Actualitate
La împlinirea a 155 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu
     În perioada 13-15 ianuarie 2005, în județul Alba se desfășoară o serie de manifestări culturale dedicate împlinirii a 155 de ani de la nașterea Luceafărului poeziei românești, Mihai Eminescu. Iată pro­gramul celor ce au loc în municipiul Alba Iulia: *14 ianuarie, ora 11,00- Expoziție de carte și evocare Eminescu, la Centrul de zi pentru persoane vârstnice; *14 ianuarie, ora 11,00- Spectacol de muzică și poezie prezentat de elevii Școlii generale nr.1 din Alba Iulia, la Biblioteca județeană "Lucian Blaga'; *14 ianuarie, ora 16,00- Simpozion "Eminescu- Omul- Poetul- Geniul" și un moment cultural artistic cu participarea corului "Speranța", la Școala generală "Mihai Eminescu"; *15 ianuarie, ora 10,00- 155 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu- depunere de coroane și flori la statuia poetului, moment artistic susținut de elevii școlii generale ce-i poartă numele, pe Aleea Scriitorilor. *Casa de Cultură "Avram Iancu" din Câmpeni va găzdui, luni, 17 ianuarie, cea de a 6-a ediție a concursului literar "Dor de Eminescu". La concurs vor lua parte echipaje alcătuite din elevi ai claselor gimnaziale. Acestea vor susține mai multe probe: proba constând în întrebări din viața și opera poetului, proba de recunoaștere a titlurilor unor poezii, proba de creație artistică "Un gând pentru poet" și proba de recitare. Sunt așteptați de organizatori toți cei care iubesc versurile eminesciene. Manifestări similare sunt organizate în toate municipiile și orașele din județ, precum și la nivelul comunelor, în școli și biblioteci. (I.H., L.I.)
Biciclistă doborâtă cu... portiera
     Pe strada Transilvaniei din Aiud, în 12 ianuarie, o femeie a fost lovită de un elev al Colegiului Tehnic din Aiud cu ușa mașinii. Horia Călin Țetcu (19 ani), din Aiud, conducătorul autoturismului Dacia 1310, a oprit în dreptul unui imobil situat pe strada Transilvaniei, la coborâre nu s-a asigurat și a acroșat-o cu portiera stânga față pe biciclista Maria Lenche Varga (46 de ani) care circula regulamentar. În urma impactului femeia a căzut pe carosabil și s-a lovit la cap. Victima a fost internată la spitalul municipal Aiud, fiind diagnosticată cu traumatism cranian și plagă contuză occipitală. (L.I.)
Doi condamnați băgați la zdup
     În 12 ianuarie, polițiștii din municipiul Alba Iulia au organizat în colaborare cu lucrătorii Postului de Poliție din Câlnic o acțiune pen­tru a-i prinde pe cei care se sustrăgeau de la executarea pedepsei cu închisoarea. În urma acțiunii a fost identificat Marian Furdui (21 de ani) din Câlnic pe numele căruia au fost emise de către Jude­cătoria Sebeș și Judecătoria Petroșani două mandate de executare a pedepsei cu închisoarea, ambele pe trei ani, pentru comiterea in­fracțiunilor de furt calificat. De asemenea, a fost identificat și Du­mitru Jugastru (22 de ani) din Sebeș, condamnat la 4 ani de în­chi­soare pentru furt calificat. Cei doi au fost depuși la loc "cald", în a­res­tul poliției. (L.I.)
Lavinia Jurcă - primul euroconsilier din județul Alba
     La sfârșitul anului trecut, în urma unui concurs organizat de că­tre Ministerul Integrării Europene împreună cu Ministerul Admi­nis­trației și Internelor, d-na Lavinia Jurcă din cadrul Prefecturii Alba a devenit primul euroconsilier din județ. La modul general, printre atri­buțiile sale se numără firesc acela de a se implica nemijlocit în atra­gerea de proiecte viabile cu finanțare externă și nu numai pentru ju­dețul nostru, în acest sens noul euroconsilier urmând să aibă o strân­să colaborare cu departamentul de Integrare al Prefecturii Alba. De altfel și prefectul Cosmin Covaciu a declarat că va acorda o a­tenție sporită acestui departament cu intenția clară de a face din ju­dețul Alba unul de prim rang în peisajul economic al țării. D-na La­vinia Jurcă are dublă subordonare, față de Ministerul Integrării și di­rect față de prefectul de Alba.(F.R.)
După statui, a venit rândul filmelor să iște pasiuni revizioniste
Televiziunea maghiară DUNA s-a oferit să difuzeze documentarul despre Tratatul de la Trianon
     Televiziunea maghiară DUNA s-a oferit să difuzeze cele 14 epi­soade ale documentarului despre Trianon, a declarat, miercuri sea­ra, la Târgu Mureș, realizatorul filmului, regizorul ungar Gabor Kol­tay, citat de Rompres. "Trianon" prezintă varianta maghiară a des­tră­mării Imperiului Austro-Ungar, proces în urma căruia românii s-ar fi ales, pe nedrept, cu "Erdely". Filmul a rulat deja ilegal în aproape 15 locații în județele Covasna și Harghita, distribuitorii fiind amendați cu câte 50 de milioane de lei deoarece producția nu a fost avizată de CNA.
