Actualitate
După întâlnirea cu premierul Tăriceanu
Prefectul Cosmin Covaciu se concentrează pe... deconcentrate
     În cursul acestei săptămâni prefectul județului Alba, Cosmin Co­vaciu, a participat la o reuniune de lucru cu prefecții, la care a fost pre­zent primul-ministru, Călin Popescu Tăriceanu, ministrul Admi­nistrației și Internelor, Vasile Blaga, secretari de stat și directori ge­ne­rali în cadrul ministerelor Administrației și Internelor și al Agri­cul­turii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale.
    Nota dominantă a întâlnirii a fost dată de cerința exprimată de pri­mul ministru ca reprezentanții guvernului în teritoriu să acționeze pen­tru aplicarea măsurilor de combatere a corupției. Totodată, li s-a cerut să aibă o conduită de înaltă moralitate, iar la baza deciziilor pe care le iau să stea exclusiv criterii obiective, nu cele politice, guver­nul fiind decis să aplice întocmai măsuri care să ducă la realizarea obiectivelor și promisiunilor asumate în campania electorală. De a­se­menea, s-a subliniat faptul că vor fi luate măsuri organizatorice la nivelul Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (AN CPI) pentru continuarea și accelerarea procesului de restituire a pro­prietății funciare.
    Cu această ocazie, primul-ministru Călin Popescu Tăriceanu a ți­nut să lămurească unele aspecte legate de aderarea României la UE, precizând că urmează o perioadă extrem de grea și prin prisma faptului că fostul guvern nu a respectat întrutotul termenele de în­cheiere a negocierilor. Legat de acest subiect, prefectul de Alba a pre­cizat că un rol important în aderare îl au serviciile deconcentrate de la nivelul fiecărui județ care trebuie să respecte reglementările europene, la fel cum este important ca "fiecare om în parte să în­țeleagă ce înseamnă această aderare". În această idee, Cosmin Co­vaciu a propus realizarea de către Prefectură a unor materiale clare privitoare la procesul de integrare, care să fie pe înțelesul tuturor și care să fie făcute publice. Așa cum ne-a precizat Cosmin Covaciu, prezent la Palatul Victoria la întâlnirea cu toți prefecții din țară, Tă­riceanu a prezentat "situația neagră" a bugetului moștenit de la ve­chiul guvern, care a încheiat unele contracte păguboase pentru Ro­mânia (ex. contractul cu Bechtel).
    Concluzia desprinsă a fost aceea că guvernul actual trebuie să în­treprindă unele măsuri pentru revizuirea acestor contracte care au lăsat "găuri" mari în buget.
Ioana PITICARIU

Director nou și controale riguroase la Metalurgica Aiud
     Prezent miercuri la București, prefectul județului Alba a avut o întâlnire cu conducerea AVAS, în cadrul căreia s-a discutat situația de la Metalurgica Aiud. Cu această ocazie Cosmin Covaciu a so­licitat efectuarea unui control la întreprinderea aiudeană, ca urmare a primirii unor sesizări care se referă la "devalizarea prin tăiere și vindere la fier vechi a utilajelor, în condițiile în care există deja un ob­servator în interiorul societății", a precizat prefectul de Alba. De ase­menea, Cosmin Covaciu a propus soluția înlocuirii directorului socie­tății cu o persoană independentă, din fabrică, care să fie capabilă să ia măsuri pentru revigorarea și continuarea tradiției metalurgice la Aiud. "Numele viitorului director nu poate fi cunoscut decât după ter­minarea controlului", a mai spus prefectul de Alba. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a subliniat necesitatea finalizării privatizării și la Metalurgica Aiud și crearea unui mediu concurențial. În opinia pre­fectului, procesul de privatizare a fost încetinit și de amânarea mă­surii de disponibilizare a 300 de angajați din cadrul societății și plă­tirea către aceștia de salarii compensatorii. "Singura soluție este privatizarea, pentru că s-a dovedit până acum că statul nu este un bun administrator", a mai precizat Covaciu.(I.P.)
