Actualitate
Adrian Năstase a "prescris" la Alba Iulia
Rețeta vindecării PSD
•"Medicamentul partidului nostru este competiția reală!" *Fostul premier mai crede că partidul are încă nevoie de Ion Iliescu și s-a săturat de "mito­căniile" lui Antonie Iorgovan
     pesediștiVizita de la sfârșitul săptămânii trecute a președintelui PSD, Adrian Năstase, la Alba Iulia s-a dorit a avea un rol de vindecare a "rănilor" organizației județene Alba a partidului, "unele rămâ­nând încă deschise ... mai mult sau mai puțin", după cum a re­cunoscut ulterior fostul premier al României. Adrian Năstase, însoțit de către "reformistul" Ioan Rus, Cristian Diaconescu - ex - ministrul Justiției și Titus Corlățean - purtătorul de cuvânt al partidului, a participat sâmbătă la ședința Biroului Executiv județean al PSD Alba, la care au mai fost invitați de asemenea primarii și viceprimarii partidului din județ. Cu acest prilej, Adrian Năstase a răspuns mai multor întrebări puse de către membrii PSD Alba legate atât de organizația județeană, cât și în ceea ce privește partidul în ansamblu, liderul de la București ca­racterizând întâlnirea ca fiind "una foarte vie și în care am dezbătut pe larg eșecul de la alegerile generale, dar mai ales procesul de reformă a partidului. Oricum trebuie avut în vedere pe viitor faptul ca liderii organizațiilor din teritoriu să fie oameni tineri, cu charismă și asupra cărora să nu planeze nici o suspiciune". Una dintre inter­pelări l-a vizat chiar personal pe președintele Camerei Deputaților, și anume procentul personal de vinovăție în ceea ce privește pierderea alegerilor, replica fostului candidat la Președinție stârnind zâmbete printre participanți: "sunt vinovat în procent de 23,7 - 47,3%!".
    Ulterior a fost organizată și o conferință de presă unde Adrian Năs­ta­se a declarat că medicamentul vindecării PSD este "compe­tiția reală". Președintele PSD a spus în continuare că partidul are nevoie de experiența lui Ion Iliescu și că în viitoarele structuri de conducere, ce vor fi alese în urma Congresului din aprilie, trebuie să-și găsească locul oameni ca Ioan Rus (de la Cluj), Cristian Dia­conescu sau Titus Corlățean. În ceea ce privește PSD Alba, Adrian Năstase a precizat că nu dorește să influențeze într-un fel sau altul conferința județeană, referitor la alegerea președintelui. "Ar fi inco­rect din partea mea, acum, când ne ghidăm după principiul compe­tiției libere să mă amestec, dând note pentru unul sau pentru altul dintre colegi. Vreau să încurajez în mod special această competiție, este singura care poate să aducă în fruntea organizației un preșe­dinte legitimat exclusiv prin votul colegilor. Orice candidatură trebuie să fie acceptată." Nu în cele din urmă, Năstase s-a supărat pe colegul său Antonie Iorgovan, despre care a declarat că nu avea voie să angajeze conducerea PSD în demersurile sale privind afacerile imobiliare ale lui Traian Băsescu. "M-am săturat de mitocăniile lui Iorgovan și atâta timp cât voi fi președinte al PSD nu voi mai accep­ta astfel de practici".
