Prima pagină Ediția din: 19.1.2005
Speologii români și polonezi au realizat la Gârda
Scufundări de cercetare în cea mai adâncă peșteră din România
     În perioada 13-16 ianuarie 2005, prin colaborarea dintre cluburile speologice Asociația Speologică SFINX Gârda și S.G. Wroczlaw din Polonia, a fost organizată o tabără de scufundare la Gârda. Tabăra a fost inițial programată pentru luna decembrie a anului trecut, ne-a informat Christian Ciubotărescu, președintele "SFINX" Gârda, dar a fost amânată din cauza condițiilor nefavorabile. Cu acest prilej s-a continuat explorarea "Izbucului Tăuz", peștera scufundată cea mai adâncă din România (87m adâncime), record stabilit de Wiktor Bo­lek în 2001 care a decedat în urma unei scufundări în mai 2004 în Germania. Deși în 4 octombrie 2002, în urma unui accident de cau­ză medicală, colegul scufundător Rafal Garski și-a pierdut viața în această peșteră scufundată, explorările continuă pentru a găsi ac­cesul spre cei peste 2,5 km de galerii necunoscute între peștera Coiba Mare, locul în care intră apa sub pământ și Izbucul Tăuz - locul în care apa părăsește muntele. În urma scufundărilor lungimea cunoscută a peșterii scufundate a fost marită cu 45 m, lungimea to­tală atingând în prezent 375 m. Au mai rămas numai 30 m adân­cime până la depășirea sifonului. Pentru a atinge actualul punct ter­minus scufundarea realizată de Wlodzmierz Symanowski a durat 2 ore și 30 minute, din care 30 minute a reprezentat parcurgerea peșterii, și 2 ore decompresia, care a fost realizată cu un aparat de respirat cu circuit închis, care recirculă gazele expirate ducând la un consum foarte mic de amestec de respirat, și la o durată mult mai scurtă a perioadei de decompresie. Scufundarea a fost susținută de alți 4 scufundători care au depus și recuperat ulterior buteliile pentru decompresie utilizate de Wlodzmierz Symanowski. Practic, în pre­zent se urcă într-o conductă scufundată cu un diametru de peste 20 m și o adâncime de 80 m ceea ce pare a fi sifonul, nu numai cu cea mai mare adâncime, ci și cu cel mai mare volum de apă din Ro­mâ­nia (peste 25000 metri cubi apă).
Florin ROMAN

Partida Romilor sprijină Alianța DA și noul guvern
     Într-un comunicat remis redacției, președintele Partidei Romilor din județul Alba, domnul Ilie Petru, dorește să precizeze urmă­toa­rele:
    *Începând cu 1 ianuarie 2005, Oficiul Național pentru Romi s-a trans­format în Agenția pentru Romi, aflată în subordinea directă a Secretariatului general al Guvernului României, proces care se va finaliza până la sfârșitul lunii. Fondurile pentru dezvoltarea Comu­nității romilor vor fi alocate prin noua Agenție.
    *Partida Romilor din România, prin deputatul Nicolae Păun, pre­ședintele romilor va semna în aceste zile un protocol de colaborare la nivel de țară cu noul Guvern al României, pe care l-a susținut, a­lături de alte minorități, pentru a obține investitura și pentru ca dom­nul Călin Popescu Tăriceanu să poată deveni prim-ministru. Prin no­ul acord cu Guvernul se vor stabili și funcțiile pe care liderii Partidei Romilor din zonă le vor ocupa în cele 42 de prefecturi.
