Actualitate
Un scandal este gata să izbucnească în sistemul sa­nitar
Policlinica Alba Iulia nu mai efectuează gratuit analize medicale și radiografii
     Un scandal este pe cale să izbucnească în sistemul sanitar ju­dețean, ca urmare a semnării, la finele săptămânii trecute, a con­tractului dintre Spitalul județean și Casa de Asigurări de Sănătate Alba. Directorul unității sanitare, dr. Cristian Barbonța, a declarat că documentul nu mai prevede decontarea din această lună a sumelor pentru efectuarea analizelor de laborator și radiografiilor în regim de ambulator de specialitate, adică prin intermediul cabinetelor poli­cli­nicii. Este vorba de toate serviciile de laborator (biochimie, bacte­riologie și hematologie), precum și radiografii ortopedice pentru de­pis­tarea fracturilor craniene sau la mâini, picioare și coloana ver­tebrală. Totuși, a spus dr. Barbonța, vor putea fi realizate gratuit to­mo­grafii, radiografii toracice și abdominale (tub digestiv), precum și mamografii (la sân).
    În schimb, la cererea pacienților vor putea fi realizate contra cost și celelalte radiografii, lista de prețuri urmând să fie afișată atât în moneda actuală, cât și în lei noi, atât la centrul de recoltare a pro­belor și la laborator, cât și la fișierul de la radiologie. Anul trecut, spitalul avea alocate aproximativ 500 de milioane de lei lunar pentru funcționarea laboratorului și radiologiei în regim de ambulator. În no­ile condiții însă, unitatea sanitară va pierde exact banii care erau u­tilizați pentru întreținerea aparaturii medicale, reprezentând diferența dintre suma primită din partea CAS Alba și cheltuielile spitalului pen­tru prestarea acestor servicii. Pe de altă parte, a spus dr. Bar­bon­ța, CAS Alba a încheiat contracte cu laboratoare și clinici private din municipiu, care vor presta acest gen de servicii medicale, dar în limita plafonului lunar aprobat. El a menționat că va încerca să sta­bilească relații de colaborare cu acestea, pentru ca pacienții să fie informați despre laboratoarele care mai dispun de fonduri.
Robert GHERGU

Președintele PSD Alba s-a săturat de acei membri "făcuți la normă"
     Conform ultimelor statistici puse la dispoziție de către PSD Alba, la această oră, organizația județeană numără în rândurile sale cca. 9500 de membri, cu aproape 5000 mai puțini față de sfârșitul anului trecut. Președintele PSD Alba, Mugurel Liviu Sârbu ne-a declarat că nu mai crede în aceste cifre seci în rândul cărora se regăsesc foarte multe persoane "făcute la normă membri ai PSD", dar și unii care au intrat în partid doar pentru interesul lor personal. "De la alegerile din toamnă, toți aceia care au părăsi PSD - ul au arătat de fapt cât de mult au «iubit» acest partid. Ne bucurăm că am reușit să aflăm pe cine putem conta cu adevărat, iar pe viitor o să fim foarte atenți cu cei care vor dori să se înscrie în PSD. Nu mai sunt adeptul par­tidului mamut, cu sute și mii de membri, prefer ca numărul acestora să fie rezonabil, dar uniți și fideli și, de asemenea, este de preferat ca numărul simpatizanților noștri să fie foarte mare", a precizat Mu­gurel Sârbu.(R.J.)
Președintele - sub lupa Parlamentului
     Biroul Permanent al Camerei Deputaților a aprobat ieri cererea grupurilor parlamentare PSD și PRM privind constituirea unei comisii de anchetă referitoare la situația locativă a președintelui Traian Bă­sescu. Membrii Biroului Permanent au constatat că solicitarea înde­plinește condițiile prevăzute de regulament și au decis ca hotărârea de constituire a comisiei parlamentare să fie discutată în ședința ple­nară de astăzi. Biroul Permanent a aprobat, de asemenea, ce­rerea Comisiei pentru regulament de restituire a propunerilor făcute până în acest moment, urmând ca în perioada 9-19 martie grupurile parlamentare să înainteze alte amendamente pentru modificarea re­gu­lamentului de funcționare a Camerei Deputaților. (I.P.)
