Actualitate
Cetatea Aba Iulia: tezaur cultural sau exploatare de cărămidă și fier vechi?
     Cetate 1Ne amintim cu toții planurile frumoase care de-a lungul timpului ne-au fost prezentate de diverse auto­ri­tăți, mai de la noi, mai de pe la Bu­cu­rești în legătură cu punerea în valoare a Cetății Vauban de la Alba Iulia. Deo­cam­dată am rămas blocați în stadiul de proiect, ba pentru că nu sunt bani, ba pentru că ideile sunt prea multe și emi­tenții țin de ele cu dinții, ba pentru că Armata a ocupat (și încă mai ocupă) unele spații. Dar ce se întâmplă cu spa­țiile pe care aceeași Armată le-a eli­be­rat deja? Nimic, sau mai bine zis nimic bun. Despre fiecare bucățică de forti­fi­cație am putea să scriem ceva... rău. Ne vom opri acum doar la șanțurile Cetății pe unde este posibil accesul spre PUB 13. În ultimele zile cei care trec prin zonă au putut constata că o parte din ancadramentele de piatră ale ferestrelor au fost sparte de indivizi care au smuls gratiile probabil pentru a le valorifica la fier vechi (vezi foto 1). Dacă lipsa gratiilor nu este în sine foarte im­portantă, spargerea ancadramentelor este. În primul rând pentru că mutilează ansamblul fortificației, iar în al doilea rând pentru că refacerea lor este o treabă costisitoare, Cetate 2un singur metru cub de piatră tăiată costând aproximativ 40 de milioane de lei. Noi am numărat 7 astfel de ferestre mutilate, dar am constatat și că se fură cărămida din ziduri (vezi foto 2). Cum s-au putut întâmpla aceste dis­trugeri putem presupune mai ales știind că zona la care facem referire nu este "acoperită" de nici un fel de pază sau de patrulele gardienilor publici ori ale jan­darmilor. Primăria municipiului Alba Iulia are știință despre această situație așa că așteptăm luarea măsurilor nece­sare (patrularea în zonă am fost in­for­mați că s-a dispus), așa cum așteptăm și mai mult simț civic din partea locuitorilor municipiului.
Anca DINICĂ

PSD mai face și opoziție
"Ce am făcut noi în 4 ani, a stricat actualul guvern în câteva luni"
•a spus, la Alba Iulia, fostul prim-ministru Adrian Năstase
     Deși disputele interne au lăsat pe planul secund rolul pe care trebuie să-l aibă un partid de opoziție, în cazul de față PSD, totuși din când în când liderii acestuia își mai găsesc timp pentru a critica actuala guvernare. Spre exemplu, sâmbăta trecută la Alba Iulia, președintele Adrian Năstase a declarat că tot ceea ce s-a făcut bi­ne în Romania, în ultimii 4 ani, a fost șters cu buretele de actualul guvern în numai câteva luni de zile."Avem un guvern lipsit de com­petență, care numai aruncă vina pe una și pe alta fără a încerca să găsească soluții raționale. Acest guvern este de partea patronatelor și ignoră complet sindicatele, cu alte cuvinte protejează capitalul și proprietatea și nu pe cei care muncesc. Fără pace socială, fără o anumită armonie între partenerii sociali vor apare cât de curând elemente care vor afecta stabilitatea economică" a spus fostul pre­mier. Actualul președinte al Camerei Deputaților a acuzat și pre­siunile care se fac asupra unor funcționari publici - membrii PSD - pentru a renunța la funcțiile deținute. "Am primit semnale și de la Alba că oameni competenți sunt înlăturați din funcțiile deținute, pen­tru a face loc clientelei politice a actualei puteri", a mai adăugat A­drian Năstase.
Răzvan JURCĂ

Pentru prevenirea inundațiilor
Cursurile de apă sunt monitorizate atent
     Deși debitele principalelor râuri din județ sunt în scădere, vre­mea va continua să se încălzească, ceea ce înseamnă că topirea podurilor de gheață se va accentua în perioada următoare. Acest fe­nomen va determina implicit și o creștere a debitelor. O mărire brus­că a temperaturilor poate duce la inundații, așa că toate cursu­rile și debitele sunt supravegheate atent de SGA Alba. Poduri de gheață erau semnalate ieri pe râurile Arieș și Târnava Mică, în timp ce sloiurile curg pe Mureș, unde se înregistrează și gheață la mal.(F.R.)
