Actualitate
Scandal pe taxa de drum în ședința CJ Alba
•Președintele Ion Dumitrel acuză grupurile de in­te­rese că au făcut presiuni asupra consilierilor
     În ședința de ieri a CJ Alba, după dezbateri prelungite, consilierii județeni au aprobat proiectul de lege care reglementează instituirea unei taxe speciale pentru autovehiculele care depășesc masa maxi­mă admisă. Cel mai vehement a fost liderul grupului PSD, consi­lierul Ioan Florea, care mai întâi a cerut scoaterea acestui punct de pe ordinea de zi, după care, a declarat că el și PSD vor vota împo­trivă dacă proiectul va fi discutat de plen. De altfel, acest lucru s-a și întâmplat, iar proiectul a fost votat cu 24 de voturi pentru, 4 împotrivă și o abținere, ceea ce arată că și unii consilieri PSD au votat alături de PNL, PD, PUR și PRM. "PSD nu va vota proiectul pentru că ce­tățenii nu au nevoie de încă o taxă în plus, după celelalte 13 cu care ne-a pricopsit guvernul Tăriceanu. Una au promis în campania electo­rală și alta fac acum", a spus consilierul PSD Ioan Florea. În replică, în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc imediat după terminarea ședinței de consiliu, președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, a adus acuze grave celor care se opun proiectului privind taxa speci­ală de drum. El a reamintit că taxa se plătește doar de mașinile de mare tonaj care depășesc masa totală admisă și gabaritul prevăzut de lege. "Am informații că anumite grupuri de interese au făcut pre­siuni asupra consilierilor pentru a vota împotriva acestui proiect. Pâ­nă la urmă vă spun că tot îl treceam, făceam ședințe din 3 în 3 zile, până când era aprobat. A sosit momentul ca cei care distrug dru­murile județene și care erau obișnuiți să nu plătească pagubele, să vadă că nu mai pot face acest lucru. O să instalăm cântarul iar cei care vor călca pe bec vor fi aspru sancționați. În viitor ne gândim și la alte taxe, cum ar fi cele pentru Salvamont și pentru stațiunile tu­ristice. Avem un potențial pe care trebuie să-l exploatăm pentru ju­deț și nu pentru un grup de interese sau altul. De suferit nu vor avea cei mulți, adică oamenii, ci doar firmele care fac bani și acum tre­buie să plătească", a declarat președintele Ion Dumitrel. Directorul Direcției Tehnice din CJ Alba, Dan Popescu, a precizat că instituția pe care o reprezintă mai dorește achiziționarea unui cântar, astfel încât să fie ușurată activitatea celor care controlează mașinile de mare tonaj.
Florin ROMAN

Șanse pentru reabilitarea "centurii" municipiului Alba Iulia
     De mai mult timp, șoseaua de centură a municipiului Alba Iulia se află într-o continuă degradare, iar banii pentru reabilitarea ei nu s-au putut găsi. Primăria municipiului Alba Iulia nu poate susține fi­nanciar o asemenea investiție, așa că în cursul anului trecut a fost întocmit și depus un proiect de reabilitare prin fonduri PHARE. Dar, pentru a crește șansele găsirii finanțării în cazul în care proiectul nu va fi aprobat, primarul municipiului, Mircea Hava, a avut recent dis­cuții cu reprezentanții Companiei Naționale a Drumurilor Publice (fosta AND). Dis­cuțiile au vizat posibila preluare a șoselei de centură în administrare de către CNDP. "Este un lucru normal pentru că șoseaua de centură este de fapt un drum național, iar CNDP are un program de reabilitare a șoselelor de centură. Am găsit înțelegere și deschidere pentru propunerea de preluare în administrare. Trebuie să spun însă că dacă vom câștiga proiectul depus pentru fonduri PHARE vom păstra în administrarea noastră "centura", dacă nu o vom preda. Ce vom face exact vom ști peste aproximativ o lună de zile", a declarat Mircea Hava. (A.D.)
Ionuț Fulea, noul director interimar al Centrului Creației Populare
     Președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, a declarat ieri într-o confe­rin­ță de presă că directorul Centrului Județean al Creației Populare, Pe­tru Comșa, a înaintat o hârtie instituției prin care anunță că renunță la postul său și că își dorește să rămână director adjunct în cadrul instituției. Dumitrel a mai precizat că a luat act de demisia lui Com­șa și că noul director interimar este cunoscutul cântăreț de muzică populară, Ionuț Fulea, membru al Partidului Democrat. Președintele CJ Alba le-a spus consilierilor județeni că echipa de control a CJ Alba, care a efectuat un audit la Centrul Creației Populare, a desco­pe­rit mai multe nereguli, care vor fi aduse la cunoștința membrilor din "parlamentul" județean. "O să fie urmări neplăcute pentru cei ca­re au fost acolo", a precizat Dumitrel, care i-a anunțat pe ziariști că Direcția Juridică din cadrul CJ Alba a solicitat organelor de anchetă să facă verificări privind modul de gestionare a banului public la Cen­trul Creației Populare. În legătură cu solicitarea lui Petru Comșa de a deține postul de director adjunct, Ion Dumitrel a declarat că noul director și mai apoi concursul vor decide cine va ocupa această funcție. (F.R.)
