Editorial
Țapi ispășitori?
     Bucuria produsă de introducerea cotei unice de impozitare s-a stins deja sub valul reașezării altor taxe, impozite și accize prin ca­re guvernul condus de Călin Popescu Tăriceanu încearcă acum să umple golurile bugetare. Și nu este vorba doar de "greaua moște­nire" a guvernului trecut sau de condițiile impuse de aderarea la Uniunea Europeană. Îndeplinirea cu orice preț a unei promisiuni electorale nu face servicii nimănui. Nici măcar guvernului care în­cearcă să-și ascundă pripeala sub astfel de justificări. Existența unui gol bugetar moștenit ar fi putut fi depășită dacă guvernul nu s-ar fi grăbit. Cât despre condițiile impuse prin negocierile de aderare, a spus-o recent fostul negociator șef Vasile Pușcaș, guvernul an­terior a avut un program de protecție socială, acceptat de partenerii europeni, care să facă aceste creșteri suportabile. Acest program nu mai există, așa că românii se vor descura cum vor putea, mai ales că deja ni s-a spus că, cel puțin în acest an, prețurile la toate produsele și serviciile vor crește, dar salariile vor stagna. Sărăcia bugetară indusă de cota unică se traduce și în prima rectificare bugetară a acestui an, care va avea loc în luna martie și va fi una negativă. Ne-a spus și Fondul Monetar Internațional că trebuie să cheltuim mai puțin. Ministrul Finanțelor, Ionuț Popescu, nu a reușit încă să convingă pe nimeni că un bun analist economic este și un bun manager și un bun executant. De la el am aflat doar că trebuie să mai strângem puțin din dinți și din curea.
    Nici lupta împotriva corupției, în ciuda generoasei idei, nu mai pare a aduce prea multe beneficii de imagine guvernului Tăriceanu. Ultimul scandal în care este implicat ministrul Justiției, Monica Ma­covei, stă mărturie. Din prea mult zel, ori din neștiință (că una e să stai și să critici de la APADOR -CH și cu totul alta să intri în joc) doamna ministru a reușit să-și ridice în cap, pe lângă membrii Con­siliului Superior al Magistraturii, și pe procurorii Direcției de In­ves­tigare a Criminalității Organizate și Terorismului, care au semnat un protest ce acuză imixtiunile și presiunile ministeriale.
    Vedem astfel cum abia după două luni de la instalarea guvernului Tăriceanu, doi dintre membrii săi au reușit contraperformanța de a aduce aupra lor, dar mai grav, și asupra întregului din care fac par­te, umbra îndoielii. Nu degeaba se zvonește că există posibilitatea înlocuirii lor, chiar dacă guvernul a negat-o. Dar, pentru că nu iese fum fără foc, nu cumva sunt ei țapi ispășitori, care vor fi primii sacrificați doar pentru restaurarea imaginii pozitive pe baza căreia Alianța D.A. a câștigat alegerile? Pentru că nu doar Ionuț Popescu este vinovat de bulversarea produsă de cota unică, așa cum gre­șelile Monicăi Macovei au rădăcini în încrâncenarea cu care pre­ședintele Traian Băsescu cere rezultate într-un răstimp de 6 luni sub amenințarea demiterii, dar și în înverșunarea de a demonstra în continuare că PSD și numai el este vinovat de tot răul din soci­e­tatea românească. Nu doar cei doi miniștri gafează. Putem no­minaliza și Ministerul Sănătății sau pe cel al Culturii și Cultelor în activitatea cărora există impresia de "deja vu", doar că greșelile lor nu sunt atât de vizibile. Zvonul posibilelor înlocuiri are implicații cu atât mai profunde cu cât el vine în condițiile în care PSD nu s-a manifestat prea critic la adresa noii Puteri, preocupat fiind mai mult de cârncenele lupte interne. Ideea țapului ispășitor este cu atât mai credibilă cu cât, iată, ea vine chiar din interiorul Alianței D.A.
Anca DINICĂ