Actualitate
Proiectul minier de la Roșia Montană, pe agenda premierilor României și Ungariei
•Ministrul Mediului Sulfina Barbu spune că decizia în cazul acestei investiții aparține Autotității pentru Mediu
     Așa cum v-am mai informat, premierul Călin Popescu Tăriceanu, însoțit de vicepremierul Marko Bela și de o impresionantă delegație ministerială a efectuat prima vizită oficială în străinătate de la in­vestirea actualului guvern. Pe agenda întâlnirii dintre primul ministru român și omologul său maghiar au figurat și discuții referitoare la proiectul minier de de la Roșia Montană. Referitor la acest proiect cei doi prim-miniștri au avut o poziție comună. În continuare vă pre­zentăm declarațiia premierului de la conferința de presă ținută la Bu­dapesta.
    Călin Popescu Tăriceanu: "Acest proiect l-am și analizat din pers­pectiva respectării legislației europene și a tuturor normelor le­gislative care privesc un astfel de proiect. Punctul doi: Înțelegând pre­o­cuparea părții maghiare pentru acest proiect, am convenit să dăm posibilitatea furnizării tuturor informațiilor de care partea ma­ghiară va dori să dispună astfel încât să aibă confortul necesar pen­tru a fi în cunoștință de cauză cu proiectul și implicațiile lui".
    Proiectul de la Roșia Montană a fost discutat și în cadrul unei în­tâlniri oficiale între ministrul mediului, Sulfina Barbu, și omologul său ungar. Autoritățile de la Budapesta sunt sceptice în privința realizării proiectului. Sulfina Barbu a spus însă că Autoritatea pentru Mediu es­te instituția care va avea ultimul cuvânt în acest caz și că se va pro­nunța abia după ce va exista un studiu de impact.
Florin ROMAN

Cabanele și vilele din Arieșeni luate la bani mărunți
•Unele dintre casele de vacanță apărute ca ciu­per­cile după ploaie sunt construite ilegal
     Ieri, în cadrul unei conferințe de presă, vicepreședintele Con­si­liului Județean Alba, Florin Mărginean, a dat publicității rezultatele u­nui control efectuat de specialiști ai instituției la Arieșeni. Mai exact au fost verificate construcțiile situate în zona Bubești-Vârtop, din punct de vedere al respectării Legii nr. 50/1991, republicată privind autorizarea construcțiilor. Trebuie precizat faptul că pentru zona tu­ristică Bubești-Vârtop se află în curs de execuție un Plan urbanistic zonal care urmează să stabilească reglementările specifice ale vii­toarei stațiuni. Cele mai mari neregului sunt înregistrate în zona pâr­tiei de schi, unde și interesul este foarte mare, având în vedere nu­mărul mare de turiști. Majoritatea neregulilor se referă la lipsa auto­rizaței de construcție. În aceste situații, potrivit raportului întocmit de specialiștii CJ Alba, sunt: casă de vacanță începută în 2003, be­neficiar Vasile Avram; casă de vacanță, beneficiar Matei Avram; ex­tindere pensiune turistică "Alpin", beneficiar Vera Cristescu (cu pre­cizarea că pensiunea are autorizație de construire eliberată de Pri­măria Arieșeni în 2001); casă de vacanță, beneficiar, Dorica Suciu; casă de vacanță, beneficiar, Mircea Avram, casă de vacanță, be­ne­ficiar, Avram Pantea; casă de vacanță, beneficiar, Dănuț Gligor; ca­să de vacanță, beneficiar Viorel Pantea; casă de vacanță, beneficiar, Traian Chișu; construcție din lemn, beneficiar Ionuț Pantea. Referitor la ultimele patru puncte, având în vedere că aceste construcții sunt mai vechi de doi ani, dreptul de a constata și aplica contravențiile la regimul autorizațiilor de construcție se prescrie. În cazurile men­țio­nate mai sus, s-au aplicat amenzi pe baza proceselor verbale de con­travenție întocmite de Primăria Arieșeni.
    Președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, a declarat că situația de la Arieșeni se datorează lipsei de acțiune a fostei conduceri a CJ Alba, până în iunie 2004. El a fost completat de Flo­rin Mărginean care a declarat că acțiunile de control vor continua la toate cabanele și casele de vacanță din județ.
Florin ROMAN

Săptămâna viitoare ar putea începe
Contractarea serviciilor de sănătate cu CAS Alba
     Furnizorii serviciilor de sănătate ar putea semna săptămâna viitoare contractele pentru anul 2005 cu Casa de Asigurări de Să­nătate Alba, în acest sens instituția așteptând doar să intre în po­sesia contractului-cadru și a normelor de aplicare. Directorul adjunct al CAS Alba, dr. Gheorghe Muntean, a declarat că au fost deja de­clanșate formalitățile pentru ca acțiunea să poată fi demarată în cel mai scurt timp. Astfel, medicii de familie depun în aceste zile la se­diul CAS Alba actele necesare pentru a putea semna contractul pentru acest an, în această lună ei prestând servicii de sănătate în baza unui act adițional la contractul pe anul trecut.(R.G.)
După muniția de tip NATO
Concernul austriac "GLUCK" intenționează să fabrice pistoale la Cugir
     În cursul zilei de ieri, deputatul PUR Nicolae Popa s-a întâlnit la Alba Iulia cu reprezentanți ai Romarm și ai investitorului austriac "GLUCK", care vor dezvolta o colaborare cu Fabrica de armament din Cugir în vederea fabricării pistoletelor de calibru de 7,62 mm, pentru ministerele Apărării și al Internelor. Concernul austriac a câș­tigat licitația la nivel național pentru fabricarea acestui tip de ar­ma­ment necesar polițiștilor și armatei. Astăzi, austriecii de la "GLUCK" se vor întâlni și cu ministrul Economiei și Comerțului, Codruț Șereș. Reprezentantul pentru România al firmei austriece s-a deplasat ieri și la Cugir, unde au fost stabilite primele detalii ale acestei cola­bo­rări. "Avem auspicii pentru o bună și fructuoasă colaborare, mai ale că la Cugir forța de muncă este extrem de apreciată. În prima fază ne gândim la o colaborare și apoi la investiții", a spus reprezentantul "GLUCK". După preluarea firmei PETROM de către OMV, austriecii au devenit principalii investitori din România. Cele circa 3500 de fir­me austriece au investit 3 miliarde de Euro și au creat peste 100 de mii de noi locuri de muncă în țara noastră.
Florin ROMAN

Cu bani de la Banca Mondială
Peste 5.000 de mineri vor fi disponibilizați anul acesta
     Fondurile alocate de la bugetul de stat pentru plata salariilor com­pensatorii pentru cei 5.150 de salariați din minerit care vor fi disponibilizați în cursul acestui an se ridică la 690,6 miliarde lei. Adică, fiecare miner rămas fără loc de muncă va avea la dispoziție 3.500 (se vehiculează și sume de până la 5.500) de euro să-și refacă viața. Disponibilizările se vor face „la cerere": circa 1.000 de salariați ai Minvest Deva, 200 de la Moldomin, 200 de la Cuprumin Abrud și alți aproape 1.000 de la minele din Valea Jiului.
    Codruț Șereș, ministrul Economiei, a declarat că fondurile nece­sare vor fi acoperite pe baza unui împrumut contractat de la Banca Mondială (în valoare de 120 milioane dolari, din care jumătate vor fi alocate pentru salarii compensatorii) și din resurse bugetare, pe baza unui acord ce va fi semnat până la finele lunii ianuarie și care se întinde pe patru ani.