Pentru numirea fostului deputat Emil Crișan într-un Consiliu de Administrație
Alianța D.A. a bătut palma cu PRM
     Colaborarea politică dintre Alianța D.A. și PUR a șchiopătat se­rios în ultima ședință a Consiliului Județean, când, cu sprijinul con­silierilor PNL și PD, fostul deputat Emil Crișan a fost impus de PRM ca membru în CA la SC DPL Alba. Emil Crișan i-a lăsat pe dinafară pe candidații propuși de PSD, Ioan Tătar și PUR, Viorel Bimbea. Pen­tru cel de-al doilea loc vacant, câștig de cauză a avut Dorin Sa­va, propus de PD. Consilierul umanist Toader Ulise a declarat că va informa conducerea partidului în legătură cu această "defecțiune", lăsând să se înțeleagă că Alianța a făcut "troc" cu PRM pentru a avea majoritatea de 2/3 la proiectele de hotărâre care impun acest lucru. În schimb, președintele Ion Dumitrel a declarat că Ulise a gre­șit întrucât PUR nu trebuia să facă vreo nominalizare la acest ca­pitol. "Avem asigurată majoritatea de 2/3 și, dacă ați observat, la u­ne­le proiecte suntem sprijiniți chiar de PSD", a mai spus Dumitrel. (F.R.)
CEC-ul și C.J.P. Alba, la aceeași adresă?
     Prezent la București, în cursul acestei săptămâni, la Ședința de bilanț privind activitatea Organizației pentru Apărarea Drepturilor O­mului în anul 2004, subprefectul Clement Negruț a avut întâlniri și la Mi­nisterul Muncii. În cadrul acestora s-a discutat soluționarea pro­ble­mei spațiului pentru Casa județeană de Pensii Alba, obținându-se acordul pentru începerea negocierilor cu CEC-ul pentru mutarea C.J.P în noul sediu CEC Alba, care are spații excedentare. Este cu­noscut faptul că instituția amintită își desfășoară activitatea în con­diții improprii, într-un spațiu care nu poate asigura confortul și mediul proprice pentru angajații care acum sunt angrenați într-o muncă de Sisif - recalcularea pensiilor. (I.P.)
La Școala de Arte și Meserii
Pleacă Paraschiv, vine... Paraschiv!
     Directorul Școlii de Arte și Meserii, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean, Emilian Paraschiv și-a depus demisia din func­ție. Acest lucru a fost adus și la cunoștința consilierilor județeni. Pre­ședintele CJ Alba, Ion Dumitrel, a declarat că noul director inte­rimar va fi numit în zilele următoare iar numele de familie coincide cu al directorului demisionar, adică tot Paraschiv. (F.R.)
Angajat furăcios
     Poliția municipiului Aiud a fost sesizată telefonic, în 22 februarie, la ora 18.45, de către un agent de pază la o societate din Aiud, că în timp ce își desfășura serviciul a surprins, în incinta unității, o persoană ce căra mai multe bucăți de fier beton. Deplasați la fața locului, polițiștii l-au identificat pe Ioan Hârceagă (49 de ani), din Aiud, care avea asupra sa 61 de bucăți de fier beton, sustrase de la societatea unde era angajat. Prejudiciul a fost recuperat și restituit unității păgubite. Ioan Hârceagă este cercetat pentru comiterea in­fracțiunii de furt calificat. (L.I.)
Comuna Unirea - magnet pentru prefectul de Alba
     În cursul zilei de astăzi, prefectul Cosmin Covaciu, împreună cu directorii filialelor județene Renel și Romgaz, se vor deplasa în co­muna Unirea unde vor avea o întâlnire cu primarul liberal Cristinel Metea. Întâlnirea amintită are drept scop stabilirea modalităților de colaborare a autorităților locale cu firma austriacă care a cumpărat în comuna Unirea teren în vederea construirii unei fabrici de că­ră­mi­dă. "Vom avea discuții în ceea ce privește utilitățile din zonă și cu doi investitori locali care doresc să investească în turism și servicii în comuna Unirea", a mai precizat prefectul de Alba. Este pentru a doua oară în cursul acestei săptămâni când prefectul Cosmin Co­vaciu se întâlnește cu primarul comunei Unirea la el "acasă". (I.P.)
Biletele la control!
     Serviciul Poliției Transporturi a desfășurat în 23 februarie, între orele 8.00-13.00 și 16.00-19.00, o acțiune pentru prevenirea și combaterea actelor de tulburare a liniștii și ordinii publice, precum și pentru descoperirea faptelor antisociale în trenuri și în stațiile CFR aflate pe raza de competență. Au fost aplicate 9 sancțiuni contra­venționale în valoare de 8.5 milioane de lei, dintre care 4 la Legea 61/1991-liniștea și ordinea publică, 2 la Legea 12/1990-comerț ilicit și 3 pentru încălcarea altor acte normative. Au fost patrulate 38 de trenuri și depistați 57 de blatiști. (L.I.)
Băutura bat-o vina
     În 22 februarie, în jurul orei 22.00, pe strada Sub Coastă din comuna Cenade, pe fondul consumului de băuturi alcoolice, a avut loc o altercație între patru tineri, respectiv Cristian Luncan (29 de ani), vecinul acestuia Ioan Dan (23 de ani) și frații Florin și Marius Oniță, în vârstă de 23 și, respectiv, 19 ani. În urma "îmbrâncelilor" Ioan Dan s-a ales cu un traumatism cranio-cerebral, iar Cristian Luncan cu un hematom în regiunea facial-orbitală, ei fiind trans­portați la Spitalul municipal Blaj pentru acordarea îngrijirilor medi­cale. Cei patru au fost sancționați conform Legii 61/1991, privind or­di­nea și liniștea publică. (L.I.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.