Prima pagină Ediția din: 22.1.2005
Drumul redării demnității românilor
•Președintele Traian Băsescu a făcut prima vizită "în străinătate", la frații noștri din Moldova
     În preajma aniversării a 146 de ani de la Unirea Principatelor Ro­mâne, președintele Traian Băsescu a făcut prima vizită oficială "în străinătate", la Chișinău, în Republica Moldova. Străinătate este un fel de a spune, pentru că de fapt președintele a mers la frații noștri de peste Prut, onorându-și promisiunea de a avea relații speciale cu această țară în tentativa de a reda românilor demnitatea pe care o merită un popor atât de încercat în istoria sa.
    După Chișinău, șeful statului va fi prezent în Ucraina, la Kiev, adi­că, mai pe șleau spus, îi va vizita și pe bucovinenii noștri. Se inau­gurează practic astfel o nouă politică națională, în care prioritățile sunt unitatea și solidaritatea tuturor românilor în jurul valorilor perene ale neamului - pământul sfânt al patriei străbune, limba, cultura și tradiția, istoria, mândria și libertatea unui popor greu încercat de vi­tregiile vremurilor. România are nevoie de o asemenea politică de a­tragere a tuturor fiilor săi răspândiți prin lume, în țări mai puțin sau mai mult îndepărtate, care să-i adune spiritual și sufletește în matca de unde au plecat. Fără îndoială că cele două vizite ale președintelui României vor îmbogăți viziunea primului bărbat al țării despre promo­varea și susținerea românismului pe drumul integrării europene. Evi­dent că în această întreprindere va avea de învățat și de la românii din Ungaria, inclusiv sau mai ales de la guvernul Ungariei și UDMR. Nu este posibil ca frații noștri din Bucovina și Basarabia să vină în România cu pașapoarte, în timp ce ungurii vor să acorde cetățenia tuturor celor care vorbesc limba lui Attila ori le conferă legitimații și alte privilegii, inclusiv materiale pentru susținerea tradițiilor, culturii și limbii materne, cheia de boltă fără de care s-ar prăbuși orice națio­nalitate.
    Să sperăm deci că de acum înainte Hora Unirii tuturor românilor va străbate, dincolo de versuri și melodie, și cugetul politicienilor noș­tri, care vor analiza cu mai multă răspundere, pragmatism și demnitate soarta românilor și a românismului din lumea noastră de azi, astfel ca toți compatrioții noștri să iubească la fel ca lumina o­chi­lor țara, drapelul și imnul, al căror corolar și ilustru reprezentant ne place să credem că este președintele Traian Băsescu.
Gheorghe CIUL

Nu tot trecutul nostru a fost glorios și onorabil
•Mesajul Regelui Mihai la comemorarea victimelor Holocaustului
     regele Mihai"Există o zicală care spune că timpul lecuiește orice. Nu-i uităm niciodată pe cei care au plecat dintre noi, dar este adevărat că, odată cu tre­cerea timpului, durerea scade.
    Această afirmație, însă, nu este vala­bilă în ce privește Holocaustul, o crimă de neimaginat, unica din istoria umani­tății. Imediat după cel de-al Doilea Răz­boi Mondial, vina pentru Holocaust a fost dată numai pe guvernul Germaniei na­ziste și pe aliații apropiați. Și totuși, o­da­tă cu trecerea timpului și după ce isto­ricii au făcut investigații, vina pentru a­cest unic act de bestialitate a mers pe umerii unui număr crescând de națiuni. Desigur, responsabilitatea principală pentru această ucidere în masă trebuie să continue și va continua să apese pe umerii unui om al cărui nume nici nu merită să fie pronunțat astăzi și pe umerii unui guvern criminal pe care el l-a stabilit în Germania. Dar toți ceilalți europeni, cei care au închis ochii și s-au făcut că nu văd, acei care s-au bucurat de proprietățile luate ilegal de la membrii comunităților evreiești sau cei care s-au gândit, pur și simplu, că crima nu-i afectează pe ei și, prin urmare, nu trebuie să facă nimic, toți împart o anume responsabilitate față de ceea ce s-a întâmplat. Este semnificativ că, în Marea Britanie - una din țările care au învins, în cele din urmă, nazismul - Holocaustul este acum comemorat oficial, ceea ce nu se întâmpla cu un dece­niu în urmă. Francezii au redescoperit partea lor de responsabilitate morală și astfel a făcut fiecare națiune, în Europa. Toate națiunile vor fi reprezentate săptămâna viitoare, la a 60-a aniversare a eliberării câmpului morții de la Auschwitz, în Polonia. Va fi un act de come­morare care va întruni laolaltă aducerea aminte și acceptarea res­pon­sabilității de a nu fi prevenit această oroare.
    Felicit faptul că, prin asistența acordată de oficialitățile României și cu participarea multor oameni de știință și cercetători din țara noastră, o comisie internațională condusă de Ellie Wiesel, laureat al premiului Nobel și unul din foștii noștri concetățeni, a făcut cu­nos­cută responsabilitatea României în distrugerea evreimii Europei, a­cum șase decenii.
    Știu că unii dintre cetățenii noștri vor avea opinii diferite privind u­nele din rezultatele acestui comitet și vor continua să argumenteze numărul de evrei uciși sau adevărata libertate pe care a cunoscut-o România, în cel de-al Doilea Război Mondial, de a-și urma propria politică. Nici unul dintre noi nu trebuie să se teamă de această dez­batere și mulți dintre voi au luat parte la aceste discuții. Totuși, tutu­ror românilor, indiferent de religia sau etnia lor, doresc să le spun ur­mătoarele: Chiar dacă am fi eșuat în salvarea doar a unei singure vieți a evreilor noștri acum șase decenii, chiar dacă numai am igno­rat atunci ororile și suferința cetățenilor noștri evrei, totuși am fost vi­novați. Nu are importanță că alte națiuni sau conducători s-au purtat mult mai rău; nu contează că cetățenii noștri de credință mozaică din Transilvania au suferit mai mult sub ocupația fascistă ungară decât evreii care au rămas în Regat. Realitatea este că noi toți, toți românii de toate credințele, am fi putut face mai mult.
