Prima pagină Ediția din: 2.2.2005
"Vrem ca instituțiile statului să nu mai fie sedii de partid"
•Interviu cu președintele PD Alba, Mircea HAVA, pri­marul municipiului Alba Iulia
     Hava- Domnule Mircea Hava, Alianța D.A. a câștigat alegerile în județ, iar noua putere s-a instalat încet, încet în fruntea județului. Cât va mai dura acest pro­ces, și mă refer în mod special la mo­dificările ce vor avea loc la nivelul con­du­cerii serviciilor deconcentrate?
    - Da, este o întrebare care nu este pu­să numai de presă, este o întrebare la care așteaptă răspunsul și populația din județ, oamenii din Alba Iulia, toți cetățenii care au dorit schimbarea. Ei nu au dorit această schimbare numai la București și la președinția României, ci au dorit o schimbare și în teritoriu. Este drept, ori­ce schimbare durează, și asta pentru că PSD-ul a avut grijă să-și inventeze tot soiul de legi legate de funcționarii publici, de genul e­xemplelor de la Alba Iulia cu inspectorul general școlar, care acum este funcționar public, înainte, când era consilier local nu era func­ționar public, pentru că era un ordin al Ministrului. Deci, prin crearea aceastei funcții publice și a Agenției Funcționarilor Publici, pe care, în paranteză vreau să vă spun, atât liberalii cât și PD-iștii vrem să o desființăm, pentru a se crea altceva, deoarece așa ceva nu poate să existe într-o țară normală care vrea altceva, apar și unele dis­func­ționalități tehnice. Așadar, creîndu-se aceste posturi, care au fost ocupate prin concursuri, care toți știm cum s-au dat, acum există, din punct de vedere legal, un mic impediment. Eu cred că toți acești domni au morală și își vor da demisia din funcțiile pe care le-au ocu­pat politic, pentru că, nu am avea nimic cu cineva care este apolitic și este într-o funcție... și dacă dumneavoastră știți un om care este apolitic și este director undeva, eu vă garantez că acel domn nu va fi schimbat; deci repet, să fie apolitic și să nu fi fost activist de partid. Din păcate, aceste servicii deconcentrate s-au transformat în acești patru ani în adevărate sedii de partid. Peste tot au fost sediile nu­mărul doi, numărul trei sau numărul patru al fostului partid de guver­nământ. Aceasta a fost marea problemă. Fiecare director trebuie să pună în practică politica partidului, dar nimeni nu l-a obligat să fie un teribil agent electoral și cu funcție în partid. Sunt unii care au și candidat pentru Parlament, iar acum vin cu ideea că ei trebuie să rămână acolo. Ar fi ceva împotriva firii, împotriva schimbării și îm­potriva bunului simț. Ei nu au făcut un lucru rău că au aplicat politica partidului de guvernământ de atunci, dar au greșit când au creat acolo adevărate celule de partid, înscriindu-i în PSD pe toți cei care au vrut și care nu au vrut. Ca să vedeți până unde s-a mers, vă pot spune că există adeziuni la PSD de la oameni care nici măcar nu știu că sunt membri ai PSD.
    Ei spun că nu au semnat niciodată nimic, dar astfel de înscrieri se făceau pentru a se putea raporta că la Direcția X sunt 99 la sută membri PSD. Că lucrurile stau așa, ne demonstrează și alegerile, când la Alba Iulia, PSD-ul a avut un scor mic, deși a băgat cu forța oamenii în partid. În locul acestor oameni vor veni candidații propuși de noi, care vor dovedi, prin ceea ce fac, că sunt buni manageri. Sunt poate unul sau două locuri în care directorii sunt apolitici, însă vor fi susținuți atât de PD, cât și de PNL, pentru că sunt oameni buni, competenți, care nu au făcut politică, și-au văzut de treabă și nu au ieșit la mitinguri, scoși de partid. Vă amintesc "cu plăcere" de mitingul împotriva parcărilor, care a fost filmat, iar în fiecare mașină apar directorii PSD și subordonații din instituțiile lor. Așa au înțeles ei să-și facă munca în timpul programului, participând la mitingul partidului de guvernământ împotriva puterii locale. Este o chestiune care numai în Alba Iulia s-a întâmplat. Eu cred că procesul de care v-am vorbit va mai dura probabil două - trei săptămâni și nu câteva zile, pentru că mai sunt acele impedimente despre care v-am vorbit. Noi avem oamenii pregătiți, însă, din păcate, mai apar piedici de ordin tehnic. Toate vor fi depășite și lucrurile vor intra în normal. Cred ca săptămâna viitoare vom avea cinci, șase cazuri când vor veni oameni noi, care apoi își vor forma echipele așa cum trebuie.