    *În luna februarie, liderii romilor din județul Alba vor avea o întâl­nire cu deputatul Nicolae Păun pentru a-i informa asupra protocolului încheiat cu guvernul Tăriceanu. Romii din județul Alba, peste 31.760 de persoane, susțin Alianța PNL-PD, la fel cum o susțin și alte par­tide, ca UDMR-ul sau PUR-ul, deși inițial nu au colaborat cu Alianța. De aceea dorim să nu fim marginalizați. Așa cum ei au cerut funcții, așa a cerut și deputatul Nicolae Păun și au fost aprobate și prin ur­mare și în județul Alba Partida Romilor are dreptul la funcții. În a­ceste condiții, liderii Partidei Romilor din județul Alba nu recunosc consilierul pe problemele romilor de la Prefectura Alba, care face parte din Alianța pentru Unitatea Romilor, formațiune de familie, ne­re­prezentativă pentru etnia romilor din județul Alba. (Petru ILIE, pre­ședintele Partidei Romilor din județul Alba)
Craniu uman descoperit la Lunca Ampoiței
     În satul Lunca Ampoiței a fost descoperit, în 17 ianuarie, în locul Șesul Barburului, în apropierea unui adăpost de lângă o stână de oi, un craniu. Deplasați la fața locului cei de la Investigații Criminale și Serviciul Criminalistic au constatat că: craniul descoperit este in­com­plet, îi lipsește mandibula și este de proveniență umană. Calota craniană nu prezintă urme de violență. În urma cercetărilor s-a sta­bilit că în decembrie 2003, din satul Lunca Ampoiței a dispărut Iosif Hațegan (44 de ani), ce figura în evidențele medicale cu epilepsie. Bărbatul era cunoscut ca fiind un consumator de băuturi alcoolice și avea la activ mai multe tentative de suicid. Există indicii care duc la ipoteza că bărbatul dispărut a decedat și craniul găsit i-ar aparține. Urmează ca Laboratorul de Medicină Legală Alba să confirme sau infirme această ipoteză. (L.I.)
În județul Alba
78.000 de dosare ale pensionarilor vor fi reevaluate
     În județul Alba, circa 78.000 de dosare de pensii vor fi reevaluate, ne-a declarat directorul casei de Pensii Alba, Dan Petcu. Evaluarea dosarelor va începe cu cei mai vârstnici pensionari. Recalculările pot determina puncte în plus sau în minus, iar ultimii nu vor pierde totuși nici un leu din pensie. Cei care au puncte mai multe în urma re­cal­culării vor primi bani mai mulți, cel mai probabil din luna martie. Dacă în alte părți se pune problema personalului suplimentar, la Al­ba Iulia hiba o constituie lipsa unui spațiu adecvat.(F.R.)
Spectacol umanitar pentru Asia la Teatrul de Păpuși
     Teatrul de Păpuși "Prichindel" din Alba Iulia va organiza du­minică, 23 ianuarie, de la ora 11.00, un spectacol umanitar pentru susținerea operațiunilor de ajutorare a victimelor cutremurului produs de valurile ucigașe din Asia. Actorii Teatrului de Păpuși vor prezenta piesa "Casa Noastră", a anunțat directorul instituției, Ioana Vieru. Un bilet va costa 50.000 de lei, iar donațiile colectate vor fi trimise vic­timelor dezastrului din țările asiatice.(R.G.)
Post nou de radio la Alba Iulia
     Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a acordat, luni, 17 ianuarie, licențe radio TV de putere mică. Consiliul a acordat, pentru Alba Iulia, frecvența 94,0 Mhz postului Mix FM, operat de Canaris SRL din Brașov, pentru Alexandria, frecvența 88,1 Mhz postului Radio Minisat, operat de societatea cu același nume, iar pentru Arad, frecvența de 95,5 Mhz, societății ABC Plus Media SA din Oradea, pentru postul Național FM. (N.I.T.)
Spânzurat în podul casei
     Poliția Municipiului Alba Iulia a fost sesizată telefonic, în 17 ianuarie, de Ioan Gabriel Nemeș că în podul casei de pe strada Vasile Alecsandri din Alba Iulia l-a găsit spânzurat pe vărul său Marcel Petru Pop (51 de ani). Polițiștii l-au găsit pe Pop spânzurat de una dintre grinzile ce traversau podul locuinței sale. Cadavrul nu prezenta urme de violență. Asupra corpului neînsuflețit, într-un bu­zunar a fost găsit un portmoneu, în interiorul căruia se aflau două bilete. Biletele erau adresate copiilor săi și conțineau mesaje de a­dio, precum și motivarea gestului făcut. În cauză, poliția continuă cer­cetările. (L.I.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.