Actualitate
Deriva doctrinară
     Partidele românești sunt în derivă doctrinară. Deși scena politică românească s-a simplificat, prin apariția a două mari poluri, de cen­tru-stânga, ocupat de PSD și de centru-dreapta, ocupat de Alianța D.A., în mod paradoxal, partidele aflate la putere bâjbâie în orien­tarea lor spre marile familii politice europene. Liberalii au dat un semn clar la congresul de luna trecută că nu văd fuziunea cu PD ca o prioritate. Mai mult, Tăriceanu a vorbit de formarea unui partid li­beral de centru-dreapta, punând oarecum sula în coasta PD. Traian Băsescu a declarat, parcă în replică la cele afirmate de Tăriceanu, că 80 la sută dintre membrii PD nu doresc separarea de Interna­ționala Socialistă și prin urmare PD nu pare dispus să renunțe la doctrină. Nici proiectul de fuziune propus de fostul președinte al PNL, Valeriu Stoica, nu s-a bucurat de susținere, așa că afilierea la Partidul Popular European pare un alt proiect politic îndepărtat. Nici PNȚCD nu a stat pe gânduri și, profitând de bâlbăiala de pe scena politică românească, a decis să creeze un pol de orientare creștin-democrată care, împreună cu URR, va adera la PPE.
    Pe acest fond de ceață totală, PD a refuzat să-și trimită un re­prezentant la întâlnirea socialiștilor europeni, chiar dacă PSD a fost reprezentat la vârf, de Adrian Năstase. Partidul lui Boc își arată ast­fel nemulțumirea pentru că Internaționala Socialistă a făcut loc PSD-ului și a pus la colț PD, în perioada în care Năstase&Co erau la putere. Nici declarația vicepreședintelui PD, Radu Berceanu, nu a făcut lumină în acest sens. El a spus că PD poate merge în con­tinuare spre Internaționala Socialistă, dar că sunt și voci care susțin că partidul lui Boc ar trebui să se alăture familiei creștin-democrate a Europei. În acest caz, mai mult ca sigur că nici liberalii nu vor re­nunța la Partidul Liberal European, care a susținut logistic și finan­ciar PNL-ul în vremurile în care partidul o ducea greu în opoziție. Indecizia partidelor românești în legătură cu doctrina la care trebuie să adere pe plan internațional poate să mai genereze și alte in­terpretări: indisciplină, șovăială, neîncredere sau chiar trădare. Toată lumea care are ceva de spus în PD și în PNL consideră că fuziunea celor două partide trebuie să aibă loc. Au spus-o răspicat și fonda­torii Alianței D.A., Traian Băsescu și Theodor Stolojan. Nu la fel de hotărâți sunt însă înlocuitorii lor, primarul Clujului - Emil Boc și pre­mierul Călin Popescu Tăriceanu. Cei doi au declarat că sunt de a­cord cu fuziunea, dar că acest lucru nu reprezintă o prioritate. La mijloc se află probabil alte interese, politice, doctrinare sau de grup. Ar fi păcat ca, și de această dată, PNL și PD să nu conștientizeze că "unde-i unul nu-i putere, la nevoi și la durere", iar "unde-s doi puterea crește și dușmanul nu sporește". Dacă cineva crede că pu­terea este eternă și că marele partid-stat PSD este învins se înșeală amarnic. "Ursul" doar hibernează, pentru ca la primăvară să se tre­zească din somn și să plece din nou la vânătoare. Dacă liberalii și pediștii vor lăsa la o parte orgoliile și vor învăța din greșelile defunctei CDR, atunci vor avea doar de câștigat, dacă nu, este posibil să ne reamintim de acea perioadă cu scandaluri interminabile și cu un al­goritm politic care a făcut doar rău României. O unire a celor două partide va da și un semnal pozitiv marilor familii europene, care vor aprecia că și în România interesele clientelare sau de grup pot fi în­vinse. Iar noul partid rezultat din fuziunea dintre PNL și PD va fi pri­mit, cu siguranță, cu brațele deschise. Altfel spus, are de câștigat ra­țiunea.
Florin ROMAN

CNSLR-Frăția rămâne pe baricadele luptei sindicale
     Consiliul Național al CNSLR-Frăția a decis să nu facă nici un fel de concesii Guvernului, în privința propunerilor de modificare a Co­dului Muncii, continuând protestele de stradă începute în 21 fe­bruarie la nivel național, potrivit calendarului deja aprobat. Liderul Fi­lialei județene a organizației sindicale, Marius Sepi, a declarat că, în primele două zile ale săptămânii, între orele 12.00 și 14.00, sunt prevăzute pichetări ale Prefecturii Alba, în intervalul 7 martie - 18 mar­tie vor avea loc mi­tinguri de protest la Alba Iulia, iar pe data de 19 martie, o delegație a sindicaliștilor români va participa la euro-mi­tingul programat la Bruxelles. Dacă sindicaliștii nu vor fi băgați în sea­mă după aceste proteste, cele 5 mari confederații naționale sunt hotărâte să declanșeze greva generală.(R.G.)
