Prima pagină Ediția din: 3.3.2005
O vulpe a băgat orașul Teiuș în carantină
     Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Alba (DSVSA) a instituit carantina de gradul III în Teiuș, pentru urmă­toa­rele 3 luni, după ce o vulpe a murit de rabie în satul Căpud, apar­ținător orașului. Anunțul a fost făcut ieri, într-o conferință de presă, de purtătorul de cuvânt al instituției, dr. Delia Oltean, la scurt timp de la confirmarea diagnosticului de către specialiștii Laboratorului Sanitar-Veterinar de Stat al DSVSA Alba. De asemenea, s-a trecut la vaccinarea antirabică a câinilor și pisicilor care nu au fost supuse anul trecut vaccinării, din diferite motive. Câinii vagabonzi vor fi prinși, iar dacă maidanezii nu-și vor găsi un stăpân în termenul le­gal, vor fi eutanasiați. Este primul caz de turbare depistat la vulpe în acest an, în condițiile în care DSVSA Alba a organizat în luna de­cem­brie o campanie de vaccinare antirabică a vulpilor din păduri, fi­ind distribuite 800 de momeli vaccinale.
Robert GHERGU

Bolile provocate de ger fac ravagii printre copii
     Conducerea Inspectoratului Școlar Județean nu a dispus sus­pendarea cursurilor la nici una din cele aproximativ 700 de unități de învățământ din județ din cauza gerului năprasnic înregistrat în a­ceas­tă perioadă, a declarat prof. Dorin Sandea, inspector școlar general al IȘJ Alba. De altfel, școlile au funcționat normal și în perioada în care s-a semnalat primul val de frig pătrunzător din acest an. În schimb, din situația statistică întocmită de Direcția de Sănătate Pu­blică Alba, rezultă că efectivele de elevi și preșcolari sunt decimate de răcelile de sezon. Alte aproape 1.300 de persoane s-au îmbol­năvit în săptămâna 21-27 februarie de viroză respiratorie, pneumonie sau gripă. Dintre pacienți, peste 800 sunt copii de 5-14 ani și bolnavi de până în 44 de ani, foarte mulți de vârstă școlară, din care 45 sunt spitalizați. (R.G.)
Prin implicarea prefectului Cosmin Covaciu
Restaurarea Porții a III-a - în atenția ministrului Culturii
     Potrivit afirmațiilor prefectului Cosmin Covaciu, județul Alba are un reprezentant de seamă la București, în persoana arhitectului al­baiulian Lăncrănjan Franchini care face demersuri la Ministerul Cul­turii pentru obținerea de fonduri necesare definitivării restaurării Porții a III-a a Cetății. "În acest sens am purtat discuții cu doamna ministru Mona Muscă, care ne-a promis că, în limita fondurilor de care Mi­nisterul Culturii și Cultelor dispune la acest moment, o parte o să fie îndreptată către Cetatea albaiuliană, în speță Poarta a III-a", a de­clarat prefectul de Alba. Prefectura județului Alba s-a angajat să facă toate demersurile necesare pentru salvarea imensului patri­moniu cultural de care (încă) de bucură orașul nostru. Sperăm însă ca, pe viitor, acesta să fie pus în valoare și să aibă parte de o me­diatizare pe măsura importanței sale, ceea ce solicită implicarea în continuare a autorităților locale. (I.P.)
CJ Alba pregătește o emisiune de obligațiuni de 200 de miliarde de lei
     Directorul Direcției economice din CJ Alba, Marian Aitai, ne-a declarat că instituția pe care o reprezintă a demarat discuțiile cu firma de consultanță financiară care a colaborat și cu Primăria Alba Iulia, VMB Partners SA București, în vederea unei emisiuni de o­bligațiuni. "Intenționăm să pregătim o emisiune de obligațiuni de cir­ca 200 de miliarde de lei. Banii respectivi vor fi folosiți pentru in­ves­tiții în infrastructură, în special în modernizarea drumurilor și pentru alimentări cu apă. Deocamdată suntem doar în faza de discuții, dar sperăm să materializăm cât mai repede acest demers", a spus Ma­rian Aitai. Emisiunile de obligațiuni ale Primăriei Alba Iulia au avut un real succes.(F.R.)
