Actualitate
Cine vrea să plece din PSD să o facă cât mai repede
•spune George Maior - senator PSD de Alba
     În cadrul conferinței de presă desfășurate ieri la sediul PSD Alba, senatorul George Cristian Maior a dezaprobat oportunismul celor din partidul său care își caută locuri "călduțe" în partidele aflate acum la putere."Din păcate, acum este vremea oportunismului și acest lucru ridică și unele semne de întrebare cu privire la felul în care s-au fă­cut în trecut primirile în PSD. Cine vrea să plece din partid să o facă acum, cât mai repede, pentru a putea vedea și noi cu exactitate pe cine contăm. Oricum procesul de reformă al PSD trebuie să aibă în vedere și cum vom proceda de acum înainte cu cei care vor dori să se înscrie în formațiunea noastră politică", a spus George Maior.
    În altă ordine de idei, atât senatorul Maior cât și deputatul Sârbu au condamnat trecerea primarului PSD din comuna Unirea, Cristinel Metea, la liberali."Și el, dar și alții se înșeală dacă speră că vor avea mai multă siguranță la primării din punct de vedere financiar. Să pre­supunem că trec toți, cum își închipuie ei că un buget așa auster cum este al județului Alba, va ajunge pentru toată lumea?", a con­chis președintele PSD Alba, Mugurel Sârbu.(R.J.)
Potrivit ministrului Teodor Atanasiu
Generalul Bădălan va fi suspendat din funcție în cazul urmăririi penale
     Ministrul Apărării, Teodor Atanasiu, a declarat joi seara, într-o emi­siune la Realitatea TV, că așteaptă ca Parchetul să soluționeze cazul generalului Eugen Bădălan, șeful Statului Major General, iar da­că se va decide urmărirea penală a acestuia, va propune sus­pen­darea din funcția de șef al SMG. Atanasiu a precizat că și preșe­dintele Traian Băsescu a cerut Parchetului să soluționeze dosarele în cazul generalului Bădălan și al generalului (r) Constantin Dege­ratu, consilier de stat la Președinție, având în vedere că deja au tre­cut 16 ani de la Revoluția din 1989.
    Dacă se va hotărî începerea urmăririi penale a actualului șef al SMG pentru acuzațiile de represiune în Revoluția din '89, la Arad, ministrul a afirmat că intră în atribuțiile sale să propună suspendarea din funcție a generalului, după o consultare cu premierul, iar decizia va fi luată de președintele României, informează Mediafax. (N.I.T.)
Învestirea președintelui - o afacere în stil american
     Învestirea președintelui George W. Bush în funcția de președinte al SUA a fost o bună ocazie și pentru manifestarea spiritului între­prinzător, pragmatic, comercial de care sunt animați americanii. În­tre altele au fost puse în vânzare 12.000 perechi de cizme și tot atâtea pălării texane, știut fiind că președintele este texan din tată în fiu. O pereche de cizme negre cu inscripția "Învestitura prezi­den­țială 2005", a costat 3000 de dolari! A fost organizată și o tombolă unde se putea câștiga o camionetă sau încăleca un taur de 1 tonă. Ce să mai vorbim de fripturile și deserturile puse la bătaie. Și uite a­șa, sărbătoarea s-a transformat și într-o afacere, în care banul pu­blic, pentru susținerea Casei Albe și a președintelui, s-a înmulțit nu s-a cheltuit. Vă mai amintiți cum a fost învestit domnul Băsescu la Palatul Cotroceni? Mare și enormă diferență! (A.C.)
Cu Logan-ul la service!
     Proprietarii autoturismelor Dacia Logan nu trebuie să se prezinte din proprie inițiativă la atelierele auto ale unor dealeri Dacia pentru ca mașina lor să fie supusă unor verificări tehnice. Declarația a fost făcută de reprezentanții SC Aurocar Alba Iulia, după ce conducerea Uzinei Dacia-Renault de la Colibași a hotărât rechemarea în service-uri a circa 20.000 de mașini Logan, ca urmare a depistării unor ne­reguli de fabricație. Reprezentanții firmei din Alba Iulia, care a vândut până acum aproximativ 5-600 de autoturisme Logan, au precizat că numai proprietarii care vor fi anunțați printr-o scrisoare din partea uzinei trebuie să-și ducă mașina la service-ul unui dealer Dacia. La Alba Iulia, dealerul Dacia nu are deocamdată un service, cele mai apropiate ateliere de reparații auto ale uzinei argeșene funcționând în localitățile Sibiu, Cluj Napoca sau Orăștie. Poate acesta este și mo­tivul pentru care vineri dimineață, proprietarii Daciilor Logan nu au for­mat coadă la sediul societății, așa cum ar fi fost de așteptat. La mașinile care vor fi chemate în service-uri va fi înlocuit cricul, va fi schimbat un cablu electric de la motor sau va fi reprogramat cal­cu­latorul, operațiuni efectuate pe cheltuiala Uzinei Dacia-Renault, la numai 5 luni de la lansarea pe piață a mărcii Logan.
Robert GHERGU

La Zlatna
Hoți de capace de canal prinși
     Asociația de proprietari a blocului 12 din Piața Unirii - Zlatna a se­sizat Poliția Zlatna în legătură cu furtul a două capace de canal. În urma cercetărilor au fost identificați și prinși autorii furtului: Ion Pă­durean (25 de ani), fără ocupație și beneficiar de ajutor social și Ioan G. (15 ani), elev, ambii din Zlatna. Cei doi au sustras capacele, în 19/20 ianuarie, la ora 23.00, le-au spart și le-au depozitat în ma­gazia de lemne a lui Ion Pădurean, urmând probabil să le valorifice. Valoare pagubei este de aproximativ 5 milioane de lei. Cei doi sunt cercetați pentru comiterea infracțiunii de furt calificat. (L.I.)