    - Cum apreciați colaborarea cu PNL Alba, având în vedere că președintele Teodor Atanasiu, fiind ministru al Apărării, este plecat mult timp la București?
    - Vreau să vă spun că avem o colaborare foarte bună. Mai bună decât atât ar fi probabil doar dacă am sta amândoi în aceeiași ca­meră și ne-am plimba împreună de mână. Repet, colaborarea este foarte bună, și chiar dacă domnul Atanasiu este mai mult la Bu­curești, vorbim foarte des la telefon și nu numai pe probleme po­litice. Vorbim și despre administrație și despre ceea ce trebuie să facem în continuare. Colaborarea este neplăcut de bună pentru cei din afara coaliției, care sperau că între noi va izbucni un scandal imediat. Atât noi, cât și partidele pe care le conducem avem destulă minte pentru a păstra această alianță. Am făcut-o nu pentru că trebuia să ne atragem cine știe ce onoruri, ci pentru că trebuia să câștigăm alegerile. Noi nu vrem să facem ceea ce a făcut PSD-ul, ci vrem să facem ce e mai bine pentru oameni. Domnul Atanasiu este un ministru bun. Deși nu am mai declarat public acest lucru până acum, este un adevăr că l-am dorit și eu ca ministru. Vă pot spune că am fost întrebat, și cred că vă dați seama că nu am fost întrebat de un plutonier major, ci de cine trebuie, iar răspunsul meu a fost că merită și poate să facă față la minister. În funcțiile publice, în primul rând trebuie să îți dorești să faci ceva, iar Teodor Atanasiu vrea acest lucru. Sunt sigur că el va avea rezultate.
    - PNL Alba a propulsat deja oameni în Guvern. Va face și PD-ul același lucru?
    - Bineînțeles. Avem propuneri de secretari de stat și de oameni care să meargă în Guvern, însă de multe ori apare o problemă, care n-aș vrea să fie luată ca o scuză. Plecarea la București înseamnă o mare cheltuială, pentru că lefurile nu sunt chiar așa mari cum cred unii. Dacă nu ai unde sta și unde să mănânci, cu banii rămași, nu știu dacă îți mai ajunge pentru o cămașă și o batistă. Dați-vă seama ce înseamnă să-ți închiriezi un apartament, să mănânci și să te îmbraci la București. În plus, PD-iștii sunt poate mai ardeleni și se mișcă mai greu în zona de la București. Știți că am avut o nomi­nalizare pentru postul de secretar de stat la revoluționari, însă per­soana s-a retras. Acum avem alte nominalizări și am găsit oamenii care doresc să meargă la București și noi știm că vor face treabă bună acolo. Aș vrea să se știe că aceste nominalizări nu au fost făcute ca o împărțeală, toate aceste modificări despre care v-am vorbit sunt stipulate în protocolul Alianței. Protocolul este sfânt, așa l-am negociat, așa îl respectăm, chiar dacă pe ici, pe colo, mai este unul care chibițează.
    - Cum vedeți fuziunea cu PNL-ul?
