Editorial
România Mare a spart blocada
     Ca un trăsnet a căzut sâmbătă vestea renunțării lui Cornelui Vadim Tudor la președinția partidului România Mare, un partid pe care l-a creat și cu care s-a identificat în ultimii 14 ani. Tocmai de aceea mulți se întreabă acum ce se va întâmpla cu acest partid? Îi vor mai rămâne votanții săi de până acum alături? Ce vrea de fapt Corneliu Vadim Tudor? Cât de reale sunt justificările oferite pentru gestul său? Va fi Corneliu Ciontu un președinte de partid pe măsura predecesorului său? Cu lumini și umbre Corneliu Vadim Tudor este una dintre cele mai marcante figuri ale politicii românești și tocmai de aceea primele reacții la auzul veștii retragerii sale s-au axat asupra personalității sale, a planurilor sale de viitor. Prea puțini au fost cei care s-au gândit ce înseamnă gestul său pentru partid, cu atât mai mult cu cât tot de sâmbătă Partidul România Mare și-a schimbat denumirea în Partidul Popular România Mare. În intervalul unei săptămâni este al doilea partid care încearcă să se apropie de segmentul popular al scenei politice. Ne referim desigur la scena politică europeană unde "popularii" sunt foarte puternici, Partidul Po­pular European dominând Parlamentul European. Până acum câ­teva zile "popularii" nu erau reprezentați în România. Acum avem nu un partid, ci două care se vor lupta pentru a intra în grațiile PPE: Partidul Popular Creștin Democrat (născut din fuziunea PNȚCD cu Uniunea pentru Reconstrucția României) și Partidul Popular Româ­nia Mare.
    Că lupta dintre PPCD și PPRM va fi dură a spus-o chiar Corneliu Vadim Tudor și a accentuat-o Gheorghe Ciuhandu, ceea ce arată că lupii și-au schimbat părul dar năravul ba, iar vechile ranchiune țărănisto-vadimiste nu au fost și nici nu vor fi date vreodată uitării. Privit de politicienii români și străini ca o oaie neagră (ba chiar bănuit de o anumită nebunie) Corneliu Vadim Tudor a dat însă a­cum un exemplu clar de luciditate. A înțeles că pentru a da o șansă partidului său în noua postură populară este nevoie să se retragă din linia întâi astfel încât ranchiunele și umbrele pe care le adună ca persoană să nu se răsfrângă și asupra partidului. Dar a creat și o­cu­pat funcția de președinte de onoare în ideea ca simpatizanții talibani ai Par­tidului România Mare să rămână simpatizanți ai Par­tidului Popular România Mare și desigur pentru a avea în continuare un cuvânt greu de spus.
    Dacă va ști să-și joace bine atu-urile, Partidul Popular România Mare are șanse frumoase de a seduce popularii europeni (care au impus de fapt schimbarea lui Vadim, a numelui partidului și a unor prevederi statutare), care oricât de legați sufletește ar fi de foștii țărăniști, nu pot ignora realitatea dură că țărăniștii populari sunt în afara Parlamentului României (și au șanse destul de mici de a-și reface capitalul de popularitate pentru viitoarele alegeri) în timp ce popularii României Mari sunt un partid parlamentar puternic (același număr de parlamentari ca Partidul Democrat). Iar politica, nu este locul sentimentalismelor. Fără Corneliu Vadim Tudor în funcția de președinte, Partidul Popular România Mare devine atractiv pentru noi alianțe în sânul actualului Parlament, unde, mai ales la Senat, co­aliția de guvernământ dispune de o majoritate atât de fragilă încât președintele Traian Băsescu s-a gândit la alegeri anticipate. Blo­ca­jul în care s-a aflat Partidul România Mare s-a spart, dar cât de înțe­leaptă va fi evoluția sa viitoare este încă prematur să apreciem.
Anca DINICĂ