La inițiativa UDMR
Inscripționare trilingvă a municipiului Aiud
     Municipiul Aiud este o localitate veche, atestată documentar în­că din secolul al XIII-lea, și de-a lungul timpului a fost locul con­viețuirii românilor cu maghiarii și germanii. Etniile maghiară și ger­mană au contribuit la formarea si consolidarea tradițiilor și culturii A­iu­dului, marcând în mod inevitabil istoria municipiului. Sașii, prezenți în aceste locuri, au avut o importanță capitală în fondarea orașului Strassburg am Mieresch. De-a lungul anilor numărul sașilor a scă­zut, la fel ca în întreaga Transilvanie, însă Cetatea medievală a Aiu­dului a înfruntat timpurile, aducând în permanență aminte de nobila ori­gine săsească a aiudenilor de azi. Denumirea maghiară a muni­cipiului Aiud Nagyenyed este arhicunoscută în țările cu populație ma­ghiară, mai ales datorită Colegiului Bethlen Gabor, un important lăcaș de educație și cultură. Ponderea populației maghiare în Aiud este de 16%, iar cea a sașilor a scăzut dramatic. Inscripționarea de­numirii maghiare și, respectiv germane a municipiului Aiud a fost motivată în expunerea de motive a consilierului UDMR Levente Racz prin "folosirea la maximum a tradițiilor Aiudului, în beneficiul tutu­ror."(F.R.)
Ori îi terminăm noi pe corupți, ori ei distrug România
     În conferința de presă comună cu premierul Călin Popescu Tă­riceanu, Olli Rehn, comisarul european pentru Extindere a spus că toate criteriile trebuie îndeplinite pentru aderarea României la UE, dar a subliniat de mai multe ori că principala problemă acum este co­rupția și neaplicarea legilor, ceea ce pune sub semnul întrebării funcționarea statului de drept. De asemenea, el a precizat că Uni­unea Europeană nu poate accepta un nivel ridicat de corupție. Nu în ultimul rând el a subliniat și importanța libertății presei, astfel încât jur­nalismul de investigație să poată fi făcut fără opreliști. Chiar dacă mai avem mult până departe, Rehn a menționat că actualul Guvern a pornit cu dreptul în lupta împotriva corupției. (S.F.D.)
Primele șocuri pentru guvernul Tăriceanu
Plafonarea salariilor îi scoate pe sindicaliști în stradă
     Sindicatele din căile ferate și de la Poșta Română sunt primele care au reacționat la hotărârea Guvernului de a face disponibilizări și de a limita salariile în anumite sectoare. Sindicaliștii din CFR ame­nință deja cu declanșarea grevei, decizia urmând să fie luată după protestul care va fi organizat în București de transportatori pe data de 10 martie. Angajații Poștei Române ar putea declanșa și ei con­flictul de muncă dacă nu vor ajunge la un acord privind majorarea sa­lariilor cu 18%, așa cum au cerut și nu cu doar 4%, cât este permis prin decizia luată de Guvern. După 31 martie, când expiră termenul legal pentru încheierea negocierilor contractului colectiv de muncă sin­dicaliștii din Poșta Română au anunțat că vor organiza acțiuni de protest care ar putea culmina cu greva generală. Cei mai afectați de angajamentele Guvernului în fața FMI sunt minerii, care prin liderii lor de sindicat, au anunțat că vor declanșa proteste de stradă.(F.R.)
Votul secret la CJ Alba... sau la Prefectură?
     Odată au adoptarea noului regulament de funcționare al CJ Alba, consilierul umanist Toader Ulise a solicitat ca atunci când legea im­pune votul secret, acesta să se desfășoare într-o cabină specială de vot. Propunerea sa a căzut la vot întrucât actuala putere a precizat că din punct de vedere tehnic măsura este greu de aplicat deoarece în sala de ședințe nu există suficient spațiu. Conducerea CJ Alba a reacționat precizând că instituția a obținut unele birouri de la Pre­fectura Alba, iar consilierii vor putea vota în aceste spații. Acest a­nunț a stârnit o declarație ironică din partea consilierului independent Doru Victor Cetean:" Dacă tot se vorbește de vot secret, vreau și eu să știu cum se vor împărți buletinele, votate sau nevotate?".(F.R.)
Tineri calificați în... furturi
     Lucrătorii Poliției municipiului Blaj au reușit identificarea autorului spargerii comise în noaptea de 25/26 februarie la un restaurant din Blaj. August Varga, în vârstă de 18 ani, din Cetatea de Baltă, a sus­tras din interiorul barului țigări, băuturi alcoolice, napolitane și cio­colată, în valoare de 4 milioane lei. Polițiștii au identificat și autorul furtului din locuința lui Mihai Negreș, din Blaj, comis în 23 februarie. Petru Daniel Genter de 19 ani, a sustras un radio-casetofon și ca­sete video în valoare de aproximativ 3 milioane lei. Cei doi tineri sunt cercetați pentru comiterea infracțiunii de furt calificat. (L.I.)
În perioada 4-6 martie
Delegație albaiuliană la Gyomaendrod (Ungaria)
•Prefectul de Alba ia exemplu de la vecinii noștri ma­ghiari
     La invitația formulată de primăria orașului Gyomaendrod din Un­garia, oraș înfrățit cu municipiul Aiud, prin primarul David Imre, o de­legație din județul Alba va efectua, în perioada 4-6 martie, o vizită în țara vecină. Din delegația propusă mai fac parte, pe lângă prefectul județului Alba, vicepreședintele Consiliului județean, Florin Mărgi­nean, deputatul liberal Tiberiu Bărbulețiu, primarul și viceprimarul A­iu­dului, Mihai Horațiu Josan și Kovats Krisztian, consilierul local Ro­mul Popa și întreprinzătorul albaiulian Traian Șerban.