Înființarea Direcției de Evidență Comunitară a Persoanelor aduce schimbări de personal la CJ Alba
     Crearea Direcției Comunitare de Evidență a Persoanelor, înce­pând cu 1 martie 2005, impune schimbări de personal la nivelul CJ Alba, a precizat președintele Ion Dumitrel. Pentru ca activitatea Di­recției să se poată desfășura în parametrii optimi, pe lângă per­sonalul preluat din cadrul Poliției, CJ Alba va detașa funcționari în această nouă structură. "Funcționarii vizați sunt oameni bine pre­gătiți profesional, cu experiență în activitatea de relații cu publicul. Detașarea acestor funcționari creează premisa îndeplinirii unuia dintre obiectivele principale ale conducerii CJ Alba: acela de a adu­ce în structurile sale oameni tineri, bine pregătiți profesional, care să poată face o administrație modernă. Într-un viitor nu prea în­de­părtat, CJ Alba va scoate la concurs circa 20 de posturi pentru a-și îndeplini acest obiectiv", a declarat președintele CJ Alba, Ion Du­mitrel.(F.R.)
Prefectul a intrat de bună voie în închisoare
     În week-end-ul trecut, mai precis sâmbătă, prefectul județului Alba, Cosmin Covaciu, a efectuat o vizită la Penitenciarul Aiud, pen­tru a cunoaște personal problemele cu care se confruntă admi­nistrația acestei instituții. Prefectul a constatat că alocația bugetară pentru acest an este total insuficientă și a discutat cu conducerea penitenciarului despre: asistența medicală în cadrul sistemului, mo­dalități de valorificare a produselor realizate de către deținuți, iden­tificarea și aplicarea unui sistem de marketing pentru aceste pro­duse, condițiile de viață, programul de reeducare. De asemenea s-a discutat despre găsirea unor modalități de reducere a costurilor prin luarea unor măsuri de eficientizare a activității. (I.P.)
De la 1 martie
Taxa de drum județean se plătește
     În prima ședință a CJ Alba se va dezbate și un proiect de ho­tărâre privind aprobarea tarifelor pentru eliberarea avizelor sau au­torizațiilor speciale de transport și utilizare a drumurilor județene, a­plicabile transporturilor cu vehicule ce depășesc masa totală admi­să pe osie și/sau gabaritul maxim ad­mis în circulație pe drumurile județene. Acest proiect de hotărâre este premergător intrării în func­țiune a cântarului pentru vehicule ce va fi utilizat de CJ Alba și ur­mă­rește impunerea unei taxe pentru acei transportatori care depă­șesc limitele de greutate admise pe drumurile județene, a spus pre­ședintele Ion Dumitrel. Începând cu data de 1 martie 2005, trans­portatorii în cauză vor fi invitați la CJ Alba pentru a-și achita taxa de drum, obținând astfel autorizația de folosire a drumurilor județene.(F.R.)
400 de milioane de lei pentru târgul de la Albac
     Declarând turismul ca prioritate a Consiliului Județean Alba, pre­ședintele Ion Dumitrel vrea să demonstreze că lucrurile stau așa cum a promis. De ceva vreme, o întreagă echipă de specialiști ai CJ Alba, lucrează la pregătirea unui veritabil târg de turism la Al­bac. Astăzi va avea loc deplasarea în teren pentru a se pune la punct ultimele detalii, ocazie cu care primarul Tibi Todea va lansa un apel către toți factorii interesați de susținere a acestui demers. Pentru ca manifestarea din perioada 10-12 martie a.c. să se bucure de reușita așteptată, CJ Alba urmează să suțină financiar orga­ni­zarea târgului cu suma de 400 de milioane de lei.(F.R.)
Ședință a Comisiei de Dialog Social
     Ieri a avut loc la Prefectura Alba ședința Comisiei de dialog So­cial, a cărei președinție este asigurată de Clement Negruț, subpre­fectul județului și Ion Dumitrel, președintele CJ Alba. Pe ordinea de zi a ședinței s-au aflat "Facilitățile prevăzute de Legea 76/2002 mo­dificată, care pot fi accesate de agenții economici din județ, precum și obligațiile care le au aceștia în baza aceluiași act normativ" și "Propunerea Federației patronatului Român de modificare a Codului Muncii, în special partea privind relațiile angajat-angajator". De ase­menea s-a discutat despre nemulțumirile și măsurile de protest care vor fi inițiate în legătură cu această intenție de modificare a Codului Muncii de către principalele organizații sindicale. (I.P.)
Permisul auto, un moft?
     În urma unei acțiuni organizată în noaptea de 19/20 februarie pe raza localităților Ocna Mureș, Fărău și Noșlac, pe linie de Poliție Ru­tieră, au fost aplicate 21 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 14 milioane lei. De asemenea au fost reținute două permise auto și s-au constatat două infracțiuni la regimul circulației. A fost de­pistată în trafic Sofia Valeria Ursa (18 ani), din comuna Meteș, elevă la Colegiul Economic "Dionisie Pop Marțian" din Alba Iulia, în timp ce conducea autoturismul Dacia 1310, proprietatea lui Ioan Misaraș (19 ani), fără a deține permis auto.
