Curier județean
Eminescu, tabla de materii sfinte a Limbii Române
     Am cerut scuze unui "student" pentru că l-am "jignit" întrebându-l de parametrii albaiulieni ai popasului eminescian. M-a privit cât se poate "de sus", deși n-avea decât 1,67 m înălțime, un pulovăr mo­totolit de nesomn!) reproșându-mi: "Întreabă-mă de lucruri mai se­rioase, de ce se întâmplă în lună, în stele, vremea unor asemenea capcane de «înțelepciune» a trecut! Eminescu și-a trăit traiul și... Aud pentru prima dată că a fost la Alba Iulia, sau am uitat, nedând importanță unui asemenea eveniment. Dacă a fost, iată, îmi revin, îl felicit. Asta e!". Adevărat: asta e! Nemiloasă ignoranță, putredă rădă­cină a înțelepciunii. Să afirmi nonșalant că nu "mă interesează" că a fost sau n-a fost Eminescu în Cetatea Unirii e mai grozav decât dacă ți-ar tăia cineva un deget de la mână. Să nu știe acest "tânăr" îmbătrânit în zadar că acolo unde pașii unui geniu au atins pă­mântul, mirarea crengilor, cuiburilor crește un mănunchi de spice aurii, crește carnea florilor, viselor, speranței? Doamne, ce s-ar fi făcut blândul, nu o dată dezmoștenitul Blaj, fără respirația tânără a lui Eminescu?
    Nu mai revenim asupra prezenței lui Eminescu la Alba Iulia în 1866 prilejuită de lucrările faimoasei ASTRA, ci la faptul că anul trecut, datorită eforturilor congregate ale revistei "Dacoromania", prin directorul ei administrativ, ec. Ioan Străjan și Primăriei municipiului, s-a reușit dezvelirea unei plăci, cu un text de o covârșitoare im­portanță pentru istoria literară, pe frontispiciul unei clădiri, lângă Camera de Comerț (aceea era strada Parcului pe vremea lui 1866!), care sună așa: "În acest loc s-a aflat Hanul «Istrătoaie», unde a poposit geniul poeziei românești, Mihai Eminescu, la 27-28 august 1866 cu ocazia participării la Adunarea Generală a ASTREI, ținută la Alba Iulia". Semnează: Fundația "Alba Iulia 1918 pentru unitatea și in­tegritatea României, ASTRA - Alba Iulia" - 27 august 2004. A­ceastă precizare umple un gol imens din biografia lui Eminescu și trebuie privită ca atare de istoriografia românească.
    Strada, cum spuneam, se chema "Parcului" iar parcul în care tro­nează clădirea fostului teatru albaiulian "I.L. Caragiale" și Aleea scri­itorilor astăzi, spun mărturiile ulterioare, a rămas "Parcul Emi­nes­cu". S-avem demnitatea să-i preluăm numele și să-l statornicim în contemporaneitate așa cum se cuvine!
    Și încă un amănunt: Domnule student, cum calificați gestul re­pro­babil al unui ins care și-a permis să fure toate literele ce compuneau numele și prenumele poetului de pe soclu ce imortalizează chipu-i pururea tânăr?
    "Nu e treaba mea ci a poliției dacă este așa ceva! Nici n-am ob­servat că lipsesc literele!". "Lipsesc litere și din numele lui Caragiale și Lăncrănjan!". "Cu atât mai bine! Înseamnă că tipul are cap, și-i curajos!".
    I-am întins mâna. Din îmbrățișarea palmelor lipsea căldura inimii mele. Clipa s-a răzbunat! A trecut pe acolo un mare domn, doctorul Călin Potor. M-a atenționat: "Am venit să văd, să mă conving! Aveți dreptate în ceea ce scrieți! Repet: mâna care și-a permis un "ase­menea lux" trebuie retezată, să rămână din ea un ciot de spine. Fii sigur că o vom descoperi. Ceea ce a făcut nu e un simplu joc al întâmplării, e o întreagă nebunie. În loc să lase lângă bust o frunză, o floare! Pedeapsa o să fie exemplară. Vom remedia înscrisurile cât de curând". Am surâs. Mulțumirile mele aveau culoarea zilei de ia­nuarie în care, ca o năframă albă, peste sufletul Alba Iuliei trece Mă­ria Sa, Domnul Eminescu, tabla de materii sfinte a Limbii Române.
