Editorial
Teritoriul parlamentarilor
     Asistăm, în ultima vreme, la adevărate întreceri între deputații de Alba pentru a-și deschide cât mai multe birouri parlamentare în județ, respectiv la Alba Iulia, Blaj, Sebeș, Aiud, Câmpeni, Cugir, Ocna Mureș. Desigur că nu ar fi nimic rău în faptul că aleșii noștri doresc să fie mereu aproape de cetățeni, să-i ajute în soluționarea problemelor pe care le au, ori pur și simplu să le dea un sfat. Legătura cu terenul este apoi o sursă de inspirație pentru inițierea unor proiecte de legi sau pentru perfecționarea și îmbunătățirea celor existente. Toate bune și frumoase la prima vedere, numai că această avalanșă de birouri parlamentare parcă prea seamănă cu o mai veche practică în politică, moștenită de la alți activiști de partid. Și atunci, politicienii mai răsăriți erau trimiși în teren, la țară îndeosebi, să-i îndrume pe țărani cum să cultive pământurile și cum să-și înmulțească animalele pentru a le contracta cu statul. Practic însă, în afară de tăiatul frunzei la câini, vechii activiști nu prea aveau cu ce-i ajuta pe bravii noștri săteni, care primeau 12 la sută din producție în cel mai bun caz și un kg de zahăr, unul de ulei și unul de salam, pe lună! Erau mai mult supravegheați decât ajutați, ba chiar și încurcați căci primarii și președinții de asociații și coo­pe­rative agricole trebuiau să se îngrijească și de protocoalele to­varășilor de la județ ori de la centru. Munca politică era însă pe primul plan și pentru informarea cetățenilor cu marile realizări ale regimului nu se precupețea nimic.
    Din păcate, istoria se cam repetă, pentru că și acum, în asaltul lor către cetățeni, parlamentarii noștri, care în multe cazuri sunt și lideri de partide, pun pe primul plan tot politica. Că doar cetățeanul este alegător și el trebuie să știe că partidul, indiferent de culoare, este mereu alături de el, gata să-l înhațe, adică fie să-l facă membru, fie simpatizant, că acesta-i scopul, esența muncii de parlamentar în teritoriu. Și nici nu văd ce altceva pot face pentru comunități parlamentarii noștri. Că dacă puteau, asfaltau sau, mă rog, astupau cel puțin gropile din asfalt ori extindeau rețelele de apă și canalizare din sate, comune și orașe. Dar, vor zice deputații noștri, aceasta nu este treaba lor, ci a primarilor. Și au perfectă dreptate. Treaba lor ar fi poate să constate cum se aplică legile. De exemplu Legea Fondului Funciar, unde există atâtea milioane de procese, sau mii la nivelul județului Alba, în care sunt pe rol pro­blemele proprietății asupra pământului. Pentru că au făcut legi proas­te care se potrivesc ca nuca în perete cu realitățile și pro­ble­mele țăranilor. De 15 ani, Legea pământului (Legea 18, apoi Legea 2000, apoi Legea Lupu) se tot modifică, și aceasta și pentru că pe cei care le-au făcut, deși au stat toată ziua în teren, nu i-a pre­ocupat împroprietărirea, fiind concentrați doar pe problemele elec­torale.
    Prin această prismă își desfășoară activitatea și actualele birouri parlamentare, care sunt un fel de sedii de partid. Și ca să nu fie așa, ar fi mai bine ca parlamentarii să colinde primăriile, să mai participe la ședințele consiliilor locale și să stea de vorbă cu oamenii în sediile primăriilor, alături de primari, de directori de școli ori de patronii locali, pentru ca împreună să întreprindă ceva concret pentru comunitățile locale. Deși nu acesta este până la urmă rolul și obiectul muncii parlamentarilor. Dar dacă tot vor să muncească în teritoriu, atunci să o facă așa cum trebuie, nu să se plimbe hai-hui prin județ pe la tot felul de birouri, parastase, serbări și chiolhanuri și alte protocoale, stricându-și benzina și mașinile prin gropile din orașele și comunele noastre, pe care de 15 ani nu le poate astupa nimeni, nici măcar cei care le-au adoptat în cam­paniile electorale! Poate că nu ar fi rău ca și acum fiecare par­lamentar să adopte dacă nu un drum, măcar o groapă, că tot vin... anticipatele!
Gheorghe CIUL