Actualitate
Inițiativă legislativă pentru dezvoltarea economică a județului Alba
•Deputatul Nicolae Popa propune modificarea a­ne­xei la Legea fondului funciar nr. 18/1991
     În cursul săptămânii trecute, deputatul PUR Nicolae Popa, îm­preună cu deputații grupului parlamentar PUR (s-l) din Camera De­pu­taților, a supus atenției Biroului Permanent al Camerei o inițiativă le­gislativă privind reajustarea calculului privind scoaterea din circuitul agricol a terenurilor intravilane. Este știut faptul că la ora actuală Ro­mânia se confruntă cu o situație cel puțin paradoxală: de la un an la altul suprafețele de teren aflate în intravilan se restrâng iar investițiile mari, în majoritate, se vor realiza în viitor pe terenurile aflate în ex­travilan, fiind necesară însă scoaterea lor din circuitul agricol. A­ceastă operațiune este în momentul de față destul de costisitoare, împovărând cheltuielile pe care trebuie să le suporte investitorii, con­form prevederilor Legii nr. 81/1991. "De aceea noi considerăm că aplicarea procentelor stabilite prin anexa la Legea nr. 81/1991, re­publicată, cu modificările și completările ulterioare, să se aplice la va­loarea terenului stabilită de Oficiul de Studii Pedologice și Agro­chimice și nu la prețul părților prevăzute în contractul de înstrăinare", se arată în expunerea de motive care însoțește inițiativa legislativă. Referindu-se la județul Alba, deputatul Nicolae Popa a dat drept e­xemplu situația terenurilor din zona Miceștiului ale căror prețuri pot ajunge, prin adăugarea taxelor amintite, până la 100 euro/mp, în con­dițiile în care prețul de achiziție nu depășește 15-20 euro/mp. "Es­te foarte puțin probabil ca cineva să accepte să achite o taxă de scoatere din circuitul agricol de 2-4 ori mai mare decât prețul de achiziție, astfel încât investitorul interesat ori pleacă în altă parte, ori în cârdășie cu vânzătorul declară un preț de achiziție mai mic, ceea ce nu este decât un fals în declarații și evaziune fiscală", a mai a­dăugat deputatul PUR de Alba. Tot potrivit d-lui Nicolae Popa, dintr-o discuție pe care a avut-o cu ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a reieșit că acesta dorește "să elimine cu totul această taxă, astfel încât să nu mai constituie o frână în calea dezvoltării economice a județelor".
Ioana PITICARIU

60,8 miliarde de lei pentru parcurile industriale
     Ministerul Administrației și Internelor a relansat, la începutul a­ces­tui an, Programul "Parcuri Industriale". Scopul programului este acela de a determina efectuarea unor investiții în îmbunătățirea in­frastructurii economice regionale, respectiv în parcuri industriale, ști­in­țifice și tehnologice. Lansat inițial în anul 2003, programul este pre­văzut a se desfășura până în anul 2008, suma totală alocată de la bugetul de stat fiind de 184,7 miliarde lei, reprezentând ajutoare fi­nanciare nerambursabile pentru beneficiari. Pentru anul 2005, suma totală pusă la dispoziția potențialilor beneficiari este de 60,8 miliarde lei.
    În cadrul acestui program, pot solicita fonduri societățile care ad­ministrează parcurile industriale, științifice sau tehnologice, urmând ca banii să fie folosiți în lucrări de infrastructură, respectiv investiții noi, modernizări, dezvoltări, reparații capitale, amenajări (alimentare cu energie electrică, rețele de telecomunicații, rețele de alimentare cu gaz, alimentare cu apă, instalații agent termic, ventilație, cli­ma­tizare, canalizare, tratare ape reziduale și deșeuri, drumuri de racord la drumul național, drumuri interioare, parcări, rampe, iluminat pu­blic, clădiri din interiorul parcului). În cazul proiectelor complexe se acceptă la finanțare și lucrările pentru protecția mediului și/sau e­fectuarea de împrejmuiri aferente parcului industrial.
    Directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională, Simion Crețu, con­sideră că acest program este binevenit pentru parcurile in­dus­triale din Regiunea Centru :"În Regiunea Centru au fost înființate mai multe parcuri industriale și toate au nevoie de fonduri pentru a se dezvolta. Trebuie să reținem faptul că aceste parcuri industriale au ca scop atragerea de investitori, iar atractivitatea lor depinde de ca­litatea serviciilor și de facilitățile pe care le oferă". (I.H.)
Serviciu "Salvamont" permanent pe pârtia de la Vârtop
•Noul șef al serviciului, Lucian Forda, propune in­stituirea unei "taxe salvamont" pe tot teritoriul mon­tan al județului Alba
     Conform raportului de activitate al Serviciului public "Salvamont", din cadrul Consiliului județean Alba, începând cu data de 27 no­iembrie a.c., când s-a deschis sezonul de schi pe pârtia de la Vâr­top (cu 40 de zile mai repede decât pe celelalte pârtii din țară), acesta asigură serviciu de permanență în întreaga zonă turistică de pe raza comunei Arieșeni, efectuând schimburile de tură la 10 zile, cu câte 6-8 salvatori montani, și cu sprijin în fiecare week-end (când afluxul de vizitatori este maxim), din partea unei patrule a Jan­dar­meriei. În raport se consemnează faptul că fiecare salvamontist a efectuat până în data de 5 fe­bruarie a.c. o medie de 283 de zile de serviciu, cumulând aproximativ 2.547 de ore de activitate/om. In­te­resant este însă faptul că nici unul dintre salvatorii montani (a căror intervenție a salvat, efectiv, viața unor accidentați pe pârtie), nu a be­neficiat până acum de spor de periculozitate, indemnizație de sal­vare, asigurare de viață sau alt tip de bonificații. Pentru o apreciere mai corectă a volumului de muncă depus de salvamontiști, redăm mai jos câteva date edificatoare: potrivit estimărilor, din noiembrie 2004 și până-n februarie 2005, zona respectivă a fost vizitată de peste 100.000 de turiști, din care aproximativ 85.000 erau schiori, depășindu-se cu mult capacitățile de cazare, precum și capacitatea de transport pe cablu. Salvatorii montani au intervenit în perioada menționată în 85 de cazuri, iar în 8 dintre acestea, neputând fi soluționate la fața locului, s-a impus deplasarea la spital (pârtia de la Vârtop este singura din țară care este deservită permanent de o ambulanță, pusă la dispoziție de Societatea de Cruce Roșie Alba). Se apreciază, totuși, că incidența accidentelor a fost destul de scăzută (1,5 la mie în cazul schiorilor și mult sub 1 la mie în cazul turiștilor), grație activității de prevenire și programului de permanență al "Salvamont". În raportul înaintat Consiliului județean se mai arată că 95% din materialele sanitare folosite de "Salvamont" provin din donații de la Serviciul Maltez din Germania, iar 85% din fondurile ne­cesare desfășurării activității provin de la bugetul Consiliului ju­de­țean.
    Deși există permanență în zona Vârtop, serviciul de salvare mon­tană este pregătit să intervină în caz de necesitate și în celelalte zone de risc din acest punct de vedere: Șureanu și Munții Trascău. Există însă și probleme: lipsa unor baze "Salvamont", dotate co­respunzător, care să permită o organizare mai eficientă a activității în zona Munților Apuseni și Șureanu (pe întreaga perioadă a anului), și în zona Munților Trascău (anual, în perioada mai-septembrie). Pen­tru rezolvarea acestor probleme, și pentru degrevarea Consiliului județean de o parte din cheltuielile aferente activității de salvare mon­tană, noul șef al serviciului, Lucian Forda, a propus instituirea unei "taxe salvamont", valabilă pe întreg teritoriul montan al județului Al­ba, taxă ce se percepe în toate zonele montane din România.
