Editorial
Tot înainte, domnule președinte!
     Potrivit Dicționarului explicativ al limbii române, corupția este o "stare de abatere de la normalitate, de la datorie; depravare, des­frâu, venalitate". Mai concret spus, corupție înseamnă ca un func­ționar public de la cel mai înalt nivel în primul rând să nu își onoreze obligațiile de serviciu dacă nu primește un anumit favor și, mai ales, o anumită sumă de bani. Corupția nu este deci egală cu hoția, dar este mult mai periculoasă pentru că ea macină și distruge insti­tuțiile fundamentale ale statului care sunt puse să vegheze tocmai la păstrarea stării de normalitate. Adică justiția, poliția, administrația centrală și locală. Responsabilul suprem cu starea de normalitate a națiunii este însă președintele acesteia. El are puterea de a face ordine în lumea afacerilor murdare, a desfrâului și a jecmănirii cetă­țeanului onest. Președintele Traian Băsescu se pare că a înțeles cel mai bine această menire primordială a unui șef de stat și a tre­cut rapid la treabă. Primul și cel mai important lucru pe care l-a făcut a fost acela de a pune capăt batjocorii cu banul public prin încredințarea a tot felul de investiții majore fără licitație. Nici un con­tract care vizează banii publici nu va mai fi încredințat fără licitații, astfel că se va pune capăt alimentării cu banii țării a tot felul de firme clientare susținute de politicieni. Este, poate cea mai impor­tantă măsură anticorupție, având în vedere că în următorii ani în România vor intra peste 10 miliarde de Euro, bani pe care nimeni nu mai are voie să-i investească prin contracte gen Bechtel, EADS și Vinci, adică fără licitație, practică pe care UE o combate dar pe care din păcate, tot marile puteri financiare le-au exportat și impus în România. Șeful statului a spus răspicat că nu va mai accepta "etichetări generale de țară coruptă și că orice politician vest-eu­ropean care va mai face astfel de afirmații va fi luat în considerare doar dacă nominalizează la ce se referă".
    Foarte corect și de la obraz la obraz, așa cum îi stă în fire, le-a spus-o președintele nostru celor care tot acuză această țară, cu 6 milioane de pensionari și 50 la sută din populație trăind la țară, că ar fi o țară coruptă! Nu țara este coruptă și dacă există, ca pre­tu­tindeni în lume, probleme, să nu uităm că cele mai mari tunuri le-au dat firmele care au beneficiat de contracte fără licitații în România și cei care le-au favorizat astfel de metehne. Și cum românii nu sunt proști, chiar dacă (sau mai ales) sunt săraci, au învățat repede, ca popor inventiv și inteligent ce suntem, cum stă treaba cu banul public. Că așa este o dovedește și faptul că mai toate firmele de stat s-au orientat rapid în economia de piață și au tras și ele tunuri după tunuri prin sfidarea oricăror obligații financiare la bugetul sta­tului sau al asigurărilor sociale. Timp de 15 ani unele din ele nu au plătit nici un leu statului! Acum, președintele a ordonat să fie blo­cate conturile tuturor firmelor care au datorii la buget sau la fon­durile de asigurări și să fie executate silit până se vor recupera banii. În fine, pentru că după revoluție, cei mai intreprinzători și mai prosperi oameni de afaceri au devenit foștii securiști, ei fiind aceia care au răspuns de firmele de comerț exterior, președintele a cerut și Consiliul Suprem de Apărare a Țării a decis să fie desecretizate dosarele securității inclusiv a Intreprinderii de Comerț Exterior, prin care Ceaușescu și partidul său făceau afaceri iar cei care răs­pundeau de ea, avere, cum a fost acuzat că a făcut șeful acestei intreprinderi, adică președintele PUR, Dan Voiculescu. Se speră ca odată cu ridicarea vălului secretului de stat de pe arhivele Securității să se facă lumină în multe din misterele dispariției Conturilor lui Ceaușescu și a celor câteva miliarde de dolari excedent bugetar la momentul revoluției din 1989.
    Oricum, prin recentele măsuri, președintele Băsescu a dat o di­mensiune mai concretă bătăliei anticorupție și totodată, a dat un semnal celor de la Uniunea Europeană, ca să nu mai dea dovadă de ipocrizie, atunci când insistă să facă România o țară coruptă! Tot înainte, domnule președinte!
Gheorghe CIUL