Prima pagină Ediția din: 5.1.2005
Rețelele de apă și canal au un singur administrator
Primul operator regional din județul Alba a devenit funcțional
•Derularea propriu-zisă a lucrărilor la Programul SAMTID începe în luna martie
     De la 1 ianuarie a.c. a devenit operațional noul operator regional de apă și canal, constituit pe structura "societății mamă" SC APA CTTA SA, cu filiale ce au personalitate juridică și structuri proprii de conducere, la Alba Iulia, Aiud, Blaj, Ocna Mureș, Cugir și Zlatna. Con­stituirea acestui operator unic a reprezentat o obligație pentru derularea mai departe a Programului SAMTID. Acesta presupune re­abilitarea și înlocuirea unei importante părți din rețelele de apă și a branșamentelor majoritatea vechi din anii '70 din mai multe localități ale județului. Prin crearea operatorului, serviciile locale și-au păstrat personalitatea juridică, având conducere proprie, care va fi subor­donată ierarhic "societății mamă". În prezent, Consiliul Județean Al­ba deține peste 90 la sută din acțiuni, dar în circa 3 luni se va face o nouă redistribuire a acțiunilor. După redistribuire, CJ Alba va rămâne tot acționar majoritar cu circa 53 la sută din acțiuni. Noul operator regional va fi condus de un director general, Viorel Lazăr, care este și președinte al Consiliului de Administrație. Postul de director ge­neral adjunct îi revine fostului director de la SC APĂ CANAL SA Alba Iulia, Ioan Drăghici. Cei doi vor fi ajutați de patru directori: Gheor­ghe Hațegan, director tehnic; Lucica Crișan, director eco­nomic, Radu Șerbănescu, director producție și cel mai probabil Sto­ian Rusu, director comercial. Consiliul de Administrație format din 5 membri este condus de directorul general Viorel Lazăr, iar AGA es­te compusă din 11 membri.
    Directorul general al societății, Viorel Lazăr, ne-a declarat că spe­ră ca până la sfârșitul acestui an să fie semnat contractul de îm­prumut, care este unul extrem de avantajos. Se vorbește de o do­bândă de împrumut de 4,55 la sută și de o perioadă de grație de 5 ani. Licitația pentru executarea lucrărilor din județul Alba a fost adju­decată de o firmă greco-turcească din București, care s-a angajat să realizeze toate lucrările în cuantumul sumei de 8,8 milioane de Euro. Deși regulile unei licitații de asemenea anvergură sunt foarte clare poate că și unor firme din Alba ar fi trebuit să li se ofere opor­tunitatea de a lucra la punerea în practică a Programului SAMTID. Vă vom ține în continuare la curent cu derularea acestui program, mai ales că lucrările propriu-zise vor începe cel mai probabil în luna martie.
Florin ROMAN

Unicredit - o bancă nouă la Alba Iulia
     În curând zestrea "bancară" a municipiului Alba Iulia se va îm­bogăți cu o nouă instituție de profil. Este vorba despre o sucursală a Băncii Unicredit. Sediul ei va fi pe strada Tudor Vladimirescu (vis-a vis de CEC) într-o zonă deja consacrată drept centrul bancar al mu­nicipiului reședință de județ. Unicredit este a unsprezecea bancă din Alba Iulia ea alăturându-se celor deja existente: Banca Comercială Română, Banca Carpatica, Banca Transilvania, BancPost, Eurom Bank, Raiffeisen Bank, Banca Română pentru Dezvoltare, Casa de Economii și Consemnațiuni, Banca Romexterra și San Paolo IMI Bank România. Prezența atâtor bănci la Alba Iulia este un semn clar al dezvoltării economice de care se bucură acest oraș în ultimii ani, fiind și un semn de bogăție atât a agenților economici, dar și a populației. (A.D.)
Umaniștii nu renunță la postul de vicepreședinte al C.J. Alba
     În cadrul unei conferințe de presă susținută ieri la sediul PUR Al­ba, președintele partidului, Nicolae Popa (nou deputat PUR de Al­ba), a precizat că umaniștii nu renunță la postul de vicepreședinte al CJ Alba, reamintind că actuala structură de conducere a Consiliului Județean Alba ar fi fost cu totul alta dacă, după algerile locale din 2004, PUR-ul n-ar fi optat pentru o cooperare locală cu Alianța D.A. Postul de vicepreședinte al CJ Alba a rămas liber după ce Nicolae Popa a fost votat ca deputat PUR de Al­ba. Deputatul Popa a pre­cizat că toți cei trei consilieri județeni PUR - Nicolae Pușcă, Toader Ulise și mai nou, Oliviu Feneșan - au șanse egale pentru a fi desem­nați de conducerea umaniștilor din Alba în această funcție. De ase­menea, Popa a mai declarat că se vor purta discuții cu președintele PNL Alba, Teodor Atanasiu, noul ministru al Apărării, deoarece, con­form algoritmului local, liberalilor li s-ar cuveni cele două posturi de vicepreședinți la CJ Alba iar umaniștii speră că unul va fi cedat în favoarea lor. Președintele PUR Alba a precizat că un alt argument în favoarea menținerii acestui post în ograda umanistă este și acela că în județul Alba PUR nu a emis nici o pretenție la nivel de Prefectură, ca în alte județe din țară. Mai avem de așteptat mai puțin de 2 zile până când vom afla dacă optimismul umaniștilor este pe deplin jus­tificat...
Nicoleta IDITA-TOMUȚA

