Actualitate
Comemorări, sânge și gloanțe
Carnagiul din "abatorul de mistreți" al lui Țiriac oripilează România
     Dacă planurile geo-politice internaționale din 1989 i-ar fi lăsat vreo șansă de supraviețuire, Nicolae Ceaușescu ar fi pășit ieri în ve­nerabila vârstă de 87 de ani. Sub deviza "Poate că ierți, dar să nu uiți!", amintirii însângerate a "tătucului iubit și împușcat" i se adaugă azi și comemorarea a 60 de ani de la eliberarea celor aproape 7.000 de evrei supraviețuitori din lagărul nazist de la Auschwitz-Birkenau (Polonia). Sânge și teroare, carnagiu în toată regula avem de trei zi­le pe toate posturile TV și în presa scrisă. Pe lângă sângele și gloanțele din cele două evenimente mai sus pomenite, tronează în top, de departe, istoria "abatorului de mistreți" de pe domeniul de vânătoare al lui Ion Țiriac, din Balc-Bihor.
    Partida de vânătoare organizată de Ion Țiriac pe noul său do­meniu, la Balc, în județul Bihor, a fost mai degrabă un carnagiu. Cei 32 de invitați speciali au împușcat 185 de mistreți, adică o treime din tot fondul de mistreți (550) existent pe fostul domeniu al lui Nicolae Ceaușescu! Printre cei șase români care au participat la dezmățul din pădure s-a numărat și Adrian Năstase, la sfârșitul partidei, fostul premier fiind desemnat cel mai bun vânător! El a pus la pământ 23 de mistreți, doar în prima zi! Secretarul de stat în Ministerul Agri­culturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale (MAPDR), Vasile Lupu, a pre­cizat că pentru vânatul din complexele de genul celui de la Balc nu sunt stabilite cote. Aceste complexe funcționează după norme pro­prii și nu se supun legii prin care MAPDR stabilește cote anuale. Decizia privind numărul de animale ce pot fi împușcate aparține pro­prietarului complexului iar persoanele care vânează în astfel de com­plexe nu au nevoie de autorizație de la MAPDR.
    Președintele Fundației Ecologiste AVES, Laszlo Szeley-Szabo, a protestat vehement la fiecare masacru săvârșit în pădurile Româ­niei. El nu s-a sfiit să-l numească "măcelar" pe regele Spaniei, Juan Carlos I, iar pe autorii carnagiului de la Balc, "psihopați". El spune că Năstase, în calitatea sa de președinte de onoare al Asociației Generale a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din România, prin ordo­nanțe guvernamentale, a promovat genocidul asupra faunei ocrotite le­gal din România.
    Vânătorii bihoreni susțin și ei că echipa de vânători Țiriac-Năs­tase a făcut, la sfârșitul săptămânii trecute, un adevărat măcel pe fon­dul de vânătoare de la Balc. "Nici pe vremea lui Ceaușescu, care venea la Balc cu întreaga camarilă, n-au fost ucise atât de multe animale", a declarat pentru "Evenimentul Zilei" Ioan Silaghi, direc­torul (AJVPS) Bihor. Potrivit șefului AJVPS Bihor, pe vremea lui Cea­ușescu, erau împușcați maximum 50 de mistreți. "Atunci fondul nu era împrejmuit, deci animalele aveau posibilitatea să scape", pre­cizează experimentatul vânător.
    Cele 11.500 de hectare de pe domeniul de vânatoare al lui Ion Țiriac au fost concesionate, în august 2002, Asociației "Zimbrul", prin ordin direct al ministrului Agriculturii de la acea vreme, Ilie Sâr­bu, pe o perioadă de 10 ani. Secretarul de stat în Ministerul Agri­culturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale (MAPDR), Vasile Lupu, a de­clarat că, în septembrie 2004, contractul de concesiune a fost pre­lungit pe o perioadă de 40 de ani, motivată de o investiție de 2 mi­lioane de euro.
