Prima pagină Ediția din: 16.2.2005
Bătălia pentru dezvoltarea județului începe de la câștigarea independenței financiare
•Interviu cu domnul Ion DUMITREL, președintele Consiliului județean Alba
     Dumitrel- Domnule Ion Dumitrel, în numai câteva luni ați trecut de la sta­tutul de simplu consilier județean la cel de vicepreședinte al CJ Alba, iar apoi ați fost ales președinte. În ce măsură, expe­riența pe care ați acumulat-o în admi­nis­trație vă ajută acum să gestionați mai bi­ne problemele județului?
    - Am fost timp de 4 ani consilier jude­țean și nu am fost un consilier oarecare. M-am implicat la modul cel mai serios în dezbaterile proiectelor de hotarâri din șe­dințele Delegației Permanente a CJ și în plenul Consiliului Județean. Pregătirea a­ces­tor ședințe m-a ajutat să cunosc me­ca­nismele de funcționare a acestei instituții și colegii din aparatul propriu. Am reușit astfel să-mi formez propriile puncte de vedere în ceea ce privește modul în care trebuie condus Consiliul Județean: cu preocupare pentru problemele fiecărei comunități locale, cu res­pect față de legile țării, cu mare atenție în modul în care sunt chel­tuiți banii publici, cu o echipă de conducere tânără și animată de dorința de a avea succese în ceea ce întreprinde, cu convingerea că foarte multe trebuie schimbate în ritmul și modul de lucru din cea mai importantă instituție a județului. Astfel, alegerea mea în echipa de conducere a Consiliului Județean Alba nu mi-a creat probleme de acomodare.
    - Care sunt prioritățile dumneavoastră și ale instituției pe care o conduceți și de unde provin sursele de finanțare pentru a realiza ce vă propuneți în acest an?
    - Activitatea CJ Alba este foarte mult influențată de ceea ce con­siliile locale și primăriile și-au propus ca obiective pentru dezvoltarea comunităților locale. Așa cum am spus și mai sus, avem o cola­bo­rare foarte strânsă cu administrațiile locale, pentru că o dezvoltare durabilă înseamnă exact armonizarea tuturor acestor doleanțe. Punctual, aș putea enumera îmbunătățirea infrastructurii rutiere, prin refacerea sectoarelor de drum intens circulate care deservesc obi­ectivele economice, turistice sau localități im­portante din județ. O importanță deosebită o au drumurile pentru că acolo unde nu există drumuri nu există nici dezvoltare. Desigur, aici mă refer și la întreținerea drumurilor județene pentru a putea asigura siguranța și confortul în trafic. Pentru reparații și investiții în infrastructura rutieră avem o sumă de 125 miliarde lei. Un alt obiectiv important îl re­pre­zintă alimentarea cu apă și canalizarea satelor, prin atragerea surselor guvernamentale, locale și externe de finanțare. Aceste lucrări sunt vitale pentru atragerea investitorilor, care dincolo de drumuri, au nevoie și de o minimă infrastructură de afaceri. Este un sector în care investițiile pot fi generoase, având în vedere politica de mediu a UE și fondurile puse la dispoziție pentru acest capitol. Revigorarea turismului și în special a turismului rural, este un alt obiectiv care ne preocupă. Județul Alba are un potențial extraordinar, care din păcate este prea puțin exploatat și de aceea este necesară crearea urgentă a unui mediu investițional atrăgător, prin realizarea căilor de acces, instalațiilor și infrastructurii turistice. Un rol important îl joacă aici atragerea fondurilor europene. Pot spune că s-a început deja lucrul în acest sector, prin transformarea celor 5 localități (Arieșeni, Gârda, Albac, Rimetea, Șugag) în stațiuni turistice, dar și prin realizarea unor lucrări de specialitate cum sunt elaborarea Planurilor Urbanistice Zonale la Bubești-Poiana Vârtop și Poarta Raiului. Se lucrează pe 50 și respectiv 12 ha de teren care urmează să fie parcelate și concesionate pentru construirea de hoteluri și pensiuni turistice.