Ioan HĂNȚULESCU

Martie 2005
Lună decisivă pentru PSD Alba
     Luna care tocmai a început se anunță a fi una deosebit de in­teresantă din punct de vedere al PSD Alba, având în vedere că în această perioadă se vor desfășura cu mici excepții toate conferințele de alegeri ale noilor structuri de conducere din cadrul organizațiilor municipale, orășenești și comunale. În ceea ce privește principalele filiale ale PSD Alba din teritoriu, datele de disputare a conferințelor vor avea loc după cum urmează: Abrud, Câmpeni, Baia de Arieș- 12 martie; Zlatna - 18 martie; Sebeș, Cugir, Ocna Mureș - 19 martie; Aiud - 22 martie; Blaj, Teiuș - 25 martie; Alba Iulia - 26 martie. Respectivele date nu sunt încă bătute în cuie, putând surveni mo­dificări de ultimă oră. Referitor la Conferința județeană, aceasta ur­mează să se desfășoare în prima jumătate a lunii aprilie fiind pro­puse ca și zile, 9 sau 16 aprilie a.c.(R.J.)
Nu porniți la drum fără anvelope de iarnă și lanțuri!
     Comandamentul Central de Iarna din cadrul Ministerului Trans­porturilor, Construcțiilor și Turismului reamintește conducătorilor au­to să conducă preventiv și să nu pornească la drum fără anvelope de iarnă și lanțuri. Circulația autovehiculelor cu masa totala maximă autorizată mai mare de 3,5 tone este restricționată temporar pe sectoarele afectate de căderile de zăpadă din ultima perioadă care sunt prezentate la adresa de web a Ministerului Transporturilor, Con­strucțiilor și Turismului, www.mt.ro. Măsura s-a luat pentru a evita producerea blocajelor de trafic sau a accidentelor rutiere în con­formitate cu ordinele ministrului transporturilor, construcțiilor și turis­mului și al ministrului administrației și internelor nr. 1/100/2004. În conformitate cu prevederile legale, echipajele poliției rutiere vor ve­rifica dacă toate autovehiculele cu masa totala maximă autorizată mai mare de 3,5 tone sunt dotate cu anvelope de iarnă și lanțuri sau alte echipamente antiderapante. În cazul în care autovehiculele nu sunt echipate corespunzător, li se va interzice circulația pe sec­toa­rele de drum național acoperite de zăpadă, gheață sau polei, iar con­ducătorii acestor vehicule vor fi sancționați conform legislației în vi­goare.(F.R.)
Alba Mall
Împotrivă și nu prea
     În timpul ultimei ședințe a CJ Alba, consilierul PSD Ioan Florea a cerut ca proprietarul complexului Alba Mall, care va fi ridicat la Alba Iulia, să gândească și construcția unui nou teren de sport. "Nu vreau să mă bag în treaba celor de la Consiliul local și nici nu vreau să se creadă că sunt împotrivă, dar cred că edificarea unui nou teren de sport este extrem de necesară. Stadionul «Mecanica» era unul din puținele locuri din municipiu unde copiii mai puteau juca fotbal pe iarbă", a spus Ioan Florea.(F.R.)
Băuți la volan
     În ziua de 26 februarie, între orele 14.00-16.00, polițiștii din Câm­peni i-au depistat în trafic, pe raza localității Câmpeni, pe Vitalie Dubit (27 de ani) și Ion Sârgu (30 de ani), ambii din Republica Mol­dova. Cei doi bărbați conduceau autoturismele proprietate personală fiind sub influența băuturilor alcoolice. În urma analizelor s-a con­sta­tat că Vitalie Dubit avea alcoolemia de 2 și respectiv 1,85 gr. alcool pur în sânge, iar Ion Sârgu de 1,25, respectiv 1,10 gr. alcool pur în sânge. Cei doi sunt cercetați pentru comiterea infracțiunii de condu­cere pe drumurile publice sub influența băuturilor alcoolice. (L.I.)
