Editorial
Scandal constituțional
     Adrian Năstase, liderul PSD și totodată președintele Camerei De­putaților a trimis zilele trecute o sesizare Curții Constituționale, în care cere "soluționarea unui conflict juridic de natură consti­tu­țio­nală" între această Cameră și Președinte, deoarece președintele Bă­sescu "a făcut afirmații care depășesc atribuțiile sale constitu­țio­nale și a cerut conduite contrare Constituției".
    Potrivit președintelui Camerei Deputaților, prin solicitarea sa pen­tru declanșarea procedurii de revocare a președinților celor două ca­mere, șeful statului "se pune în afara Constituției și pretinde de la struc­turile parlamentare, inclusiv de la partidele politice parlamen­tare, un comportament contrar Constituției". Adrian Năstase susține de asemenea, că este contrar literei și spiritului Constituției "un comportament al președintelui României prin care se creează stări conflictuale în interiorul autorităților publice". Tot el subliniază în ca­drul sesizării că anticipatele se pot organiza doar în urma unei crize guvernamentale repetate și prelungite peste 60 de zile".
    Sesizarea lui Adrian Năstase a trezit la rându-i numeroase reacții din partea partidelor politice din cadrul Alianței PNL-PD. Unul dintre cei mai reputați specialiști ai săi în drept constituțional, Emil Boc - președintele interimar al PD, a declarat că "cererea lui Adrian Năs­tase va fi cu siguranță respinsă, întrucât este vorba de un demers politic care nu are susținere constituțională (...). La revizuirea Con­sti­tuției din 2003 s-a introdus într-adevăr un articol prin care Curtea Constituțională este abilitată să soluționeze conflicte juridice dintre instituțiile publice, dar nu politice sau cu nuanță politică cum este cel de față (...) Declarațiile pe care le face președintele în calitate de mediator pot sau nu să fie luate în considerare, dar Curtea Consti­tuțională nu se poate pronunța într-un astfel de caz. Președintele nu este un actor de mâna a treia care numără frunze la Cotroceni, are prerogative și, în calitate de mediator, poate face aprecieri politice".
    Fostul ministru PSD al Justiției, Cristian Diaconescu, afirmă că "în cazul în care Curtea Constituțională constată că s-a încălcat prin­cipiul de neutralitate, printr-o soluție de interpretare s-ar putea declanșa procedurile de suspendare a Președintelui României din funcție". Acest lucru este însă greu de crezut, deoarece Alianța spune că a sesizat în nenumărate rânduri Curtea Constituțională în legătură cu fostul președinte Iliescu și nu s-a întâmplat absolut ni­mic. Luni seara, în prima sa apariție la o emisiune televizată după preluarea mandatului de președinte, chestionat fiind pe această pro­blemă, Traian Băsescu a declarat: "După Adrian Năstase, eu tre­buie să fiu un președinte cu drepturi tot mai puține. Eu îl critic în primul rând pentru felul în care și-a schimbat imediat setul de valori. Oare acțiunea domniei sale din campania electorală în care s-a luat de mână cu Ion Iliescu (președinte în exercițiu) s-au pus împreună pe afiș și au fraudat alegerile cum a fost? Sau când vorbea fără nici o jenă de distrugerea unui partid politic, în speță PD? Eu am câș­tigat alegerile spunându-le românilor că voi fi un președinte activ. Trebuie să știe că eu nu m-am internat în Sanatoriul de la Cotroceni (...) În rest, răspunsul meu este al unui om responsabil: voi ține cont de decizia Curții Constituționale". Ce va spune Curtea Consti­tuțională vom vedea curând. Asta pentru că la cel târziu 20 de zile de la primirea cererii, președintele Curții Constituționale trebuie să stabilească termenul pentru ședința de judecată și să citeze părțile aflate în conflict.
Tinu MATEȘ