    În al doilea rând, a admite partea noastră de responsabilitate pen­tru Holocaust este un act suprem de a ne curăța sufletul propriu. Nu putem rămâne o democrație adevărată, un membru deplin al Uniunii Europene și al alianței națiunilor NATO dacă nu acceptăm că nu tot trecutul nostru a fost glorios și onorabil. Da, de multe ori în istoria noastră am fost victimele altora. Dar au fost timpuri în care am trans­format propriii cetățeni în victime sau în care nu am oprit pe alții să terorizeze propriul nostru popor. Auschwitz, câmpurile de la Bug, deportările din Transilvania, trenurile morții, pogromul de la Iași, ca și pogromul din București pe care îl comemorăm, toate acestea au re­prezentat sfârșitul umanității. Putem să recâștigăm umanitatea noas­tră și să consolidăm democrația numai dacă vom confrunta a­ceste orori direct, public și onest.
    Una din cele mai mari satisfacții din viața mea a fost atunci când mama mea, Regina ELENA, a obținut titlul de Drepți Între Popoare pentru activitățile ei în cel de-al Doilea Război Mondial. Sunt mândru de rolul ei, dar aș fi vrut să fi făcut cu toții mai mult. Noi, toți românii, inclusiv familia mea, trebuie să continuăm să cercetăm conștiința noastră în legătură cu imensele crime comise în numele nostru sau în numele țării. Am avut una din cele mai mari comunități evreiești din Europa, un mare număr de oameni întreprinzători, bărbați și fe­mei de cultură, oameni care au ajutat și ar fi putut ajuta România astăzi. România, ca fiecare națiune europeană, a fost în cele din ur­mă cea care a avut de pierdut din Holocaust. Împărțim durerea îm­preună, și durerea va dăinui, pentru sute de ani.
    Am încredințat acest mesaj Principesei MARGARETA și soțului ei, Principelui RADU, care reprezintă o nouă generație de români, o generație care nu tre­buie să uite niciodată trecutul, dar care ar tre­bui, de asemenea, să se uite cu încredere în viitor. Spunând "Izkor" astăzi, amintiți-vă de toți acei dintre noi, cetățeni români de credință mozaică, ce au fost uciși. Dar vă cer, de asemenea, să spuneți o rugăciune pentru viitorul țării noastre, pentru democrația ei, pentru prosperitatea și stabilitatea ei. Cu deplina cunoaștere a trecutului nostru, cu totala acceptare a responsabilității noastre, noi toți vom face în așa fel încât ororile Holocaustului să nu se mai repete NICIODATĂ."
Regele MIHAI I, Palatul Elisabeta, 20 ianuarie 2005

Prima demisie din Guvernul Tăriceanu
     Sorin Vicol a demisionat ieri din fruntea Autorității Naționale de Con­trol. Motivul demisiei lui Vicol este legat de faptul că Autoritatea Națională a Vămilor și Garda Financiară au fost trecute de la ANC la Ministerul Finanțelor. Acesta apreciază că în acest fel au fost re­strânse drastic atribuțiile ANC-ului. (N.I.T.)
Prefectul și-a ales sfătuitorii
     Începând cu data de 21 ianuarie 2005, prefectul județului Alba, Cos­min Covaciu, și-a completat Cabinetul cu noii consilieri. Dacă nu­mele șefei de cabinet, d-na Ana Cosmina Horvath și al consi­li­erului pe problemele romilor, Gruia Bumbu, erau cunoscute încă din prima săptămână a mandatului său, cele ale directorului de cabinet și ale consilierului juridic au fost făcute publice doar ieri. Astfel, dl. Ni­colae Todea, noul director de cabinet, a fost director adjunct la În­treprinderea Porțelanul din Alba Iulia, iar în prezent este profesor la Universitatea "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia. Este autorul a nu­me­roase cărți și articole de specialitate în domeniul economic. Ce­lălalt consilier este Cosmin Florin Sima, absolvent al Facultății de Drept "Lucian Blaga" din Sibiu. Până acum a fost consilier juridic, în cadrul Primăriei Aiud. (I.P.)
Despăgubiri pentru foștii proprietari
     Primul ministru Tăriceanu a anunțat înființarea unui comitet inter­ministerial care va elabora reglementări legislative pentru regimul pro­prietății. Una dintre acestea va viza despăgubirea proprietarilor care nu și-au primit înapoi bunurile (în natură). O altă reglementare va modifica Legea fondului funciar. (M.F.)
Birouri parlamentare PSD în Alba Iulia și Sebeș
     Președintele PSD Alba, deputatul Mugurel Sârbu, a declarat ieri în cadrul unei conferințe de presă că toți cei trei parlamentari PSD de Alba vor avea birourile parlamentare în incinta sediului PSD din Alba Iulia. Alături de domnia - sa mai este vorba despre senatorul George Cristian Maior și deputatul Emilian Cutean. De asemenea, Mugurel Sârbu va avea un birou parlamentar la Sebeș. "Săptămâna vi­itoare vom anunța și personalul care va deservi aceste birouri", a spus Mugurel Sârbu. În altă ordine de idei, senatorul Maior a anunțat că, pe lângă cele 3 persoane angajate la biroul său senatorial, va mai aduce o a patra, din rândul tinerilor PSD, pe care o va plăti din sa­lariul său.(R.J.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.