Curier județean
Lotul de informatică țintește podiumul de premiere
     Membrii lotului olimpic de informatică al județului Alba vor încer­ca să atace podiumul de premiere la etapa națională, programată să aibă loc în perioada 25 martie-1 aprilie, la Galați. Declarația a fost făcută de Ioan Stanca, profesor de informatică la Colegiul Național "Horea, Cloșca și Crișan" din Alba Iulia, după ce la ediția prece­den­tă județul Alba a obținut doar mențiuni. Cele 3 recompense de anul trecut au dus însă la suplimentarea numărului elevilor din județ care s-au calificat la faza națională. Iată care sunt cei 8 componenți ai lotului: *cls. a IX-a: Radu Dan (Colegiul Național "Titu Maiorescu" Aiud, prof. Sorin Groza), Bogdan Tănăsoiu (Colegiul Național "Lu­cian Blaga" Sebeș, prof. Nicolae Moga) și Gabriel Mircea (Colegiul Național "H.C.C." Alba Iulia, prof. Angela Avram), *cls. a X-a: Vlad Haiduc (Colegiul Militar "Mihai Viteazul" Alba Iulia, prof. Mihaela Bogdan) și Viorel Trâmbițaș (Colegiul Național "I.M. Clain" Blaj, prof. Romanța Ghiță), *cls. a XI-a: Ioan Stan (Col. Naț. "T. Maiorescu", prof. Sorin Groza) și Ionel Gog (Col. Naț. "H.C.C.", prof. Carmen Pal­cu), *cls. a XII-a: Valentin Borza (Col. Naț. "H.C.C.", prof. Ioan Stanca).
Robert GHERGU

La Grupul Școlar de Industrie Ușoară Alba Iulia,
Dotări de peste 30 de milioane făcute de firma Rekord
     Grupul Școlar de Industrie Ușoară Alba Iulia a fost dotat cu 4 mașini de cusut pentru atelierul de pielărie și mobilier modern pentru cabinetul de confecții piele, cu sprijinul firmei Rekord, a declarat prof. Maria Ceuca, directorul liceului. Ea a precizat că dotarea a fost realizată în baza bunelor relații de colaborare cu societatea italiană de încălțăminte, unde elevii liceului fac practica școlară. Mai mult, SC Rekord își va recruta forța de muncă tot din rândurile absol­ven­ților liceului, unitatea de învățământ pregătind anual muncitori și teh­ni­cieni în acest sector. De asemenea, firma italiană urmează să se implice în organizarea unor cursuri de calificare în domeniul con­fecțiilor de piele pentru șomeri, care vor fi organizate în viitorul a­propiat tot la sediul Grupului Școlar de Industrie Ușoară, profesorii lucrând deja la elaborarea programei de învățământ.(R.G.)
Întoarcere la serviciile porumbeilor călători?
Linii telefonice paralizate la Spitalul județean Alba
     Majoritatea rețelelor telefonice interioare ale Spitalului județean de Urgență nu mai funcționează de mai bine de o săptămână, în­greunând foarte mult comunicarea între secțiile unității sanitare, care se face prin curieri. Situația este cel puțin îngrijorătoare îndeosebi la apariția unor cazuri grave, cum sunt victimele unor accidente de cir­culație, când fiecare secundă devine prețioasă pentru salvarea vie­ții răniților. Mai în glumă, mai în serios, unele cadre medicale au spus că este de așteptat să ne întoarcem la serviciile porumbeilor că­lători, dacă situația nu revine în scurt timp la normalitate. Di­rectorul spitalului, dr. Cristian Barbonța, a declarat că centrala telefonică es­te veche de peste 30 de ani, fiind foarte uzată. Primele probleme au apărut însă în urmă cu câteva săptămâni, a spus el, la scurt timp după ce specialiștii în telefonie care se ocupau permanent de între­ținerea centralei au fost disponibilizați, fără să fie înlocuiți. Astfel, nu s-a mai ocupat nimeni de repararea deranjamentelor ivite, totul cul­minând cu o defecțiune majoră, apărută la începutul acestei luni. O echipă a Romtelecom lucrează de câteva zile pentru remedierea ava­riilor, reușind să repună în funcțiune câteva dintre linii, dar condu­cerea societății de telefonie este de părere că ar trebui montată o centrală digitală. "Pentru că spitalul nu dispune acum de bani pentru cumpărarea unei centrale telefonice noi, vom încerca să achizi­țio­năm una în leasing pe 5 ani", a conchis dr. Barbonța, convins fiind de faptul că fără rețele telefonice activitatea spitalului se desfășoară cu dificultate.
Robert GHERGU

"Serata tradițiilor populare românești", la Strungari
     Recent, la adăpostul "Casa din Munte" din satul Strungari, Pri­măria Pianu, în parteneriat cu Asociația "Sprijiniți copiii" din Alba Iulia, a organizat "Serata tradițiilor populare românești". Directorul aso­ciației, Maria Ilea, a declarat că modernismul zilelor noastre a­runcă tradiția în negura timpurilor, motiv pentru care copiii uită și cele mai simple obiceiuri. Fondurile necesare au fost alocate în ca­drul programelor finanțate de Ministerul Muncii, Solidarității Sociale și Familiei. Au participat cadre didactice, reprezentanți ai primăriei, voluntari și parteneri ai asociației. Cei 25 de copii ocrotiți în acest adăpost, fii și fiice de ciobani din satele Plaiuri, Purcăreți și Mugești, îndrumați de cadrele didactice de la Școala generală Strungari, au pregătit un program artistic specific satelor izolate din Munții Sebe­șului, valorificând dansurile populare jiana, învârtita, hațegana, pre­cum și cântecele de transhumanță. De asemenea, copiii au pre­zentat o scenetă pe tema baladei populare "Miorița" și au participat la un concurs cu tematică ancorată în obiceiurile și tradițiile locale. Arhaismul ambianței a fost asigurat de o expoziție cu obiecte po­pulare: prosoape, mileuri și diferite cusături confecționate de copii cu această ocazie. Invitatul special al evenimentului a fost laureatul Festivalului "Floarea din grădină", Cristian Fodor, din Orăștie, care a interpretat melodii de muzică populară din zona etnofolclorică Alba-Hunedoara.
Robert GHERGU

Polițiștii în acțiune
     Polițiștii din Teiuș, Aiud și Sebeș, au organizat, în 10 martie, o acțiune pentru prevenirea și combaterea faptelor de natură eco­no­mico-financiară, asigurarea unei protecții reale a cetățenilor în ca­litate de consumatori și menținerea ordinii și liniștii publice. Astfel la Teiuș au fost aplicate 15 sancțiuni contravenționale în valoare de 11,3 milioane lei. Dintre acestea 4 la Legea 12/1990-comerțul ilicit, 3 la Legea 61/1991-ordinea și liniștea publică și 8 la regimul cir­culației. Polițiștii aiudeni au constatat 68 de contravenții, valoarea totală fiind de 52,2 milioane lei. Au fost verificați 56 de agenți eco­nomici și producători agricoli, dintre care 26 au fost sancționați con­travențional. La Sebeș au fost date 21 de amenzi, dintre care 4 la Legea 12/1990, 3 la Legea 61/1991 și 14 pentru încălcarea regimului circulației. De asemenea a fost identificat, reținut și depus în arestul IPJ Alba Vasile Muntean (20 de ani), din Petrești, ce poseda man­dat de executare a pedepsei cu închisoare pe o perioadă de 1,3 ani, pentru comiterea infracțiunii de furt calificat. (L.I.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.