Prima pagină Ediția din: 25.2.2005
AVAS a instituit poprire asupra conturilor unor firme din județul Alba
     În cursul zilei de ieri, AVAS a dat publicității lista nominală a so­cietăților asupra cărora a instituit popriri pe conturile bancare. Aces­te firme înregistrează datorii de circa 500 de miliarde de lei la fondul național unic de asigurări sociale de sănătate. Pe lista publicată de AVAS pe site-ul Guvernului apar următoarele firme din Alba: Trans­alba Alba Iulia, Tehnometal Teiuș, Agroholding Alba Iulia, Tran­sil­va­nia Aiud, Apa CTTA, Urbana Blaj, Apulum Galda de Jos, Bega Elec­tro Turis Ocna Mureș, Corint Sântimbru, SC Cugir, UM Cugir, Cugi­reana Cugir, EM Zlatna, EM Baia de Arieș, EM Roșia Montană, EM Abrud, Forestsib Câmpeni, FC Unirea, FC Minaur Zlatna, Ediltrans Aiud, Horticola Oiejdea, Mavex Product Alba Iulia, Metalemn Ocna Mureș, Perla Târnavei, SEPPL Sebeș, Servcom Zlatna. AVAS a mai anunțat că toate conturile respectivelor firme vor fi blocate până la pla­ta integrală a datoriilor. Între timp, parte din aceste firme sau asociații sportive nu mai există sau au intrat în proces de lichidare sau aso­ciere, așa că vorba românului, "prinde orbul, scoate-i ochii". Pe perioada blocării conturilor, președinții de bănci au obligația să accepte plăți numai cu aprobarea prealabilă, în scris, a AVAS, cu excepția plăților în contul creanței deținute de AVAS și a privilegiilor legale (ex. salarii). (F.R.)
Av. Ioan Rus vrea să fie din nou președinte al PSD Alba
"Organizația județeană trebuie să redevină ce a fost, capabilă să facă o opoziție eficientă"
•Fostul lider al organizației i-a atacat direct sau vo­alat pe Adrian Năstase, Ioan Rus (de Cluj), Mu­gu­rel Sârbu și Ioan Popa
     După aproximativ un an și jumătate de trecere pe "linie moartă", perioadă în care s-a dedicat profesiei de avocat, unul dintre cei mai importanți oameni politici ai județului nostru - Ioan Rus - revine în a­tenție, anunțându-și public candidatura la funcția de președinte al PSD Alba. Acest anunț oficial a fost făcut ieri într-o conferință de presă, presărată cu numeroase picanterii, dar și cu acuze la adresa celor care, în opinia lui Ioan Rus, au avut un rol major în îndepăr­tarea sa din fruntea organizației județene a PSD Alba."Am decis să candidez pentru funcția de președinte al PSD Alba într-un moment dificil pentru acesta. Ca membru fondator al partidului, căruia i-am rămas fidel nu numai când acesta s-a aflat în opoziție ci și atunci când pe nedrept am fost înlăturat din funcția de președinte, nu pot să rămân spectator la grava criză prin care trece organizația PSD Alba, divizată în interior și lipsită de reacție față de agresiunea actu­alilor guvernanți împotriva reprezentanților PSD din structurile auto­rităților publice locale. Îndepărtarea mea din funcția de președinte a fost rezultatul unor jocuri de culise ale unor indivizi cărora le-am deranjat interesele politice și economice. Timpul a arătat că acuzele care au argumentat suspendarea mea au fost false, neadevărate. Prin Ordonanța nr. 109/P/27.07.2004, (a fost pusă o copie și la dis­poziția presei), Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Jus­tiție București a stabilit că soția mea, Gheorghița Rus, prin operațiile comerciale cu alcool sanitar nu a încălcat legea, respectiv nu a comis nici o infracțiune. Tot ceea ce mi s-a întâmplat atunci în 2003, nu a avut la bază nici un argument solid, ba mai mult statutul PSD a fost încălcat repetat, într-o manieră dictatorială specifică unor lideri a­tât de la centru, cât și de la nivel județean. Am încercat să mă în­tâl­nesc ulterior cu președintele Adrian Năstase, cu Octav Cozmân­că, dar nu mi s-a oferit nici o posibilitate", a spus av. Ioan Rus.