    În campania electorală, între cele două tururi de scrutin ale ale­gerilor prezidențiale, președintele PSD, Adrian Năstase, spunea că se gândește să renunțe la vânătoare. "Nu am mai fost de multă vre­me la vânătoare și mă gândesc foarte serios dacă o să mai merg de-acum înainte". Performanțele înregistrate de Adrian Năstase (23 de mistreți uciși) pe domeniul de la Balc demonstrează însă că răs­punsul candidatului PSD la postul de președinte al României nu a fost altceva decât un șiretlic electoral, menit să mascheze o pasi­une care nu "dădea" bine la imagine....
Nicoleta IDITA-TOMUȚA

Ninsoarea abundentă a afectat circulația în județ
•12 posturi de transformare au fost avariate * Mai multe cătune au rămas izolate
     Dacă este să ne luăm după cantitățile mari de zăpadă căzută ieri în localitățile județului Alba, credem că nu greșim când spunem că am avut prima zi de iarnă autentică. Straturile de zăpadă mă­su­rate ieri erau: Arieșeni-74 cm, Avram Iancu-42 cm, Roșia Montană-29 cm, Câmpeni-21cm, Alba Iulia-10 cm, Ighiu-7 cm etc. Ninsoarea a început marți seara și s-a prelungit pe parcursul zilei de miercuri, astfel că stratul de zăpadă a crescut de la o oră la alta. Din acest motiv, dar și din cauza viscolului, pe drumurile județului s-a circulat ieri în condiții de iarnă. Echipajele de deszăpezire au intervenit cu material antiderapant și utilaje cu lamă, la puțin timp de la căderea primilor fulgi de zăpadă. Directorul Direcției Tehnice din CJ Alba, Dan Popescu, ne-a declarat că utilajele de deszăpezire au fost obli­gate să acționeze pe toate drumurile județene, accentul punându-se pe degajarea căilor rutiere din zona de munte. El a adăugat că nu sunt drumuri județene blocate și le-a cerut șoferilor care pleacă la drum să-și echipeze corespunzător mașinile pentru circulația în con­diții de iarnă. Conducătorii auto care nu-și dotează mașinile cu lan­țuri și material antiderapant riscă să rămână blocați în trafic, mai ales la munte, iar acest lucru ar îngreuna intervenția echipelor de des­zăpezire. Și pe drumurile naționale s-a intervenit cu promp­ti­tudine, însă probleme au mai intervenit în zona Băița-Arieșeni, unde 6 utilaje au luptat cu zăpada viscolită. Linia electrică aeriană de medie tensiune de la Câmpeni a fost avariată, iar la Gârda 12 posturi de transformare au fost afectate. Din acest motiv, mai mulți consumatori au rămas fără energie electrică. Probleme cu alimen­tarea cu energie electrică, dar de scurtă durată, au fost și în alte zone, dar ele au fost remediate în scurt timp. Dacă pe drumurile ju­dețene și naționale nu au fost probleme prea mari, numeroase dru­muri sătești și comunale au fost blocate, iar din acest motiv, mai multe cătune din zona de munte au fost izolate.
Florin ROMAN

A fost aprobată noua organigramă a SC DPL SA Alba
•61 de oameni au fost disponibilizați, muncitori și șefi
     După o amânare în ședința trecută, noua organigramă a SC Dru­muri și Poduri Locale Alba SA a fost aprobată de consilierii județeni. Aprobarea acestei organigrame înseamnă, printre altele, dispo­ni­bi­li­zarea a 61 de salariați, muncitori și persoane cu funcții de condu­cere (unele posturi precum două de ingineri șefi au fost restruc­turate). Prin aceste modificări se fac economii anuale de circa 500 de milioane de lei la fondul de salarii. Tot prin noua organigramă, două birouri și un oficiu sunt desființate. SC DPL SA Alba are acum, după aprobarea acestei organigrame 301 de salariați. Tot ieri, con­silierii județeni au aprobat contractul de performanță pe anul 2005 pentru directorul general al societății, ing. Mihai Conțan. Acesta va avea un salariu brut de 32 de milioane de lei. Salariul noului director este mai mic decât al predecesorilor săi, deși criteriile de perfor­man­ță sunt tot mai exigente.(F.R.)