    Tot pe linia dezvoltării se înscrie și inițiativa de a realiza un studiu privind resursele minerale ale județului. Acest studiu urmează să fie apoi popularizat pentru a aduce investitori în județul nostru. Trebuie menționată și reușita CJ Alba în ceea ce privește primii pași în crearea sistemului informatic integrat al județului. Au fost depuse 34 de cereri de finanțare de către primăriile din județ, iar 28 de proiecte au primit fondurile și lucrează la acest sistem. Cea mai mare parte din fondurile alocate la nivel național pentru acest proiect au revenit județului nostru. CJ a fost partener în acest proiect și va începe și el să-și realizeze sistemul informatic integrat în acest an, din surse proprii. De asemenea, căutăm fonduri pentru implementarea sistemelor informatice și la primăriile care nu au depus cereri de finanțare sau nu au câștigat fonduri. Aceste sisteme informatice sunt importante pentru că asigură o mai bună comunicare între CJ si comunitățile locale, reduc birocrația și timpul necesar soluționării diverselor probleme. Noi sprijinim comunitățile locale în proiectele viabile, oferindu-le asistență financiară, logistică și expertiză. Pentru prima dată s-au prevăzut sume în buget pentru asocierea în proiecte europene, alocarea lor urmând a se face într-un sistem concurențial, care să stimuleze participarea comunităților locale la proiectele cu finanțare externă.
    - An de an, conducătorii instituției s-au plâns de lipsa banilor. Credeți că va fi mai bine în 2005?
    - Anul 2005, din punct de vedere financiar, trebuie abordat de pe alte coordonate. Eu, înainte de a fi ales în conducerea CJ Alba, am declarat public că am experiența anilor trecuți când alocațiile bugetare nu au ajuns niciodată la nivelul prevederilor. Efortul nostru trebuie dus în vederea câștigării independenței noastre financiare față de Guvern. Acest lucru înseamnă că banii de la Guvern nu vor ajunge niciodată la nivelul nevoilor, și de aceea trebuie să creștem bugetul propriu, dincolo de aceste alocații bugetare. Soluții există: 1) programele externe de finanțare, în primul rând și creditele pentru administrație, 2) cheltuirea cu maximă eficiență a fondurilor exis­tente, care tocmai pentru că sunt puține, trebuie bine chivernisite. Bani sunt, trebuie numai să știi să îi cauți, și pot spune cu mâna pe inimă că avem o echipă tânără, de oameni bine pregătiți, care poate gestiona foarte bine această activitate. De aceea, sunt ferm convins că va fi mai bine și acest lucru îl va resimți cetățeanul de rând!
    - Care sunt măsurile pe care le preconizați pentru o întărire a disciplinei financiare la CJ Alba și la instituțiile din subordine?
    - Știm cu toții că este mai ușor să previi decât să tratezi. De aceea, întreaga noastră activitate în acest domeniu va fi orientată spre prevenirea eventualelor derapaje. Toate sumele solicitate vor fi alocate pe bază de proiecte, unde vor fi clar și în amănunt justificate aceste cheltuieli. Altfel nu vor mai ieși bani din bugetul CJ.
    Pe linia întăririi disciplinei financiare trebuie să spun că este aprobat un program de audit intern la toate instituțiile subordonate, iar în cazul proiectelor mai sus menționate vreau să spun că se va face și un control concomitent, pentru a vedea dacă sunt respectate condițiile și termenele convenite. De asemenea, se vor cere rapoarte periodice de activitate ale tuturor instituțiilor subordonate, rapoarte ce vor fi analizate în ședințele CJ.
    - Sunteți perceput ca un om corect, dar fără milă atunci când unul din colegii dumneavoastră calcă strâmb. Și în ședințele de consiliu aveți o atitudine similară. Credeți că va da roade acest stil de lucru?
    - Corectitudinea este ceea ce oamenii așteaptă în primul rând de la instituțiile statului și de aceea conducătorii acestor instituții trebuie să fie un exemplu de corectitudine. Nu poți avea succes dacă nu ești corect. Fiind în fruntea celei mai importante instituții a județului, a cărei activitate se răsfrânge asupra a sute de mii de locuitori, dacă nu dovedești corectitudine în modul de cheltuire a banilor, în modul de stabilire a programelor de activitate, în modul de apreciere a conducătorilor instituțiilor și societăților comerciale ce se subordonează CJ, nu poți servi intereselor cetățeanului și nu ai ce căuta într-o astfel de funcție. Dacă te faci că nu vezi că unii, prin modul în care cheltuiesc banii, prin modul în care îsi desfășoară activitatea, nu au nimic în comun cu funcțiile pe care le ocupă și îi lași în continuare să-și facă de cap numai pentru că sunt membri ai unui partid sau ai altuia, locul tău este cu totul în altă parte și nu aici, sus, în fruntea acestei instituții. Așa văd eu lucrurile și de aceea consider că și colaborarea mea cu consilierii județeni a fost una foarte bună. Sunt sigur că doar corectitudinea și aprecierea justă a oamenilor vor da roade!
    - Sunteți de acord cu migrațiile de la un partid la altul în CJ Alba?