Televiziune prin satelit la Roșia Montană
     Roșia Montană poate deveni prima localitate unde accesul la pro­gramele TV nu mai reprezintă o problemă nici pentru cele mai în­depărtate și izolate case. Primarul Virgil Narița a reușit să con­tac­teze o firmă care va instala antene cu transmitere directă prin satelit - minimum 28 de programe. Cei interesați sunt rugați să se de­pla­seze la sediul primăriei pentru a vedea oferta și a se înscrie. (F.R.)
Amenzi pentru prostituție
     Joi, 20 ianuarie, Serviciul Investigații Criminale a desfășurat, pe raza municipiului Alba Iulia, o acțiune pentru prevenirea și com­ba­terea faptelor de prostituție. Au fost identificate, la "locul de muncă", 10 femei care acostau persoane în vederea întreținerii de relații se­xuale contra unei sume de bani. Acestea au fost sancționate con­travențional, fiecare dintre ele trebuind să scoată din buzunar suma de 5 milioane de lei. (L.I.)
Braconaj la vânătoare
     În fondul de vânătoare 3 Horea a fost depistat, în 20 ianuarie, în urma unei sesizări făcute de către un paznic de vânătoare, Ioan Trif (26 de ani), din Trifești, aflat în ipostaza de braconier. Acesta era la vânătoare fără a deține permis. Asupra lui a fost găsită arma de vâ­nătoare a fratelui său Gheorghe Trif (28 de ani), vânător autorizat din 1997. Ioan Trif este cercetat pentru comiterea infracțiunilor de bra­co­naj și nerespectarea regimului armelor și munițiilor. (L.I.)
Duminică,
Prefectul Cosmin Covaciu acordă audiențe la Bistra
     Cosmin Covaciu, prefectul județului Alba, va fi prezent duminică, 23 ianuarie, la ședința Consiliului local al comunei Bistra. În com­pletarea agendei, de la ora 16.00, la sediul primăriei din localitate, re­prezentantul guvernului în teritoriu va acorda audiențe cetățenilor din zonă. (I.P.)
Surdomut accidentat
     Polițiștii din Baia de Arieș au fost sesizați, în 20 ianuarie, în jurul orei 19.00, de către Emilia Fonoage, că pe DN75 a avut loc un accident rutier. Nicolae Călin Fonoage (28 de ani) din Baia de Arieș, în timp ce conducea autoutilitara marca TV pe direcția Lupșa-Baia de Arieș, a acroșat un bărbat ce se deplasa pe aceeași direcție. În urma verificărilor s-a constatat că victima era Andronic Crișan (49 de ani) din satul Curmătura, surdomut, și care era în stare de ebrietate în momentul accidentului. Crișan a suferit un politraumatism cranio-cerebral acut deschis și plăgi contuze în regiunea occipitală, fiind internat la secția ATI a Spitalului județean Alba. (L.I.)
Întâlnire cu sindicaliștii
     Luni, 24 ianuarie a.c., începând cu ora 12.00, prefectul și sub­prefectul județului Alba, Cosmin Covaciu și Clement Negruț, se vor întâlni la sediul Prefecturii cu reprezentanții organizațiilor sindicale care activează la nivelul județului nostru. Întâlnirea se înscrie în șirul activităților menite să faciliteze cunoașterea problemelor cu care se confruntă județul Alba și stabilirea unui parteneriat activ cu toți facto­rii interesați în identificarea unor soluții viabile și durabile. (I.P.)
Instruire cu secretarii de la primării
     Luni, 24 ianuarie 2005, ora 14.00, la sediul Palatului admi­nis­trativ Alba Iulia este organizată o întâlnire cu caracter informativ cu secretarii unităților administrativ-teritoriale că va avea ca tematică: analiza principalelor deficiențe desprinse din notele de constatare în­cheiate cu ocazia controlului de legalitate efectuat la sediul auto­rităților administrației publice locale, prezentarea H.G. nr. 661/2001 pri­vind procedura de eliberare a certificatului de producător, modi­ficată și completată prin HG nr. 1334/2004 și HG nr. 1578/2004. În­tâlnirea mai vizează și infomarea privind actele normative publicate în Monitorul Oficial al României în perioada 1.06.2004-1.02.2005. (I.P.)
Rromii nu s-au țigănit la Prefectură
     Ieri a avut loc la sediul Prefecturii o întâlnire cu reprezentanții co­munităților de romi din județul Alba în prezența subprefectului Cle­ment Negruț și a noului consilier pe problemele romilor, Gruia Bum­bu. De la întâlnire a lipsit însă fostul consilier Petru Ilie, care este totodată și președintele Partidei Romilor din județul Alba. Cunoscut fiind faptul că acesta din urmă nu l-a acceptat pe Gruia Bumbu și a refuzat, inițial, să renunțe la post, a surprins oarecum calmul cu ca­re s-au purtat discuțiile. Pare-se că romii s-au hotărât să colaboreze cu noul consilier care îi reprezintă la nivelul Prefecturii, în sensul îm­bunătățirii nivelului lor de trai și accesării fondurilor europene prin pro­grame, având drept exemplu comunitățile din Jidvei sau Cugir. "Această primă întâlnire are scopul de a stabili puntea dialogului între Prefectură și dumneavoastră", a precizat subprefectul care și-a exprimat încrederea că etnia romă se poate integra și specializa în toate domeniile, cu condiția să depășească problemele interne care țin de lipsa unității și de orgoliile prea mari. Totodată, s-a convenit ca pe viitor reprezentanții Prefecturii să organizeze întâlniri zonale cu rromii pentru a putea cunoaște în profunzime și la fața locului proble­mele reale cu care aceștia se confruntă. (I.P.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.