Prima pagină Ediția din: 19.2.2005
Primarii, în loc să ajute crescătorii de animale, dau cu piciorul în șiștar
     În urma întâlnirilor pe care prefectul Cosmin Covaciu le-a avut cu cetățenii din zona Munților Apuseni a rezultat, printre altele, dorința acestora de a valorifica laptele obținut în gospodăriile proprii prin vân­zarea către un procesator. Pentru a veni în întâmpinarea lor s-a luat legătura cu procesatorii de lapte care operează pe teritoriul județului, iar SC Albalact SA Alba Iulia și-a exprimat disponibilitatea de a colecta laptele din zonă. Pentru ca această inițiativă să se con­cretizeze, prefectul a solicitat primăriilor localităților din zonă să spri­jine producătorii individuali prin a-i anunța despre această opor­tunitate și prin a le transmite să participe, prin intermediul câte unui reprezentant desemnat, la o întâlnire cu conducerea SC Albalact SA. "Deși termenul de două săptămâni stabilit prin adresa nr 1477 din 31 ianuarie 2005 ar fi trebuit să fie suficient, din păcate, la Pre­fectură nu s-a primit un răspuns decât după ce s-a luat legătura te­lefonic cu primăriile în cauză. Și așa, mai există încă primari care nu au catadicsit să facă ceea ce li s-a cerut pentru a asigura acce­sul micilor producători de lapte de la ei din localități către această oportunitate. Cei care nu au răspuns solicitării domnului prefect sunt primarii orașelor Abrud, Câmpeni și Baia de Arieș și cei ai comu­nelor Arieșeni, Gârda, Albac, Vidra, Sohodol, Sălciua, Poșaga, O­coliș, Roșia Montană, Mogoș", se arată într-un comunicat semnat de d-na Diana Bolog, purtător de cuvânt al Prefecturii Alba. În con­dițiile date, se naște firesc întrebarea: este vorba de neglijență sau de rea voință a primarilor, în con­dițiile în care una dintre problemele cu care se confruntă crescătorii de animale în ziua de astăzi este dificultatea de a valorifica laptele produs în gospodărie, ajungând să-l dea ca hrană la porci. Și atunci când vi se oferă posibilitatea de a ajuta oamenii care v-au ales, dumneavoastră dați cu piciorul, dom­nilor primari? (I.P.)
Pentru a se proteja de variațiile de curs
Proprietarii și constructorii vând mai nou locuințele în lei
     Fluctuațiile cursului monedei naționale din ultima perioadă au determinat proprietarii, dar și o parte dintre constructorii privați de an­sambluri rezidențiale, să stabilească prețurile de vânzare a lo­cuințelor în lei, renunțând la exprimarea prețurilor în euro. "Pentru a nu mai avea probleme cu scăderea monedei euro, cam 10% dintre cei care vând acum o locuință cer banii în lei", a declarat un agent imobiliar. Președintele Asociației Române a Agențiilor Imobiliare, Li­viu Ureche, a afirmat că există proprietari care au început să vândă locuințele în lei. "Se constată o tendință de vânzare a proprietăților în monedă națională, pentru că proprietarii vor să se protejeze de fluc­tuațiile mari de curs", a precizat Ureche. Agenții imobiliari antici­pează că această tendință se va menține și în viitor, pe fondul con­tinuării fluctuațiilor pe piața valutară. De asemenea, o parte din con­structorii privați de locuințe au hotărât să-și stabilească prețurile în lei. "Instabilitatea euro din ultimele zile ne-a determinat să stabilim prețurile de vânzare a locuințelor în lei. La aceasta se adaugă și fap­tul că majoritatea producătorilor de materiale s-au orientat spre pre­țuri în lei", au explicat reprezentanții unei firme de construcții. În plus, agenții imobiliari au indicat că aprecierea leului a determinat, în primele două luni ale acestui an, creșterea prețurilor locuințelor cu până la 30-40%, în euro. (M.F.)
Din martie, primele pensii recalculate
•În medie, suma primită în plus va fi în jur de 600.000 de lei
     De luna viitoare, între 14 și 31 martie, când este perioada de pla­tă, se aplică prima recalculare a pensiilor celor care au ieșit la pensie în perioada 1960-1980. Odată cu talonul și pensia respectivă persoanele care beneficiază de recalculare vor primi și noua decizie de pensie. Din cele aproximativ 214.000 de persoane care s-au pen­sionat până în 1980 vor primi bani în plus însă doar jumătate. Din primele calcule, în medie, suma primită în plus va fi în jur de 600 de mii de lei, de la câteva mii de lei pentru unii pensionari până la două milioane de lei pentru alții. După cum a precizat ministrul Gheorghe Barbu, efortul bugetar pentru plata primelor pensii recalculate este de aproximativ 60 miliarde de lei pe lună. Mai mulți bani la pensie vor primi cei care au avut salarii mari, care au beneficiat de mai mul­te sporuri, indemnizație de conducere etc. (A.D.)
Chestorul Marin Aron nu mai este șeful IPJ Alba
     Potrivit unui comunicat al MAI, chestorul Marin Aron, șeful In­spectoratului de Poliție al Județului Alba, a fost eliberat din funcție pentru ineficiență. Contactat telefonic, prefectul de Alba, Cosmin Co­va­ciu, a confirmat eliberarea din funcție a chestorului și a declarat, în exclusivitate pentru cotidianul "Unirea": "Eu, în calitatea mea de pre­fect, îi mulțumesc chestorului Marin Aron pentru prestația avută. Din păcate s-a dovedit că rezultatele activității sale nu au fost pe măsura așteptărilor. Nu pot să nominalizez acum un posibil succesor, dar vă asigur că se vor respecta promisiunile din campania electorală și vom milita ca funcțiile de conducere să fie ocupate de profesioniști adevărați. Ceea ce pot afirma cu certitudine este faptul că viitorul co­mandant al IPJ Alba va ocupa acest post prin concurs..." (I.P.)
Blajul, în carantină din cauza pestei
     Medicii veterinari au confirmat existența unui focar de pestă por­cină în satul Mănărade, aparținător municipiului Blaj, dispunând in­stituirea carantinei de gradul II pe o perioadă de 60 de zile, au a­nunțat surse polițienești. Un număr de 68 de purcei cu greutate cu­prinsă între 10 și 25 de kilograme, fiecare, au fost uciși, arși și în­gropați pentru a preveni răspândirea bolii, fiind dispuse și alte măsuri sanitar-veterinare. Pe perioada carantinei, tranzacțiile cu porci și car­ne provenită din sacrificarea animalelor din această specie sunt interzise, potrivit legii. (R.G.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.