    - În mod concret, în cadrul CJ Alba, din cei 33 de consilieri județeni aleși în vara lui 2004, doar în cazul a trei dintre ei au intervenit modificări. Unul a trecut de la PD la PSD, altul de la PRM la PD, iar cel de-al treilea s-a retras din grupul de consilieri al PSD și s-a declarat consilier independent. Astfel, majoritatea deținută de Alianța D.A. în CJ Alba s-a păstrat. Trăim însă în realitatea româ­neas­că a unor mișcări frecvente de această natură. Oamenii nu văd cu ochi buni aceste mișcări și pe bună dreptate. Îmi doresc și eu, la fel ca mulți alții, să nu se mai întâmple așa ceva.
    - Cum colaborați cu noul prefect și cu cei doi vicepreședinți?
    - În ceea ce privește Prefectura există un cadru legal clar, care stabilește atribuțiile celor două instituții. Dacă noi, cei din CJ și cei din Prefectură ne facem datoria, cu siguranță multe lucruri se vor schimba în bine. Astfel, ne vom putea respecta cuvântul dat lo­cuitorilor județului Alba la alegerile locale și generale, pentru că lo­cuitorii acestui județ sunt cei care ne-au propulsat în aceste funcții. În ceea ce privește colaborarea cu cei doi vicepreședinți, sunt con­vins că perioada de acomodare este pe terminate și vom lucra toți într-un ritm alert, pentru că avem multe de făcut pentru județul nos­tru.
    - Ce le transmiteti cititorilor ziarului "Unirea" la acest început de an?
    - În primul rând, doresc tuturor locuitorilor județului Alba să aibă parte de sănătate. Iar eu îmi doresc ca nu peste mult timp dum­nea­lor să remarce primele rezultate concrete, primele realizări în inte­resul tuturor, ale activității desfășurate de CJ Alba.
A consemnat Florin ROMAN

Accident cu substanțe toxice la fabrica de bere din Aiud
•Din pricina degajării de amoniac în atmosferă, 10 familii au fost evacuate temporar din locuințele lor
     Luni, 14 februarie 2005, în jurul orei 21,00, Ioan Bujor (50 de ani), din Aiud, a sesizat poliția din localitate, reclamând faptul că în at­mosferă se simțea prezența unui gaz cu un miros foarte pătrunzător. Polițiștii au anunțat la rândul lor pompierii, protecția civilă și serviciul de ambulanță, care s-au prezentat în cel mai scurt timp la fața locului, la fabrica de bere "Ardealul". Acolo s-a constatat că emisiile toxice proveneau de la un rezervor de amoniac utilizat la răcirea instalațiilor, care avea defecțiuni la valva unei supape de presiune. Potrivit declarațiilor reprezentanților societății "Ardealul", defecțiunea a fost observată imediat de paznicul aflat de serviciu (societatea a întrerupt producția încă din toamna anului trecut, din motive financiare), acesta întrerupând imediat sursele de curent, pentru a elimina pericolul unei explozii și anunțând la rândul său echipele de intervenție. Defecțiunea, după cum s-a precizat, s-a remediat în mai puțin de o oră, fără a se înregistra victime. Detașamentul de pom­pieri militari din Aiud a intervenit cu două autospeciale și a creat per­dele de apă, pentru scăderea concentrației de amoniac, deoarece această substanță lichidă se vaporizează instantaneu în contact cu atmosfera, dar nu devine periculoasă decât în concentrație mare. Șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență "Unirea"- Alba, col. Virgiliu Costea, a declarat că defecțiunea a fost cauzată de între­ru­perea îndelungată a activității societății și de temperaturile scăzute din ultima vreme. Deși concentrația nu pare a fi fost suficient de mare pentru a pune în pericol viața locuitorilor din vecinătate, pentru mai multă siguranță au fost evacuate temporar 10 familii, care s-au reîntors în locuințele lor după trei ore de la declanșarea alarmei.
    Deși unele surse afirmau că două persoane vârstnice au fost spi­talizate, specialiștii de la serviciul de urgențe al Spitalului din Aiud nu au confirmat acest lucru. Tot de la serviciul de urgențe am aflat că intoxicațiile cu amoniac sunt extrem de periculoase, provocând grave afecțiuni neurologice (decerebrări, parestezii, pareze) și se­che­le de tot felul. Din fericire nu a fost cazul, dar pericolul a fost real, după cum a confirmat directorul Agenției de Protecție a Mediu­lui, Dimitrie Clepan, căci buletinul de analiză întocmit de laboratorul APM arată că pe o rază de 20 de metri de la sursa de poluare emisiile toxice depășeau cu mult limitele admise: 3,056 mg/mc, față de 0,300 mg/mc, cât este limita, conform CMA STAS 12574/87. Cele două persoane vârstnice au fost doar consultate de urgență și protejate de frig în interiorul uneia dintre ambulanțele sosite la fața locului. Directorul societății "Ardealul", Petru Iancău, ne-a declarat că rezervorul conținea aproximativ 600 kg de amoniac lichid, dar numai o mică parte din acesta a ajuns în atmosferă. "S-a dovedit, a mai adăugat dl. Iancău, că cele trei aplicații pe care le-am efectuat până acum împreună cu pompierii ne-au fost utile în cazul unei alarme reale..."
