Actualitate
Președintele Ion Dumitrel face curățenie în instituțiile din subordine
•Mai mulți directori sunt trimiși la plimbare
     "De data astă nu-l mai scapă nimeni și va fi schimbat", a decla­rat răspicat președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, cu referire la directorul Centrului de creație populară, Cornel Petru Com­șa, care a rezistat ani buni în acest post, deși președinții de CJ s-au mai schimbat de-a lungul vremii. Președintele Dumitrel are o supă­rare mai mare vizavi de dl. Comșa încă de pe vremea când încă era consilier județean, nu de puține ori, el criticând modul în care sunt gestionați banii la această instituție. "Vom reorganiza Centrul crea­ției populare și Școala de arte și meserii, instituții care trebuie să se ocupe de promovarea tradițiilor poulare, nu de impresariat artistic ca până acum. Se va merge inclusiv până la schimbarea directorilor. Este vorba de domnii Cornel Petru Comșa și Emilian Paraschiv, iar înlocuitorii lor vor fi cunoscuți după concurs", a mai spus Ion Du­mitrel. Gurile rele spun că cele mai mari șanse de a-l înlocui pe Comșa este cunoscutul interpret de muzică populară Ionuț Fulea, membru al PD. Președintele a spus că pentru sărbătorile dedicate zilei de 24 ianuarie, Centrul creației populare a cerut 350 de milioane de lei, iar în final s-au alocat doar 80 de milioane de lei. Banii au fost suficienți pentru o manifestare sobră și de ținută. "Vă promit că după ce se va termina auditul la SC DPL SA, următoarea oprire în "stație" va fi la Centrul creației populare", a spus Dumitrel, hotărât să facă curățenie la aceste instituții.
     În vizorul președintelui CJ Alba a intrat și conducerea Autorității Rutiere care, după cum îl cunoaștem pe Ion Dumitrel, va fi deca­pitată în scurt timp. Cel vizat este directorul Mihai Gherman. "Din punctul meu de vedere, ARR-ul este o instituție care deservește in­teresele operatorilor, nu al populației. I-am cerut domnului director să-și facă bagajele și să plece, atât el cât și colegul din conducere. I-am avertizat că nu-și fac treaba și au crezut că glumesc", a în­cheiat președintele Ion Dumitrel.
Florin ROMAN

Scandalul pârtiei de schi de la Arieșeni
•Pârtia aduce bani în buzunarul investitorului nu și în vistieria comunității locale
     Președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, a declarat ieri în cadrul unei conferințe de presă că instituția pe care o conduce este pregătită să facă lumină în cazul pârtiei de la Arieșeni, a cărei concesionare, în opinia sa, reprezintă "jaf și bătaie de joc". Domnia sa și-a argumentat cele spuse, adâugând că toată suprafața de la pârtie este concesionată unei firme particulare, care încasează veni­turi importante, în timp ce comunitatea locală rămâne cu vistieria aproape goală. " Din câte am auzit de la alții, pârtia de la Arieșeni este poate cea mai scumpă din Europa, iar pentru o urcare se plă­tesc 50.000 de lei. Iar în fiecare week-end, pârtia se umple de ama­tori ai schiului. Vă promit că ne vom bate pentru a face ordine în acest caz", a mai spus Dumitrel. Președintele a refuzat să facă alte comentarii pentru moment, susținând că în prezent, specialiștii in­stituției lucrează la acțiunile de atac în "scandalul pârtiei", dar a promis că imediat ce va avea informații mai complete le va face pu­blice. "Doresc ca zona Arieșeni, și mă refer aici la pârtie, să intre în legalitate, pentru ca și localnicii să beneficieze de veniturile im­portante care se încasează. Acum acest lucru nu se întâmplă", a mai spus președintele. (F.R.)
