Prima pagină Ediția din: 28.2.2005
Martiri pe altarul patriei: Horea, Cloșca și Crișan
•220 de ani de la tragerea pe roată din Dealul Fur­cilor
     Evenimentul memorabil este înscris cu litere de aur în istoria țării și a meleagurilor Albei. După 1989, manifestările au luat amploare an de an, constituindu-se într-o pagină glorioasă, importantă, mar­cată corespunzător. Acestea au constat în organizarea -anual - a unui simpozion național, a unor expoziții istorico-documentare, de carte, filatelice sau de artă plastică, editarea unei publicații periodice - ziar "Horea, Cloșca și Crișan - biografie a jertfei românești".
    Festivitățile comemorative s-au îndumnezeit prin slujbele de po­smenire la biserici, de la mănăstirea Râmeț și la obeliscul din Dealul Furcilor, întregite de depuneri de coroane și jerbe de flori la mo­numentele din municipiu și județ, organizarea unor pelerinaje la mo­numentele, casele și locurile istorice legate de răscoală. Scoaterea unor insigne omagiale, turnarea unor busturi, dezvelirea unor monu­mente sau publicarea unor articole, studii și evocarea evenimentului în mass-media, sunt tot atâția pași înspre și întru neuitarea eroilor martiri. Organizarea Zilelor Colegiului Național «Horea, Cloșca și Cri­șan» din Alba Iulia a dat în fiecare an culoare și semnificație aparte evenimentului și în rândurile tinerei generații, mândră a purta însem­nele unei instituții de învățământ de tradiție, care obligă.
    Pentru un adevărat român aniversările din acest an constituie o pro­vocare, o obligație și o datorie de onoare. Instituțiile de cultură ju­dețene, și nu numai, trebuie să iasă din îndelunga și defectuoasa hibernare managerială, financiară și mentală, să-și dovedească exis­tența, iar cei care le conduc să dea dovadă de maturitate, profe­sionalism și patriotism adevărat. Dacă nu știu, nu pot sau nu vor este altceva, este dovada incapacității lor nesesizate sau trecute cu vederea, dar numele lui Horea, Cloșca și Crișan, înscrise cu sânge, jertfelnic în marea carte a neamului obligă!
    De ce nu au fost canonizați până acum? De ce nu se vrea și se trec sub uitare, uneori voit, rolul și locul acestora în renașterea con­științei naționale? Oare nu au loc și ei - alături de Mihai Viteazul - în calendarul creștin ortodox, asemeni lui Ștefan cel Mare sau Con­stantin Brâncoveanu, ca sfinți mucenici eroi și martiri ce sunt?
    Horea, Cloșca și Crișan sunt în noi, în întreaga întindere a spa­țiului mioritic românesc. Oasele lor se arată în chip de flacără ce pâlpâie, transformând întreg pământul românesc într-un imens rug de lumină. Unde se poate vorbi mai trist și mai adevărat despre martirii noștri decât la Fericet, Cărpiniș, Câmpeni, Abrud, dar mai a­les la Alba Iulia, în cetatea de durere și slavă a neamului româ­nesc? Aici răsare parcă mai repede grâul din oasele lor eroice, fără cruce sau mormânt, fără somn și neodihnă. Soarele primăverii ne mângâie dojenitor, monumentele lăcrimează, iar aducerile aminte sunt tot atâtea generații de sacrificiu ce zac în morminte.
    Oare câți dintre noi s-ar jertfi pe altarul patriei spunând asemeni Cră­ișorului, "mor pentru națiune"! Important este să ne aducem aminte de pilda și jertfa lor cu pioșenie, făcând din aceasta - fără a o ieftini - un remember la nenumăratele sacrificii, tot atâtea mirabile semințe pe altarul libertății noastre, ce nu întotdeauna știm să le prețuim cum se cuvine.
    Faceți să bată toate clopotele bisericilor din Alba Iulia, județ și țară la comemorarea jertfei lor pe 28 februarie, muta, seculara și jert­felnica lor dată de trecere spre aștri.