Dosarul Jidvei
Ex-directorul Toader Ignat va fi cercetat în stare de libertate
     Magistrații Curții de Apel Târgu Mureș au decis cercetarea în sta­re de libertate a lui Toader Ignat, fost director al complexului de vi­nificație din Jidvei, acuzat că ar fi adus prejudicii societății de circa 85 de miliarde de lei. Magistrații au înlocuit măsura arestării cu in­terdicția de a părăsi localitatea. Avocatul lui Toader Ignat a solicitat cercetarea clientului său în stare de libertate, motivând că are prea multe procese în diferite părți ale țării și nu poate să-și suțină apă­rarea. Avocatul a mai invocat și motive medicale pentru a convinge instanța că clientul său trebuie cercetat în stare de libertate. Ignat este cercetat și în alte dosare penale și comerciale, la Timișoara, București și Alba Iulia. În plus, Curtea de Apel Alba Iulia a decis a­mâ­narea judecării apelului declarat de Toader Ignat într-un alt proces în care acesta a fost condamnat la 10 ani de închisoare de către judecătorii Tribunalului Alba. Amânarea judecării apelului de Curtea de Apel Alba Iulia a fost bazată pe lipsa de procedură cu partea res­ponasbilă civilmente, SC Stoian Ignat SRL și cu inculpatul Toader Ignat, citat la închisoare deși a fost eliberat în altă cauză. Jude­că­torii au decis că amânarea judecării apelului pentru 22 februarie se impune pentru ca părțile să completeze probațiunea până la urmă­torul termen.(F.R.)
S-a reluat furnizarea curentului electric
     Responsabilul cu relații publice al SDFEE Alba, ing. Mihaela Bu­da ne-a informat că ieri dimineață la ora 10,30 a fost reluată ali­men­tarea cu energie electrică în condiții normale a consumatorilor de la Gârda. Un post de transformare din cătunul Pântești a rămas ne­rezolvat, întrucât aici s-a descoperit și un alt defect. Se spera ca și această problemă să fie rezolvată până la ora 16,00. Echipajele SC Electrica sunt pregătite să intervină în cazul în care condițiile me­teorologice se mențin sau se înrăutățesc pentru a asigura tuturor cli­enților furnizarea energiei în condiții optime, a mai spus Mihaela Bu­da.(F.R.)
Într-o singură zi
Polițiștii din Cugir au prins... 8 hoți
     În decursul unei singure zi, 24 ianuarie, Poliția orașului Cugir a reușit să depisteze nu mai puțin de 8 hoți, dintre care 5 în flagrant. La ora 22.30, au fost prinși în flagrant patru tineri, respectiv Con­stantin Buruiană (24 de ani), Petru Buruiană (19 ani), Daniel Șimon (23 de ani) și Dorel Bănățean (20 de ani) care au sustras 0,8 metri cubi material de construcție de esență rășinoasă în valoare de 1,6 milioane lei de la depozitul Ocolului Silvic Cugir. Prejudiciul a fost re­cuperat și predat Ocolului Silvic. Cei patru sunt cercetați pentru comiterea infracțiunii de furt calificat. În noaptea de 24/25 ianuarie, în jurul orei 1.30, a fost prins în flagrant minorul Nicolae C. (16 ani), din Cugir, în timp ce sus­trăgea gresie din interiorul unui magazin din Cugir. Până la sosirea organelor de poliție acesta a reușit să sus­tragă 8 cutii de gresie în valoare totală de 2,5 milioane lei. Gresia a fost recuperată și predată societății comerciale păgubite. Nicolae C. este cercetat pentru comiterea infracțiunii de furt calificat. Tot în 24 ianuarie polițiștii cugireni au identificat autorii unui furt comis în 19 ianuarie: Ioan G. (13 ani) din Cugir, Ludovic V. (16 ani) din Reghin și Ioan V. (16 ani) din Cugir. Cei trei minori au sustras din scara unui bloc din orașul Cugir un motoscuter. Motoscuterul a fost recuperat și înapoiat proprietarului Alexandru Oprișor. (L.I.)