Răzvan JURCĂ

Timotei Cipariu 200 - omagiu cărturarului la Pănade
     În urmă cu 200 de ani la Pănade se năștea unul dintre marii cărturari români, Timotei Cipariu. Teolog și filolog, Timotei Cipariu este unul dintre primii învățați români care a publicat "în litera strămoșească" adică folosind grafia latină. A fost membru fondator și președinte al Asociațiunii Transilvane pentru Cultura și Literatura Poporului Român ASTRA, membru fondator al Academiei Române, dar a fost și unul dintre secretarii Marii Adunări Naționale de la 1848 de pe Câmpia Libertății din Blaj. Timotei Cipariu a fost o lumină și este încă pentru orice bun român. Dar imaginea lui în conștiința publică este acum nepermis de discretă. Nu însă și la Pănade, locul unde sâmbătă Timotei Cipariu a fost omagiat atât de pănăzeni, dar și de oaspeți veniți de departe: Sibiu, Alba Iulia, Blaj, Târgu Mureș, Cluj Napoca. L-am cinstit pe Timotei Cipariu lângă bustul său în slujba de pomenire oficiată de ÎPS Andrei, l-am cinstit oferindu-i florile iubirii noastre pentru limba română, l-am cinstit în evocări și comunicări științifice, lansând volume de exegeză sau republicări ale operei sale. Trebuie să remarcăm acum grija pe care astriștii strânși sub patronajul lui Timotei Cipariu o au pentru promovarea valorilor culturii române, continuându-i chiar dacă în alt context, cu alte mijloace, uneori mai multe, alteori mai puține dar întotdeauna cu îndârjire și încăpățânare, opera. Manifestarea de la Pănade a fost un astfel de exemplu, unul pe care-l dorim urmat și în alte localități, de alți reprezentanți ai autorității care să vină în sprijinul celor care iată fac ceva pentru păstrarea memoriei locurilor și oamenilor. Salutăm de aceea prezența la Pănade a ÎPS Andrei, arhiepiscop de Alba Iulia, pr. canonic Paul Turcu, reprezentantul ÎPS Lucian - mitropolitul Bisericii Greco Catolice, Clement Negruț subprefectul județului Alba, a vicepreședinților CJ Alba - Dan Simedru și Florin Mărginean, a pre­ședintelui ASTRA, Dumitru Acu, a directorului Direcției pentru Cul­tură, Culte și Patrimoniu Cultural Alba - Gabriel Rustoiu, a omo­lo­gului său de la Târgu Mureș, poetul Nicolae Băciuț și lista ar putea curge în continuare. Nu pot încheia aceste scurte rânduri fără a-i aminti pe principalii organizatori - Silvia Pop - președinta Despăr­țământului ASTRA "Timotei Cipariu" Blaj, primarul comunei Sâncel, Ilie Frățilă, și pe președintele Cercului ASTRA "Timotei Cipariu" Pă­nade - Ion Rațiu, ori pe scriitorii Ion Mărginean, Alexandru Brad și Ion Buzași.
Anca DINICĂ

Pe șoselele județului
Alcoolul și viteza au făcut noi victime
•*Un șofer băut a provocat un accident rutier cu victime, la Șona *Un bărbat care a vrut să facă bi­ne, ajutând un șofer intrat cu mașina în șanț, a fost accidentat mortal
     Două accidente rutiere, soldate cu un mort și cel puțin 3 răniți, au avut loc vineri, 18 februarie, în localitățile Șona și Sebeș, în mai puțin de 6 ore. *Potrivit poliției, Nicolae Bogdan, de 33 de ani, din Blaj conducea un autoturism Dacia 1300, îndreptându-se spre Șona. Pe str. M. Eminescu, în dreptul imobilului cu nr. 80, din cauza ne­adaptării vitezei la condițiile de trafic șoferul a pierdut controlul volanului, izbindu-se pe contrasens de Dacia 1310, condusă de Ioan Ciulea, de 39 de ani, din Târnăveni. În urma coliziunii, ambele auto­turisme au fost avariate, iar 3 dintre ocupanții celor două mașini implicate în accident au fost răniți, în special la cap. Pe lângă șo­ferul din județul Mureș, au mai fost accidentați Gheorghe Ciugudean, de 43 de ani și Vasile Bodgan, de 33 de ani, fără să fie necesară spitalizarea lor. În urma testării cu fiola alcoolscop, polițiștii au constatat că Nicolae Bogdan a înverzit aproximativ 30 la sută din conținutul fiolei în care suflase. Poliția continuă cercetările pentru a stabili cu exactitate împrejurările în care s-a produs accidentul, celor doi conducători auto fiindu-le recoltate probe biologice, potrivit legii, în vederea determinării cu precizie a alcoolemiei.
