Editorial
Portocaliu în... degradé!
     La mijlocul lunii ianuarie, tolăniți în fotolii comode, reprezentanții Alianței DA mai ciocneau cupele de șampanie în cinstea câștigării alegerilor generale și prezidențiale. Moțăind alene lângă soba în­cinsă, ei ascultau o poveste frumoasă pe care IMAS le-o șoptea la ureche. Coaliția aflată la guvernare deținea 66 la sută din sufragiile celor chestionați în urma unui sondaj de opinie efectuat în perioada 14-21 ianuarie 2005, iar președintele Traian Băsescu și premierul Călin Popescu Tăriceanu practic nu aveau rivali, primul cu 73 la sută, iar cel de-al doilea cu 64 la sută. Era perioada fastă în care Executivul câștigase bătălia pentru impunerea cotei unice de im­po­zitare de 16 la sută, șeful statului arăta nuiaua celor de la Interne, iar Mischie, Iacobov, Tender și Sechelariu ridicau ratingul la pos­tu­rile tv cu un dute-vino continuu pe ușile Parchetului Național Anti­co­rupție.
    La celălalt capăt al tunelului, PSD-ul, erodat puternic în urma ce­lor patru ani de guvernare abuzivă și măcinat de nesfârșitele lupte intestine, abia mai aduna 19 la sută, în timp ce liderii săi, Adrian Năstase și Ion Iliescu, aveau doar 27, respectiv 22 la sută din porția de încredere pe care le-ar fi putut-o acorda potențialii alegători.
    Acum câteva zile a fost dat publicității un alt sondaj, realizat de CSOP, în intervalul 26 ianuarie - 2 februarie 2005, care aduce câ­teva elemente noi, de care musai trebuie să se țină seama. Cu toate că Băsescu și Tăriceanu rămân personalitățile politice care se bucură de cea mai mare încredere, președintele, cu 62,7 la sută și primul-ministru, cu 60,7 la sută, încrederea acordată de electorat se află într-un picaj alarmant. Și Adrian Năstase cunoaște un recul, ce-i drept foarte mic, dar marea surpriză rămâne Ion Iliescu, fostul șef al statului realizând cea mai spectaculoasă ascensiune, adău­gând... 6 procente, depășindu-și colegul de partid! Dacă în urmă cu aproape două săptămâni, la sediul Alianței PNL-PD era, după cum am spus-o, cald și bine, se pare că gerul din zilele precedente a strecurat fiori de gheață pe sub ușile întredeschise, căderea în opinia electoratului fiind de 20 de procente, jumătate din cei care și-au pierdut încrederea în "portocalii", întorcându-se spășiți lângă PSD, care are acum o cotă de 29,3 la sută! Luând de bune mă­surătorile celor două institute sociologice, și nu avem nici un motiv să ne îndoim de veridicitatea lor, aflăm un declin de popularitate pentru PNL și PD, iar în cazul în care nu se vor produce acțiuni spectaculoase pe linie guvernamentală, în următoarele luni vom consemna scăderi și mai accentuate. Nu este mai puțin adevărat că la data publicării rezultatelor sondajului IMAS, nu se știa nimic despre scandalurile politice care au dus la excluderea grupului Gușă din PD, nici de amestecurile brutale ale șefului statului în viața partidului pe care l-a condus, de nemulțumirile liberalilor la desemnarea lui Adriean Videanu drept candidat al Alianței pentru primăria Capitalei, în detrimentul lui Ludovic Orban și mai ales de scandalul imobiliar în care Traian Băsescu este acuzat că a cum­părat un apartament prin mijloace mai puțin ortodoxe, președintele amânând să dea un răspuns imediat și tranșant. Să mai adăugăm și măsurile antipopulare anunțate ulterior de Executiv și vom avea un tablou complet care justifică diferența dintre sondajele IMAS și CSOP. Istoria lui 1996 pare să se repete obsesiv. Deși mutilat, PSD-ul, care deocamdată nu reprezintă un partid de opoziție cre­dibil, câștigă teren, iar Ion Iliescu, după ce a tranșat definitiv în fa­voarea sa lupta cu Adrian Năstase, avertizează că nu și-a spus în­că ultimul cuvânt în politica românească.
Dumitru HENEGAR