Actualitate
Pichetarea Prefecturii - episodul II
     Ieri a venit rândul sindicaliștilor din cadrul sucursalei județene a Cartel ALFA să picheteze sediul Prefecturii Alba. În fața instituției amintite, începând cu ora 12.00, s-au strâns reprezentanți ai sindi­catelor afiliate la Confederația Națională Sindicală Cartel Alfa și anu­me Solidaritatea, Sindicatul Metalurgic Aiud, Sindicatul Liber Saturn Alba Iulia, Sindicatul Apărarea Cugir. Nemulțumirile lor au fost legate tot de modificările care urmează să fie făcute privitor la actualul Cod al Muncii, cuprinse și într-un protest înaintat Prefecturii Alba, unele dintre acestea fiind considerate "de-a dreptul obscene" de către li­derul sindical Ion Petruț. Dintre ele amintim: "eliminarea dreptului ga­rantat de Constituția României privind obligativitatea negocierilor colective la nivel național, de ramură și unitate; introducerea unor măsuri care dau posibilitatea angajatorului să efectueze concedieri colective și individuale în mod discreționar; eliminarea măsurilor de protecție a salariaților în caz de faliment etc". Într-un număr mai mic decât confrații lor de la CNSLR Frăția, care au pichetat Prefectura luni, reprezentanții Cartel ALFA, deși în jur de 70 de persoane, s-au manifestat mult mai gălăgios fiind "înarmați" cu un veritabil arsenal: talăngi, sirene, megafoane. Atmosfera a fost întreținută și de lozin­cile scandate, multe dintre ele cu iz antiguvernamental: "Tăriceanu nu fi prost, lasă codul cum a fost!" sau "Băsescu și ai lui, cascadorii râsului!". După același scenariu ca în ziua precedentă, repre­zen­tan­ții sindicaliștilor au fost primiți la discuții de către subprefectul Cle­ment Negruț, care le-a promis să le facă cunoscute doleanțele la Gu­vern. "Noi, cei de la Cartel ALFA, vom protesta și în data de 1 mar­tie, iar pe data de 19 martie se va organiza un euromiting la Bru­xelles, urmat de un miting la București. Dacă lucrurile nu se vor rezolva se va ajunge, probabil, la grevă generală pentru care strân­gem deja semnături", a declarat, la ieșirea de la discuțiile avute cu subprefectul de Alba, liderul sindical Ion Petruț. (I.P.)
Cooperare româno-austriacă
GLOCK și Fabrica de arme din Cugir vor produce pistolete
     În urmă cu circa o lună de zile, deputatul PUR Nicolae Popa a făcut publică intenția firmei GLOCK Gmbh Austria de a dezvolta un parteneriat cu Fabrica de arme din Cugir, în vederea deschiderii unei linii de producție comune. Lucrând "nemțește", austriecii au reușit să materializeze această intenție în timp foarte scurt, iar vineri, de la ora 12.00, la Fabrica de arme din Cugir, va avea loc inaugurarea a­cestei investiții. La festivitate vor fi prezenți numeroși invitați, ofi­cialități locale și județene, reprezentanți ai Ambasadei Austriei, de­pu­tatul Nicolae Popa ș.a.. La Cugir este așteptat vineri și ministrul Apărării Naționale, conjudețeanul nostru Teodor Atanasiu, fost di­rector adjunct la uzină, dar și Mihai Nicușor, ex-director general la UM Cugir, în prezent director general al societății Romtehnica. Pen­tru cei mai puțin avizați, reamintim că societatea comercială GLOCK Austria este o firmă care produce și livrează arme și diverse ac­ce­sorii militare, fiind principalul furnizor în mai mult de 100 de țări. Colaborarea româno-austriacă de la Cugir se va materializa în producerea de pistolete atât pentru piața internă cât și pentru clienții externi, influențând dezvoltarea economică a zonei. "Sunt foarte bu­curos că s-a reușit generarea unui asttfel de parteneriat, iar deosebit de important este că am reușit atragerea de investitori serioși la Cugir, un oraș care se confruntă cu probleme sociale deosebite. Am făcut-o pentru cugireni, care merită mai multă atenție din partea ce­lor pe care i-au ales și i-au trimis să le reprezinte interesele în Par­lamentul României", a declarat deputatul PUR Nicolae Popa.
Florin ROMAN

La Blaj
Tineri prinși în flagrant
     Vasile Cosmin Nicula (20 de ani), Horea R. (15 ani), Vasile Alin Gabor (19 ani) și Florin Cosmin Răzăilă (19 ani), toți din Blaj, în data de 21 februarie, în jurul orei 12.00, au fost prinși în flagrant de către lucrătorii Biroului Poliției de Ordine Publică. Tinerii încercau să va­lorifice un oblon de remorcă și un cadru metalic de la un transportor de material lemnos. Cele 120 kg deșeuri metalice, în valoare de 2,5 milioane de lei, au fost sustrase de la o societate din Blaj. Preju­di­ciul a fost recuperat și restituit unității păgubite. Cei patru sunt cer­cetați pentru comiterea infracțiunii de furt calificat. (L.I.)