Din iarnă intrăm direct în vară
     Martie va fi o lună foarte capricioasă, de primăvară nehotărâtă, potrivit perspectivei emise de meteorologi. În prima decadă vom avea parte de ger, în medie minus 15 grade Celsius, îngheț și ninsori, iar în a doua parte a lunii temperatura aerului poate ajunge chiar la 24 grade Celsius, în sudul țării. Față de regimul termic al temperaturilor minime cuprins între minus 5 și 4 grade Celsius, în cele mai reci nopți sunt posibile valori care pot să scadă sub minus 15 grade Celsius în depresiunile din centru și nord, unde vor fi condiții de bru­mă și îngheț la sol. Față de mediile multianuale ale temperaturilor maxime cuprinse între 6 grade Celsius și 16 grade Celsius, în zile­lele cu vreme frumoasă, valorile termice pot atinge plus 24 grade Celsius, în sudul țării spre sfârșitul lunii.(F.R.)
1,8 miliarde de lei pentru biserici
     În cursul zilei de ieri, conducerea CJ Alba s-a întâlnit cu liderii grupurilor de consilieri județeni pentru a conveni asupra modului în care va fi împărțită suma destinată reparațiilor la lăcașurile de cult. "Mai avem la acest capitol suma de 1,8 miliarde de lei. Dorim să împărțim banii pentru ca, odată cu încălzirea vremii, meșterii să se poată apuca de lucrările de reparații", a spus Marian Aitai, directorul Direcției economice din CJ Alba. (F.R.)
Plăți compensatorii la Metalurgica Aiud
     Gabriel Zbârcea, președintele AVAS, a prezentat ieri o listă a pri­orităților acestei instituții pentru anul în curs cu referire la înde­plinirea sarcinilor ce revin instituției în urma angajamentelor asumate de Guvernul României în cadrul negocierilor cu UE și cu instituțiile financiare internaționale (FMI, Banca Mondială). Unul din obiectivele AVAS îl reprezintă soluționarea plăților compensatorii la patru so­cietăți comerciale între care se numără și S.C. METALURGICA S.A. Aiud.(F.R.)
Tiberiu Bărbulețiu își deschide cabinetul parlamentar
     Sâmbătă, 5 martie, la Alba Iulia, deputatul PNL de Alba Tiberiu Bărbulețiu își inaugurează cabinetul parlamentar. El se va afla în ju­deț la fiecare sfârșit de săptămână pentru a discuta cu cetățenii și pentru a prelua problemele acestora. Bărbulețiu va acorda audiențe la Alba Iulia sâmbătă, între orele 12.00 - 14.00, la cabinetul par­la­mentar care funcționează în incinta sediului PNL Alba din strada Zo­rilor nr. 28A. Înscrierile pentru audiențe se pot face personal, la se­diul PNL Alba, sau la telefoanele: 812196 și 831557.(F.R.)
Hoț prins în flagrant
     Rudolf Balog în vârstă de 52 de ani, din Cugir, a fost prins în flagrant de către o patrulă de siguranță publică în 1 martie, în jurul orei 15.30. Bărbatul a pătruns, prin escaladarea unui geam, în in­teriorul unui bloc situat pe strada Gh. Doja din Cugir. Balog a sus­tras mai multe piese componente ale instalației de încălzire centrală și ale instalației sanitare. Blocul respectiv aparține de Uzina Meca­nică Cugir. Prejudiciul estimat la 750 de mii de lei a fost recuperat în totalitate. În cauză, poliția continuă cercetările. (L.I.)
Obiectiv comun
Repararea dispensarelor comunale
     În cursul zilei de ieri, la sediul CJ Alba a avut loc o întâlnire între președintele Ion Dumitrel și reprezentanți ai Asociației Caritas Blaj. Cele două părți au pus bazele unei colaborări referitoare la refacerea etapizată a tuturor dispensarelor comunale din județ. În acest pro­gram vor fi atrase și comunitățile locale. O colaborare de acest gen a fost implementată cu succes în județul Harghita. Președintele Ion Dumitrel ne-a declarat că parteneriatul mai vizează și acordarea în­grijirilor la domiciliu pentru bătrânii care nu se pot deplasa.(F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.