    - Se discută foarte mult despre această fuziune, însă nu este un lucru care se poate face peste noapte. PNL este un partid cu o tra­diție mare. Vă spun cu siguranță că nici noi, nici ei nu ne dorim ca noul partid să poarte numele unuia dintre partidele noastre. Din fuziune trebuie să se nască ceva nou, un partid care poate fi de sor­ginte populară sau un partid democrat-liberal sau liberal-democrat. Noul partid trebuie să ne reprezinte pe toți. Aș putea spune că noi, cei din PD suntem social-democrații care reprezintă curentul liberal din această doctrină vastă. Prin modul nostru de acțiune suntem cam în aceeași zonă, a liberalismului și a democrației, dar și într-o zonă a social-democrației, pentru că și liberalii au tendințe social-democrate într-o țară ca România. Cred că trebuie făcută fuziunea care va da naștere unui partid puternic, care va avea tot timpul ceva de spus pe scena politică românească. Când se fac astfel de fu­ziuni, orgoliile trebuie lăsate la o parte. Acum poate fi o discuție la București. Este o competiție între doi oameni și două partide pentru desemnarea candidatului Alianței D.A. la Primăria generală a capi­talei. Fiți siguri că dacă reprezentantul PNL va fi desemnat să can­dideze din partea Alianței îl vom susține ca pe reprezentantul nos­tru, iar liberalii, sunt convins, vor face la fel. Va fi o chestiune de voință politică la care ne vom afilia pentru că suntem oameni serioși.
    - Cum apreciați colaborarea cu opoziția, dar și cu PUR, UDMR și cu rromii?
    - Cu opoziția vom colabora ca în relația putere-opoziție. Dacă dân­șii doresc o discuție corectă, o putem avea oricând. Rolul opoziției este de a ne arăta ce nu facem bine, de a critica puterea. Dacă vreți, e ca la fotbal, iar comparația poate că este deplasată: mult mai bine vezi jocul de pe margine, nefiind implicat între cei 22 de ju­cători. Orice lucru cu care vin putem să-l discutăm și să-l reparăm dacă este cazul. Acum, eu nu cred în termeni, după părerea mea u­zați, că opoziția este constructivă. Așa ceva nu există decât în min­tea unora care nu vor opoziție. Noi vrem o opoziție puternică, iar dacă dânșii doresc putem discuta oricând, în orice fel de problemă. Eu tot timpul i-am respectat pe toți, chiar dacă feed-back-ul nu a fost același din partea lor. Cu toate că eu am declarat că nu prea vreau să colaborez cu oameni care nu au votat cu noi și care, mai mult, ne-au făcut anticampanie, pentru că așa se întâmplă din patru în patru ani, vom respecta înțelegerile cu PUR-ul și cu UDMR-ul la nivel județean. Depinde și cum se face această campanie, iar dacă atinge anumite zone, chiar îți dai seama că acești oameni nu au nici un Dumnezeu și fac orice ca să câștige. Eu uit, dar nu iert, sau iert, dar nu uit. Atât timp cât vor participa la guvernare și vor respecta ce am convenit, totul va fi în regulă. Dacă la București se discută bine și aici se va discuta la fel. Trebuie să fim disciplinați pentru sta­bi­litate politică. Colaborarea cu cele două partide poate asigura o ma­joritate parlamentară, dar nu pentru a-i fi cuiva călduț, ci pentru a da drumul la legi și a face ce trebuie. Nu poți să fii cu PUR-ul în două luntrii și la Guvern la putere și în Parlament în opoziție. Am înțeles că PUR-ul dorește să își rezolve problemele și se gândesc și la o colaborare la nivel local și județean. Sunt sigur că și dânșii pot fi par­teneri serioși. Cu rromii tot timpul am avut o colaborare foarte bună. Partida Rromilor nu a fost reprezentată de cel care a fost con­silier. Din păcate rromii sunt foarte împărțiți. Ei trebuie să fie com­petitori și colaboratori corecți cu care să discutăm pe programe.
