Curier județean
Transportul de călători, perturbat de căderile de zăpadă
     Ninsoarea căzută în ultima perioadă în județul Alba a perturbat trans­portul de călători. Augustin Muntean, șeful autogării Alba Iulia, a declarat că majoritatea autobuzelor din transportul intrajudețean au avut întârzieri de 5-10 minute, în special din cauză că șoferii au fost nevoiți să circule cu prudență, deși pe majoritatea drumurilor s-a acționat cu utilaje cu lamă sau cu material antiderapant. Cea mai gravă situație s-a înregistrat însă pe ruta Alba Iulia-Întregalde, șoferul fiind nevoit să oprească autobuzul cu călători în satul Galda de Sus, pentru că nu a putut urca dealul. În aceste condiții, călătorii din În­tregalde au ajuns la destinație abia după ora 11.00, cu aproape 3 ore întârziere față de graficul stabilit. În schimb, la Alba Iulia nu au existat probleme majore în privința transportului în comun, datorită faptului că mașinile de deszăpezire au intervenit prompt, încă de la primele ore ale dimineții.
    Pe de altă parte, foarte puțini angajați ai magazinelor sau so­cie­tăților comerciale și doar câțiva cetățeni gospodari au putut fi văzuți, alături de salariații firmelor de salubritate, la curățarea trotuarelor de zăpadă. Acest lucru a făcut ca pietonii să facă eforturi deosebite pen­tru a-și menține echilibrul, dar unii dintre trecători nu au reușit acest lucru. Astfel, la Spitalul județean au fost înregistrate câteva ca­zuri de fracturi, după ce victimele s-au dezechilibrat și au căzut din cau­za alunecușului. (R.G.)
ADR Centru la conferința de start a Proiectului IDEQUA
     Proiectul IDEQUA, în care Regiunea Centru este implicată prin ADR Centru ca partener principal, alături de mai multe organizații din Europa, reprezentând țări membre ale UE și țări candidate la aderare, va fi lansat în această săptămână printr-o conferință or­ganizată în localitatea Rethimno din insula grecească Creta. La con­ferință, ADR Centru va fi reprezentată de o delegație condusă de directorul Simion Crețu. Proiectul va testa modele pentru susținerea inițiativelor regionale și prin generarea unei identități transregionale comune (care este, în cazul României, atractivitatea turistică). În Re­giunea Centru, acțiunile în acest sens au demarat la finele anului trecut, la Tg. Mureș. Coordonatorul proiectului IDEQUA - Andreea Haenlein - le-a prezentat proiectul reprezentanților celor 6 județe din Regiunea Centru și a fost analizată oportunitatea unei Asociații Re­gionale de Turism, ne-a informat directorul ADR Centru, Simion Cre­țu. Proiectul este finanțat în cadrul Programului INTERREG III B CADSES al Uniunii Europene și are un buget total de peste 2 mi­lioane de euro. Alături de ADR Centru vor fi angrenați 16 parteneri, instituții și organizații cu rol important în dezvoltarea regională din Germania, Grecia, Cehia, Bulgaria și Ungaria, cu scopul de a întări identitatea regională prin scoaterea în evidență a potențialului turistic existent.
Nicoleta IDITA-TOMUȚA

N-a mai ajuns la Institutul Inimii
     Ana Popa, în vârstă de 70 de ani, din Sebeș, a fost adusă dece­dată marți noaptea, la Spitalul județean de Urgență, în încercarea de a-i reda viața, ca urmare a unui stop cardiac. Surse medicale de la "Urgențe" au declarat că pacienta ar fi trebuit să ajungă cu o am­bu­lanță la Institutul Inimii din Cluj Napoca, pentru a beneficia de îngrijiri medicale de specialitate. În drum spre clinica clujeană, bătrânei i s-a făcut rău, motiv pentru care personalul ambulanței a decis să o trans­porte la Spitalul județean de Urgență din Alba Iulia. Viața pa­cientei nu a mai putut fi salvată, bătrâna dându-și obștescul sfârșit cu 10-15 minute înainte de a ajunge la spital, în ciuda eforturilor de­puse de cadrele medicale.(R.G.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.