Prefectul la Aiud și Ocna Mureș
     În cursul zilei de azi, 27 ianuarie a.c., prefectul județului Alba, Cos­min Covaciu, participă, începând cu ora 11.00, la ședința Con­siliului Local Aiud. Tot astăzi, reprezentantul Guvernului în teritoriu va fi prezent la ședința Consiliului Local Ocna Mureș care va începe la ora 13.00. Acțiunea face parte din planul pe care prefectul Cosmin Covaciu l-a anunțat încă din prima săptămână a mandatului său, și anume acela de a se deplasa în județ de câte ori este posibil și de a participa personal la ședințele de consiliu local în vederea unei mai bune cunoașteri a problemelor cu care se confruntă locuitorii Albei. (I.P.)
Șef nou la Comisia de Urbanism
     Consilierii județeni au aprobat reorganizarea Comisiei tehnice ju­dețene de amenajare a teritoriului, urbanism și lucrări publice. Cea mai importantă schimbare este cea a președintelui, în sensul că vicepreședintele CJ Alba Florin Mărginean este noul șef. El îl în­locuiește în funcție pe Ion Dumitrel, cel care acum este președinte al CJ Alba.(F.R.)
Grav accident de muncă la Alba Iulia
     Dumitru Han, în vârstă de 49 de ani, din Alba Iulia, a fost internat ieri dimineață la Spitalul județean de Urgență, după ce a fost victima unui grav accident de muncă, produs la o firmă care se ocupă de valorificarea fierului vechi. Bărbatul a fost surprins sub un boiler imens care l-a rănit în zona spatelui și picioarelor. Accidentatul a fost transportat cu o ambulanță la spital, cu gâtul fixat într-un guler medical, fiind preluat imediat de personalul de gardă de la "Urgențe", coordonat de dr. Marius Șuluțiu. Pacientul își revenise din starea de inconștiență dar avea tensiunea arterială foarte scăzută și acuza du­reri mari la gât și picioare. Inițial, bărbatul a fost suspectat și de o luxație la coloana vertebrală, deoarece pacientul susținea că nu-și simte picioarele, existând bănuiala că leziunile i-ar fi putut afecta mă­duva spinării. Rezultatele radiografiilor efectuate la abdomen, am­bele picioare, torace, coloană și cutia craniană au relevat existența unei fracturi la femurul piciorului drept, fără leziuni osoase în alte zone ale corpului. După ce a fost stabilizat la "Urgențe, pacientul a fost internat la secția ortopedie pentru a beneficia de îngrijiri me­di­cale de specialitate.(R.G.)
Găsit după 4 ani
     În 18 ianuarie 2001 a fost dat în urmărire generală minorul Nico­lae Cornel Almășiu (14 ani), din Alba Iulia, nu pentru că ar fi comis vreo infracțiune ci pentru că a dispărut de la domiciliu. La poliție, sesizarea a fost făcută de către un unchi de-al băiatului. Minorul era cunoscut ca și practicant al cerșetoriei prin diferite orașe ale țării, în anul 2000 acesta cerșea alături de mama sa în Sebeș. După patru ani, în 25 ianuarie 2005 Biroul de Investigații Criminale din cadrul IPJ Alba a reușit să-l identifice pe băiat, care s-a reîntors pe meleagurile natale. După atâta timp petrecut departe de casă a fost identificat de mama sa, Laura Almășiu. Aceasta este închisă la penitenciarul Aiud pentru comiterea infracțiunii de tâlhărie. (L.I.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.