    Pe parcursul vizitei Cosmin Covaciu va avea întâlniri cu res­ponsabili locali, cu parlamentari și va discuta aspecte concrete re­feritoare la experiența dobândită de autoritățile maghiare în procesul de aderare la UE. Deplasarea se va face cu un autoturism al Pre­fecturii iar cazarea și masa vor fi asigurate, pe toată perioada șederii în Gyomaendrod, de către gazde. (I.P.)
Mona Muscă vrea bani mai mulți pentru cultură în 2006
     Ministrul Culturii, Mona Muscă, a solicitat ieri, în cadrul audierii în Grupul parlamentar PNL din Camera Deputaților, sprijinul colegilor săi pentru a obține dublarea bugetului Ministerului Culturii în 2006. Ea a subliniat că bugetul din acest an, de numai 0,15% din PIB, es­te "cel mai mic buget care se poate imagina". Mona Muscă le-a pre­zentat deputaților liberali măsurile de ordin legislativ și organizatoric pe care le-a luat de când deține funcția de ministru, dar și strategia de viitor a instituției pe care o conduce. (I.P.)
Parteneriat social la Alba Iulia
     Între Filantropia Ortodoxă și Direcția Județeană de Asistență So­cială și Protecția Copilului Alba a fost aprobat, în ultima ședință a CJ Alba, un parteneriat ce vizează funcționarea celor două așezăminte sociale din Alba Iulia, respectiv Așezământul "Sf. Vasile cel Mare" și Așezământul "Filantropia Ortodoxă" din gara CFR. În acest sens s-au alocat, pentru anul în curs, sumele de 1,6 miliarde de lei (pen­tru primul așezământ) și 1,7 miliarde de lei, în cazul celui de-al do­ilea. Părintele Nicolae Ignat, consilier pe probleme sociale, a pre­cizat că, datorită serviciilor oferite, cele două așezăminte reprezintă o prioritate pentru județul Alba. (L.I.)
Funcții de conducere pentru nefuncționarii publici
     În ședința de Guvern de astăzi, Agenția Națională a Funcționarilor Publici din România intenționează să înainteze, spre aprobare, o pro­punere de hotărâre. Aceasta vizează permisiunea de a fi numiți în funcții de conducere și cei care nu sunt funcționari publici. Măsura se impune în condițiile în care statutul funcționarilor publici are pre­vederi stricte privind vechimea relativ mare care se impune pentru ocu­parea unor funcții de conducere. Trebuie menționat că propu­ne­rea vine în plin proces de numire a noilor directori de servicii decon­centrate. (I.P.)
Agenți economici sancționați
     Marți, 1 martie, între orele 8.00-13.00, polițiștii municipiului Aiud au organizat o acțiune în urma căreia au fost aplicate 37 de sanc­­țiuni contravenționale. Dintre acestea 2 au fost la Legea 61/1991 pri­vind ordinea și liniștea publică, 7 la Legea 12/1990-pri­vind comerțul ilicit, 26 de amenzi au fost pentru încălcarea regimului circulației, iar restul au fost la Legea 105/1996-privind starea civilă. Au fost ve­ri­ficați 8 producători agricoli și 12 agenți economici, dintre care 7 s-au ales cu sancțiuni contravenționale. Valoarea totală a amenzilor s-a ridicat la suma de 25,5 milioane de lei. (L.I.)
Autocar pentru Spania la dispoziția fanilor steliști din Alba
     Fanii din județul Alba ai echipei de fotbal Steaua București își vor putea însoți în mod organizat favoriții în Spania, pentru a-i încuraja în dificila confruntare din optimile de finală ale Cupei UEFA, în com­pania formației C.F. Villarreal. Vestea bună pentru suporterii steliști a fost adusă de Ovidiu Jurcan, liderul organizației județene a PNG, partid condus de Gigi Becali, patronul Clubului de fotbal Steaua. O­vidiu Jurcan a menționat că în perioada 13-20 martie va fi organizată o excursie cu autocarul de către A.S. Suporter Steaua din Sibiu, lo­cuitorii din județul Alba putându-se îmbarca în autocar și din muni­cipiul Sebeș. Pentru a însoți echipa militară, fanii roș-albaștrilor tre­buie să plătească suma de 160 de euro, fiecare, în preț fiind incluse transportul și contravaloarea biletului la meci. Organizatorii se aș­teaptă la un aflux mare de doritori, motiv pentru care locurile trebuie rezervate din timp, la numerele de telefon 0741-40.70.33 și 0740-12.18.55.(R.G.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.