Prima pagină Ediția din: 23.2.2005
După ce a câștigat procesul cu Codrin Ștefănescu
Viorel Bumbu sesizează Președinția, acuzând polițiști, procurori, judecători și pe... șeful SRI Alba!
     Scandalul de la Alba Iulia, intitulat de presă "sex-gate", care-i a­re ca protagoniști principali pe Viorel Bumbu și Raul Rus (zis Pri­cu), a ajuns într-o nouă etapă. După cum știți, în acest scandal a fost amestecat și numele ex-deputatului de Alba Codrin Ștefănescu, acuzat că ar fi beneficiat de favoruri sexuale din partea unor femei ușoare controlate de Pricu. Dezvăluirile în acest sens, făcute de Na­talia Perți, au făcut deliciul presei locale și centrale, ceea ce a de­terminat acționarea în instanță a lui Bumbu, considerat instigator de către Ștefănescu. După un proces de "instigare la calomnie", care a du­rat aproximativ un an și jumătate, prin sentința penală nr. 800 din 2004, Judecătoria Alba a respins acțiunea lui Ștefănescu, obligându-l totodată la plata sumei de 5 milioane de lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat, precum și la plata sumei de 120 de milioane de lei către Viorel Bumbu, reprezentând onorariul apărătorului ales de acesta. Recursurile formulate de fostul deputat au fost respinse prin decizia penală nr.44/2005, așa că sentința pronunțată anterior a ră­mas definitivă și executorie.
    Iată însă că Viorel Bumbu nu se oprește aici, deși i s-a dat câștig de cauză de către Tribunalul Alba. El revine acum asu­pra modului în care au fost instrumentate dosarele în care a fost parte, precum și asupra procedurilor de derulare a proceselor (inclusiv faza de in­vestigații și audieri), dă o conotație etnică întregii afaceri și îi acuză cam pe toți cei ce au avut tangență, într-un fel sau altul, cu pro­ce­sele respective. Astfel, Viorel Bumbu se prevalează de calitatea sa de lider al Uniunii Democrate a Romilor (subliniind protocolul în­cheiat de aceasta cu Partidul Democrat), apoi se erijează în justițiar și luptător împotriva lumii interlope și a mafiei locale, depunând un memoriu exploziv la mai multe instituții: Curtea de Apel Alba, Par­chetul de pe lângă Curtea de Apel Alba și Parchetul Național Anti­corupție. Ba chiar și la Președinție! Nu intru în amănunte cu privire la conținutul acestui memoriu, dar redau câteva dintre numele celor ce apar în paginile sale, ca "protectori" (direcți sau indirecți) ai părții ad­verse: polițiștii Ion Florinc (decedat), Gheorghe Pavelescu, Aurel Ca­pătă, Florian Brumaru, Cornel Popa etc.; procurorii Nicolae Păcurar (decedat), Dana Ghițoaică, Anca Ivan etc.; judecătorii Rodica Potra și Ștefan Făt, cărora li se adaugă însuși procurorul general Ilie Botoș. Mai mult decât atât, Viorel Bumbu îl acuză de lipsă de re­acție și pe șeful SRI Alba, Victor Cristea, considerând că acesta tre­buia să ia măsuri în momentul declanșării unor manifestări vio­lente împotriva țiganilor, catalogate de petentul respectiv ca fiind si­milare cu cele ale organizației "Noua Dreaptă". Dar, mă rog, acestea sunt deocamdată doar acuze ce trebuie susținute cu probe, dacă vor face obiectul declanșării unor cercetări.
Ioan HĂNȚULESCU

În județul Alba
Zeci de cadre didactice riscă să rămână fără catedre
     Cel puțin 65 de dascăli din învățământul preuniversitar județean vor intra în restrângere de activitate, riscând să rămână fără catedre, dacă nu vor reuși să se transfere la alte școli, în urma ședinței publice din 25-26 aprilie. Surse oficiale din cadrul ISJ Alba au de­clarat că perioada de depunere a dosarelor este 11-21 aprilie, cele mai multe posturi vizate fiind cele de învățătoare (23), educatoare (6) limba română și franceză, fizică și chimie (4-5). Pe de altă parte, 136 de cadre didactice au îndeplinit condițiile de pensionare din toamna acestui an, 72 solicitând să rămână la catedră încă un an. Dintre acestea, doar 47 au primit aprobarea ISJ, în cazul majorității celor respinși existând restrângere de activitate în specialitatea pen­tru care au cerut prelungire, dar și din cauză că nu au obținut gradul I didactic sau nu au avizul consiliului profesoral.(R.G.)