    - Care este poziția organizației PD Alba la nivel central și vă mai întreb dacă în PD se mai fac înscrieri?
    - Pot să vă dau cifre despre membrii de partid, dar cred că nu spun nimic. PD Alba și în special PD Alba Iulia au demonstrat în alegeri că sunt organizații puternice. Chiar dacă primarul a fost votat masiv, și votul politic pentru PD a fost foarte mare. Votul politic pentru PD a fost cel mai mare, la diferență de câteva mii de voturi față de PSD care a fost la putere. Din punct de vedere al votului po­litic, PD-ul este în față în Alianță și asta a generat raportul existent în protocolul nostru. După alegerile locale PD-ul ar fi trebuit să aiba președintele CJ Alba. Bănuind ce se va întâmpla la alegerile gene­rale și ținând cont de faptul că era greu ca președintele PNL să fie vicepreședinte al CJ Alba, am trecut puțin peste protocol pentru că ni se permitea acest lucru și PD a renunțat la președinție în favoarea PNL. Am demonstrat că știm să lăsăm de la noi și că ne putem înțelege oricând. Protocolul poate fi schimbat la nivel județean doar cu înțelegerea noastră. Noi am ales președinția CJ Alba întrucât am considerat că funcțiile alese sunt cele mai importante. În plus, m-aș fi despărțit greu de un camarad de al meu care de la anul nu ar mai putea face politica. Eu consider că acest prieten mai poate da mult în politică. În ceea ce privește colaborarea cu prefectul, eu spun că este foarte bună și cred că va merge la fel de bine și când dânsul nu va mai face politică.
    - Credeți că având un ministru al Apărării din partea PNL și un pri­mar PD, Cetatea Alba Iulia va deveni în cel mai scurt timp mai mult decât este acum?
    - În scurt timp nu, pentru că asta înseamnă niște eforturi finan­ciare foarte mari. Chiar sâmbătă m-am întâlnit cu domnul ministru Atanasiu, care și-a rupt din timpul lui cu familia pentru a fi aici, iar unul dintre subiectele pe care le-am discutat a fost legat de Cetate. Am discutat nu numai despre Cetate ci și despre numeroasele te­renuri ale Armatei care împiedică dezvoltarea orașului. Există astfel de construcții pe circa o sută de hectare, printre care și un depozit dezafectat, care nu mai sunt utile armatei. Și astăzi mă voi întâlni cu domnul ministru (n.red. marți) pentru a vedea ce se poate face, dar astfel de lucruri nu se rezolvă pocnind din degete. Avem, însă, dorința comună de a trece aceste spații către administrația locală, Universitate și fundatii, ce pot desfășura aici activități utile. Avem pro­misiuni și de la doamna politicii românești, doamna ministru Mo­na Muscă că vom continua programul de restaurare a Cetății. Eu aș vrea ca într-un termen foarte scurt Cetatea să devina vie, să devină un loc unde oamenii se plimbă cu plăcere, unde să-ți poți cheltui banii și să mai vină și alții cu investiții pentru oraș.
    - Vă mulțumesc pentru amabilitate.