Schimbarea bate și la comanda poliției județului Alba
     Miercuri, 9 februarie, prefectul Cosmin Covaciu a avut o întâlnire cu șeful IGP, chestorul de poliție Fătuloiu, cu care a avut o discuție referitoare la activitatea IPJ Alba. Potrivit celor declarate de prefectul de Alba, domnul chestor Fătuloiu a subliniat faptul că, în baza unui studiu efectuat în lunile ianuarie și februarie de către experții in­de­pendenți din cadrul unei comisii a IGP, conducerea poliției din Alba se bucură de un procent mai mic de 30% în ceea ce privește încre­derea populației din județ, și sub 40% în interiorul instituției. Drept urmare, șeful IPJ Alba a fost chemat în cursul zilei de ieri, 10 fe­bruarie, la București, pentru discuții și pentru o analiză serioasă a activității instituției pentru perioada în care el a condus-o. Referitor la acest subiect, prefectul județului Alba a declarat, în cadrul unei con­ferințe de presă desfășurată ieri la sediul Prefecturii: "Nu am cerut direct schimbarea chestorului Marin Aron. Am solicitat să se facă o analiză cât mai serioasă și în funcție de rezultate se vor lua măsurile necesare". "Șeful IPJ Alba este printre primii chemați la București. Înainte a mai fost analizată activitatea altor trei județe și toți cei trei chestori au ieșit la pensie", a mai precizat Cosmin Covaciu. În cazul în care chestorul Aron ar fi demis se vehiculează deja numele unui posibil înlocuitor al acestuia în persoana comisarului șef Nicolae Că­bulea. Aceste zvonuri sunt alimentate și de faptul că dl. Căbulea es­te nașul de căsătorie al actualului prefect de Alba, lucru recunoscut de acesta din urmă chiar în cadrul conferinței de presă amintite. Cosmin Covaciu a ținut să precizeze că acest lucru nu are însă nici o relevanță și că apreciază rezultatele profesionale ale comisarului șef Căbulea din vremea când se afla la șefia IPJ Alba, catalogându-l ca "un bun profesionist". Tot potrivit celor declarate de repre­zen­tan­tul guvernului în teritoriu, se pare că întreaga conducere a poliției de la nivelul județului Alba va fi chemată la București pentru discuții și analize amănunțite.
Ioana PITICARIU

Clement Negruț îl pune la punct pe ex-prefectul de Alba:
"Mugurel Sârbu nu mai conduce nimic la nivel de județ"
     În cadrul unei conferințe de presă susținută ieri la sediul Pre­fecturii Alba, subprefectul Clement Negruț s-a arătat deranjat de i­mix­tiunea fostului reprezentant al Guvernului în teritoriu, Mugurel Sârbu, în problemele județului. Subprefectul de Alba a făcut referire la proiectul de reabilitare a Văii Sebeșului, unde dl. Sârbu și-l do­reș­te ca asociat pe primarul Alexandru Dăncilă. Clement Negruț a ținut să-l asigure pe ex-prefectul de Alba că are cine să se ocupe de aceste probleme, amintindu-i totodată că "acum este deputat și nu mai conduce nimic la nivel de județ". "Puterea s-a schimbat în iunie și decembrie 2004, însă dumnealui are încă tendințe de a conduce județul. Singurele inițiative pe care le poate avea sunt cele legis­lative", a mai precizat subprefectul de Alba. (I.P.)
Accident cu bucluc
     În urma cercetărilor polițiștii albaiulieni au reușit identificarea autorului accidentului rutier comis în 8 februarie, în jurul orei 20.10, pe strada Ardealului din Alba Iulia în persoana lui Horea Hrișcău (25 de ani), din Alba Iulia, taximetrist. Tânărul în timp ce conducea auto­turismul marca Daewoo Matiz, proprietatea societății la care este angajat, a lovit cu partea dreaptă față pe Maria Banda (78 de ani), din Alba Iulia, aflată pe trecerea de pietoni. Șoferul ajutat de un mar­tor ocular a urcat victima în autoturism și s-a îndreptat spre Spi­talul Județean Alba. În fața porții spitalului taximetristul s-a răzgândit și a dus-o pe femeie la domiciliul acesteia situat pe strada Primăverii din Alba Iulia. Fără a se mai întoarce la locul accidentului și fără a a­nunța organele de poliție, Hrișcău s-a deplasat la domiciliul părinților săi din Berghin. Atât victima cât și autorul accidentului, după ce au fost identificați, au fost transportați la Spitalul Județean Alba pentru recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. În urma accidentului, Maria Banda a suferit fractură de tibie și peroneu și traumatism cranio-cerebral. Horea Hrișcău este cercetat pentru comiterea infracțiunilor de vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului și fals în declarații. (L.I.)
Bărbat târât după sania trasă de cal
     Ioan Oțoiu, în vârstă de 40 de ani, din satul Cetea, comuna Gal­da de Jos, a ajuns miercuri noaptea la Spitalul județean de Urgență, după ce a fost victima unui accident mai puțin obișnuit. Bărbatul s-a rezumat să spună personalului medical de la "Urgențe" că a fost târât de sania trasă de un cal. Surse medicale au declarat că pa­cientul a ajuns la spital în jurul orei 22.40, având leziuni multiple la cap și picioare, în special vânătăi. Bărbatul a fost diagnosticat cu "traumatism cranio-cerebral acut închis, plagă contuză ureche dreap­tă cu lipsă de substanță, traumatism antepicior bilateral și plăgi contuze multiple". În ciuda multiplelor răni suferite, rezultatele radiografiilor la care a fost supus pacientul nu au confirmat existența unor fracturi osoase. Pentru că bărbatul rămăsese, practic, fără pie­le pe urechea dreaptă, el a fost trimis la secția ORL, pentru a bene­ficia de îngrijiri medicale de specialitate.(R.G.)
"Chinezul" a intrat în greva foamei!