Oportuniștii demisionează din P.S.D. Alba
     Din surse neoficiale am aflat că, în aceste zile, disperați de fap­tul că își vor pierde serviciile și privilegiile deținute 4 ani de zile, mai mulți membri marcanți ai PSD Alba și-au dat demisia din partid și urmează să se înscrie într-unul din cele 2 partide care compun A­lianța D.A. De altfel se vorbește că directorul general al Direcției de Finanțe Alba - Adrian Zanca - s-ar fi înscris în PNL încă dinaintea alegerilor din 28 noiembrie a.c. În categoria celor care au părăsit de curând PSD Alba s-ar afla, conform bursei zvonurilor, Nicolae Fei­san de la Oficiul județean de Cadastru, Geodezie și Cartografie Alba, Lenica Bucur de la Direcția pentru Protecția Copilului Al­ba și nu în cele din urmă șeful Agenției județene de Ocupare a Forței de Muncă Alba, Adrian Suciu, cunoscut cu antecedente liberale. Toți aceștia și probabil că și alți (încă) pesediști stau acum și așteaptă desemnarea noilor șefi ai județului nostru (președinte CJ și prefect) pentru a vedea cu cine să-și negocieze menținerea în actualele func­ții sau... promovarea în altele superioare așa cum șade bine unor o­portuniști politici.
Răzvan JURCĂ

Senatori în comisiile parlamentare
     După ce și-au ales noile echipe de conducere, senatorii s-au îm­părțit pe comisii de lucru. Senatorul PD Alexandru Pereș face parte din Comisia pentru Agricultură, Industrie Alimentară și Silvicultură, în timp ce senatorul PSD de Alba George Cristian Maior este acum membru al Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică și Securitate Na­țională. (F.R.)
Dan Câmpean, noul director general al Romtelecom Alba
     Direcția de Telecomunicații Alba are de la 1 ianuarie a.c. un nou director general în persoana lui Dan Câmpean, sosit de la Cluj Na­poca pentru a ocupa acest post. Fostul director, Ioan Pocan, unul din "veteranii" care a rezistat cel mai mult pe o funcție de conducere în județul Alba este acum în concediu de odihnă. Situația dânsului va fi clarificată când va reveni la muncă. Oricum, el rămâne "părin­tele" telefoniei din județ.(F.R.)
Intoxicați cu monoxid de carbon
     Ioan Nicola, în vârstă de 77 de ani, din Oiejdea, comuna Galda de Jos, și Roman Nicola, de 66 de ani, rudă cu acesta, au ajuns luni după-amiază, la Spitalul județean de Urgență, după ce s-au into­xicat cu monoxid de carbon, în împrejurări neprecizate. Surse me­dicale autorizate de la "Urgențe" au declarat că ambii pacienți se aflau în stare comatoasă, fiind supuși imediat oxigenării. Dacă Ro­man și-a revenit la scurt timp după ce a primit oxigen și a putut pleca acasă, Ioan Nicola a necesitat internarea la secția ATI, pentru a beneficia de îngrijiri medicale. (R.G.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.