe probleme de revo­lu­ți­onari, prefectul nu i-a strâns mâna, "însă am trecut și peste asta".(F.R.)
A fugit de la locul accidentului
     Ovidiu Cornel Călușer (24 de ani) i-a sesizat în 20 decembrie, la ora 19.30, pe lucrătorii Postului de Poliție din Ocna Mureș că pe strada Andrei Mureșanu din Ocna Mureș, în dreptul unui imobil, s-a produs un accident rutier. Deplasați la fața locului, polițiștii au con­statat că Emil Hegeduș (20 de ani) și Sebastian Ciurar (29 de ani) care se deplasau pe partea dreaptă a carosabilului au fost acroșați de către conducătorul unui autoturism Dacia 1310. Șoferul a fugit de la locul accidentului. Emil Hegeduș a fost transportat la Spitalul din Ocna Mureș pentru acordarea de îngrijiri medicale. Acesta a suferit contuzii forte la gamba dreaptă, plagă la dosul mâinii stângi și răni la cap. În urma cercetărilor autorul acci­dentului a fost identificat în persoana lui Ioan Hărădău (55 de ani). În momentul comiterii acci­dentului acesta se afla sub influența băuturilor alcoolice. Hărădău este cercetat pentru comiterea infracțiunilor de vătămare corporală, fugă de la locul accidentului și conducerea pe drumurile publice sub influența băuturilor alcoolice. (L.I.)
De Crăciun,
Permisie sau masă festivă pentru militari
     Ostașii care își satisfac stagiul militar în cadrul unităților MApN și MAI din județul Alba vor beneficia de Crăciun de permisii sau în­voiri, în funcție de localitatea de domiciliu, pentru a-și petrece săr­bătorile de iarnă alături de cei dragi. La Brigada 5 Vânători de Munte "Avram Iancu" din Alba Iulia, de exemplu, militarii care se află de Crăciun în servicii ordonate (gardă, grup alimentar etc.) vor fi învoiți fie de Anul Nou, fie de Bobotează, a spus purtătorul de cuvânt al unității, mr. Constantin Marica. Vânătorii de munte vor beneficia însă în data de 25 decembrie de un meniu îmbunătățit, asigurat de so­cietatea din Sibiu care pregătește și hrana studenților de la Aca­demia Forțelor Terestre din această localitate. Masa festivă poate concura cu bucatele tradiționale pregătite în familie. Meniul include un aperitiv (șnițel, chifteluțe, salam, cașcaval etc.), ciorbă a la grec, sărmăluțe cu smântână, cozonac, fructe, cafea și vin, respectiv suc, pentru cei aflați în servicii.(R.G.)
Călușarii din Glod premiați la Orăștie
     Duminică, 20 decembrie, la Orăștie a avut loc o nouă ediție a tradiționalului concurs "Festivalul Călușarul Transilvănean". Spre ma­rea noastră satisfacție, interpretând dansul "Romana", ceata de că­lu­șari a Căminului Cultural din comuna Almașu Mare, satul Glod, au reușit să cucerească un premiu, clasându-se pe treapta a treia a po­diumului. Grupul compus din 9 membri, cel mai tânăr Ioan Costea (13 ani), iar cel mai "vârstnic" Ioan Boca (19 ani), este coordonat de dl. Sabin Onc, referent în cadrul Căminului din Almașu Mare. Cetele de călușeri din satele Glod și Cip au mai participat în acest an și la alte concursuri, la Reșița și Caracal, precum și la Sărbătoarea de pe Muntele Găina și manifestările de la Alba Iulia, dedicate Zilei Na­țio­nale a României. (H.D.M.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.