Falsă amenințare cu bombă la Spitalul județean
     Isteria alarmelor false cu bombă a cuprins ieri după-amiază și județul Alba, după ce în cursul dimineții alte 4 alertări s-au dovedit a fi glume proaste, la București. În jurul orei 15.10, o voce feminină anunța telefonic dispeceratul Centrului de preluare a apelurilor de urgență-112 din cadrul Serviciului de Telecomunicații Speciale Alba despre amplasarea unei bombe la Spitalul județean și Parlamentul României. Comisarul șef Ioan Trif, prim-adjunctul Inspectoratului ju­dețean de Poliție, a declarat că apelul a fost efectuat de pe un telefon mobil în rețeaua Orange, din cercetări rezultând că posesorul aparatului domiciliază în zona Blaj, cel mai probabil în comuna Sâncel, dar identitatea acestuia nu a fost încă stabilită cu certi­tudine. De urgență au fost alertați polițiștii din cadrul Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Toxice al IPJ Alba și Poliției municipiului Alba Iulia, echipaje ale ambulanței și pompierilor militari, care s-au depla­sat imediat la Spitalul județean, pentru a verifica dacă cele sesizate sunt sau nu reale. De asemenea, au fost alarmați pirotehniștii din Deva și specialiștii Serviciului Român de Informații Alba (SRI), care au început căutarea eventualelor încărcături explozive, folosind câini de serviciu și echipamente speciale, fără să fie necesar să se dispună evacuarea spitalului. Operațiunile desfășurate de forțele de intervenție s-au dovedit a fi însă zadarnice, alarma cu bombă fiind falsă. Nu este însă pentru prima dată când Spitalul județean este a­menințat cu bombă, în urmă cu doi ani vocea unui copil anunțând amplasarea unei încărcături explozive la această unitate. Potrivit Le­gii privind combaterea terorismului „amenințarea adresată unui stat, unei organizații internaționale sau unei persoane fizice ori juridice cu folosirea armelor biologice, a materialelor nucleare, a altor materiale radioactive sau a materialelor explozive, în scop terorist, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 la 12 ani", iar aler­tarea falsă a poliției se pedepsește, de asemenea, cu închisoare de la 1 la 3 ani.
Robert GHERGU

Iarna nu dă semne de oboseală
•Drumurile sunt deschise dar se circulă greu
     Ninsorile din ultimele 24 de ore și temperaturile scăzute au dus la creșterea stratului de zăpadă în majoritatea localităților din județ. În cursul zilei de ieri au fost măsurate următoarele straturi: Arieșeni-82 cm, Scărișoara-51 cm, Avram Iancu-50 cm, Abrud-26 cm, Câl­nic-24 cm, Vadu Moților-23 cm, Ponorel-21 cm, Roșia de Secaș-18 cm, Câmpeni-14 cm, Alba Iulia și Ocna Mureș-13 cm, Berghin-12 cm, Jidvei-11 cm, iar ninsorile continuă să cadă. Situația hidro­meteorologică este bună în sensul că încă nu există pericol de inun­dații, fiind semnalată doar gheață la mal, nu și poduri de gheață. Di­rectorul Direcției Tehnice din Consiliul Județean Alba, Dan Popescu a declarat că toate drumurile județene sunt deschise circulației, însă se circulă în condiții grele, mai ales în zona de munte. Din păcate și șoferii au vina lor în îngreunarea circulației, pentru că pleacă la drum fără a avea autoturismele echipate corespunzător, cu lanțuri, anti­de­rapante și nisip. Drumarii au împrăștiat pe drumuri circa 200 de metri cubi de material antiderapant. Nici drumurile naționale nu sunt închise. Spre deosebire de alte zile cu ninsoare, de această dată problemele mai numeroase au apărut în zona de șes, unde vântul suflă cu putere și duce zăpadă curățată de utilaje din nou pe drum. În noaptea de luni spre marți, pe drumul care face legătura între Ciugud și Oarda a fost nevoie de intervenția mai multor utilaje și oameni pentru a ține deschisă circulația rutieră. Greu le este și drumarilor din zona Câlnic, unde zăpadă este viscolită cu putere. În zona de munte ninge liniștit.
    Meteorologii avertizează că de joi vremea se va răci din nou iar ninsorile vor continua, pe fondul întețirii vântului.
Florin ROMAN

Combaterea braconajului
     Pe raza municipiului Blaj a fost organizată în 1 ianuarie o acțiune pe linie de braconaj cinegetic și piscicol. Au fost efectuate 2 pânde în teren, 2 controale pe linie de pescuit și au fost verificați 15 de­ținători de armament. S-au aplicat 2 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 800 mii lei. În cursul lunii ianuarie a.c. Biroul Arme Muniție Substanțe Toxice din IPJ Alba a eliberat 2 autorizații pentru deținere de arme, 2 autorizații pentru cumpărarea de arme de către deținătorii de permise și 2 autorizații pentru deținere de armament explozibil. De asemenea au fost acordate 3 avize pentru jocuri de artificii, au fost vizate 4 autorizații și au fost radiate 7 permise de arme. (L.I.)
