Prima pagină Ediția din: 15.1.2005
"Eminescu, această lacrimă a lui Dumnezeu plân­să într-un trup de om, nu are început, fiindcă nu are sfârșit..."
Glossă
Vreme trece, vreme vine,
Toate-s vechi și nouă toate;
Ce e rău și ce e bine
Tu te-ntreabă și socoate;
Nu spera și nu ai teamă,
Ce e val ca valul trece;
De te-ndeamnă, de te cheamă,
Tu rămâi la toate rece.

Multe trec pe dinainte,
În auz ne sună multe,
Cine ține toate minte
Și ar sta să le asculte?...
Tu așează-te deoparte,
Regăsindu-te pe tine,
Când cu zgomote deșarte
Vreme trece, vreme vine.

Nici încline a ei limbă
Recea cumpăn-a gândirii
Înspre clipa ce se schimbă
Pentru masca fericirii,
Ce din moartea ei se naște
Și o clipă ține poate;
Pentru cine o cunoaște
Toate-s vechi și nouă toate.

Privitor ca la teatru
Tu în lume să te-nchipui:
Joace unul și pe patru,
Totuși tu ghici-vei chipu-i,
Și de plânge, de se ceartă,
Tu în colț petreci în tine
Și-nțelegi din a lor artă
Ce e rău și ce e bine.

Viitorul și trecutul
Sunt a filei două fețe,
Vede-n capăt începutul
Cine știe să le-nvețe;
Tot ce-a fost ori o să fie
În prezent le-avem pe toate,
Dar de-a lor zădărnicie
Te întreabă și socoate.

Căci acelorași mijloace
Se supun câte există,
Și de mii de ani încoace
Lumea-i veselă și tristă;
Alte măști, aceeași piesă,
Alte guri, aceeași gamă,
Amăgit atât de-adese
Nu spera și nu ai teamă.

Nu spera când vezi mișeii
La izbândă făcând punte,
Te-or întrece nătărăii,
De ai fi cu stea în frunte;
Teamă n-ai, căta-vor iarăși
Între dânșii să se plece,
Nu te prinde lor tovarăș:
Ce e val, ca valul trece.

Cu un cântec de sirenă,
Lumea-ntinde lucii mreje;
Ca să schimbe-actorii-n scenă,
Te momește în vârteje;
Tu pe-alături te strecoară,
Nu băga nici chiar de seamă,
Din cărarea ta afară
De te-ndeamnă, de te cheamă.

De te-ating, să feri în laturi,
De hulesc, să taci din gură;
Ce mai vrei cu-a tale sfaturi,
Dacă știi a lor măsură;
Zică toți ce vor să zică,
Treacă-n lume cine-o trece;
Ca să nu-ndrăgești nimică,
Tu rămâi la toate rece.

Tu rămâi la toate rece,
De te-ndeamnă, de te cheamă;
Ce e val, ca valul trece,
Nu spera și nu ai teamă;
Te întreabă și socoate
Ce e rău și ce e bine;
Toate-s vechi și nouă toate:
Vreme trece, vreme vine.
De la Alba Iulia la Las Vegas, pe... "roata noro­cului"
Localurile din capitala județului au un nou punct de atracție: ruleta!
     După ce "febra bingo" și cea a jocurilor mecanice au cam trecut, în municipiul Alba Iulia a apărut o nouă atracție pentru împătimiții jocurilor de noroc: ruleta. Recent, am efectuat un raid prin localurile dotate cu rulete și am constatat că nu este o afluență prea mare de public activ (între 20-50 de jucători pe zi), în schimb numărul de "chibiți" care încearcă să-și însușească regulile jocului este destul de mare. De asemenea, cei care au prins deja gustul ruletei sunt insistenți și rămân cât de mult timp pot la masa de joc. Cam de prin luna octombrie și până în prezent, în Alba Iulia au fost amplasate 9 aparate de acest fel (de care am aflat noi), la care pot juca simultan până la 7 persoane. Toate cele pe care le-am văzut sunt automate, verificate, sigilate și autorizate, funcționând după un program com­pu­terizat, care nu implică intervenția "dealer"-ului, ca la ruletele mecanice, clasice, așa cum le știm noi din filme. De fapt, acestea sunt protejate de orice influență exterioară, neputând fi defectate nici de fluctuațiile de energie electrică, nici de magneți. Aparatele sunt produse de dată relativ recentă (2003-2004), din Ungaria sau Slo­venia. Discutând cu câțiva "dealeri" am aflat că sumele minime ce pot fi pariate la "roata norocului" variază, în funcție de aparat, de la 50.000 la 100.000 de lei, iar sumele maxime pot ajunge până la... 15-20 de milioane de lei. Ipotetic, la o ruletă se poate câștiga într-o singură noapte până la un miliard de lei. După numai o săptămână de la deschidere, la una dintre rulete s-a câștigat 80 de milioane de lei. Dar și pierderile sunt pe măsură. "La acest joc pierd cei care nu știu când să se oprească...", ne-a declarat un "dealer". "Am urmărit jocul unui client care a introdus în aparat puncte de un milion de lei, a câștigat în două ore 15 milioane de lei, apoi a continuat și a pier­dut 20 de milioane de lei..."
    În localurile unde funcționează rulete și pe care noi le-am vizitat, prețurile la bar sunt aceleași ca la orice local non-stop, iar cate­goriile de clienți foarte variate: începând de la persoane de condiție materială foarte bună (oameni de afaceri, avocați, sportivi), până la jucători modești care mizează câte 200.000 de lei, sau chiar... pensionari, oameni de 60-70 de ani. Majoritatea întreprinzătorilor care au adus rulete la Alba Iulia sunt din județele Mureș și Sibiu un­de, după cum afirmă, afacerea prosperă de la o zi la alta. Mai mult ca sigur că și aici, ca și în alte părți, localnicii vor prinde gustul jo­cului treptat, dar spațiile în care sunt amplasate rulete vor deveni totodată fiefuri ale lumii interlope care, se știe, se manifestă cu predilecție acolo unde se vehiculează sume mari de bani la vedere și sub semnul hazardului.
Ioan HĂNȚULESCU

