Prima pagină Ediția din: 21.2.2005
Prezent duminică la Alba Iulia
Ministrul Flutur i-a lăsat fără aripioare pe șefii direcțiilor agricolă, silvică și Agenției SAPARD
     În cursul zilei de ieri, ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a efectuat o scurtă vizită în județul Alba, ocazie cu care s-a întâlnit la sediul Prefecturii cu prefectul Cosmin Covaciu, subprefectul Clement Negruț, ministrul Apărării, Teodor Atanasiu, primarul Mircea Hava, pre­ședintele Con­siliului județean, Ion Dumitrel, vice­președintele Con­siliului județean, Coriolan Simedru, senatorul Alexandru Pereș și de­putatul Nicolae Popa. Deși este un eveniment de larg interes pentru locuitorii județului nostru, presa nu a fost invitată la discuții dar, am aflat, din surse neoficiale, că în cadrul întâlnirii amintite au fost abor­date, se pare, și schimbările care se vor face la vârful Direcției Agri­cole, Direcției Silvice Alba și Agenției SAPARD. Dacă despre dl. Dorel Călian (PNL) se știa că va fi cel care va ocupa funcția de di­rector al Direcției Agricole Alba, în schimb despre directorul Direcției Silvice, Dan Boariu, se vehicula că nu va fi schimbat din funcție, în­trucât nu era perceput ca fiind "agent politic" al PSD. Se pare, însă, că lucrurile nu stau chiar așa și se vehiculează deja numele celui care va ocupa funcția de director al Direcției Silvice, în persoana d-lui Morariu (despre acesta nu am reușit să aflăm prea multe lucruri ci doar că lucrează în cadrul direcției amintite), iar adjunctul său va fi dl. Adrian Lup. Contactat telefonic, domnul Coriolan Simedru a pre­cizat că a fost vorba de o întâlnire informală, insistând asupra fap­tului că schimbările menționate se vor face numai pe bază de con­curs. Deputatul PUR Nicolae Popa a fost mai generos în declarații, confirmând faptul că, în urma demisiei d-lui Lazea Gheorghe, va fi numit la cârma Direcției Agricole dl. Dorel Călian, acesta din urmă urmând să fie confirmat în funcție chiar în cursul zilei de azi, la Bu­curești. Dl. Popa a confirmat, de asemenea, că locul d-lui Boariu la Direcția Silvică va fi ocupat de dl. Morariu, avându-l ca adjunct pe Adrian Lup, iar la Agenția SAPARD va veni, în locul d-nei Ana Maria Goia, Ioana Gârlea (PNL), numele ei fiind vehiculat pentru această funcție și cu alte ocazii. (I.P.)
La împlinirea a 200 de ani de la naștere
Timotei Cipariu, sărbătorit la Academia Română
     CipariuAstăzi, 21 februarie, la ora 10.00, în aula Academiei Române, are loc o sesiune de comunicări știin­ți­fice consacrată aniversării a 200 de ani de la nașterea lui Timotei Cipariu. După cuvântul de deschidere rostit de acad. Eugen Simion, președintele Academiei Române, vor susține comunicări acad. Ca­mil Mureșan ("Timotei Cipariu - omul universal"), PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea ("Timotei Cipa­riu - fiu și prelat al Bisericii Române Uni­te cu Roma"), Ion Brad ("Timotei Cipariu - contemporanul nostru"), prof. univ. Ioan Chindriș ("Timotei Cipariu - tălmăcitor al Bibliei") și prof. univ. Ion Buzași ("Timotei Cipariu și Școlile Bla­ju­lui"). (M.L.M.)
Blocuri de gheață pe Arieș
     Blocuri imense de gheață au blocat cursul râului Arieș, pe o lun­gime de aproximativ 1 kilometru, în satul Sălciua de Jos, existând pericolul inundării luncilor riverane. De asemenea, la Bistra, în aval de Valea Dobrii, ca urmare a dislocării podurilor de gheață com­pactă, tot vineri s-au format acumulări masive de sloiuri colmatate pe o distanță de circa 400 de metri. Maiorul Cornel Oprișa, inspector șef adjunct la Inspectoratul județean pentru Situații de Urgență Alba, a declarat că specialiștii Sistemului de Gospodărire a Apelor, care au efectuat manevre hidrotehnice la barajul de la Mihoiești pentru a debloca de ghețuri albia râului Arieș, monitorizează situația, la a­ceastă dată nefiind risc de inundații. Pe de altă parte, el a spus că DJ 106, la ieșire din comuna Ohaba spre satul Vingard, a fost blocat sâmbătă dimineața, timp de aproximativ 3 ore, din cauza nămeților. El a arătat însă că acum circulația rutieră pe acest drum se des­fășoară în condiții de iarnă, după ce s-a intervenit pentru desză­pe­zire.(R.G.)
Sindicatele pichetează Prefectura Alba
     Astăzi, între orele 12.00 și 14.00, sindicaliștii din cadrul su­cursa­lelor județene ale CNSLR-Frăția, Cartel Alfa și Sindicatului Liber al SC Electrica vor picheta sediul Prefecturii Alba, potrivit unei aprobări primite din partea Primăriei municipiului. Protestatarii sunt nemul­țu­miți de intenția Guvernului de a modifica prevederile actuale ale Co­du­lui Muncii. Acțiunile de stradă ale sindicatelor vor continua și în zilele de 22, 23 și 28 februarie, precum și pe data de 1 martie a.c., în același interval orar. Efective de polițiști și jandarmi vor asi­gura or­dinea pe timpul desfășurării mișcărilor sindicale, au anunțat surse po­li­țienești.(R.G.)
Omorât de tren
     Nicolae Tecșa, de 44 de ani, din Cugir, a fost victima unui acci­dent feroviar produs sâmbătă dimineața, la ieșire din Halta CFR din localitate, în împrejurări neprecizate. Potrivit poliției, bărbatul a fost accidentat de trenul personal 3623, care pleacă în jurul orei 11.20 spre Cluj-Napoca. Trupul neînsuflețit al victimei a fost transportat la morga spitalului orășenesc pentru efectuarea autopsiei, în cauză ne­fiind suspiciuni cu privire la deces.(R.G.)
Hoț după gratii
     Avram Puiu Covaciu, de 22 de ani, din Lopadea Nouă, care era căutat de poliție pentru comiterea unei infracțiuni de furt calificat, a fost reținut vineri, 18 februarie, într-un imobil din Aiud, unde locuia clandestin. Potrivit poliției, încă din 28 ianuarie a.c., Judecătoria A­iud a emis pe numele acestuia mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea nr. 28/2005 pentru comiterea infracțiunii de furt ca­lificat. Făptașul a fost depus în arestul IPJ Alba, urmând să fie trans­ferat la penitenciar, pentru a-și ispăși pedeapsa de 4 ani de de­tenție la care fusese condamnat.(R.G.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.