Editorial
Furtună în PSD
     Adrian Năstase a plecat la București cu ideile desprinse din tur­neul pe care l-a efectuat la sfârșitul săptămânii trecute în Ardeal (Ti­mișoara, Arad, Alba, Cluj) și a ajuns, în cele din urmă, tot cu cele cu care plecase de acasă. Asta deoarece, după ce a recepționat de la ardeleni și bănățeni "semnalul negativ" privind candidatura lui Ma­rian Vanghelie la Primăria Generală a Capitalei, care ar avea efecte serioase în planul imaginii pentru întregul partid, a plecat duminică seara la București hotărât să rediscute candidatura acestuia în ca­drul Delegației Permanente a PSD. Însă n-a fost... să se facă voia sa și a liderilor din Ardeal. Vanghelie "care este" se pare că "va fi" în cele din urmă candidatul PSD la Primăria Bucureștiului. Cel puțin așa au lăsat să se înțeleagă mai mulți lideri marcanți ai PSD după ședința de luni a Delegației Permanente.
    Astfel, Alexandru Athanasiu, președintele Consiliului Național al PSD, a declarat imediat după încheierea reuniunii amintite: "Dele­gația Permanentă a confirmat încă o dată ceea ce stabilise cu o săp­tămână în urmă, și anume că Organizația municipală PSD Bu­curești este cea care hotărăște candidatura la Primăria Capitalei". Atât și nimic mai mult. Alți lideri precum Dan Ioan Popescu, Sorin Oprescu, Mircea Geoană sau Doru Ioan Tărăcilă n-au făcut decât să întărească cele spuse de Athanasiu, susținând la rândul lor că Vanghelie are cele mai mari șanse să devină primar general, de­oarece a reușit de unul singur să câștige de două ori Primăria sec­torului 5. Până și tânărul Victor Ponta, alias "micul Titulescu", a de­clarat sec: "Bucureștiul stabilește"! Candidatura lui Dan Marian Van­ghelie a mai rămas totuși sub rezerva unei discuții în cadrul șe­dinței Biroului Executiv Central ce va avea loc săptămâna viitoare, dar conform principiului autonomiei hotărârilor organizațiilor teri­to­ri­ale, mai există slabe speranțe de a fi invalidată.
    Dar până atunci multe se mai pot petrece în interiorul Partidului Social Democrat. Asta pentru că tensiunea la vârful PSD a atins din nou cote înalte. Dacă până mai ieri primele două funcții în partid păreau deja bătute în cuie (Ion Iliescu - președinte, Adrian Năstase - președinte executiv) în perspectiva Congresului din aprilie, acum, situația a devenit din nou furtunoasă. Astfel, după ce s-a arătat dis­pus să-i cedeze fără luptă lui Ion Iliescu prima poziție în partid, acum, Adrian Năstase își vede periclitată și poziția a doua, cea de președinte executiv, avându-l deja contracandidat anunțat pe doc­to­rul Sorin Oprescu, nimeni altcineva decât cel ce a fost cel mai bine cotat în sondaje în bătălia electorală pentru Primăria Capitalei, dar care a refuzat să mai candideze. I-o fi șoptit lui vreo păsărică ce­va... Apoi, bătălie crâncenă se întrevede și pentru funcția de secre­tar general (aleasă de Congres) pentru care până în prezent și-au anunțat intenția de a candida Victor Ponta, Ioan Rus, Miron Mitrea, Octav Cozmâncă. Și lista rămâne deschisă, pentru că până în aprilie mai mult ca sigur că ea va fi completată și cu alte nume mai mult sau mai puțin sonore din PSD. Până și consilierul Cristian Po­pescu (zis Piedone) și-a dat demisia din PSD și a anunțat că își va depune candidatura ca independent la Primăria Capitalei.
    Așadar, este tot mai evident că în PSD începe să apară o com­petiție internă reală, lucru benefic, dacă este să ne gândim că până în prezent n-a prea avut parte de așa ceva. Acest aspect a fost se­sizat chiar de către Adrian Năstase la ședința de sâmbătă a Bi­roului Executiv județean al PSD Alba, ocazie cu care a afirmat că "medicamentul PSD este competiția reală". Numai că, potrivit a­naliștilor, PSD este un partid-conglomerat în cadrul căruia se dau în prezent aprige bătălii pe mai multe fronturi: între taberele lui Ion Iliescu și Adrian Năstase; între tineri și vârstnici; între organizațiile din Ardeal și cele din Sud și din Moldova; pentru împărțirea zonelor de influență etc. Până la urmă până și acestea pot face bine par­tidului. Din păcate, se recirculează cam aceleași figuri politice, ace­iași oameni în diverse poziții. Poate Congresul din aprilie să impună în cele din urmă oameni noi. Aceasta este de fapt marea speranță a membrilor PSD.
Tinu MATEȘ