Protecția Civilă împlinește 72 de ani
     Protecția Civilă din România sărbătorește luni, 28 februarie, 72 de ani de existență, prin "Înaltul Decret Regal nr. 468/1933" semnat de regele Carol al II-lea fiind aprobat "Regulamentul Apărării Contra A­tacurilor Aeriene". Colonelul Virgiliu Costea, șeful Inspectoratului județean pentru Situații de Urgență Alba, instituție unde funcționează acum Serviciul de protecție civilă (fostul IPC Alba, comandat de mr. Cornel Oprișa) a declarat că acestea au fost primele structuri me­nite să ia măsuri eficiente de protejare a populației. Apărută inițial ca o necesitate în asigurarea protecției forțelor combatante, îndeosebi după prima conflagrație mondială, a spus col. Costea, protecția civilă și-a extins domeniul de activitate, odată cu folosirea armelor de distrugere în masă, cu efecte nimicitoare nu doar asupra mi­li­tarilor, ci și asupra populației civile. În cei 72 de ani de existență, lucrătorii protecției civile și-au adus contribuția în anii de foc ai celor două războaie mondiale, dând dovadă de profesionalism, spirit de sacrificiu și umanitarism, au înfruntat numeroase situații de risc în protejarea și salvarea populației civile. "În zilele noastre, protecția civilă, alături de celelalte structuri ale Ministerului Administrației și Internelor, continuă să fie remarcată prin eficiența profesională pusă în slujba apărării vieții oamenilor, a avutului public și privat, precum și în lupta împotriva catastrofelor sau calamităților naturale. Cu o­cazia acestui moment festiv, aduc mulțumiri tuturor autorităților lo­cale, colaboratorilor, mass-mediei și, nu în ultimul rând, cetățenilor județului Alba pentru rolul pe care l-au jucat în îndeplinirea sarcinilor de protecție civilă. La mulți ani!", a declarat col. Virgiliu Costea.
Robert GHERGU

Revoluționar la revoluționar trage
•Emilian Cutean și l-ar dori pe Mihai Babițchi con­si­lier parlamentar
     Deputatul PSD de Alba, Emilian Cutean, a precizat recent într-o conferință de presă, că și l-ar dori pe Mihai Babițchi consilier par­lamentar la Biroul său deschis de curând la Alba Iulia. "Am avut o primă rundă de discuții cu el și aștept un răspuns, care sper să fie favorabil. Chiar dacă ne-am mai certat în trecut, am rămas prieteni. Nu cred că, faptul că Mihai Babițchi a făcut campanie pro- Alianța D.A. ar fi un impediment. El nu este un politician, este un om de pre­să, un revoluționar, un profesionist și am nevoie de experiența sa" a declarat fostul lider al revoluționarilor.(R.J.)
Spânzurată
     În 25 februarie, Partenie Valasie, din comuna Șpring, a sesizat poliția că fiul său în vârstă de 13 ani, întorcându-se de la școală, și-a găsit mama spânzurată în podul casei. Cadavrul Elisabetei Valasie (49 de ani) nu prezenta urme de violență. În cauză, poliția continuă cercetările pentru stabilirea motivelor ce au determinat-o pe femeie să-și pună capăt zilelor. (L.I.)
Consilierii județeni vor insigne și cărți de vizită
     În ședința de vineri a CJ Alba, consilierii județeni au căzut de a­cord că au nevoie de insigne, care să le ateste calitatea publică și de cărți de vizită. Se mai așteaptă doar ca instituțiile abilitate să a­pro­be modelul care va fi inscripționat pe insignă, cu simboluri ale ju­dețului Alba. Întrebat în legătură cu acest subiect, președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, a declarat că dacă legea reglementează acest lu­cru, doleanțele consilierilor vor fi îndeplinite. În caz contrar, nu. (F.R.)
Accident pe DJ 107
     Pe DJ 107, între localitățile Aiud-Ciumbrud, în 25 februarie, a avut loc un accident rutier. Mihai Pădurean (22 de ani), student la Cluj, în timp ce conducea autoturismul proprietate personală marca Dacia 1310, nu a adaptat viteza în curbă pe un carosabil umed, pierzând astfel controlul volanului. A pătruns pe contrasens și a intrat în co­liziune cu autoturismul Dacia 1310, condus regulamentar de către Adalbert Ienei (41 de ani), din comuna Lopadea Nouă. În urma im­pactului, pasagera Ileana Lazslo (69 de ani), din comuna Lopadea Nouă, a suferit un traumatism cranio-cerebral închis, fiind trans­por­tată la Spitalul municipal Aiud. (L.I.)
Pieton norocos
     Toader Nicoară în vârstă de 37 de ani, din Blaj, mânuitor de valori la OPRM Teiuș, în timp ce conducea autoturismul proprietate per­sonală, marca Fiat, pe direcția Coșlariu-Teiuș, pe DN 14 B, a fost implicat într-un accident rutier. Nicoară nu l-a observat pe pietonul Nicolae Petroiu (38 de ani), din comuna Mihalț, ce se deplasa pe partea dreaptă a drumului, în același sens, și l-a acroșat cu partea din față a mașinii. Cu toate că Petroiu a fost proiectat pe capota și parbrizul autoturismului, acesta nu a suferit leziuni corporale care să-i pună viața în pericol. În momentul impactului carosabilul era umed, iar vizibilitatea redusă. Atât conducătorul auto, cât și pietonul au fost transportați la Spitalul municipal Aiud pentru recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. În cauză, poliția con­tinuă cercetările. (L.I.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.