Avalanșa de la Gârda dă dureri de cap drumarilor
     Peste 100 de persoane din mai multe cătune de pe raza comu­nei Gârda de Sus erau și ieri izolate, din cauza unei avalanșe care a blocat drumul județean 750 Gârda de Sus-Ghețari, stratul de zăpadă măsurând pe alocuri circa doi metri. Echipele de intervenție de la SC DPL SA Alba încearcă, de trei zile, cu ajutorul unei freze și al unui excavator, să redeschidă circulația pe acest tronson de drum, în lungime de 7 kilometri. Vicepreședintele CJ Alba, Florin Mărginean, a declarat că speră ca drumul să fie redeschis circulației în cel mai scurt timp. (F.R.)
Cu toată împotrivirea PSD
Camera Deputaților a respins ordonanța care ierta de datorii Rafo și Carom
     Deputatul PNL de Alba, Tiberiu Bărbulețiu, ne-a informat că în cursul zilei de ieri, Camera Deputaților a aprobat ordonanța de ur­gență a guvernului Tăriceanu, care desființează o altă ordonanță de urgență emisă de guvernul Adrian Năstase, referitoare la preluarea de către AVAS a unor creanțe în valoare de 19.000 de miliarde de lei de la societățile comerciale Rafo și Carom Onești. Pentru ordonanța lui Tăriceanu au votat 128 de deputați aparținând PNL, PD, PUR și UDMR, în timp ce 64 de deputați PSD au votat împotrivă. Parla­mentarii PRM din Camera Deputaților s-au abținut de la vot. "Nu pu­team accepta o ordonanță despre care chiar Adrian Năstase a de­clarat că a avut doar rațiuni electorale și nu economice. Instituțiile statului lucrează acum la pedepsirea vinovaților de jaful de la cele două societăți, iar banii furați vor fi recuperați de la mafioții care s-au îmbogățit de pe spatele muncitorilor de la Rafo și Carom, adunând averi fabuloase", a declarat deputatul liberal de Alba, Tiberiu Bărbu­lețiu.(F.R.)
Primul trimis de PD Alba în guvern
Silviu Bian numit secretar de stat la MMSSF
     Premierul Călin Popescu-Tăriceanu a semnat decizia de numire a lui Silviu Bian în funcția de secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii, Solidarității Sociale și Familiei. Bian este și președinte al Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă și membru al consiliului de administrație. Silviu Bian a fost impus în noua funcție de PD Alba. Conjudețeanul nostru a fost membru al UFD iar apoi a ajuns în PD, partid în care a activat în ultimii ani. A lucrat în admi­nis­trație la Consiliul județean Alba.(F.R.)
Ioan Potra va fi noul director al OPC Alba
     Valul schimbărilor directorilor de servicii publice deconcentrate de la nivelul județului Alba va atinge inevitabil și Oficiul județean pen­tru Protecția Consumatorilor Alba. Astfel, noul director al instituției care, conform algoritmului revine PUR, va fi dl. Ioan Potra, urmând ca actualul șef, Ioan Pleșa, să fie numit director adjunct. Informația ne-a fost confirmată în cursul zilei de ieri de către președintele PUR Alba, deputatul Nicolae Popa. Contactat telefonic, dl. Ioan Pleșa ne-a declarat că nu cunoaște absolut nimic despre aceste mutări.(R.J.)
Încă 2 miliarde de lei pentru FC UNIREA
     În ședința de ieri, Consiliul local Alba Iulia a mai alocat 2 miliarde de lei pentru echipa de fotbal fanion a județului, Unirea Alba Iulia. Ba­nii sunt destinați acoperirii cheltuielilor de cazare, transport și cu primele de joc în cazul unor victorii. Suma respectivă va fi pusă la dispoziția clubului doar în baza unor documente justificative prezen­tate de conducerea lui FC Unirea. Cu această nouă tranșă, CL Alba Iulia rămâne principalul finanțator al echipei de fotbal. Alte 2 miliarde de lei sunt așteptate acum de la Consiliul Județean Alba. Dacă și acești bani vor ajunge în bugetul clubului albaiulian, se pare că vom avea un început de retur fără deja obișnuitele greve ale jucătorilor nemulțumiți că nu și-au încasat primele și contractele de joc.(A.D.)
Cercetată pentru 160 de mii de lei
     Șefa unui magazin situat pe strada Regele Carol din municipiul Alba Iulia a sesizat polițiștii, în 20 februarie, la ora 10.50, că la ieși­rea din incinta magazinului a fost surprinsă o femeie ce avea asupra sa produse pe care nu le-a achitat. Patrula deplasată la fața locului a identificat autoarea ca fiind Ileana Pătrașcu, în vârstă de 53 de ani, din Alba Iulia. Aceasta a sustras 3 pachete de unt și... 3 plicuri cu mâncare pentru pisică, valoarea totală a produselor fiind de 160 de mii de lei. Prejudiciul a fost recuperat și restituit unității păgubite. I­leana Pătrașcu este cercetată pentru comiterea infracțiunii de furt ca­lificat. (L.I.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.