"Codul sclaviei" declanșează proteste sindicale

Ieri, începând cu ora 12.00, sindicaliștii din cadrul sucursalei județene a CNSLR-Frăția au pichetat sediul Prefecturii, solicitând să fie primiți la discuții de către prefectul de Alba. Această acțiune, la care au luat parte în jur de 100 de protestatari, face parte dintr-un program care se desfășoară la nivel național și va continua și în zilele de 22, 23, 28 februarie, precum și în data de 1 martie cu pichetarea Prefecturii Alba de către Cartel Alfa, Sindicatul Liber al SC Electrica. Nemulțumirile protestatarilor sunt legate, în general, de eventualele modificări ale prevederilor actuale din Codul Muncii care, în forma "îmbunătățită", l-ar transforma, potrivit unora, într-un "cod al sclaviei". Și asta deoarece există câteva prevederi care, fără a da prea multă importanță angajatului, acordă angajatorului o mare libertate de decizie (ex. orele suplimentare sunt stabilite de angajator, fără consultarea prealabilă a angajatului; procedura de concediere se simplifică în defavoarea angajatului etc.).
Pe de altă parte, într-un comunicat înaintat Prefecturii Alba, directorul general al firmei S.C. Stratusmob S.A. Blaj, dl. Aurel Crețu, arată și alte nemulțumiri legate de: "deprecierea monedei europene în raport cu leul; creșterea prețului la energia electrică, gazele naturale și la principalele materii prime pentru industria mobilei; concurența neloială practicată de Romsilva care este administratorul fondului forestier și care exploatează și comercializează masa lemnoasă". "Acești factori au condus la o situație de criză care se poate solda cu falimentul", mai precizează liderul sindical. În linii mari acestea ar fi și nemulțumirile Federației Sindicatelor Libere din Industria Lemnului (FSLIL), care cere Guvernului "adoptarea de măsuri urgente și coerente de susținere reală a exportului și de estimare corectă a cursului de schimb al principalelor valute".
Reprezentanții protestatarilor au fost primiți la discuții de către subprefectul de Alba, Clement Negruț, care a declarat pentru ziarul "Unirea": "Am luat act de nemulțumirile sindicaliștilor care privesc eventualele modificări ale actualului Cod al Muncii și le voi transmite Guvernului. Părerea mea personală este însă că s-au grăbit întrucât nu s-au încheiat încă negocierile privind modificarea Codului Muncii și au protestat mai mult împotriva unei intenții".
Ioana PITICARIU
Restructurarea Armatei române
Închiderea unor unități militare va afecta și județul Alba
Interviu cu Teodor ATANASIU, ministrul Apărării Naționale

- Domnule ministru, zvonurile legate de posibila desființare a unor unități militare din județul Alba, cum este de exemplu Brigada 5 Vânători de Munte, creează o stare de incertitudine și tensiune în rândul militarilor. Ce ne puteți spune despre acest proces și dacă v-ați gândit la aplicarea unor măsuri compensatorii pentru militarii care vor rămâne practic fără locuri de muncă?
- Procesul de restructurare a Armatei Române va continua în baza programelor "Armata - 2007" și "Armata - 2012" convenite cu responsabilii NATO, astfel ca în anul 2007 armata noastră să aibă doar 75.000 de militari și 15.000 de civili, iar în 2012, numai 60.000 de angajați. Acest lucru presupune închiderea unor unități militare, transferarea altora și, în mod cert, mutarea unor militari de la o unitate la alta. Iar acest lucru îi va afecta și pe militarii din județul Alba și acest plan nu poate fi modificat, indiferent de presiunile de la nivel local sau central, ori din altă parte. Referitor la măsurile despre care vorbeați, acestea deja există, sunt prevăzute în legislație și vor fi acordate, potrivit legii. Este vorba de plăți compensatorii pentru trecerea în rezervă și pensionare anticipată.
- Înainte de a fi numit ministru al Apărării Naționale și de a fi ales președinte al Consiliului Județean Alba, în calitate de președinte al PNL Alba, erați susținătorul ideii de amplasare a unei baze NATO în orașul Cugir, propunere lansată de colegul dvs. de partid, deputatul Dan Simedru. Acum, la câteva luni de la lansarea acelei propuneri și în condițiile în care ați devenit primul om din MApN, vă mențineți aceeași poziție?
- În urma negocierilor purtate cu oficialii Armatei Statelor Unite ale Americii am convenit asupra amplasării unor baze de antrenament mixte româno-americane cu dislocare de forțe doar în Dobrogea, unde există posibilitatea folosirii tehnicii aeriene și navale. Deocamdată, nu am discutat despre înființarea unor baze fixe, așa cum s-ar fi dorit cea de la Cugir.
- În ultima perioadă, la adresa dvs. au apărut tot felul de atacuri în presă legate ba de achiziționarea unui autoturism de lux pentru CJ Alba, în perioada în care erați președintele instituției, ba de faptul că ați fi obligat primarii din județ să "cotizeze" din bani publici la o firmă de consultanță, în spatele căreia s-ar afla un apropiat al dvs. și al prefectului de Alba? Mai întâi, spuneți-ne cu ce mașină ați venit?