În casă nouă
     Președintele CJ Alba, Ion Dumitrel a convenit cu prefectul jude­țului Alba, Cosmin Covaciu, ca cele trei noi servicii desprinse din SEIP, Pașapoartele, Înmatriculările auto și Cărțile de identitate, să funcționeze în spațiul fostei BNR din centrul municipiului Alba Iulia. "Dacă vom rezolva și problema finanțării Serviciului comunitar de evi­dență a persoanei de la nivelul CJ Alba, cel mai probabil, de la 1 februarie, sediul BNR va avea trei noi servicii", a spus Dumitrel. SEIP Alba s-a confruntat cu mari probleme din cauza spațiului total insuficient, ghișeele fiind în permanență aglomerate. (F.R.)
Demisie la vârf la DSVSA Alba
     Dr. Cornelia Degan a demisionat recent din funcția de director ad­junct al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimen­telor Alba, la numai câteva luni de la preluarea acestui post, invo­când motive personale, au anunțat surse oficiale. Ea a fost trans­ferată la DSVSA Alba în august 2004 de la Direcția de Sănătate Pu­blică Alba (DSP), unde a deținut funcția de șef al Inspecției Sanitare de Stat (ISS), iar la DSVSA Alba a condus compartimentul de sigu­ranța alimentelor. Cornelia Degan a fost numită în funcție cu dele­gație pentru o perioadă de 3 luni, fiind confirmată apoi pe post, în urma unui examen susținut la București. (R.G.)
Traian Clonța, la "Debut 50 Plus"
     După mulți ani de absență din viața artistică a Ardealului, solistul de muzică populară, Traian Clonța, debutează în televiziune, în emi­siunea "Debut 50 Plus", transmisă duminică, 16 ianuarie, de la ora 9.45, de TVR 1. El urmează să fie prezent și la Gala laureaților din 30 ianuarie 2005. Mult succes moțului nostru din Valea Mică-Zlatna și așteptăm apariția primului album în perioada imediat următoare. La edițiile precedente, alți doi conjudețeni au câștigat concursul a­min­tit: Rodica Ivanovici și Cornel Munteanu, ambii din Alba Iulia.(R.G.)
Șef nou la Inspectoratul pentru Situații de Urgență "Unirea"
     De la începutul acestui an, Inspectoratul de Protecție Civilă Alba și Grupul de Pompieri militari "Unirea" din Alba Iulia s-au unificat, iar noua structură se numește Inspectoratul pentru Situații de Urgențe "Unirea" al județului Alba. Ca urmare a concursului organizat pentru structurile de conducere, au fost desemnați conducători următorii: inspector șef - col. Virgiliu Costea, prim-adjunct maiorul Cornel So­fica și inspector-șef adjunct, maiorul Cornel Oprișa. Noua instituție se va ocupa de situațiile de protecție civilă și de stingere a incen­diilor.(F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.