    Fostul lider al PSD Alba a acuzat apoi actuala conducere a orga­nizației de pierderea președinției CJ Alba, a mai multor primării de municipii și orașe, dar mai ales de scorul umilitor înregistrat de Adri­an Năstase în comparație cu Traian Băsescu la alegerile prezi­den­țiale. "În loc să se ocupe de întărirea organizației pentru obținerea u­nor rezultate corespunzătoare la alegeri, actuala conducere s-a pre­o­cupat de înlăturarea din funcțiile de conducere și din competița electorală a oamenilor lui Rus. Mai mult și Adrian Năstase, chiar dacă a venit de multe ori în județ, a făcut niște gafe care i-au scăzut credibilitatea. În loc să participe la Alba Iulia sau la Blaj la manifestări culturale de substanță, el s-a dus să inaugureze abatorul de tăiat pui SC Transavia. Putea să facă și acest lucru, dar cu altă ocazie, nu când se afla în cursă pentru obținerea de voturi. Am fost surprins de asemenea să aflu că actualul președinte al PSD Alba, în repetate rânduri, a justificat pierderea alegerilor locale și generale datorită mie, deși din luna august 2003 am devenit doar simplu membru de partid. Mă așteptam ca actuala conducere județeană a PSD să-și asume responsabilitatea pierderii alegerilor", a spus Ioan Rus. Tot legat de actuala conducere a PSD Alba, dl. Rus a mai a­dă­ugat că s-a comportat dictatorial cu acei membri care au avut curajul să o critice dând drept exemple pe d-na Ana Popescu de la Sebeș și pe dr. Liviu Stoica, care au fost excluși din partid fără nici o explicație.
    Cele mai picante afirmații ale lui Ioan Rus au fost cele legate de tizul său de la Cluj și de patronul SC Transavia - Ioan Popa, chiar dacă acestuia din urmă a evitat să-i pronunțe numele. "Dl. Rus este un ipocrit și un demagog politic. Fostul ministru de interne care a or­chestrat simulacru de alegeri în partid, inclusiv schimbarea mea din funcția de președinte, vine acum și clamează principii de competiție, competență și autonomie a organizațiilor. Așa se întâmplă când în fruntea unui minister, cum este cel al Administrației și Internelor, pui un inginer mecanic. Acolo trebuie să ai habar de legi, nu să faci ex­perimente. Guvernarea nu este o joacă", a declarat Ioan Rus după care a continuat cu țintă precisă la inamicul său din Alba."Dacă voi ajunge președinte, voi analiza temeinic felul în care anumiți oameni de afaceri, membri ai PSD, se comportă cu adevărat în spirit social - democrat. De exemplu, voi vedea dacă își plătesc salariații la timp și conform muncii prestate, dacă își plătesc contribuțiile la stat, dacă fac acțiuni caritabile pentru că nu este posibil ca la intrarea în firmă să afișezi sloganuri de genul «Noi nu facem sponsorizări» și altele. Am înțeles că un anume personaj din conducerea PSD Alba a spus că sunt printre noi mulți expirați politic și ideologic. Cel care a spus așa-ceva este expirat".
    În final av. Ioan Rus a declarat că are șanse mari să revină în frun­tea organizației pentru că "sunt susținut de majoritatea mem­brilor de partid. Nu vin cu gânduri de răzbunare ci trebuie să facem din PSD Alba o organizație model, capabilă să facă o opoziție efi­ci­entă".
Răzvan JURCĂ

Aurel Novac - șef la permise auto și înmatriculări
     Inspectorul principal Aurel Novac a primit în aceste zile decizia de numire în funcția de șef al Serviciului Public Comunitar - regim permise conducere și înmatriculări auto. Potrivit reorganizării SEIP, ac­tualul serviciu, alături de cel de pașapoarte, funcționează acum în subordinea Prefecturii. Novac este apreciat ca un bun specialist în do­meniu, iar numirea sa în funcție vine să confirme acest lucru. (F.R.)
La invitația prefectului Cosmin Covaciu
Ambasadorul Austriei vizitează astăzi județul Alba
     În cursul zilei de astăzi, va sosi în județul Alba ambasadorul Austriei la București, Excelența Sa Christian Zeileissen. Această vizită are loc ca urmare a invitației adresate de către prefectul de Alba, Cosmin Covaciu, de a vizita și a analiza potențialul județului nostru. Vizita oficialului austriac este legată însă și de participarea acestuia la evenimentul inaugurării investiției firmei GLOCK Gmbh Austria (care produce și livrează arme și diverse accesorii militare) la Fabrica de Arme Cugir. La inaugurarea programată pentru ora 12.00 este așteptat să participe, pe lângă oficialii județului și alți invitați de marcă, și ministrul Apărării, Teodor Atanasiu, știut fiind faptul că acesta își are originile în orașul Cugir. (I.P.)
Doi candidați pentru șefia de la "Buletine"
     Președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, a declarat ieri într-o confe­rință de presă că pentru Direcția de Evidență a Persoanei, structură care va funcționa în subordinea CJ Alba, sunt 2 candidați. Este vorba de Marcel Duncea, subinspector și Felicia Hondola, funcționar în cadrul CJ Alba. În prezent se așteaptă avizele referitoare la cei doi de la Agenția Na­țională a Funcționarilor Publici și de la Institutul Na­țional de Evidență a Persoanei. Unul din cei doi va fi numit director in­terimar până la organizarea concursului care va stabili noul șef de la "Buletine". (F.R.)
Topul poștal anual
O veste bună pentru poștașii noștri
     În ziarul nostru de luni, 28 februarie, în prag de Mărțișor, vom publica Topul poștal anual, conținând rezultatele și clasamentul întrecerii dintre poștașii Albei, pe anul 2004 (plus ianuarie 2005).

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.