Dorin Ovidiu DAN

Primăria Alba Iulia se implică în restaurarea mo­nu­mentelor istorice
Poarta a I-a a Cetății Alba Iulia: basoreliefuri restaurate, antreprenor Grup Corint Sântimbru
     Poarta IPrimarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, a propus Mi­nis­te­rului Culturii și Cultelor încheie­rea unui protocol de asociere în vederea continuării lucrărilor de restaurare a monumentelor isto­rice de pe raza municipiului.
    Pro­tocolul este necesar pen­tru că fondurile pentru aceste lu­crări sunt foarte mari și nici pri­măria nici Ministerul Culturii și Cul­telor nu dispun de bugete suficient de consistente. Ori se știe că unde-s doi puterea crește. Trebuie să spunem că până acum finanțarea lucrărilor de la Poarta I, Poarta a III-a, Poarta a IV-a au fost suportate exclusiv de MCC prin Programul Național de Restaurare, asta și datorită faptului că Ce­tatea Alba Iulia a intrat în administrarea primăriei abia în cursul a­nului trecut. Recent, la sediul ministerului, Mircea Hava a avut o pri­mă întâlnire pe această temă, prilej cu care a prezentat stadiul lu­crărilor executate până acum și necesitățile pentru anul în curs. La obiectivele deja menționate se adaugă pentru acest an și Poarta de sud a castrului Legiunii a XIII-a Gemina, unde sunt necesare lucrări de protecție și intervenții de urgență. Mircea Hava a declarat că în opinia sa prioritare sunt lucrările de la Poarta a III-a a Cetății, un șan­tier mai vechi dar foarte complex și pentru care finanțarea a venit cu țârâita, dar și un obiectiv inclus în Traseul celor trei fortificații, traseu aflat acum în lucru.
Anca DINICĂ

Hoți prinși în trafic
     Lucrătorii Biroului Investigații Criminale și Biroului de Ordine Pu­blică din cadrul Poliției municipiului Alba Iulia au depistat în trafic, în 27 februarie, în jurul orei 4.15, un autoturism Dacia 1310, în interiorul căruia se aflau 5 persoane de etnie romă. Respectivii aveau asupra lor diferite produse alimentare și nealimentare a căror proveniență nu a putut fi justificată de aceștia. Pasagerii Daciei au fost conduși la sediul Poliției, unde au fost identificați ca fiind: So­lomon Valcelian (34 de ani), Ciprian L. (15 ani), Crucița Valcelian (35 de ani), toți trei din Călan și Petrișor Szakacs (34 de ani), din comuna Vânători, județul Mureș. În urma cercetărilor, s-a stabilit că aceștia, în noap­tea de 26/27 februarie, au spart magazinul din comuna Presaca Am­poiului, de unde au sustras bunuri în valoare de 30 milioane lei. Pre­judiciul a fost recuperat și restituit părții vătămate. Făptașii sunt cer­cetați pentru comiterea infracțiunii de furt calificat. (L.I.)
Apele rămân în albii
     În ciuda precipitațiilor înregistrate la sfârșitul săptămânii trecute și a avertizărilor meteo referitoare la posibila creștere a cotelor de atenție, îndeosebi pe râul Mureș, în județul Alba apele rămân în albii. Reprezentanții Inspectoratului județean pentru Situații de Urgență au declarat că, potrivit raportului primit din partea Sistemului de Gos­podărire a Apelor Alba, nu au fost semnalate probleme privind creș­terea semnificativă a debitelor pe nici unul dintre principalele cursuri de apă din județ. În aceste condiții, apele nu au ieșit din matcă, ne­fiind raportate inundații. (R.G.)
Cu mâna în buzunarul altuia
     În urma acțiunii desfășurate de către polițiștii din Câmpeni, în 26 februarie, cu ocazia pieței săptămânale din localitate, a fost prins în flagrant Marius Pădurean, în vârstă de 28 de ani. Bărbatul, cu ante­cedente penale, a sustras suma de 670 mii lei din buzunarul hainei numitului Rovin Giurgiu, din comuna Roșia Montană, sat Cărpeniș. Banii au fost recuperați și restituiți proprietarului. Marius Pădurean es­te cercetat pentru comiterea infracțiunii de furt calificat. (L.I.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.