Actualitate
Lanțul spargerilor de magazine, rupt de polițiști la Alba Iulia
•Făptașii sunt doi hunedoreni care operau în spe­cial noaptea *Cel mai experimentat dintre hoți mai fusese condamnat de 5 ori, tot pentru furturi
     Doi hunedoreni sunt cercetați de poliție sub acuzația de furt cali­ficat, după ce au comis două furturi din depozite sau magazine si­tuate pe raza municipiului Alba Iulia, au declarat surse polițienești. Este vorba de Ioan Iosif Moldovan, de 48 de ani, din Petrila, eliberat condiționat din penitenciar de numai 8 luni, având la activ alte 5 con­dam­nări care însumează peste 10 ani de detenție, tot pentru furturi comise pe raza județului Hunedoara și Alexandru Paul Liteanu, de 20 de ani, din Petroșani. În data de 17 februarie, în jurul orei 01.45, cei doi au fost prinși de o patrulă de poliție, în flagrant, în timp ce sustrăgeau bunuri de la depozitul SC Dacia din zona industrială a municipiului Alba Iulia. Hunedorenii umpluseră deja o sacoșă cu 15 cartușe de țigări, în valoare totală de 3 milioane de lei, având însă pregătite încă 5 plase de rafie în acest scop. În urma cercetărilor, polițiștii au stabilit că cei doi au rupt lacătul grilajului de la ușa din spatele depozitului și au pătruns în interior printr-un orificiu practicat în ușă, prin dislocarea unui placaj din tăblia acesteia. Moldovan a fost la un pas să fie prins încă din noaptea de 2 spre 3 februarie, când a dat "un tun" de 60 de milioane de lei unui magazin alimentar, dar a reușit să dispară cu un taximetru, înainte de a fi înhățat de poliție. Din acest motiv, poliția face apel la ta­ximetriști să-i anunțe atunci când transportă persoane care au asupra lor bagaje volu­minoase cu conținut suspect. Marfa furată, în principal țigări, băuturi alcoolice scumpe și produse alimentare, a fost vândută apoi unor persoane din județul Hunedoara. Bărbatul a fost arestat preventiv sub acuzația de furt calificat, pe o perioadă de 30 de zile, în baza unui mandat emis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia și aprobat de instanță, în timp ce tânărul este cercetat în stare de libertate. Ioan Iosif Moldovan riscă să fie întemnițat între 3 și 15 ani, el având de executat și un rest de pedeapsă de peste un an și 4 luni de închisoare rămas de la condamnarea anterioară.
Robert GHERGU

Dezvoltarea turistică a județului Alba stârnește reacții pozitive la București
•Președintele Autorității Naționale pentru Turism - omul de care se leagă speranțele județului Alba
     Președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, însoțit de Di­rectorul Direcției Tehnice a CJ Alba, Dan Popescu, s-au aflat pen­tru două zile la București, cu scopul de a lărgi contactele ce pot ajuta la dezvoltarea județului Alba. În cursul acestei vizite, au fost de­puse la Autoritatea Națională pentru Turism studiile de opor­tu­nitate pentru obținerea acordului prealabil în declararea localităților Arieșeni, Gârda, Albac, Șugag și Rimetea drept stațiuni turistice. Acest demers a intrat în linie dreaptă, documentația fiind acum ana­lizată de experții Agenției, care în cel mai scurt timp vor emite avi­zele necesare.
    Președintele Agenției Naționale pentru Turism, domnul secretar de stat Marius Crivțonencu, a discutat cu cei doi reprezentanți ai ju­dețului nostru asupra strategiei de dezvoltare a turismului din Alba. Domnia-sa a subliniat faptul că la nivel național nu există o strategie sectorială bine pusă la punct în acest domeniu și de aceea o co­laborare între palierul național și cel județean al administrației este bine venită. În viitor vor avea loc consultări pe această temă între cele două foruri de decizie, județul Alba asumându-și rolul de parte­ner activ în dezvolatrea turismului, la nivel național. Domnul Marius Crivțonencu s-a arătat foarte interesat de problemele Albei și a dat asigurări că va rămâne lângă noi pentru a da o șansă dezvoltării prin turism a județului.
    Președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, a fost încântat de atmosfera de totală deschidere pe care a găsit-o la nivelul Agenției Naționale pentru Turism și este sigur că județul Alba și-a găsit un aliat im­por­tant în persoana președintelui acestei instituții. Pentru ca această colaborare să continue într-un mod profesionist și concludent, dom­nul Marius Crivțonencu va efectua în scurt timp o vizită de lucru în județul nostru, unde va studia la fața locului posibilitățile de dezvol­tare a turismului.
Anca DINICĂ

Bătut măr
     Gligore Radu, de 27 de ani, din comuna Sântămărie, a fost inter­nat joi seara la Spitalul județean de Urgență Alba, aproape în stare de comă, după ce a fost bătut zdravăn de niște necunoscuți, el a­vând răni grave la cap. Surse medicale de la "Urgențe" au declarat că pacientul a fost diagnosticat cu traumatism cranio-facial, fiind sus­pectat de fractură a ramurii mandibulare drepte, șoc hemoragic și stare de ebrietate.
    Pacientului îi țâșnea sângele din gură "ca dintr-o fântână arte­zi­ană", motiv pentru care a fost trimis imediat la secția ATI, fiind su­pus imediat unei intervenții chirurgicale, după ce a fost consultat și de un medic ORL. Poliția nu a primit încă nici o sesizare cu privire la acest incident, dar surse neoficiale afirmă că agresorii ar putea fi niște cetățeni italieni, iar încăierarea ar fi avut loc într-un local din apropierea noii catedrale din cartierul Cetate.(R.G.)
Debitul râului Mureș s-a dublat
     Nivelurile principalelor râuri din județul Alba au crescut în urma precipitațiilor predominant sub formă de ninsoare înregistrate în ul­timele zile, au declarat reprezentanții Serviciului de protecție civilă din cadrul Inspectoratului județean pentru Situații de Urgență Alba. Cea mai mare cantitate de precipitații s-a înregistrat la Ocna Mureș (18 l/mp), Benic și Poșaga (9,5 l/mp), Mihalț (9,2 l/mp), Zlatna (9 l/mp), Acmariu (8,9 l/mp) și Blaj (7,7 l/mp). Pe râul Mureș, debitul aproape s-a dublat, dar nivelul apei este cu mult sub cotele de apă­rare, neputând fi vorba de pericol de inundații. Pe Arieș, în amonte de podul de la Brăzești, lângă Baia de Arieș (gheață la mal) s-a for­mat un zăpor cu lungimea de aproximativ 500 de metri, specialiștii Sistemului de Gospodărire a Apelor Alba aflându-se deja în zonă pen­tru a interveni. Apele râurilor Arieș, Mureș și Târnava Mică, toate în creștere, curg peste podurile de gheață cu ochiuri la Scărișoara, Alba Iulia, respectiv Blaj. În continuare se semnalează gheață pe malurile râurilor Târnava Mare, la Blaj și Târnave, la Mihalț. Pe de altă parte, stratul de zăpadă măsoară: Arieșeni (84 cm), Scărișoara (47 cm), Vadu Moților (27 cm), Zlatna (15 cm), Baia de Arieș și Oc­na Mureș (13 cm) și Blaj (12 cm), în timp ce la Oarda de Jos, de exemplu, pătura de omăt nu are decât 2 centimetri. (R.G.)
"Îngroparea Fărșangului" la Rimetea
     Astăzi, 19 februarie, de la ora 12.00, în localitatea Rimetea, vor avea loc manifestările incluse în tradiționala serbare populară a et­nicilor maghiari denumită "Îngroparea Fărșangului". La activitățile cul­turale, prin care populația maghiară marchează sfârșitul iernii și începutul primăverii, sunt așteptate să participe 350-400 de per­soane. (R.G.)
În premieră
Radio 21 la Abrud
     Din surse oficiale aflăm că, începând cu luna martie a.c. pentru orașul Abrud a fost aprobată frecvența de emisie pentru postul de Radio 21. Preocuparea administrației locale, personal a d-lui Tiberiu Rațiu, primarul orașului, și a d-lui Liviu Ardeleanu, viceprimarul, a fă­cut posibil acest lucru prin găsirea unui spațiu adecvat desfășurării e­misiei. (I.R.)