Interviu realizat de Florin ROMAN

10 ani de prietenie româno-elvețiană, pe filieră albaiuliană
     elvețieniLuni, 31 ianuarie 2005, la Alba Iulia a sosit o veche prietenă a românilor în general, și a muni­cipiului Alba Iulia în special: d-na Elisa Traversi, din Bellinzona (Elveția), fondatoare și condu­că­toare a Asociației "Amici della Ro­mania". De mai bine de 10 ani, dânsa își îndreaptă atenția asupra municipiului nostru (mai ales asupra unor obiective cu caracter social și medical), or­ga­nizează vizite și schimburi culturale între Elveția și România, a­vând alături un vechi prieten: preotul Ștefan Urda, din parohia Li­poveni. În toată această perioadă, din fondurile strânse în Elveția, Asociația "Amici della Romania" a reabilitat clădirea veche a fostului leagăn pentru copii (actualmente Centrul de servicii comunitare "Arnsberg"), amenajând și dotând bucătăria acestuia, spălătoria, grupurile sociale, a donat paturi pentru copii, perdele, un microbuz etc. De asemenea, a amenajat și dotat sala de mese a Spitalului de neuropsihiatrie din Alba Iulia, a donat orașului o ambulanță cu toată dotarea necesară, a amenajat capela spitalului ș.a.m.d. Mai mult decât atât, prietenii elvețieni s-au implicat și în lucrările de la biserica din Lipoveni, cot la cot cu enoriașii din parohie: repararea acoperișului, sistematizarea curții etc. În anul 1998, părintele Urda a înființat în municipiul nostru o replică românească a asociației elvețiene, Fundația "Prietenii Elveției". Cu sprijinul Primăriei, fundația nou înființată a achiziționat un teren în Alba Iulia, construindu-și acolo un sediu.
    Construcția a fost realizată din prefabricate aduse din Elveția, iar utilitățile necesare (curent electric, gaz metan, canalizare etc.), au fost dobândite tot cu sprijinul Primăriei și îndeosebi al primarului Mir­cea Hava. La sediul fundației a fost constituită o sală multi­func­țio­nală cu o capacitate de 80 de locuri, dotată cu tot ce este necesar pentru a găzdui conferințe, simpozioane, mese aniversare și alte ma­nifestări de acest gen, sală ce se află permanent la dispoziția al­baiulienilor.
    Pe d-na Traversi și pe părintele Urda i-am întâlnit luni la Centrul de servicii comunitare "Arnsberg", instituție al cărei director (dr. Dan Sicoe) este, de asemenea, un vechi prieten și apropiat al Asociației "Amici della Romania". Cu acest prilej, ne-au fost dezvăluite câteva dintre planurile de viitor: finalizarea lucrărilor la sediul Fundației "Pri­e­tenii Elveției" (bucătărie, grup social etc.), se va dona o sumă de cca. 100 de milioane de lei pentru amenajarea grupului social al Spitalului de neuropshiatrie (secția femei), se va face o donație de medicamente către Spitalul județean (deja s-a discutat în acest sens cu directorul Cristian Barbonța), se va constitui un centru de zi pentru copiii străzii la Alba Iulia și se va continua colaborarea cu dr. Sicoe, în special în domeniul recuperării copiilor cu handicap grav. "Noi nu suntem o structură guvernamentală, ne-a declarat d-na Elisa Traversi, ci una bazată pe voluntariat și entu­ziasm. Singura răsplată pe care o primim este satisfacția rezultatelor muncii noastre en­tuziaste. Poate că dvs., fiind în permanență aici, nu mai observați schimbările în bine care se produc de la an la an, dar noi, pentru că venim mai rar, le observăm de fiecare dată. Observăm mai ales că se lucrează intens și aici, iar românii nu stau doar cu mâinile în sân așteptând să fie ajutați..." (Singurul fapt negativ constatat de cele 15 grupuri de elvețieni care au venit până acum în țara noastră este... drumul. Nici acum, strada Ionel Pop pe care se află sediul Fundației "Prietenii Elveției" nu este asfaltată până la capăt!)