    Se pare că proprietarul i-a încredințat fetei mașina cu toate că știa că aceasta nu posedă permis auto. În data de 20 februarie, în jurul orei 11.00, de această dată pe raza comunei Cetatea de Bal­tă, a fost oprit de către organele de poliție conducătorul unui auto­turism marca WV Pasat. S-a constatat că Petru Moldovan (39 de ani), din Cetatea de Baltă, circula fără permis auto, document care i-a fost reținut în anul 2004 de către Poliția Târnăveni. Moldovan es­te cercetat pentru comiterea infracțiunii de conducere pe drumurile publice cu permisul anulat. (L.I.)
Fumatul dăunează... libertății
     În noaptea de 19/20 februarie, a fost surprins, în incinta unui bar din municipiul Blaj, de către o patrulă de ordine și siguranță publi­că, Sorin Hadadea, de 20 de ani, din Blaj. Tânărul a dat o spargere la unitatea respectivă, asupra sa fiind găsite, în buzunarele hainei, 12 pachete de țigări. Probabil acestea urmau să fie valorificate. Prejudiciul a fost recuperat în totalitate. Sorin Hadadea este cer­ce­tat pentru comiterea infracțiunii de furt calificat. (L.I.)
Nu au bani pentru salarii
     Mai multe primării din județ sunt în imposibilitatea de a face pla­ta salariilor din lipsă de bani. În această situație sunt consiliile loca­le din Ceru Băcainți, Cenade, Almașu Mare, Ocoliș și Râmeț. Pri­mă­riile enumerate vor primi între 100 și 300 de milioane de lei, ca sprijin din partea CJ Alba.(F.R.)
ARO în flăcări
     În curtea birourilor SC Roșia Montană Gold Corporation, în data 19 februarie, la ora 22.00, autoturismul marca Aro închiriat de so­cietate și aparținând lui Iosif Opriș, din Abrud, a luat foc. Polițiștii anunțați de către șeful de pază al societății, Romulus Radu Lazăr, s-au deplasat la fața locului și împreună cu pompierii de la filiala Roșia Min-Roșia Montană au stins flăcările. Autoturismul a ars în proporție de 75 la sută și cauza incendiului a fost un scurtcircuit la instalația electrică. (L.I.)
Amenințările cu bombă continuă
     Sâmbătă, 19 februarie, în jurul orei 23.12, la numărul de telefon 112 o persoană anunța că în clădirea Parlamentului României a fost amplasată o bombă. Alarma a fost bineînțeles falsă. În urma cerce­tărilor efectuate, lucrătorii Postului de Poliție Poșaga au reușit iden­tificarea autorului apelului în persoana minorului Paul Cristian T. (13 ani), elev în clasa a VI-a la Școala Generală din Poșaga. Pentru punerea în aplicare a glumei nesărate, tânărul a folosit un telefon pu­blic. (L.I.)
Fetiță opărită
     Eva B., în vârstă de numai 3 ani, din Sebeș, a fost internată ieri dimineață, la Spitalul județean de Urgență, după ce s-a opărit cu ceai. Inițial, mama fetiței a refuzat să ofere declarații presei, dar în cele din urmă ne-a povestit că, în cele câteva minute cât a lipsit din bucătărie, micuța a tras ibricul cu ceai de pe aragaz, opărindu-se. Surse medicale de la "Urgențe" au declarat că pacienta a suferit ar­suri de gradul II pe piept și mâini, fiind internată la secția chirurgie plastică, pentru a beneficia de îngrijiri de specialitate.(R.G.)
PUG-uri reactualizate
     Deși au trecut 15 ani de la evenimentele din decembrie 1989, majoritatea localităților din județ mai lucrează încă la realizarea Planurilor urbanistice generale. Unele, e drept, puține la număr, nu le au, altele le reactualizează. Pentru acest ultim aspect, CJ Alba urmează să aloce următoarele sume: Albac-300 de milioane de lei, Câlnic-300 de milioane de lei, Cut-300 de milioane de lei, Vințu de Jos-200 de milioane de lei.(F.R.)
Drum mai scurt spre Alba Iulia
     Directorul Direcției Economice din Consiliul Județean Alba, Ma­rian Aitai, ne-a informat că în ședința CJ Alba consilierilor județeni le va fi supus aprobării un proiect de hotărâre referitor la realizarea unei punți pietonale peste râul Mureș la Drâmbar. În prezent, cei care merg la Ciugud sunt obligați la un ocol de circa 3 km pentru a ajunge în municipiul Alba Iulia. Pentru realizarea acestei investiții, CJ Alba alocat suma de 700 de milioane de lei. Având în vedere faptul că este vorba de un proiect cu caracter social este de aștep­tat ca acest proiect să primească aviz favorabil din partea con­si­lierilor județeni.(F.R.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.