Actualitate
"Revoluția portocalie" a ajuns în Moldova
     Duminică, 6 martie 2005, cei peste 2,5 milioane de cetățeni cu drept de vot ai Republicii Moldova (în marea lor majoritate români cu­rați), plus cei aproximativ 150.000 de cetățeni trăitori în Transnistria, au fost chemați să-și exprime voința în legătură cu propriul lor viitor. Lor li se adaugă sutele de mii de moldoveni ce lucrează în afara granițelor țării și miile de studenți cărora, din nefericire, li s-a refuzat posibilitatea de a vota la Iași, Cluj și Timișoara, ei putând să-și exercite acest drept doar la Ambasada Moldovei de la București. Este dificil de estimat acum, când scriu aceste rânduri, care va fi rezultatul scrutinului. Ceea ce știm însă este faptul că forțele de opoziție sunt decise să declanșeze "revoluția portocalie", după mo­delul din Georgia și Ucraina, organizând un miting de două săp­tămâni (de fapt o revoltă publică) imediat după închiderea urnelor de votare. Desigur, aceasta în cazul în care va ieși câștigător Partidul Comunist și actualul președinte, Vladimir Voronin. Un Voronin care și-a dobândit puterea în 2001 sprijinit de ruși, al căror simpatizant se declama până de curând sus și tare. Popularitatea actualului președinte pare a fi crescut, potrivit sondajelor, în urma declarațiilor recente prin care acuza Moscova de intervenție în problema trans­nistreană, dar asta nu-i suficient. Alegerile de la noi au demonstrat că realitatea, rezultatul palpabil, poate depăși orice previziune bazată pe sondaje și chiar pe "exit-poll"-uri. Părerea mea este că tocmai aceste sondaje care acordă prima șansă comuniștilor și lui Voronin sunt... în defavoarea lor. Pentru că, pe de-o parte, îi vor de­termina pe aceștia să fie suficient de încrezători că vor câștiga în mod "corect", fără a frauda în mod grosolan alegerile (lucru ce se poate întâmpla, în ciuda prezenței observatorilor interni și inter­na­ționali), iar pe de altă parte îi vor determina pe simpatizanții opoziției să se mobilizeze mai puternic și să nu lipsească de la urne.
    Dar, pentru că vorbeam de corectitudine, trebuie să menționăm faptul că Asociația pentru Democrație Participativă a atras deja a­tenția asupra faptului că întreaga campanie electorală a fost marcată de abuzuri din partea comuniștilor aflați la putere, iar liderii opoziției au fost obstrucționați la întâlnirile lor cu alegătorii. Cel mai vizat de anti-campania comunistă a fost Iurie Roșca, liderul Partidului Po­pular Creștin Democrat din Moldova, cel ce apare în mod sim­bolic pe afișele electorale alături de președintele Ucrainei, omul care și-a dobândit puterea tot prin "revoluție portocalie". De asemenea, Cris­tian Pârvulescu, șeful observatorilor români de la Pro Democrația, a remarcat că cea mai mare aglomerare s-a înregistrat, încă de la primele ore, în zona transnistreană. În special populația rusofonă a avut acolo o mare afluență, sprijinită în mod tacit de cei 1.200 de soldați ruși care încă se mai află cantonați în stânga Nistrului, și care au primit cu ocazia alegerilor ordin de alertă maximă! Dânsul a mai adăugat că numeroși rusofili refuză aplicarea ștampilei ca dovadă că deja au votat, pentru a avea ocazia să repete gestul, faptul că în aceleași clădiri unde sunt instalate urnele de votare se comercializează băuturi alcoolice etc. În fața presiunilor exercitate de comuniști cu sprijinul rușilor, românii moldoveni nu pot opune decât speranța pe care le-a dat-o declarația făcută de președintele Bush la Bratislava, cu puțin timp în urmă: "Moldova are acum șansa de a-și demonstra angajamentul pentru democrație..." Și, desigur, mai există exemplul minunat al Ucrainei. Să sperăm că revolta pu­blică, ce se preconizează să se declanșeze după închiderea urne­lor, se va transforma într-o manifestare de bucurie publică.
Ioan HĂNȚULESCU

Blatiștii și cerșetorii - în vizorul Poliției TF
     Serviciul Poliției Transporturi a organizat, în zilele de 2-4 martie, o acțiune la care au participat 23 de polițiști ce au patrulat 68 de trenuri. S-au aplicat 15 sancțiuni contravenționale în valoare de 18 milioane de lei, și s-au constatat 2 infracțiuni. Au fost depistați 8 cerșetori și 43 de blatiști. Lucrătorii Poliției TF Alba Iulia l-au de­pistat pe Marcel Alexe (43 de ani), care avea asupra sa 2 aparate foto, în valoare de 15 milioane de lei, fără acte de proveniență și pe care urma să le comercializeze. În cauză, poliția continuă cer­cetările. În 4 martie, în jurul orei 16.00, cei din cadrul Poliției TF Blaj i-au prins în flagrant pe Ioan Zudor (38 de ani) și Dan Vasile Mol­dovan (24 de ani), ambii din Blaj. Aceștia au sustras, dintr-o ma­gazie, componente de cale ferată în valoare de 8 milioane de lei. Ioan Zudor și Dan Vasile Moldovan sunt cercetați pentru comiterea infracțiunii de furt calificat. (L.I.)
