Editorial
Arta gafei
     A trecut iată deja ceva mai mult de o lună de zile de când Ro­mânia are un nou guvern. Unul în care și-a pus speranțele de mai bine. Unul care, alături de ceilalți reprezentanți ai actualei Puteri, să nu poată fi suspectat de corupție, ba chiar să o combată. Lupta împotriva corupției este de aceea prioritate zero pentru tandemul Băsescu-Tăriceanu. Foarte bine. O altă prioritate a fost cota unică de impozitare de 16 la sută. Rapiditatea cu care ea a fost pusă în aplicare era menită de calculul politic să arate românilor că nou instalații în palatele Puterii sunt oameni hotărâți, care știu ce au de făcut și fac, nu se încurcă, nu ne duc cu vorba. Așa cum nu-i duc cu vorba nici pe pensionarii cărora le-au promis electoral că le vor recalcula (a se citi majora) pensiile încă din acest an, nemaifiind nevoie să aștepte până în anul 2006, așa cum propunea coruptul și hulitul PSD.
    Dar iată, a trecut delegația Fondului Monetar Internațional pe la noi și nimic nu mai este așa cum ne-am înțeles cu guvernul. Golul lăsat de cota unică în bugetul statului este suficient de mare, încât pentru acoperirea lui să se recurgă la un val de alte biruri: de la dublarea impozitului pentru microîntreprinderi, la renunțarea scăderii cu două procente a dărilor pentru asigurările sociale, majorarea cu zece la sută a impozitului pentru câștigurile din operațiuni bursiere și pentru dobânda bancară... Și enumerarea ar putea continua. Cel mai tare lovesc însă scumpirile la carburanți, energie termică și electrică, gaze naturale, majorarea accizelor. Iar, mai nou, se pune chiar problema majorării TVA. Toate acestea vor face ca cele câteva sute de mii câștigate la salariul mediu prin aplicarea cotei unice să se evapore. Am putea numi deci cota unică drept o gafă, cu atât mai mult cu cât această măsură trebuia dublată de măsuri drastice pentru reducerea evaziunii fiscale. Ele lipsesc. A spus-o nemulțumit chiar președintele. Dar ce folos dacă ministrul Finanțelor Ionuț Popescu crede că ne vom descura. De la un ministru nu ne așteptăm să "creadă" ceva, ci să știe. Credința se manifestă în altă parte.
    Nici pensionarii nu pot spera că vor primi, cu toții, pensiile re­cal­culate în acest an. A sugerat-o FMI confirmând că foștii guver­nanți știau ei bine ce spun propunând anul 2006. O altă gafă. Dar ministrul Muncii "crede" și el că ne vom descurca.
    Cât despre lupta anticorupție... E un adevărat spectacol care ține cu sufletul la gură întreaga opinie publică. Nu atât din pricina per­soanelor grele chemate la audieri, cât mai ales din pricina ieșirilor președintelui-jucător care a lăsat baltă principiul separației puterilor în stat. Și, în afară de presă, nu a fost atenționat de nimeni, nici măcar de segmentul liberal al guvernării, de la care ne-am fi aș­tep­tat să știe că acest principiu este tocmai unul dintre funda­mentele liberalismului și abia pe această filieră un fundament al democrației. Nesocotirea legii, chiar și într-un scop nobil, este un pericol pentru atât de doritul stat de drept.
    Sunt doar câteva dintre gafele de care am avut parte, dar sunt gafe serioase. Nu putem decât să sperăm că ele au drept cauză stângăciile începutului, că vor dispărea din acțiunea guvernamentală cât mai curând pentru că, dacă se continuă așa, vom avea parte chiar de perfecționarea lor (exercițiul naște măiestria) și edificarea unei adevărate arte a gafei.
Anca DINICĂ