    În acest context poate că ar fi bine să subliniem una dintre de­clarațiile recente ale ministrului de Externe, Mihai Răzvan Ungu­rea­nu, despre nenumărații ambasadori neplătiți pe care-i are România peste hotare, oameni ale căror energii se răsfrâng în crearea unei imagini pozitive a țării noastre în exterior. Astfel de oameni sunt și "Prietenii Elveției". De pildă părintele Urda, care a susținut mai multe conferințe și lecții în școlile și instituțiile elvețiene, a organizat vizite reciproce în cele două țări, a realizat două documentare despre România la televiziunea elvețiană de limbă italiană etc. (În data de 25 februarie el va susține, în Auditorium Banca Stato, din Belinzona, o conferință despre arhitecții elvețieni care au lucrat în Transilvania între anii 1500-1800.) "Cred că am reușit destul de bine să dez­vol­tăm relațiile româno-elvețiene, cu beneficii importante în domeniul social și medical în municipiul Alba Iulia. Dar ceea ce mi-aș dori acum ar fi o implicare mai mare a albaiulienilor cu disponibilitate materială în acțiunile noastre. De exemplu, aș vrea ca fondurile ce se strâng în Elveția să fie destinate exclusiv acțiunilor sociale și a celor de întrajutorare a grupurilor defavorizate din județul Alba, în timp ce măcar cheltuielile legate de sediul fundației noastre să poată fi achitate din forțe proprii, precum și diferite lucrări necesare. Cu atât mai mult cu cât sala multifuncțională stă la dispoziția ori­cărui grup ce își exprimă dorința în acest sens." Susținem și noi acest punct de vedere, căci e jenant pentru întreaga comunitate albaiuliană ca elvețienii să plătească totul, iar albaiulienii să fie doar gazde și beneficiari, fără să miște un deget din punct de vedere fi­nan­ciar!
Ioan HĂNȚULESCU

CJ Alba înființează Direcția pentru Evidența Persoanei
     Președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, a anunțat că instituția pe care o conduce va înființa cel mai probabil de la 1 martie a.c., Direcția pentru Evidența Persoanei. Deși erau preco­ni­zate 31 de posturi, noua direcție va lucra cu doar 20 de oameni, 14 din cadrul CJ Alba și 6 preluați de la IPJ Alba. Această direcția va funcționa în fostul sediu al BNR Allba, unde se speră, ca de la mijlocul acestei luni să-și înceapă activitatea și serviciile Pașapoarte și Înmatriculări auto din subordinea Prefecturii.(F.R.)
Vineri la Alba Iulia
Primarii PSD se întâlnesc cu președintele Mugurel Sârbu
     Președintele organizației județene Alba a PSD, deputatul Mugu­rel Liviu Sârbu se va întâlni vineri 4 februarie a.c. de la ora 15.00 la sediul partidului din Alba Iulia cu toți primarii și viceprimarii din pro­pria formațiune politică. "Vrem să le transmitem că suntem alături de ei, că îi vom sprijini în toate demersurile intreprinse și să rămână membrii fideli ai PSD pentru că emigrarea către alții, este o ches­tiune cu două tăișuri" ne-a declarat Mugurel Sârbu.(R.J.)
"Proiect" de șef nou la Agenția Sapard Alba Iulia
     Se pare că valul schimbărilor la conducerea diferitelor instituții bate și la ușa Agenției Sapard Alba Iulia, iar funcția doamnei director Ana Maria Goia este tot mai șubredă. Surse din cadrul Alianței D.A. Alba ne-au declarat că nominalizat pentru postul de director general este reprezentantul PNL, Ioan Gârlea, care a activat și în cadrul fos­tului FPS.(F.R.)
Pradă "îngropată" în cimitir
     Autori necunoscuți au pătruns, în 29 ianuarie, pe un șantier din Petrești și au sustras cablu de cupru în valoare de aproximativ 9 milioane lei. În 31 ianuarie polițiștii din Sebeș au reușit identificarea autorilor furtului: Vasile Muntean (20 de ani) și Florin Toldea (22 de ani), ambii locuiesc fără forme legale în Petrești. Cei doi au sustras în noaptea de 28/29 ianuarie 30 kg de cablu de forță pe care l-au aruncat peste gardul șantierului și l-au ascuns în cimitirul săsesc din Petrești. Ulterior l-au vândut la un punct de colectare a meta­le­lor. Cablul a fost recuperat și restituit societății comerciale păgubite. Cei doi tineri urmează să fie prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Sebeș cu propunerea de arestare preventivă deoarece au mai comis furturi și pentru a se putea stabili întreaga lor activitate infracțională. (L.I.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.