    „Am aflat și eu de plățile compensatorii, deși până acum Banca Mon­dială nu a acordat direct fonduri în acest sens", a spus pre­ședintele Confederației Naționale Miniere, Marin Condescu. „Pentru minerii concediați în anul 2004, valoarea totală a compensatoriilor nu a depășit niciodată 4.000-5.000 de euro. Am înțeles că banii de la Banca Mondială vor viza plățile compensatorii ale celor 5.150 de mineri care sunt in programul de disponibilizare pe 2005", a spus liderul sindical. (N.I.T.)
Locuințe aerisite cu... gaze de eșapament!
     Locatarii blocurior E-1, L-1,2,3 și 4, situate pe str. Gh. Șincai (fostă Muncii), ne-au sesizat din nou că dimineața nu-și pot aerisi locuințele, din cauza faptului că în casă le pătrunde aer poluat cu gaze provenite de la eșapamentul unor mașini de transport marfă parcate în apropiere. Deși a mai fost semnalată această situație în paginile ziarului nostru, nu a luat nimeni nici o măsură. Poate re­pre­zentanții instituțiilor abilitate sunt "sufocați", nu de gazele poluante, ci de alte probleme.(R.G.)
Cu ochii-n soare
     Directorul Direcției economice din CJ Alba, Marian Aitai, ne-a in­format că salariații CJ și ai direcțiilor din subordine au primit în a­ces­te zile al 13-lea salariu. Nu a fost și cazul angajaților de la Direcția ju­dețeană de asistență socială și protecție a copilului Alba, unde sa­lariații vor primi al 13-lea salariu doar în 12 februarie. Marian Aitai a declarat că, deși există banii necesari, întârzierea se dato­rea­ză e­fec­telor legii, care spune că banii se eliberează prin Tre­zorerie doar o dată pe lună.(F.R.)
După o lună și jumătate
O femeie a murit la spitalul din Aiud
     O femeie de 80 de ani din Aiud a murit la spitalul din Aiud, după ce în urmă de mai bine de o lună și jumătate a fost agresată. Vic­tima se numește Floarea Sabău și este originară din același oraș. A­vând în vedere că femeia este internată din jurul datei de 5 de­cembrie 2004 în spital și a murit acum, după un incident, s-a so­licitat efectuarea autopsiei. Legiștii au stabilit că decesul a intervenit din cauza unei bronhopneumonii. Investigațiile legiștilor vor continua însă pentru a se constata cu precizie dacă există o legătură de cau­zalitate între bronhopneumonie și agresiunea de anul trecut.(F.R.)
Deșeurile cugirenilor vor fi colectate de austrieci
     În perioada 14-16 ianuarie 2005, primarul Cugirului, Adrian Te­ban, însoțit de o delegație, a efectuat o vizită de documentare în ora­șul Sarvar-Ungaria, la invitația firmei austriece Huke KFT. Delegația cugireană a analizat un sistem de colectare a deșeurilor menajere și industriale, implementat de firma austriacă în 13 orașe de mărime medie și mare din Ungaria, inclusiv Budapesta. Sistemul are la bază colectarea selectivă a deșeurilor prin care s-au redus pe de o parte costurile pentru neutralizarea acestora iar pe de altă parte a crescut în mod simțitor gradul de curățenie și confort al cetățenilor din aces­te orașe. Reprezentanții firmei Huke vor veni peste două săptămâni la Cugir, în vederea analizării unui posibil parteneriat cu autoritățile locale, in vederea implementării unui sistem asemănător de co­lec­tare a deșeurilor, ne-a informat Mircea Simu, purtător de cuvânt al Pri­măriei Cugir. (N.I.T.)
Stagiu de pregătire montană
     CJ Alba intenționează să aloce în următoarea ședință suma de 50 de milioane de lei pentru Asociația sportivă de schi "Montana" din Abrud. Banii au fost solicitați pentru un stagiu de pregătire mon­tană a sportivilor de performanță de la acest club. Pentru ca suma so­licitată să ajungă în contul clubului mai este nevoie de votul con­silierilor.(F.R.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.