Reuniune ARE în Suedia
     Doi directori din CJ Alba, Dan Popescu și Marian Aitai vor par­ticipa în perioada 10-12 martie a.c. în Suedia la un atelier de lucru al Ansamblului Regiunilor Europei, care are drept temă susținerea turismului de calitate. "Dorim să punem bazele unei colaborări pen­tru turism cu patru regiuni din țări ale UE și din state care se pre­gătesc de aderare. Intenția noastră este ca prima dată să folosim acest parteneriat pentru crearea unui site comun de promovare a valorilor turistice. Avem multe lucruri frumoase de arătat peste ho­tare, dar din cauza lipsei de publicitate, aceste adevărate "comori" turistice județene nu sunt exploatate la justa lor valoare", a spus di­rectorul Direcției tehnice, Dan Popescu.(F.R.)
Prof. Dan Voiculescu - filantrop
     Potrivit deputatului PUR de Alba, Nicolae Popa, președintele PUR (s-l), prof. Dan Voiculescu, a luat decizia de a dona, lunar, suma de 7.600.000 lei Asociației "Filantropia" din Alba Iulia. "Suma provine din salariul de senator al domnului Voiculescu și va fi donată până la sfârșitul mandatului domniei sale", a declarat Nicolae Popa. Iar faptul că dl. Voiculescu se va ține de promisiune va fi certificat, potrivit celor declarate de deputatul PUR de Alba, prin chitanțe. Un fapt lăudabil am putea adăuga noi în condițiile în care este prima inițiativă de acest gen venită din partea unui politician care, culmea, nu se află în campanie electorală. Și unde mai punem că suma nu este deloc simbolică? (I.P.)
Hoți prinși în flagrant
     Agenții de siguranță publică au prins în flagrant, în noaptea de 27/28 februarie, în jurul orei 3.00, pe Viorel Dan în vârstă de 31 ani, din satul Gârbovița și Sorin Horea Stan în vârstă de 18 ani, din localitatea Gârbova de Jos. Cei doi au sustras din gara CFR Alba Iulia un capac din fontă, în valoare de 1 milion de lei. Prejudiciul a fost recuperat și restituit unității păgubite. Cei doi tineri sunt cer­ce­tați pentru comiterea infracțiunii de furt calificat. (L.I.)
Conferință pentru suflet
     Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români, Filiala Univer­si­tară Alba, vă invită joi, 3 martie a.c., ora 20.00 la o conferință pentru suflet, cu titlul: "Despre convertire și convertiți", susținută de scrii­torul și publicistul Danion Vasile, în Aula "Dumitru Stăniloae", a Fa­cultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia.
    Din activitatea sa publicistică merită amintite lucrări ca: "Jurnalul convertirii", Dărâmarea idolilor", "Despre înfruntarea necazurilor", "Tai­na iubirii", "Cum să ne creștem copiii?", "Cartea nunții", "Pa­te­ricul Mirenilor". În prezent Danion Vasile este director editorial la E­ditura "Egumenița" din Galați.
    Vă așteptăm cu drag. (Tudor MAN, consilier media)
Tăiere ilegală de arbori
     Lucrătorii Poliției orașului Abrud împreună cu organe silvice din cadrul Ocolului Silvic Câmpeni au organizat o acțiune pe linia con­trolului circulației materialului lemnos și a prevenirii tăierilor ilegale de arbori. A fost astfel identificat Liviu Sicoe (27 de ani), din Abrud, fără ocupație, care a tăiat fără drept, de pe picior, 12 brazi aflați în stare verde și nemarcați. Arborii, în valoare de peste 2 milioane lei, au fost tăiați din fondul forestier național, respectiv din pădurea aparținând composesoratului Bucium și aflată în administrarea O­colului Silvic Câmpeni. De la Sicoe au fost recuperați și 1,036 metri cubi molid, în valoare de 1 milion lei, pentru care bărbatul nu deținea acte de proveniență. Liviu Sicoe este cercetat pentru comiterea in­fracțiunii de tăiere ilegală de material lemnos, infracțiune prevăzută și pedepsită conform Legii 26/1996 din codul silvic. (L.I.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.