    *În jurul orei 19.20, Serviciul Poliției Rutiere al IPJ Alba a fost anunțat că pe DN 7, pe raza municipiului Sebeș, a avut loc un accident rutier. Doru Flaviu Feher, de 23 de ani, din Cluj Napoca, șofer profesionist la filiala județeană a unei societăți din Otopeni, conducea o autoutilitară Mercedes, îndreptându-se spre Orăștie. Din cauza vitezei prea mari cu care a rulat pe o porțiune de drum acoperită cu zăpadă, conducătorul auto a pierdut controlul volanului și a intrat în șanțul de pe partea dreaptă a șoselei naționale, acci­dentându-l pe Nicolae Dondoși, de 54 de ani, un pensionar din Cugir. Victima încerca să-l ajute pe Daniel Niță, din Cugir, să scoată autoturismul Audi din același șanț, după ce mașina părăsise caro­sabilul.
    În urma impactului, pensionarul a decedat pe loc, cadavrul aces­tuia fiind transportat la morga Spitalului municipal Sebeș, urmând ca medicii legiști să precizeze cauza exactă a morții. Șoferului clujean i-au fost recoltate probe biologice pentru a se stabili dacă acesta consumase sau nu băuturi alcoolice înainte de a porni la drum cu mașina. Cercetările poliției continuă.
Robert GHERGU

"Gaură" de aproape 250 de milioane lei la SC Cupru Min Abrud
     Marius Ciorea și Mihai Sebastian Muntea, de 21 de ani, fiecare, tinerii din Bistra prinși de poliție, în flagrant, în timp ce sustrăgeau piese noi din depozitul de materiale al SC Cupru Min Abrud, nu sunt la primul furt de acest gen. Potrivit poliției, ei au mai comis două spargeri la depozitul respectiv, sustrăgând piese de schimb noi pentru utilajele miniere, pe care le-au valorificat integral la un centru de colectare a materialelor feroase din Abrud. Conducerea minei a stabilit că valoarea totală a pieselor dispărute din depozit se apropie de 245 de milioane de lei, numai la una dintre spargeri fiind furate, cu ajutorul autoturismului lui Ciorea, piese în greutate de aproape 800 de kilograme. De la punctul de colectare amintit, polițiștii au reușit să recupereze majoritatea bunurilor furate însumând peste 195 de milioane de lei, astfel că prejudiciul rămas se ridică la apro­ximativ 50 de milioane, sumă pentru care SC Cupru Min Abrud se va constitui parte civilă în proces. Polițiștii au început urmărirea penală împotriva celor doi tineri, cu propunere de trimitere în judecată sub acuzația de furt calificat, faptă pedepsită cu închisoarea de la 3 la 15 ani.(R.G.)
Moț tâlhărit la Oarda de Jos
     Adrian Morar, de 36 de ani, originar din comuna Poșaga, a fost victima unei tâlhării produse vineri noaptea, pe str. Biruinței din Oarda de Jos, unde lucrează. Potrivit poliției, bărbatul consumase băuturi alcoolice într-un bar din sat, unde viitorii săi atacatori au observat că are asupra lui o mare sumă de bani. După ce a părăsit localul, moțul a fost acostat de Nicolae Andrei P., de 14 ani, Ale­xandru S., de 17 ani și Simion Daniel Stanciu, de 22 de ani, care i-au sustras suma de 5 milioane de lei, după ce l-au bătut. Adrian Morar a ajuns la Spitalul județean de Urgență, având un traumatism cranio-facial, cu plagă frontală stângă, fără să fie însă internat. Minorul Nicolae P. este cercetat în stare de libertate, Alexandru S. a fost arestat preventiv pe o perioadă de 20 de zile, iar Daniel Stan­ciu a primit un mandat de arestare pe 30 de zile emis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba, sub acuzația de tâlhărie.(R.G.)