După PD, și PUR Alba este nemulțumit de colaborarea cu PNL
•Deputatul Nicolae Popa acuză PNL-ul de încercări de racolare a primarilor și viceprimarilor umaniști
     După ce în urmă cu câteva zile cei de la PD se declarau "ușor nemulțumiți" de colaborarea pe care o au cu PNL-ul, a venit rândul PUR Alba să acuze aceiași colegi ai coaliției de intenții mai puțin onorabile. "Am constatat un lucru extrem de neplăcut, respectiv membrii PUR aleși în funcții administrative de primari și viceprimari au fost abordați de responsabili din cadrul PNL Alba, pentru a trece în acest partid", se arată într-un comunicat semnat de Biroul de presă PUR Alba. PUR are în județul Alba 5 primari și 9 viceprimari. Întrebat la care dintre aceștia se face referire atunci când se aduc acuzațiile, deputatul Nicolae Popa a precizat că este vorba, practic, de toți cei amintiți. Tot conform celor declarate de deputatul PUR de Alba, membrilor PUR vizați li s-a promis din partea unor responsabili din PNL ajutor fie sub formă de bani mai mulți la buget, fie mijloace de transport sau alte facilități. În discuție a fost amintit și numele prefectului de Alba, penelistul Cosmin Covaciu, cu care liderul PUR Alba, Nicolae Popa, spune că are o colaborare bună, însă că acesta "are obiceiul de a încălca, pe ici, pe colo, protocolul de colaborare". De unde putem deduce că și actualul prefect de Alba se numără printre "responsabilii din cadrul PNL" care încearcă să racoleze pri­marii și viceprimarii PUR. Conform deputatului Nicolae Popa, pre­fectul ar fi purtat recent discuții cu diverși aleși ai PUR, probabil în scopul trecerii acestora la PNL. Dl. Popa a mai precizat că aceasta reprezintă o încălcare a protocolului care, la momentul actual, nu este respectat la nivelul județului Alba iar în cazul în care practicile amintite vor continua, va aduce situația la cunoștința premierului Tăriceanu. O altă nemulțumire a domniei sale se referă la încălcarea protocolului, la nivel de județ, dintre cei patru actori politici (PD, PNL, UDMR și PUR), acuzând faptul că propunerile pentru funcțiile de directori ai serviciilor deconcentrate nu au fost semnate în comun de către cei patru factori de decizie.
    Nu putem să nu constatăm că nemulțumirile dintre membrii coaliției, cel puțin la nivel județean, se adâncesc iar acuzațiile pe care și le aduc reciproc variază de la lipsă de comunicare dintre PD și PNL până la racolarea de membri pe care PUR o impută tot PNL-ului. Și toate aceste tensiuni se petrec pe fondul amenințării con­stante cu alegeri anticipate... (I.P.)
Sindicatele fac miting la Bruxelles
     Cele cinci confederații sindicale reprezentative la nivel național au decis continuarea acțiunilor de protest față de propunerile de mo­dificare a Codului Muncii. După ce fiecare confederație a avut re­partizate câte două zile pentru pichetarea prefecturilor, în etapa următoare se vor organiza mitinguri comune ale celor cinci con­fe­derații în toate reședințele de județ. Acestea își vor trimite re­prezentanți la euromitingul de la Bruxelles, unde speră să obțină sprijin în demersul lor pentru păstrarea unui Cod al Muncii european, miting programat a avea loc în data de 19 martie a.c.. Președintele CNSLR Frăția, Marius Petcu, a declarat că, dacă discuțiile din pe­rioada următoare cu organizațiile patronale nu vor fi concludente, se va lua în calcul inclusiv organizarea grevei generale în economia ro­mânească. (I.P.)
Manifestări culturale ale Bibliotecii "Lucian Blaga"
     Șirul manifestărilor culturale inițiate de Biblioteca Județeană "Lu­cian Blaga", din Alba Iulia, continuă în luna martie cu noi și in­teresante întâlniri între cititori, bibliotecari și oameni de cultură. Pri­ma dintre aceste manifestări are loc astăzi, 7 martie 2005, con­firmând o mai veche colaborare cu Școala generală "Vasile Goldiș" din municipiul nostru, prin intermediul d-nei învățătoare Viorica Me­drea. Manifestarea de azi va consta într-o întâlnire a copiilor cu autorii Gheorghe Dăncilă, Ion Mărgineanu și Daniela Floroian, într-un cadru afectiv amenajat de directoarea Bibliotecii Județene, d-na Mi­oara Pop.
    Tot astăzi, începând cu ora 18,00, sala de lectură a bibliotecii va găzdui lansarea cărților "Cină pentru călător" de Nicolae Itu și "Ci­reșii cu ispite" de Gheorghe Dăncilă. La lansare sunt invitați, alături de numeroși scriitori, toți cei ce iubesc lectura și cartea de calitate. De asemenea, pe parcursul zilei de azi, biblioteca găzduiește o ex­poziție de carte "In memoriam- Ion Lăncrănjan", de la a cărui dis­pariție s-au împlinit duminică, 6 martie, 14 ani. (I.H.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.