- Da, desigur. Am sosit de la București cu mașina de serviciu, un Audi. La Consiliul Județean, am achiziționat un Opel Vectra (n.r.- peste 900 de milioane de lei), care, după părerea mea, nu intră în categoria mașinilor de lux, ci este inclusă în această categorie doar de cârcotași. Au fost respectate toate prevederile și procedurile legale, banii existau în buget, iar noua conducere a CJ Alba este foarte mulțumită de investiția făcută. La data cumpărării autoturismului, parcul auto al CJ Alba era format din 6 mașini, iar bugetul pentru repararea și întreținerea lor depășea anual peste 2 miliarde de lei. Cu acești bani, puteam cumpăra în fiecare an câte două mașini bune cu 3 ani garanție, fiecare. Legat de treaba cu proiectele (n.r.-câteva zeci de primării au de achitat din bani publici facturi de peste 40 de milioane fiecare către societatea de consultanță), mă așteptam să fiu lăudat, nu criticat, pentru că rezultatul se vede că a fost foarte bun: județul Alba are cele mai multe proiecte de finanțare nerambursabile din țară (28), în timp ce media proiectelor obținute de celelalte județe este de doar două.
- La nivelul instituțiilor publice deconcentrate din județ planează o stare de tensiune, generată de faptul că se tergiversează numirea noilor șefi, astfel că directorii în funcție nu mai lucrează pe motiv că se așteaptă la schimbare, iar viitorii șefi nu se pot apuca de treabă pentru că încă nu sunt numiți oficial. În încheiere, am dori să ne spuneți când credeți că se va putea intra într-o stare de normalitate?
- Mai întâi, aș dori să vă spun că, din punct de vedere al PNL, domnul Dan Marcu va fi nominalizat mai mult ca sigur într-o funcție de director la Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, dar vor mai fi și alți liberali din județul Alba care vor fi avansați în cadrul unor structuri din București, dar prefer să-i nominalizez abia după ce acest lucru se va îndeplini. Pe de altă parte, schimbarea șefilor instituțiilor publice deconcentrate în teritoriu se va face conform legii, prin eliminarea celor care nu au competențe manageriale pentru a-și continua activitatea și prin organizarea de concursuri pentru ocuparea posturilor. Desigur, unde actualii directori au demisionat pot fi numiți deja noii conducători ai instituțiilor respective, dar în câteva săptămâni, cel mult două luni, vor fi numiți prin concurs noii directori pentru toate instituțiile publice din județ.
A consemnat Robert GHERGU
Avalanșă în Munții Apuseni
Zăpada și copacii căzuți au blocat drumul județean Gârda de Sus - Ghețar
O avalanșă puternică a fost înregistrată duminică noaptea în Munții Apuseni. Căderile masive de zăpadă au antrenat și mai mulți brazi, care au fost pur și simplu "măturați" de tăvălugul avalanșei. Pe o distanță de 7 km, între Gârda de Sus și Ghețarul de la Scărișoara, au fost semnalate nu mai puțin de 36 de puncte din care s-a pornit avalanșa. Directorul Direcției Tehnice din Consiliul județean Alba, Dan Popescu, ne-a declarat că drumul județean amintit a fost declarat închis. Deși în prima fază s-a intervenit cu o freză pentru deblocarea drumului, acțiunea a eșuat din cauza faptului că zăpada înaltă de mai bine de doi metri era amestecată cu resturile copacilor antrenați de pe versanți. De ieri dimineață, la fața locului a fost trimis și un excavator care ajută la curățarea drumului județean blocat traficului rutier. În această zonă s-au mai înregistrat avalanșe, însă de fiecare dată, echipajele de deszăpezire au reușit deblocarea drumului în scurt timp. De această dată, intervenția a fost mult îngreunată de numeroșii copaci doborâți de avalanșă. Din fericire, drumul respectiv este puțin circulat, chiar și pe timp de vară, iar în momentul avalanșei nici o persoană nu tranzita zona. Potrivit lui Dan Popescu, drumul județean 750 Gârda de Sus - Ghețar va fi redeschis circulației, după ce zona va fi securizată.
Florin ROMAN
Ministrul Atanasiu în vizită oficială la Budapesta
Cu prilejul vizitei pe care o va întreprinde la Budapesta în zilele de 22 și 23 februarie, ministrul Apărarii Naționale, Teodor Atanasiu, va discuta cu omologul său ungar, Ferenc Juhász, despre viitorul cooperării militare dintre România și Ungaria în cadrul NATO și UE, precum și despre cooperarea regională. Atanasiu apreciază că relațiile militare dintre cele două țări reprezintă un model de colaborare bilaterală în regiune. Ministrul român se va întâlni, la Budapesta, și cu György Keleti, președintele Comisiei de Apărare a Parlamentului ungar, precum și cu András Bársonyi, secretar de stat în Ministerul de Externe.
(F.R.)
Patru posibili candidați la șefia PSD Alba
Potrivit unor informații cu caracter neoficial din interiorul PSD Alba, este foarte posibil ca la Conferința județeană de alegeri, care va avea loc în prima jumătate a lunii aprilie a.c., să existe cel putin 4 pretendenți la șefia organizației. Este vorba în primul rând de actualul președinte Mugurel Liviu Sârbu, dar și de predecesorul său Ioan Rus, fostul deputat Constantin Selagea și... Radu Coclici. Că va fi așa, că nu va fi așa, oricum respectiva conferință se anunță de pe acum ca fiind una foarte încinsă, iar viitorul președinte va avea mult de muncit, atât pentru a-și atrage simpatia (și votul colegilor) cât și pentru reformarea organizației. De altfel, și președintele PSD, Adrian Năstase a precizat clar la Alba Iulia că încurajează competiția și că poate să-și depună candidatura oricine.
(R.J.)