Editorial
Vremea oportuniștilor
     A sosit din nou vremea lingăilor. Oportuniștii politici stau acum la pândă ca să mai prindă un oscior sau o felie din tortul puterii. O dată la patru ani revăd, parcă, scene din celebra ecranizare ci­nematografică "Titanic", în variantă românească. Șobolanii sunt primii care părăsesc corabia pe cale să se scufunde. Mi-au rămas în minte primele conferințe de la PDSR Alba, din perioada 1997, când pe baricade a mai rămas un singur om: fostul prefect și pre­ședinte Ioan Rus. Cohorta de oameni care gustase din ciolan și funcții babane în timpul guvernării s-a retras strategic spre alte ori­zonturi politice. Peste noapte, mari directori pedeseriști au ajuns... țărăniști.
    După 2000, noul PSD a devenit iarăși un magnet pentru tot soiul de oportuniști. Scena cu sediul gol și luminile stinse s-a repetat după alegerile din 12 decembrie. Ce a avut de câștigat PSD că a devenit un partid mare, un partid stat? Numeroșii membri și simpa­tizanți s-au "evaporat" peste noapte, odată cu pierderea alegerilor. I-am regăsit ceva mai târziu în alte partide, aflate la putere. Prin asemenea epurări au trecut și PD și PNL, care au fost foarte iubite când au ajuns la putere și hulite când erau în opoziție. Au rămas și la bine și la rău lideri ca Mircea Hava, Ion Dumitrel sau Călin Potor la PD, și Teodor Atanasiu sau Dan Motreanu la PNL. Nicolae Popa a învățat din dezamăgirea numită ApR și a rămas la PUR. În jurul acestor oameni au început acum să roiască tot soiul de personaje, "simpatizanți" de conjunctură. Și nu ne referim aici la membrii de partid, care au muncit în campanii, s-au expus presiunilor, iar une­ori și-au pierdut chiar locurile de muncă, din cauza crezului politic, ci la oportuniști. Brusc, vedem că mari PSD-iști s-au îndrăgostit de Alianță. Acum se pregătesc de "logodnă", prin diferiți interpuși. Cu mult tupeu avansează și "cereri în căsătorie", sau, mai pe înțelesul tuturor, depun adeziuni de înscriere în partidele aflate la putere. Ca să fie mai siguri, unii PSD-iști și-au scris adeziune atât la PNL, PD, cât și la PUR. Se joacă la două sau trei capete, poate, poate o ieși ceva. Iar dacă consemnezi astfel de lucruri în presă, noii "simpa­tizanți" strigă ca arși că, vezi Doamne, i-ai calomniat și le-ai știrbit imaginea publică. Migrație politică a fost și va mai fi. Până clasa politică nu va înțelege că votul uninominal este soluția pentru sto­parea traseismului și oportunismului politic, lingăii vor continua să adulmece ca niște cățele în călduri. Nu degeaba, atunci când a pă­răsit PD, președintele Traian Băsescu le-a recomandat colegilor săi să stopeze orice înscriere în partid timp de 6 luni. Cei care vin acum vor fi primii care vor trăda la greu. E un lucru dovedit de ex­periența schimbărilor din anii trecuți.
    Acum, noua putere discută și negociază împărțirea posturilor de conducere la instituțiile din județ. Se fac cărțile, iar în jurul sediilor PNL și PD roiesc "păsările migratoare". Lumea cârcotește și se întreabă cine va fi acolo, cine va fi dincolo! Eu cred că răspunsul ar trebui să fie simplu. Cei care au competențe profesionale și sunt susținuți de actuala putere. E greu de crezut că politica guvernului poate fi făcută de alții decât cei care au câștigat alegerile. Mai mult ca sigur că vor fi și nemulțumiți. I-a fost greu PSD-ului să împartă "tortul" puterii la unu, darămite acum la patru dacă, pe lângă PNL-PD, amintim acum UDMR și PUR. Iar la împărțirea posturilor, poate ar trebui să se mai țină cont de un "amănunt". Cei care au dovedit că sunt fideli partidului și în opoziție și au muncit în campanie me­rită acum să culeagă roadele. Vor primi niște posturi muncite, nu făcute cadou. Pentru unii poate părea imoral, dar în politică intri ca să ajungi sus, la putere. Numai un naiv ar crede că politica este un hobby.
Florin ROMAN