Editorial
Redesenarea regiunilor
     Recent, la Cluj, liderul UDMR, Marko Bela s-a întâlnit cu pre­fecții și subprefecții desemnați, precum și cu consilierii județeni și locali aleși din partea UDMR-ului. Reuniunea a avut drept scop dez­baterea reorganizării administrative în teritoriu, o problemă într-ade­văr prioritară, având în vedere că de la revoluție încoace nu s-a prea făcut nimic pe linia descentralizării, a autonomiei bugetare și a re­structurării unor instituții ce nu prea au obiect de activitate sau îl au cam pe același, câte două-trei direcții ori inspectorate ce taie frunză la câini. Ce să mai vorbim de "concurența" Prefectură - Consiliul Ju­dețean, în administrarea județului. Deci, până la un anumit punct, suntem de acord cu propunerile UDMR privind descentralizarea și autonomia locală. Cât privește autonomia teritorială și reorganizarea administrativă, ori așa-zisa redesenare a regiunilor de dezvoltare, problemele sunt de discutat și, mai ales, de analizat. UDMR-ul vrea mai multe regiuni economice de dezvoltare și mai bine delimitate pentru a fi compatibile. De exemplu, zice Marko Bela, "județul Con­stanța, aflat la mare, nu este compatibil cu județul Vrancea, care este la munte". Ce criteriu o fi folosit domnul Marko pentru a stabili compatibilitatea nu știm. Cert este că cele două județe sunt chiar complementare și în țara noastră nu pot fi toate județele de câmpie, ca în Ungaria sau de munte ca Harghita și Covasna. Avem o țară minunată, cu munți și câmpii, cu mare și cu dealuri și nu cred că re­lieful este un criteriu într-o strategie de dezvoltare economică re­gională.
    Problema este alta. Probabil că UDMR-ul, care are acum 4 pre­fecți și opt subprefecți, în județele ce compun 4 regiuni de dez­vol­tare, deci în 12 județe, se gândește că ar fi bine ca cei 12 demnitari din teritoriu să aibă în grijă vreo șase regiuni de dezvoltare, câte 2 județe pentru fiecare, ceea ce ar însemna tot o împărțire pe criterii etnice, adică tot autonomie teritorială, dar altfel făcută, mai diplo­matic și fără scandal. Iar din toată această reîmpărțire, cel mai grav ar fi afectată regiunea a VII Centru, cu sediul la Alba Iulia, ce cu­prin­de județele Alba, Sibiu, Brașov, Harghita, Covasna și Mureș. Es­te clar că o reorganizare ar însemna ca județele Harghita, Covas­na, Mureș și probabil Brașov să formeze altă regiune. Una sau do­uă. Ar rămâne județele Alba și Sibiu, cu sediul în... Aici este pro­blema. Sibiul este un oraș german, are o infrastructură mai bună (in­clusiv aeroport ce se va moderniza) și este și un centru cultural de care s-au îndrăgostit mulți lideri europeni. Alegerea Sibiului ar fi însă tot una pe criterii etnice. Ce avantaje are Alba Iulia? Are, în pri­mul rând, de partea sa istoria, fiind un simbol național, de care și-au bătut însă joc prea mulți, mai ales după 1944, când orașul a fost pus la zidul infamiei și subdezvoltării, tocmai pentru că cei care au ajuns la putere, comuniștii, au fost în majoritate unguri. Așa că Al­ba Iulia și 1 Decembrie 1918, le-a stat în gât celor care au mai re­desenat regiunile și au creat Regiunea Autonomă Maghiară.
    De abia în 1968, când s-au reînființat județele, Alba Iulia a fost pusă de un român oltean (ca și odinioară de un alt oltean mult mai viteaz), pe coordonatele unei dezvoltări economice pe care o merita din plin. Acum, se pune problema unei noi reorganizări, pe regiuni nu atât administrative, cât economice. Și nu cred că ar trebui ca ci­neva să-și bată joc de Alba Iulia, cum a făcut-o între 1944 - 1968. Ar fi mare păcat și mai ales o mare nedreptate istorică ca cineva și mai ales liderii UDMR-ului, nesătui în goana după privilegii, să sfi­deze Alba, o regiune mai dezvoltată economic și mai bogată ca toa­te județele ce compun actuala Regiune a VII - Centru, pentru că cine are cele mai mari zăcămite miniere de aur, de cupru și uraniu ori de sare, păduri și vii, ori munți și râuri, investiții de amploare, ce să mai vorbim de istorie, cultură și tradiții populare, ori potențial tu­ristic?
    Așa că, Alba trebuie să rămână un județ înfloritor iar Alba Iulia o capitală regională europeană, drum pe care a pornit cu succes mai ales în ultimii ani. Pentru aceasta trebuie să lupte și miniștrii din Al­ba și parlamentarii și liderii județului. Dacă nu o fac, mai bine își trag un glonte în cap, căci oricum tot vor împărtăși soarta lui Avram Iancu, Horea, Cloșca și Crișan sau Mihai Viteazul, pe care tot un­gurii i-au pus la punct. Să sperăm totuși că nu se va repeta istoria!
Gheorghe CIUL