Editorial
Ziua eternului feminin
     Iată că mult așteptata lună martie a venit, primăvara a sosit și natura se trezește la viață. Parcă simțind că suntem în Postul Sfin­telor Paști, întreaga natură și omul sunt străbătuți de fiorul învierii. Seva urcă din nou prin rădăcini spre vârful copacilor dar cu teamă și sfială pentru ca mugurii de verde crud să nu izbucnească mai repede și să fie distruși de nesuferitele babe care aduc iar ninsoare și frig. Dar viforoasa și năpraznica iarnă a anului 2005 se retrage încet, făcând loc înmiresmatei primăveri.
    Oricât am fi de supărați, oricâte greutăți ne-ar apăsa sufletul, și oricât frig și ger am suportat în lungile nopți de iarnă, primăvara are puterea să ne învioreze, să remodeleze tot ce este obosit, degradat și pervertit în noi. Prin puterea cerurilor, Dumnezeu a creat femeia, revărsându-și asupra ei din belșug toate darurile: frumusețe, grație, virtute, credință, dar mai ales darul de a iubi și a fi iubită, darul de a fi mamă. În toate capodoperele marilor maeștri ai renașterii, Leo­nardo da Vinci, Michelangelo, Rafael, Boticeli, femeia este prezentă cu toate darurile ei dumnezeiești. În centrul universului nostru milenar este femeia, în centrul universului lui Adam a fost frumoasa Eva. În centrul credinței noastre strămoșești stă Fecioara Maria ca­re a adus Buna Vestire, care a adus cerul pe pământ și a ridicat pământul la cer. În centrul universului tuturor bărbaților din lumea aceasta stă o femeie. Nu am cuvinte să descriu această minunată ființă, cea mai fragilă, cea mai delicată, dar totuși cea mai pu­ternică. Femeia este ființă comunicativă cu limbajul dulce ca mierea și perfect ca orizontul, care are totdeauna ultimul cuvânt; femeia, ființă generoasă până la orbire, femeia puternică și muncitoare până la epuizare.
    Femeia care lucrează în instituții și companii, care vine acasă obosită și care lucrează din nou până seara târziu în timp ce băr­batul citește ziarul sau pri­vește la televizor un meci de fotbal. Pri­vind femeia, sunt uimit și îmi pun întrebarea de unde mai are atâta energie această ființă fragilă? Și mă întreb dacă în zilele noastre agitate și pline de stres, femeia reprezintă sexul slab? Și îmi răs­pund tot mie - cu siguranță nu.
    Cu ocazia acestei zile de sărbătoare, în care este omagiată fe­meia, noi bărbații ar trebui să fim mai puțin misogini și să recu­noaștem unele lucruri de care câteodată ne facem vinovați: noi băr­bații suntem "puternici, deștepți și frumoși" dar nu trebuie să uităm că cel puțin o femeie ne-a ajutat să câștigăm aceste calități. În viața de zi cu zi, dar mai ales în această zi festivă noi bărbații nu trebuie să tratăm femeia ca pe un bun câștigat, căruia odată dobândit nu trebuie să îi mai acorzi importanță. Un gest cât de mic, un cadou, o floare, în această zi de sărbătoare, o poate face pe ea fericită. Dragostea noastră o poate face pe femeia iubită mai frumoasă și toate defectele ei pot să dispară ca într-o oglindă fermecată, dacă știm să o privim cu adevărat.
    Cu ocazia zilei de 8 Martie, bărbatul din mine urează femeilor de pretutindeni multă sănătate, fericire și putere de muncă, și în veș­nica competiție cu bărbații, să nu-și piardă sensibilitatea, deli­ca­tețea și mai ales iubirea.
    La Mulți Ani dragele noastre!
Dr. Mircea FRENȚIU