Moldovean găsit mort pe Valea Sebeșului
     Ion Bălan, de 57 de ani, originar din municipiul Galați, a fost găsit ieri decedat, într-o zonă împădurită de pe Valea Nirajului, pe raza comunei Șugag, au anunțat surse polițienești. Bărbatul venise cu doi nepoți în județul Alba pentru a lucra la exploatarea forestieră, iar în cursul zilei ar fi fost văzut consumând băuturi alcoolice. Ca­davrul acestuia a fost transportat la morga Spitalului județean de Ur­gență Alba, cauza exactă a decesului urmând să fie stabilită de medicii legiști. Pe de altă parte, au declarat surse medico-legale, boschetarul găsit mort în apropierea Spitalului județean a decedat din cauza unui stop cardiac. Referitor la identitatea acestuia, poli­țiștii au lansat ipoteza potrivit căreia bărbatul s-ar numi Paul, ar fi originar tot din Moldova, mai precis din Târgu Frumos, județul Iași și s-ar fi aciuat pe lângă gospodăria unui sătean din Geoagiu. În acest caz, cercetările continuă.(R.G.)
Elevi din Alba la TVR 2
     Două echipaje formate din elevi ai Școlii generale "Vasile Goldiș" din Alba Iulia și ai Școlii generale "Toma Cocișiu" din Blaj vor par­ticipa astăzi la emisiunea "Steluțe pentru Europa", a anunțat prof. Rodica Andronescu, inspector școlar în cadrul IȘJ Alba. Concursul are ca temă principală integrarea României în Uniunea Europeană și este transmis de TVR 2, de la ora 10.30.(R.G.)
Astăzi
Noi olimpiade școlare
     Astăzi, la Alba Iulia, are loc etapa județeană a olimpiadelor șco­lare la încă 4 discipline de învățământ, participanți fiind elevii calificați în urma fazelor locale sau zonale. Liceul Sportiv va găzdui întrecerea la fizică, elevii pasionați de biologie și limba franceză se vor pre­zenta la Colegiul Național "Horea, Cloșca și Crișan", iar iubitorii de științe socio-umane își vor testa cunoștințele la Colegiul Economic "D. P. Marțian". Laureații acestei faze vor fi propuși să reprezinte ju­dețul la etapa națională, care se va desfășura în vacanța de pri­măvară în localitățile Iași (fizică), Piatra Neamț (biologie), Râmnicu Vâlcea (franceză) și Constanța (științe socio-umane).(R.G.)
655 de delegați la Conferința județeană de alegeri a PSD Alba
     La Alba Iulia, s-a desfășurat ședința Consiliului județean al PSD Alba, unde au fost adoptate o serie de măsuri vizând activitatea partidului până la Congresul care va avea loc la sfârșitul lunii aprilie. Astfel, au fost stabilite datele de desfășurare a conferințelor orga­nizațiilor municipale, orășenești și comunale care vor debuta pe data 26 februarie a.c. (comuna Hopârta) și se vor încheia cu municipiul Alba Iulia (26 martie a.c.). În ceea ce privește Conferința județeană, s-au avansat două date și anume 9 sau 16 aprilie 2005, iar parti­ciparea se va ridica la numărul de 655 delegați, care vor fi desemnați de fiecare organizație în parte. Reprezentativitatea fiecărei organizații va fi în funcție de anumite criterii, cum ar fi de exemplu rezultatele obținute la alegerile din toamna trecută. Președintele PSD Alba, Mugurel Liviu Sârbu, ne-a declarat că, în ceea ce privește viitoarele structuri de conducere ale Birourilor din teritoriu, se va merge pe limita minimă prevăzută de statut. Astfel, un Birou Municipal va fi compus dintr-un președinte, 5 vicepreședinți, 1 secretar, 1 trezorier și 9 membri. De asemenea, tot în cadrul ședinței, a fost aprobat bu­getul de venituri și cheltuieli pe anul în curs, precum și execuția bu­getară a anului 2004. În altă ordine de idei, astăzi va fi prezent la ședința Biroului Executiv al PSD Alba și Adrian Năstase, care, după toate probabilitățile, va fi însoțit de către Ioan Rus ( de la Cluj) și Ti­tus Corlățean. (R.J.)
Convocare
•În atenția cadrelor militare în rezervă și în retra­gere:
     Joi, 24 februarie 2005, începând cu ora 10.00, la Cercul Militar Alba Iulia, are loc adunarea cadrelor militare în rezervă și în retra­gere, veterani și neveterani de război din județ. Participă la adunare prefectul județului Alba și un profesor de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia. Rugăm o prezență cât mai bună. (Comitetul)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.