Editorial
Prefecții - scoși la mezat după algoritm
     Zăvorâte între sărbători, datini și chiolhanuri, numirile prefecților noii guvernări au creat o stare de anxietate, de neliniște și tensiune maximă, gata să se reverse peste marginea preaplinului din pahar. S-a creat chiar și o bursă a zvonurilor pe jăraticul adunat din focul luptei pentru ciolan. Membrii ecuației guvernamentale, aflată la pu­tere de doar ceva vreme, nu-și găsesc locul în formulă, rezolvarea dând bătăi de cap partizanilor care se străduiesc să găsească so­luția magică pentru a fi fiecare cât mai în frunte și cu mai multe cifre. Pediștii, tractați de actualul președinte al țării, sunt împinși care încotro de peneliștii premierului, udemeriștii își afirmă vehe­ment pretențiile la fotolii în fruntea județelor; nu mai puțin de patru prefecți doresc domniile lor și cel puțin șapte subprefecți. Mureșul este cel mai aprig vânat de UDMR, tot aici posturile de conducere, care se vor elibera curând prin îndepărtarea foștilor, trebuie să re­vină - după spusele senatorului Frunda - în proporție de 40 la sută maghiarilor. Cei din urmă - de la PUR - vor să fie ei cei dintâi, chiar dacă au ajuns sub formă de căpușă sub pielea PSD în Parlament, emițând pretenții mai mari decât dimensiunea partidului lor.
    Ardealul este calul de bătaie și sacul de antrenament al numi­rilor, al promisiunilor și al fărădelegilor. Au câștigat unii și se înstă­pânesc alții... conform algoritmului. Nu mai există nici un respect față de valorile democrației fluturate în campanie, față de omul cre­dul care și-a exprimat încrederea prin vot. Totul s-a transformat într-o târguială de piață mărginașă. Amânarea numirii prefecților Cabine­tului Tăriceanu până în 10 ianuarie nu a fost de natură să aducă liniștea dorită, ci dimpotrivă a amplificat haosul jocurilor de culise, al măsluirilor de cărți, jucătorii dovedindu-și abilități de taverne ves­tite, în ciuda trâmbițatei lor incoruptibilități și a veșnicei tinereți.
    Județul Alba nu a scăpat nici el de clocotul smolit al învestiturilor pe funcții. Ceea ce se vehiculează cu probabilitate maximă, uneori cu certitudine într-o zi, se răstoarnă în următoarea, suspansul atâr­nând aici, ca și aiurea în țară, tot până în ziua decisivă de la sfâr­șitul primei decade a lunii.
    Noi, restul lumii, apăsați de valul uriaș al scumpirilor și de amă­gitoarea cotă unică, am uitat să ne exprimăm uimirea în fața vehe­mentelor acuze și amenințări care se întretaie între taberele liberalo-democraților, udemeriștilor și pur-ilor. Lideri ai Alianței din Covasna prevăd chiar o judecată cu statul român în cazul în care județul va avea prefect maghiar, acuzând staff-ul partidelor că "nu văd decât interesul de a sta la putere". Pediștii din câteva județe și-au pus jalba-n proțap amintindu-i președintelui Boc că ei sunt, pe alocuri, câștigătorii. S-au ales cu răspunsul potrivit... algoritmilor. Cei mai trudnici pentru pozițiile lor sunt udemeriștii care-și argumentează me­todic, la sânge, fiecare bucată de putere pe care și-o revendică, respectiv prefecți în Bistrița Năsăud, Maramureș, Arad și Covasna și subprefecți în Mureș, Harghita, Bihor, Brașov, Hunedoara, Satu Ma­re, Sălaj, plus fotoliile instituțiilor descentralizate, tot conform arit­meticii.
    Runda negocierilor oficiale a cam trecut, a început jocul de-a v-ați ascunselea după adevărata identitate pe care o au cei tânjenitori la putere. Va fi vai și vai în momentul dezvăluirii încremenirilor în nepu­tința de a urni roata grea a guvernării mult visate și tot atât de mult scoasă la talcioc în goana după putere.
Mariana IONAȘ