    Potrivit unui comunicat al Gărzii de Mediu Alba, societatea po­luatoare a fost sancționată cu amendă contravențională în valoare de 30 de milioane de lei pentru nerespectarea regimului de deținere și manipulare a substanțelor toxice și periculoase. "Poluarea a fost sis­tată, se mai arată în comunicat, iar cantitatea de amoniac ră­ma­să va fi preluată de o firmă specializată și transportată în cursul zilei de 16 februarie la Sc Azomureș Sa Târgu Mureș".
Lavinia IONAȘ, Ioan HĂNȚULESCU

Pericol de inundații și avalanșe
     Inspectoratul județean pentru Situații de Urgență Alba a primit ieri o avertizare meteorologică privind posibilul pericol de inundații, dar și asupra riscului producerii de avalanșe în zona montană în această perioadă, au declarat surse din cadrul Compartimentului de protecție civilă. Potrivit documentului, în bazinul hidrografic Mureș ar putea fi atinse cotele de apărare pe fondul creșterii debitelor, ca urmare a topirii zăpezii, dislocării blocurilor de gheață din cauza încălzirii vremii și a ploilor din ultimele zile. La această dată, debitele sunt în creștere ușoară pe râul Arieș, la Baia de Arieș, râul Mureș, la Alba Iulia și Ocna Mureș, respectiv Târnava Mică, la Blaj. De asemenea, în zona Munților Apuseni, unde există strat de zăpadă, s-ar putea forma avalanșe, iar pe fondul ploilor anunțate ar putea să apară și poleiul. În aceste condiții, comisiile locale de apărare împotriva de­zastrelor au fost atenționate să fie pregătite să intervină cu resursele umane și materiale necesare, dacă va fi cazul. Sursele citate susțin însă că în prezent nu există nici un fel de risc de inundații, la Ocna Mureș, de exemplu, nivelul râului Mureș fiind de 210 centimetri, cu 220 de centimetri mai mic față de cota de apărare.(R.G.)
Mâine, la Alba Iulia
Ședință a Consiliului județean al PSD
     Joi, 17 februarie a.c., la Alba Iulia, cu începere de la ora 16.00, la Casa de Cultură a Studenților se va desfășura o nouă ședință a Consiliului județean Alba al PSD. Pe ordinea de zi sunt prevăzute printre altele stabilirea calendarului desfășurării conferințelor locale de alegeri, precum și a activității partidului pe perioada imediat ur­mătoare, dar și o analiză a ultimelor evenimente care au culminat cu demisia președintelui TSD Alba, Nicolae Mera. (R.J.)
Greva foamei la Jidvei
     Un grup de 15 persoane, foști angajați la societatea comercială Metacon din Jidvei, a sesizat lucrătorii Postului de Poliție Jidvei că începând cu data de 15 februarie a.c, ora 9.00, vor intra în greva foa­mei în fața Primăriei Jidvei. Foștii angajați sunt nemulțumiți deoarece nu și-au primit salariile pe care societatea trebuia să le dea conform sentinței civile nr. 71/2002. (L.I.)
Târg de turism rural la Albac
     Promovarea turismului în județul nostru este, așa cum s-a anun­țat deja, una dintre prioritățile Consiliului Județean Alba. După ce s-a lucrat intens la crearea unei baze de date complete privind obiec­tivele turistice pe zone, a situației spațiilor de cazare precum și a o­portunităților de dezvoltare, Consiliul județean, împreună cu Primăria și Consiliul local Albac, Camera de Comerț și Industrie Alba și ANTREC, organizează prima mare manifestare de promovare - Târ­gul de Turism Rural "Munții Apuseni". Târ­gul va avea loc la Albac, în perioada 10-12 martie. Președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, a pre­cizat că scopul târgului este de a face cunoscută oferta turistică a zonei și de aceea la târg vor fi invitați să participe agenții de turism din țară, dar și din afara țării. Aceasta este prima ediție a târgului, dar organizatorii doresc permanentizarea manifestării. (A.D.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.