•Acesta denunță abuzurile comise de anchetatori în cazul său
     Oniță Moldovan, zis "Chinezul", a fost arestat în data de 10 ia­nuarie sub acuzația de "vătămare corporală gravă". Deși motivele a­restării sale sunt încă neclare, și în ciuda faptului că la dosar nu s-au mai administrat probe noi, acestuia i-a fost prelungit mandatul, după cum am aflat din surse neoficiale. Mai mult decât atât, până în acest moment opinia publică nu a aflat că arestatul se află în greva foamei, punându-și viața în pericol. Astfel, începând cu data de 1 februarie el a refuzat orice hrană, iar în data de 10 februarie a a­nun­țat în mod oficial un medic. Motivele demersului său disperat ne-au fost explicate de apărătorul lui Moldovan, avocatul Mihai Baco: "Prin declararea grevei foamei, clientul meu denunță abuzurile comise de anchetatori în cazul său, și în primul rând faptul că nu i se admit pro­bele și martorii. Considerăm ca netemeinică măsura prelungirii arestului, din moment ce în patru săptămâni nu a mai apărut nici o probă nouă care să-l incrimineze..." Apărătorul a mai adăugat că, dacă drepturile clientului său nu vor fi respectate, e decis să sesi­zeze Curtea Europeană a Drepturilor Omului, de la Strasbourg. (I.H.)
Distracție în aer liber la Blaj
     Primăria Blaj va organiza astăzi și mâine, de la ora 17.00, pe pârtia naturală de sanie din zona pădurii Cărbunari, o acțiune sportiv-distractivă, în acest scop zona urmând să fie iluminată cu ajutorul unor grupuri electrogene. Viceprimarul municipiului, Gheorghe Rotar, a arătat că acțiunea este practic o încercare de a-i scoate pe ce­tă­țenii Blajului la distracție în aer liber, prin practicarea săniușului. Ma­nifestarea este organizată în parteneriat cu Casa de Cultură, A­so­ciația Caritas Mitropolitan Greco-Catolic, SC Valger și Național Fm Blaj. De asemenea, a spus "vicele" Rotar, vor fi contactați mai mulți agenți economici pentru a pune în vânzare produse calde pen­tru blă­jenii pasionați de sporturile de iarnă.(R.G.)
Congresul PSD - 20 și 21 aprilie 2005
     Congresul Partidului Social Democrat va avea loc în zilele de 20 și 21 aprilie 2005, decizia fiind luată de către Biroul Executiv Cen­tral, la capătul unei ședințe care a durat mai bine de 7 ore. Dacă între timp nu mai intervine nimic, până atunci trebuie să aibă loc conferințele de alegeri la organizațiile comunale, municipale și jude­țene, renunțându-se din cauza timpului scurt la cele pe secții de vo­tare. Tot la aceste conferințe se vor stabili și delegații care vor par­ticipa la Congresul PSD.(R.J.)
La volan fără permis
     Lucrătorii Postului de Poliție Ocoliș l-au depistat în trafic, în 9 februarie, la ora 10.30, pe Valer Șerban (33 de ani), din Ocoliș care nu deținea permis auto. Polițiștii, care efectuau controale în trafic, au oprit autoturismul marca Dacia condus de sus numitul și i-au ce­rut actele. Valer Șerban le-a prezentat acestora cartea de identitate, certificatul de înmatriculare al autoturismului, rovigneta, RCA-ul, dar mai puțin permisul auto. Bărbatul a recunoscut că nu are carnet de conducere, dar că în prezent urmează cursurile pentru obținerea per­misului auto. A declarat, de asemenea, că s-a urcat la volan din dorința de a-și forma deprinderi de conducere pe timp de iarnă și că urma să se deplaseze doar de la domiciliu până în centrul comunei, nu mai departe. Valer Șerban este cercetat pentru comiterea in­frac­țiunii de conducere pe drumurile publice fără a deține permis auto. (L.I.)
Liceenii din Cugir ajută Asia
     Elevii Colegiului "David Prodan" din Cugir s-au solidarizat cu si­nistrații din Asia greu încercați de tsunami-ul din 26 decembrie 2004 și au inițiat, alături de cadrele didactice, o campanie de strângere de fonduri. Acțiunea s-a finalizat prin donarea a 8,5 milioane de lei. "În speranța ameliorării situației celor afectați de nenorocirea care a dis­trus Asia, elevii colegiului au contribuit cu un minim ajutor, încer­când să readucă zâmbetul și speranța persoanelor aflate la nevoie", ne-a declarat directorul Colegiului, prof. Ionică Dâncan. (N.I.T.)
Decizie despre menopauză
     Femeile care au depășit din punct de vedere fiziologic perioada procreării, intrând natural în perioada de menopauză, nu vor mai pu­tea să apeleze la inseminare artificială, au hotărât membrii Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților. Deputații vor re­comanda plenului Camerei ca femeile care au intrat în perioada de menopauză din cauze nenaturale - accidente, operații - să poată be­neficia de fertilizare artificială. (M.F.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.