Editorial
Agricultura de import
     La toate televiziunile din țară continuă, în draci, emisiunile po­litice de parcă am fi în plină campanie electorală. Noii șefi ai Ro­mâniei, de la președinte, prim-ministru și tot soiul de miniștri ne ex­plică cum trăim mai bine și cum stăm cu dreptatea și adevărul. Du­pă două luni de guvernare a noului patrulater politic, credem că a sosit timpul ca noii aleși ai neamului să mai lase bâjbâiala și pro­paganda TV și să se apuce serios de treabă, pentru că este foarte mult de lucru în țara aceasta. Bunăoară, peste câteva zile, începe campania agricolă de primăvară, ceea ce dă, de fapt, startul și în ma­terializarea sloganului să trăim mai bine, căci fără a lucra pă­mânturile nu văd cum o vor duce mai bine românii. Pentru aceasta, țăranii noștri, atâția câți mai sunt și mai ales tinerii fermieri au ne­voie de un sprijin mai substanțial de la stat sau mai ales de un climat de afaceri stimulativ care să-i protejeze de avalanșa impor­turilor și de mafia care distruge producția autohtonă. Iată, de exemplu, în anul trecut, un an cu cele mai bune producții de cereale din ultimii ani, România a importat produse agricole în valoare de 1.649,2 milioane de euro. Am importat între altele, carne de porc (în valoare de 178,3 milioane de euro), grâu (135,1 milioane de euro), zahăr (93,7 milioane de euro), carne de pasăre (69,7 milioane de euro), preparate alimentare (64,9 milioane de euro) etc.
    În ce privește exporturile, ele s-au cifrat doar la 587,4 milioane de euro, deficitul comercial fiind de peste 1 miliard de euro la capitolul produse agroalimentare. Cu alte cuvinte, mâncăm din străinătate, da­că nu cumva carnea și preparatele sunt tot din România, pentru că ne-am specializat în exportul de animale vii (139,2 milioane de euro), în loc să le tăiem și să le procesăm în țară, unde cele mai multe abatoare și-au tras obloanele. Mai grav este faptul că toate aceste importuri au falimentat pur și simplu atât țăranii cât și micii fermieri, care și-au încropit cu mari sacrificii o făbricuță sau un ate­lier de producție agricolă. Despre țărani ce să mai vorbim, când prețul unui kg de porumb a ajuns la 2500 de lei în Timiș sau Bihor. Și cum să nu ajungă din moment ce anul trecut s-au importat 300 de mii de tone de porumb în valoare de 46,5 milioane de euro. Acest comerț cu cereale s-a derulat sub ochii autorităților statului, care nu au intervenit pentru a strânge de la țărani recolta bogată de porumb și a-i da o destinație favorabilă, inclusiv la export (care a fost de 28 de milioane de euro, adică pe jumătate față de import). Culmea este că deși în țară a existat porumb din belșug (și s-a importat tot într-o veselie), s-a ajuns în situația dramatică de a nu se mai crește porci în România. I-a lichidat de această dată nu Gavrilescu, fostul ministru țărănist, ci lipsa unor taxe vamale (0 lei la ora actuală), la importul de carne de porc tranșată și congelată.
    Noul ministru al Agriculturii a încercat să mai tempereze impor­turile și a mărit subvenția la carne de porc în viu (12.000 de lei în loc de 8.000 de lei). Subvenții mici, care nu pot face față concurenței, carnea de porc din UE (Germania, Austria, Franța, Olanda) fiind mai ieftină decât cea autohtonă datorită subvențiilor mari, creditelor agri­cole cu dobânzi de 2-3% și lipsei taxelor vamale la granița cu Ro­mânia. Adică lipsește tocmai intervenția statului, sau mai bine zis a birocraților din ministere, care au preferat comisioanele grase, căci numai așa se explică situația grea în care a ajuns agricultura noas­tră. O situație dramatică în care s-au complăcut și sindicatele agri­cole, ca și patronatele, chiar și fermierii și țăranii care au ieșit în stradă cu tractoarele și cu porcii pentru proteste ca în Polonia sau Ungaria. Ar fi fost un show agricol binevenit care poate ar mai fi tăiat din elanul celor care în toată seara își dau cu părerea la TV despre starea economiei noastre, a agriculturii, domeniu în care au pus-o chiar de mămăligă căci până și făina de mălai este tot din import!
Gheorghe CIUL