Premiile LADO
     Elevii Colegiului Militar "Mihai Viteazul" din Alba Iulia au mono­polizat premiile puse în joc de Liga pentru Apărarea Drepturilor O­mului, ocupând toate treptele podiumului de premiere, la finalul concursului tematic rezervat liceenilor, organizat sâmbătă, 29 ianu­arie, la Colegiul Național "Horea, Cloșca și Crișan". Astfel, ele­vul A­drian Hada (XI F) s-a clasat pe primul loc, fiind secondat de Tiberiu Drăgulescu (XI B), urmat la rândul lui de Oana Badea (XI F). Pe lângă aceste premii, prestația elevilor militari a fost apreciată atât de președinta LADO în România, potrivit căreia departajarea celor trei a fost dificilă, cât și de reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Alba, a spus purtătorul de cuvânt al Colegiului Militar "Mihai Vitea­zul", Daniela Filimon. (R.G.)
Ambulanță înzăpezită la Vingard
     Ieri dimineață, o mașină a Serviciului de Ambulanță Alba a rămas înzăpezită la intrarea în satul Vingard - comuna Șpring, unde s-a deplasat pentru a aduce un bolnav la dializă, la Alba Iulia. Daniel Rusu, primarul comunei Șpring, ne-a spus că în zonă, de două zile, sunt probleme cu drumurile din cauza viscolului care zădărnicește munca utilajelor de deszăpezire. Ambulanța cu pricina a ajuns la destinație după ce o echipă de la primăria Șpring a reușit să o scoată din troienele formate pe drum. Însă, în urma acesteia au rămas înzăpezite mașinile oamenilor care au sărit în ajutor. Marți, 1 ianuarie, se circula cu dificultate pe DJ 106J,Vingard-Șpring, pe DJ 106 K, Ohaba-Secășel și pe DJ 106 K, Vingard-Ohaba. (N.I.T.)
Întâlnirea prefectului cu primarii de la șes
     Astăzi, 2 februarie a.c., începând cu ora 11.00, la sediul Pre­fecturii are loc o întâlnire cu primarii localităților din zona de jos a județului după ce sâmbătă, 29 ianuarie, o astfel de întâlnire a avut loc și cu primarii din zona Apusenilor. Pe ordinea de zi a discuțiilor se află și prezentarea noilor reglementări privind situațiile de urgență și măsurile necesare pentru igienizarea cursurilor de apă. La în­tâl­nire vor participa reprezentanți ai Prefecturii, Consiliului județean, Sistemului de Gospodărirea Apelor Alba, Inspectoratului pentru Si­tuații de Urgență "Unirea" Alba, ai Gărzii de Mediu și ai Direcției de Sănătate Publică. (I.P.)
Demersuri pentru înființarea poliției comunitare la Blaj
     Secretarul Consiliului Local Blaj, Sergiu Ștefănescu, va participa astăzi, de la ora 9.30, la sediul Palatului Administrativ din Alba Iulia, la o ședință organizată de Consiliul Județean, pe tema înființării po­liției comunitare, a anunțat primarul Blajului, Simion Băcilă. Primarul a declarat că vor fi dezbătuți termenii protocolului de predare-pre­luare a patrimoniului gardienilor publici, în vederea înființării Servi­ciului de Poliție Comunitară. Băcilă a precizat că municipalitatea nu are angajați gardieni publici, cei 35 de salariați ai CGP Alba existenți în Blaj asigurând paza unor agenți economici, în baza unor con­tracte semnate între părți. Primarul a ținut să sublinieze că nu este exclusă posibilitatea ca numai o parte dintre cei 35 de gardieni să fie preluați de noul Serviciu de Poliție Comunitară, după ce va fi ana­lizată rentabilitatea contractelor de prestări servicii care se deru­lea­ză la Blaj.(R.G.)
Se înmulțesc cazurile de gripă
     Alte 4 persoane din județul Alba s-au îmbolnăvit de gripă în perioada 24-30 ianuarie, numărul pacienților care suferă de această afecțiune ajungând în acest an la 7 persoane. Potrivit unui comu­nicat de presă al Direcției de Sănătate Publică Alba, 3 dintre cazu­rile noi sunt persoane de 15-44 de ani, iar cea de-a 4-a a depășit această vârstă. În aceeași perioadă, au mai fost semnalate 749 de viroze respiratorii, cu 31 de pacienți internați și 331 de pneumonii, cu 70 de bolnavi spitalizați, cei mai afectați fiind copiii. Medicii reco­mandă populației ca la primele semne de boală (febră mare, dureri de cap sau în gât) să se prezinte la medicul de familie.(R.G.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.