Curier județean
Două școli din Alba, incluse în evaluarea națională
     Serviciul Național de Evaluare și Examinare din cadrul Minis­te­rului Educației și Cercetării va organiza în data de 16 martie a.c. o tes­tare națională pentru școlarii din ultimul an al ciclului primar, similiară celei desfășurate acum 5 ani. Prof. Angela Băruță, in­spec­tor general adjunct la IȘJ Alba, a declarat că, potrivit unei adrese pri­mite din partea ministerului de resort, evaluarea se va desfășura pe un eșantion reprezentativ de aproximativ 4.000 de elevi din clasele a IV-a din 37 județe ale țării. Scopul testării naționale este de a evalua nivelul cunoștințelor și capacităților de bază ale elevilor la sfârșitul învățământului primar. Școlarii vor susține câte două teste a câte 50 de minute la limba română, matematică și științe, dar rezultatele nu vor fi trecute în cataloage. De asemenea, dascălii care predau la clasele respective vor fi nevoiți să răspundă unor chestionare. În ju­dețul Alba, testarea națională va avea loc la Școala generală Mihalț, cu peste 20 de elevi de clasa a IV-a și Școala generală Tău-Șugag, cu cel puțin 8 elevi în ultimul an de învățământ primar.(R.G.)
Rromii migrează la PUR
     Duminică a avut loc conferința de alegeri a PUR Cugir, ocazie cu care Toader Ulise, director adjunct la SC Cugir SA și consilier jude­țean, a fost ales în unanimitate președinte al organizației orășenești. Tot în week-end a avut loc conferința de alegeri de la Câlnic, unde noua conducere a fost stabilită în următoarea componență: preșe­dinte - Ioan Oancea, viceprimar al comunei, vicepreședinți Ioan Ol­tea­nu și Ioan Bogdan. Cu acest prilej, consilierul Gheorghe Ban din partea Partidei Romilor a trecut la PUR.(F.R.)
Mărțișor nedorit
Soț și soție, intoxicați cu monoxid de carbon
     Mihaela K. și soțul acesteia, Mircea, de 35 de ani, din satul Șard, comuna Ighiu, au fost transportați în data de 1 martie, în jurul orei 0.35, la Spitalul județean de Urgență, cu o ambulanță, pre­zen­tând simptomele unei intoxicații cu monoxid de carbon. Surse me­dicale de la "Urgențe" au declarat că cei doi soți au fost supuși unei terapii cu oxigen, iar la scurt timp au fost lăsați să plece acasă, nefiind necesară spitalizarea lor. Medicii atenționează populația să nu lase sursele de încălzire să funcționeze nesupravegheate, mai a­les dacă acestea nu corespund în totalitate din punct de vedere teh­nic, pentru a preveni apariția unor situații similare.(R.G.)
Laureații olimpiadelor școlare din județul Alba
•Științe socio-umane
     Recent, la Alba Iulia, a avut loc etapa județeană a olimpiadei șco­lare la științe socio-umane, în urma căreia a fost stabilit lotul care va reprezenta județul Alba la faza națională, programată între 21 și 25 martie, la Constanța. S-au calificat la olimpiada națională ob­ținând cele mai mari medii: *cls. VII-VIII Dana Petruț și Garofița Vai­da -Școala generală nr. 1 Aiud (cultură civică), *cls. XI-a Florentina Toma- Colegiul Național "Horea, Cloșca și Crișan" Alba Iulia (eco­no­mie) *cls. XII-a Monica Istrate-Liceul Teoretic "P. Maior" Ocna Mu­reș (filosofie) și Emilia Furdui-Liceul de Muzică și Arte Plastice Alba Iulia (psihologie). La celelalte discipline socio-umane, etapa jude­țeană a fost câștigată de Diana Rusu-logică (cls. XII-a, Colegiul "A­vram Iancu" Aiud), Andrada Avram-sociologie (cls. XI-a, Colegiul "Da­vid Prodan" Cugir) și echipajul claselor III-IV al Școlii generale nr. 4 Cugir, la educație civică.
•Limba greacă
     Doar elevii Seminarului Teologic Ortodox din Alba Iulia au par­ticipat recent la etapa județeană a olimpiadei de limba greacă, în to­tal fiind înscriși 14 concurenți. Numai 3 dintre aceștia au reușit însă să obțină medii peste 9.00, având mari șanse să reprezinte județul Alba la faza națională care va fi găzduită între 30 martie și 3 aprilie de municipiul Pitești. Este vorba de Mihail Mitrea (clasa a XIII-a), Bog­dan Frăsinel (clasa a X-a) și Dorin Mihai Teodorescu (clasa a IX-a).
•Geografie
     Elevii laureați la etapa județeană a olimpiadei de geografie mai au de trecut un hop, pentru a ști dacă au obținut sau nu biletele de că­lă­torie spre Deva, municipiu care găzduiește faza națională, în pe­rioada 19-25 martie. Din cei aproximativ 180 de participanți s-au evidențiat: *clasa a VIII-a: Cristina Mircea (Colegiul Național "H.C.C") și Radu Marian (Liceul Sportiv Alba Iulia) *clasa a IX-a: Claudia Emese Luha (Col. Naț. "H.C.C.") *clasa a X-a: Bogdan Suciu (Col. Naț. "H.C.C."), clasa a XI-a: Ozana Rotar (Colegiul Militar "Mihai Viteazul") *clasa a XII-a: Teodora Sanda Chețan (Col. Naț. "H.C.C.") și Viorela Tătar (Grup Școlar Industrial Zlatna). Ei vor susține proba practică miercuri, 2 martie, de la ora 12.00, la Colegiul Tehnic "Al. Domșa" din Alba Iulia. Aceasta constă, în principal, în observarea unor produse aduse din teren și realizarea unor reprezentări grafice sau cartografice, nota obținută reprezentând 25 la sută din media fi­nală.(R.G.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.