Editorial
Român sărac dar bogat în declarații de avere
     Domnul ministru de stat Adriean Videanu dorește să introducă, în tentativa de combatere a evaziunii fiscale, declarațiile de avere pentru fiecare cetățean al României. Ideea merită a fi discutată. În primul rând, la noi în țară, asemenea declarații de avere nu sunt chiar o noutate, ele fiind deja utilizate pentru parlamentari și dem­nitari cu scopul de a descuraja din start orice tentativă de înavuțire pe căi necinstite și acumulare a unor averi nejustificate. Din păcate, ele au fost astfel concepute încât orice parlamentar și demnitar și-a putut trece sub acoperirea rudelor, a părinților și a bunicilor ori prin divorțuri de ochii... legii partea grasă a averii, astfel că din 4 case, proprietarul are în foaia de avere a căsuță modestă și aceea do­bândită din moștenirea soției! Curat murdar sau mai bine zis praf în ochii electoratului. Și atâta timp cât guvernul și parlamentul nu sunt în stare sau nu vor să facă ordine cu actualele declarații de avere, mă întreb cum vor face când vom avea 17 milioane de declarații? Și la ce au servit ele, dacă unii din marii bogătași ai țării respectiv jefuitorii de la Bancorex și alte zeci de bănci, de la FNI și Rafo se lăfăie în huzur, sfidând autoritățile și legile țării, prin tot felul de jonglerii financiare, eșalonări și reeșalonări ori preluări de datorii la buget și restituiri de TVA. Se spune că de moarte și de fisc nu scapă nimeni. La noi însă de fisc scapă toți mafioții și specialiștii în inginerii financiare, protejați de oamenii politici ai vremurilor. Pe acest teren ar fi fost de preferat să se afirme noul ministru de stat!
    De ce sunt necesare declarațiile de avere? Și mai ales de ce în cea mai săracă țară din Europa (după Albania) este nevoie de o asemenea intreprindere? Pentru ca cei 6,4 milioane de pensionari să-și declare averile constând dintr-un apartament sau o garsonieră cumpărate cu câteva zeci de mii de lei, o pensie de mizerie și zeci de chitanțe pentru plata curentului, gazului, apei, ori pentru încălzire și medicamente. Asta-i averea lor! Și ei sunt totuși mai bogați în comparație cu cei 2 milioane de țărani pensionari, foști ceapiști, a căror avere se ridică la o pensie de 500.000 lei pe lună. Iar pe pământurile lor nu se poate pune impozit de avere, atâta timp cât stau nelucrate, iar cele care sunt cultivate produc tot pagube, căci grâul și porumbul, chiar la nivelul producțiilor record de anul trecut, tot pierderi au adus țăranilor, din cauza mafiei cerealelor și a nepăsării statului. Așa că nu cred că îi mai poate ajuta cu ceva pe țărani, care reprezintă jumătate din populația țării, declarația de avere. Ei tot nu au ce scrie în ea. Risipă clară deci de hârțoage, în stilul binecunoscut al birocrației dâmbovițene.
    În concluzie, credem că la ora actuală ar fi oportun să se ree­valueze Legea declarațiilor de avere, astfel încât nimeni să nu-și mai bată joc de acest act și mai ales de fisc și de autoritățile ce combat crima financiară. În al doilea rând, credem că românii, care nu s-au obișnuit bine cu declarația pe venitul global, riscă să trăiască un nou coșmar, adică să se toarne unii pe alții și să fie supuși iar aprobiului public, fie că sunt prea săraci, fie prea bogați. Ca săraci pentru că au o situație dramatică, iar ca bogați, chiar cinstiți, pentru că trebuie să se expună, încât toată lumea, inclusiv hoții și bandiții, să afle ce are, cât are și, de unde are. Bogăția riscă să devină, ca și sărăcia, un chin adevărat. Deci declarația de avere este deo­camdată o simplă idee, o utopie și chiar o prostie dacă nu o bat­jo­cură pentru o țară săracă așa cum e România!
Gheorghe CIUL