Armată de profesioniști voluntari
     Stagiul militar obligatoriu din Armata Română ar putea fi des­ființat din anul 2007, un proiect de lege în acest sens urmând să fie înaintat spre aprobare Parlamentului de către Guvern, până cel târ­ziu la sfârșitul anului. Declarația a fost făcută de Teodor Atanasiu, ministrul Apărării Naționale, care a participat sâmbătă, 19 februarie, la Alba Iulia, la ședința Biroului Permanent al PNL Alba, în calitate de președinte al organizației județene. Dacă inițiativa conducerii MApN va fi aprobată, din anul 2007 România va avea o armată de profesioniști bazată exclusiv pe voluntariat, a spus ministrul Ata­na­siu. De altfel, a arătat el, până la sfârșitul anului 2005 nu vor mai e­xista militari în termen în cadrul Forțelor Aeriene, după ce Marina nu mai dispune încă de acum de soldați care își satisfac serviciul mi­litar obligatoriu, urmând ca până în 2007 nici Forțele Terestre, ca­re sunt cele mai numeroase, să nu mai dețină militari în termen. (R.G.)
Hoți de radiocasetofoane
     Onița S. și Tiberius Vasile R., de 15 ani, din Blaj, au fost prinși vineri, 18 februarie, de poliție, la numai două zile după ce au comis un furt din autoturismul unui cetățean din municipiu, au anunțat sur­se polițienești. Ei au sustras radiocasetofonul autoturismului lui Ioan Poșa, parcat pe str. Gării, în apropierea blocului unde locuia pro­prietarul. În urma extinderii cercetărilor, polițiștii au stabilit că ado­lescenții au mai furat două radiocasetofoane auto din mașinile lui Adrian Mihu și Gabriel Popa, prejudiciul fiind recuperat integral. Au­torii sunt cercetați pentru furt calificat.(R.G.)
A jefuit magazinul consăteanului său
     Ilie Păucean, de 36 de ani, din Doștat, este cercetat de poliție sub acuzația de furt calificat, după ce a comis o spargere la ma­gazinul unui consătean. Potrivit poliției, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în jurul orei 01.00, bărbatul a forțat sistemul de închidere de la ușa din spatele magazinului, sustrăgând din incintă țigări, cafea, băuturi alcoolice și suma de 1.800.000 de lei. Prejudiciul to­tal, în valoare de 6,5 milioane de lei, a fost recuperat și restituit lui Florin Avram, patronul magazinului. Într-o primă declarație dată po­liției, autorul și-a recunoscut fapta, pentru care riscă o condamnare de cel puțin 3 ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat de instanță și este cercetat acum pentru întreaga activitate infracțională.(R.G.)
Scandal cu bâte și cuțite la Blaj
     Un conflict spontan izbucnit vineri seara, pe str. Iuliu Maniu din Blaj, între 5 localnici cu vârste cuprinse între 23 și 47 de ani, s-a soldat cu spitalizarea unuia dintre combatanți. Potrivit poliției, scan­dalul s-a declanșat între Cosmin Sergiu, Gigi și Gheorghe Otvos, toți cu domiciliul pe str. Plopilor, pe de o parte, respectiv Iacob Pal și Crucian Mihai Matei, pe de altă parte. La un moment dat, cearta a degenerat în bătaie, în urma căreia Crucian a fost internat la secția de reanimare a spitalului din Blaj. Pacientul a suferit leziuni grave la cap, provocate cu o bâtă, și s-a ales cu fracturi, înțepături sau tă­ieturi la mâna stângă. Poliția continuă cercetările pentru a stabili cu exactitate cauza izbucnirii incidentului și gradul de vinovăție al per­soanelor implicate, pentru a lua măsurile legale ce se impun.(R.G.)
Escroc urmărit general, în arestul poliției
     Adrian Ovidiu Deneș, de 20 de ani, din Alba Iulia, urmărit general pentru înșelăciune, a fost prins vineri, 18 februarie, de poliție, în baza unor informații deținute de Serviciul Investigații Criminale al IPJ Alba. Potrivit poliției, Judecătoria Alba Iulia a emis pe numele său încă de anul trecut mandatul de arestare preventivă nr. 35/2004, pentru înșe­lăciune. Raportul poliției nu precizează însă în ce au constat faptele pentru care tânărul a fost pus sub acuzație, dar dacă va fi găsit vi­novat de instanță riscă ani grei de închisoare, potrivit legii.(R.G.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.