    Alba Iulia trebuie să fie mândră că face parte din rotația acestui portret fără sfârșit. Sărut mâna, FRATE EMINESCU, spune Cetatea Unirii îmbrăcându-te în faldurile curate ale TRICOLORULUI!
Ion MĂRGINEANU

Pios omagiu adus poetului nepereche...
•"Pe urmele lui Eminescu"
     EminescuElevii și corpul profesoral al Liceului Sportiv din Alba Iulia au pregătit așa cum se cuvine aniversarea a 155 de ani de la nașterea "poetului nepe­reche", Mihai Eminescu. Sub genericul "Pe urmele lui Eminescu", ne-a informat prof. Daniela Coș, directorul liceului, ieri a avut loc un simpozion dedicat vieții și operei eminesciene. Îndrumați de profe­sorii Elena Vinceller, Larisa Oltean, Car­men Cruciu și Monica Avram, aproxi­mativ 20 de liceeni și elevi din ciclul gim­nazial au prezentat referate și studii des­pre Luceafărul poeziei românești. "Emi­nescu sub zodia Capricornului", "La Blaj, în Mica Romă", "Drumul spre fericire-Viena 1869", "Odaia unui ge­niu" sunt doar câteva dintre titlurile comunicărilor realizate de elevi, legate de acest eveniment. Cu acest prilej a fost vernisată o expo­ziție de carte eminesciană, iar elevii au susținut un moment literar-muzical pe versuri din opera poetului.(R.G.)
•"Tot mai citim măiastra-ți poezie"
     Sub acest generic elevii claselor I-VIII de la Școala generală "Lu­cian Blaga" din Ocna Mureș au rostit cu emoție versuri eminesciene într-o întâmplare literar-comemorativă prilejuită de împlinirea a 155 de ani de la nașterea poetului. Gestul lor se vrea o dovadă că Emi­nescu este prezent în școală și ca semn al faptului că nu l-au uitat elevii îl citesc și cinstesc prin atenția pe care o acordă poeziilor sale. Un fapt insolit l-a constituit rostirea în limbile română, ma­ghia­ră, engleză, franceză și spaniolă pentru că Eminescu e al nostru și al întregii omeniri. (Ana GROZAV, Sanda TIMOFTEI, Andreea CRUCIU, Cristian BADEA cls. a VIII-a A)
•Omagiu lui Mihai Eminescu
     La Biblioteca orășenească "Avram Iancu" din Câmpeni a avut loc ieri un mic program artistic susținut de elevii clasei a IV-a B de la Școala generală din Câmpeni, coordonat de înv. Maricica Morar. Pro­gramul a fost dedicat aniversării a 155 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu.
•Mihai Eminescu omagiat la Aiud
     Ca în fiecare an la Aiud, în organizarea Bibliotecii municipale "Liviu Rebreanu", Centrului cultural "Liviu Rebreanu" și a Primăriei municipiului Aiud, au loc o serie de manifestări dedicate poetului național Mihai Eminescu. Manifestările au debutat ieri cu simpo­zionul "Mihai Eminescu - 155 de ani de la nașterea poetului - actua­litatea operei eminesciene", acțiune completată de recitaluri de po­ezie și muzică folk, dar și lansarea volumului de versuri "Buchete" autor Avram Pojar. Astăzi la Centrul Cultural "Liviu Rebreanu" de la ora 18.00 va avea loc vernisajul expoziției de artă plastică "Emi­nescu" și recitalul de muzică folk "Lumină de lună". (A.D.)
Eminescu, pe str. Emil Racoviță din Alba Iulia
casă Eminescu     Albaiulienii care locuiesc pe str. Emil Racoviță (fostă str. Mi­ciurin) și-au manifestat într-un mod original dorul de Emi­nes­cu. Pe peretele unei clădiri în­vecinate imobilului cu nr. 11 de pe strada amintită a fost pictat cu culoare neagră, probabil cu un șablon, chipul marelui nostru poet. Cinste autorului! (R.G.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.