    Reamintim că în Palatul Marele Trianon de la Versailles (construit în timpul lui Ludovic al XIV-lea), la 4 iunie 1920 s-a încheiat Tratatul de pace între puterile Antantei și țările aliate, pe de o parte și Un­garia pe de altă parte. Tratatul fixa granițele Ungariei cu România, Re­gatul sârbilor, croaților și slovenilor, Cehoslovacia și Austria. Tra­ta­tul recunoștea pe plan internațional unirea teritoriilor românești Tran­silvania, Banatul de Est, Crișana și Maramureș cu România, act istoric înfăptuit aici, la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918.
    Filmul despre "Trianon" nu are nimic comun, în afară de titlu, cu ade­vărul istoric, fiind un fel de preamărire și slăvire a huzurului și gran­dorii nobililor vremelnici ai Ungariei Mari, având o tentă revi­zi­o­nistă. (N.I.T.)
Prins cu motorul în spinare
     Patrula de jandarmi din cadrul secției Câmpeni l-a legitimat în 11 ianuarie, ora 23,00, în localitatea Câmpeni, pe Nicolae Crișan (34 de ani) din satul Valea Șesii ce avea asupra lui un motor electric. S-a constatat că bărbatul a sustras motorul de la locuința lui Laurean Nariță din Câmpeni, motor ce a fost demontat de proprietar de pe o instalație de măcinat. Motorul a fost restituit păgubitului. (L.I.)
La Ocna Mureș
Hoți de neferoase prinși în flagrant
     Odon Mihai Comșa (23 de ani) din Ocna Mureș, recidivist și Sandu Dandoczi (21 de ani) din Unirea au fost prinși de polițiștii din Ocna Mureș în flagrant, în timp ce transportau cu o căruță 5 căzi de aluminiu, căzi ce cântăreau 220 kg. În urma verificărilor s-a stabilit că cei doi au sustras căzile de la o societate comercială din Ocna Mureș, probabil cu scopul de a le valorifica. Prejudiciul de apro­xi­mativ 10 milioane de lei a fost restituit unității păgubite. În cauză, poliția continuă cercetările. (L.I.)
Redezvoltarea Cetății Alba Carolina
     Proiectul "Participarea Cetățenilor în Redezvoltarea Cetății Isto­rice Alba Carolina" finanțat prin fondul The Balkan Trust for Demo­cracy se află în cea de-a șasea lună de implementare. Fundația PAEM Alba derulează prezentul proiect și invită toți administratorii Asociațiilor de Locatari din Alba Iulia la o serie de discuții pentru stabilirea modului în care vor fi utilizate proprietățile care de curând au trecut din administrarea armatei în administrarea Primăriei Alba Iulia. Vor fi adunate rezultatele referitoare la oportunitățile de dezvol­tare preferate, incluzând facilitățile turistice, dezvoltarea universitară, dezvoltarea magazinelor și a restaurantelor, a expozițiilor culturale și de artă, a spațiilor pentru birouri comerciale, a parcărilor etc. Va fi adusă în discuție și posibilitatea desfășurării unor festivaluri în aria Cetății.
    Întâlnirea va avea loc luni, 17 ianuarie 2005, la orele 12.00, la se­diul Fundației PAEM Alba, B-dul Ferdinand I, nr.14.
    Informații suplimentare puteți obține la tel./fax: 0258/816518, per­soana de contact Florina Truță, PR Officer.
Premierul Tăriceanu împlinește 53 de ani
     Astăzi, 14 ianuarie a.c., premierul Călin Popescu Tăriceanu îm­plinește 53 de ani, ocazie pentru colegi și prieteni să-i ureze "La mulți ani". Printre cei care îl vor felicita pe premier se numără și de­putatul PUR de Alba, Nicolae Popa, care ne-a declarat că va onora cu prezența ziua de naștere a premierului. Bineînțeles că de la Pa­latul Victoria nu vor lipsi membrii cabinetului, colegi din Alianță, dar și de la alte partide. (F.R.)
În premieră absolută pentru județul Alba
Dr. Liviu Stoica a obținut prin concurs titlul de profesor universitar
     Recent, prin Ordinul Ministerului Educației și Cercetării, nr. 5428 s-a atribuit titlul didactic de profesor universitar d-nului doctor Liviu Stoica, în urma unui concurs național de înaltă ținută academică (co­misia de concurs a fost alcătuită din 11 academicieni și profesori de renume ai medicinei românești).
    Discipol a lui Hipocrate timp de 20 de ani, acest titlu vine ca o în­cununare a succeselor obținute de Liviu Stoica în cercetarea și cli­nica medicală. Mai mult decât atât, dr Stoica este foarte apreciat de către bolnavi, de aparținătorii acestora, de studenți și de toți cei ca­re-l cunosc. În cariera universitară este recunoscut și apreciat pen­tru spiritul democratic, dinamic și occidental pe care îl insuflă vii­torilor profesioniști în medicină și asistență socială. Referitor la a­cest succes, domnia-sa ne-a declarat în exclusivitate: "Sunt mândru de această realizare pe care o voi folosi pentru binele oamenilor. Nu mai vreau ca medicii să fie umiliți, nu mai vreau ca bolnavii cronici să fie batjocoriți de aceea voi lupta permanent indiferent de valul politic aflat la putere pentru reformarea, dar mai ales UMANIZAREA sistemului sanitar românesc". (R.J.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.