„Dosarul Jidvei", procesul etichetelor
Curtea de Apel Alba Iulia a amânat procesul lui Toader Ignat
     Curtea de Apel Alba Iulia a dispus ieri amânarea pentru data de 15 martie a.c. a procesului în care fostul șef al Complexului de Vinificație de la Jidvei, Toader Ignat, este acuzat de delapidare și însușirea fără drept a desenului sau modelului industrial al unor eti­chete de vinuri de la Jidvei. Motivul invocat de instanță pentru amâ­nare a fost că SC „Jidvei" SRL nu a făcut dovada calității sale pro­cesuale, de parte civilă. Până la 15 martie firma de vinificație trebuie să depună la dosar istoria întregului proces de privatizare, precum și documentele care indică modalitatea prin care Toader Ignat a pro­dus prejudiciile de zeci de miliarde de lei. La instanța de fond, Tri­bunalul Alba, judecătorii l-au condamnat pe Toader Ignat la 10 ani de închisoare, interzicerea unor drepturi civile și obligarea la plata sumei de 36.276.630.442 lei. Ignat a fost trimis în judecată fiind a­cuzat că și-a însușit și a folosit cu rea credință bunurile mobile in­cor­porabile, reprezentând soiurile de vin „Gewurztraminer" și „Ro­man­tine".(F.R.)
Tânăr suspectat de consum de droguri
     Un tânăr de 31 de ani, din Sebeș, care se pare că se numește Nicolae Iordan, a fost transportat ieri dimineață, la Spitalul județean de Urgență, în stare de confuzie, fiind suspectat că ar fi fost drogat. Surse medicale de la "Urgențe" au declarat că, din informațiile pe care le dețin neoficial, acesta ar fi fost găsit de polițiștii din Vințu de Jos, căzut într-un șanț din apropierea gării. Tânărul le-a spus poli­țiștilor că persoane necunoscute i-ar fi injectat un lichid în brațul drept, ajungând astfel în starea confuză în care se afla. El a fost trans­portat cu o ambulanță la spital și a fost diagnosticat prezumtiv de medici ca fiind suspect de intoxicație cu substanțe necunoscute și hipotermie. În baza rezultatelor analizelor de laborator la care a fost supus, urmează să fie stabilită natura substanței care i-a pro­vocat tânărului intoxicația, care ar putea fi chiar droguri. Pacientul, care prezenta pe piept cicatricele unor tăieturi mai vechi și avea corpul tatuat, a fost internat la secția interne-ATI.(R.G.)
Parteneriat Cluj - Alba
     În cursul zilei de luni, prefectul Cosmin Covaciu s-a întâlnit cu pre­fectul județului Cluj, Mihail Hardău, cu care a discutat despre po­sibilitățile de cooperare între cele două județe, inclusiv la nivelul instituțiilor deconcentrate. Tot cu ocazia prezenței sale în județul Cluj, prefectul de Alba s-a întâlnit cu directorul Regionalei de Dru­muri Cluj, cu care a discutat situația drumurilor DN 67C Șugag-Pe­troșani și DN 74 Abrud-Brad, pentru care nu au fost nici măcar solicitate fonduri în ultimii doi ani, nici pentru 2004 și nici pentru 2005. "Voi încerca găsirea unei modalități de finanțare pentru în­che­ierea lucrărilor la aceste drumuri, dacă nu cu fonduri de la buget, atunci prin constituirea unor parteneriate public-private, întrucât sta­rea deplorabilă în care se află aceste drumuri prejudiciază grav ce­tățenii județului", a declarat prefectul de Alba. (I.P.)
Prefectul sprijină comuna Unirea
     În cursul zilei de ieri, prefectul județului Alba, Cosmin Covaciu, s-a întâlnit cu primarul comunei Unirea, Cristinel Metea. Repre­zen­tantul Guvernului în județul Alba i-a promis primarului liberal sprijin în atragerea și realizarea de investiții la nivelul comunei Unirea. Astfel, pe lângă discuția purtată cu conducerea S.C. Transavia, care ur­mea­ză să înființeze la Unirea o fermă care va fi operațională până la vară, prefectul a mai discutat cu un investitor din Alba Iulia, care s-a arătat dispus să creeze la Unirea un obiectiv care va oferi cetățenilor din comună 100 de locuri de muncă. (I.P.)
Accident rutier la Roșia Montană
     Pe raza comunei Roșia Montană, luni, 21 februarie, în jurul orei 19.00, a avut loc un accident rutier soldat cu rănirea ușoară a unei persoane. Elena Borza (71 de ani), bolnavă psihic, din satul Curmă­turi, în timp ce circula pe partea dreaptă a direcției de mers Câm­peni-Abrud, s-a angajat în traversarea șoselei prin loc nepermis și fără a se asigura. Femeia a fost surprinsă și accidentată ușor de mi­crobusul marca Mercedes, condus regulamentar de Mircea Tuhuț (55 de ani), din Abrud, conducător auto la o societate comercială. Elena Borza a fost transportată la Spitalul din Abrud pentru acor­darea de îngrijiri medicale. În urma impactului femeia s-a ales cu o excoriație a coapsei drepte. (L.I.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.