Editorial
Guvern de sacrificiu?
     Pentru a da un mic răgaz gospodarilor de la Palatul Victoria să poată amenaja birourile serios răvășite de uriașul tsunami pesedist care a măturat totul în retragere, premierul Tăriceanu și-a convocat colaboratorii la un revelion intim pe Valea Prahovei. Așa, "sensa geaca e cravata", cum ar spune Nino d'Angello. Nu de alta, dar majoritatea celor învestiți fac parte din... "generația în blugi", tineri și neprihăniți. Chiar dacă s-au simțit de minune la cumpăna dintre ani, totuși petrecerea le-a fost ușor alterată de "urătorii" ce au profețit pe sub ferestrele stabilimentului că cei aflați acum în funcții nu vor avea un viitor prea sigur. Chipurile ar alcătui doar o echipă de sacrificiu, menită să asigure o tranziție lină de la guvernarea PSD spre una a Alianței. A spus-o răspicat Victoraș Ponta pe micul ecran, dar nu la emisiunea lui Virgil Ianțu "Copiii spun lucruri trăznite", ci de la tri­buna înaltului for legislativ. Nu este el un personaj tocmai credibil, dar probabil că "poanta" a auzit-o prin casă și a transmis-o mai departe.
    Analizând totul la rece (cu toate că afară-i destul de cald!) se poa­te spune că actualul Executiv poartă amprenta dorinței nemăr­ginite a lui Traian Băsescu de a instala o echipă nouă la Palatul Victoria încă înainte de sărbătorile de iarnă. Așa cum a promis în campania electorală. Un executiv, investit rapid, predispus la o existență efemeră. Același Traian Băsescu declarându-se recent adeptul alegerilor anticipate ar fi ca un reușit om de zăpadă în jurul căruia au dansat și s-au bucurat doar copiii și care se va topi re­pede sub razele soarelui primăvăratic.
    Cu toate că nu a fost străin de alcătuirea formației lui Tăriceanu, noul șef al statului a salutat public infuzia de tineret și promovarea masivă a femeilor în câteva posturi-cheie. Apare totuși un paradox peste care greu se poate trece: cu toate că tinerii ce au primit girul parlamentar și-au probat inteligența și spiritul managerial, ei nu provin din prima linie a partidelor ce i-au propulsat. Mulți au rămas cu gura căscată citind lista propusă de primul-ministru. Cum se poate interpreta acest lucru? Probabil că "greii" se vor posta în spatele lor și vor lua deciziile importante, ei urmând să semneze ca... Năstase! Este și acesta un semn că anticipatele bat la ușă și pentru a se pune la adăpost mai "marii" preferă să nu iasă la rampă decât după ce apele se vor limpezi, evitând astfel o retragere ruși­noasă după primul an de guvernare.
    Ce nu a reușit Adrian Năstase anul trecut, atunci când defila pe cai mari, adică să convoace alegeri anticipate, s-ar putea să reu­șească matelotul Traian Băsescu, cel care simte mai bine mirosul brizei boreale. Puterea și Opoziția, de-a valma nu se gândesc decât la întăriri parlamentare. Toți privesc în ograda lui C.V. Tudor, ochind "găinușele" cele mai grase, care n-au reușit să-și facă un cuibar în Parlament. Mai mult, "corsarul" de la Cotroceni agită de zor frân­ghiile pregătind abordarea corabiei pesediste ce plutește în derivă. Are el ceva semne că pe covertă mișună destui trădători dispuși să-i vândă pe Iliescu și Năstase. Ca la votul pentru investirea actualului Guvern.
    Cât va trăi guvernul Tăriceanu, vom vedea. Ne vom lămuri foarte curând dacă vom avea ori nu alegeri anticipate. Un lucru este însă foarte clar, ceva se coace pentru că febra a cuprins și județele iar jocul la bursa zvonurilor este o ocupație foarte la modă.
Dumitru HENEGAR